Kolik HDD zvládne PC?

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
PaZa
Nováček
Nováček

Kolik HDD zvládne PC?

Příspěvek od PaZa »

Ahoj,
potřeboval bych radu. Je nějaké řešení, jak na starší comp připojit třetí HDD?
Konfig.PC:
WIN XP
Pentium III 733MHZ
IDE ATA

Lze ho připojit třeba na stejný kabel jako DVD?

Jsem začátečník, tak mě za tento blbý dotaz pls hned nekamenujte :-)
Vím, že by to řešil novej comp, ale to si teď nemůžu dovolit.

Díky
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

ano, na staré PC průměrně šly zapojit 4 mechaniky nebo disky. takže to zapojit půjde. jen se musí nastavit priority zařízení na každém kabelu - na každém kabelu musí být jeden hlavní (master) a vedlejší (slave). dva hlavní by nedělali dobrotu. tohle nastavení se provádí pomocí propojky a "kolíků" vzádu na mechanice/disku... je tam často i vytištěno nebo vytlačeno do plechu jak to nastavit...
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
PaZa
Nováček
Nováček

Příspěvek od PaZa »

to je tak trochu dlouhá historie :-D

měl jsem v compu dva HDD po 134GB (ono to jsou sice 160, ale zákl. deska je vidí jen jako 134). na jednom jsem měl systém + 80GB dat, na druhém cca 120GB dat. No a jednoho krásného dne zapnu com a ... non system :-(
Tak jsem vzal svůj stará 10GB HDD > novej systém ... a protože se to stalo už podruhý, tak chci ty dva velký nechat jen na data a 10GB na systém
když jsem se po nainstalování nového systému podíval na ten disk, kde byl předtím systém (zatím jsem z něj nic nemazal a mám ho k tomu 10GB připojenej jako slave) není vůbec vidět složka Windows ????
Nevím co si o tom mám myslet. Vir to nebude - teda doufám - antivir používám AVAST, k tomu ZoneAlarm i Xpéčkovej firewall a tak jednou za 14 dní projíždím třema antispyw.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

to je vážně podělávka :-D , no tak ten disk zkus projet SMARTem :-)
PaZa
Nováček
Nováček

Příspěvek od PaZa »

ted se zeptam blbe. A to je co ten SMART? :-D
djgeneral
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od djgeneral »

Stahni si program SpeedFan a v záložce S.M.A.R.T vyber tvuj disk. Potom sem hoď jeho screenshot.. 8)
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

smart je diagnostický udělátko novějších disků (nad 100gb to maj snad uplně všechny) který loguje veškerý dění disku, který si pak můžeš přečíst pomocí programů jako je třeba výše psaný SpeedFan nebo Everest. podle toho zjistíš jestli je disk taknějak v pořádku nebo mele z posledního...
PaZa
Nováček
Nováček

Příspěvek od PaZa »

crashPC píše:smart je diagnostický udělátko novějších disků (nad 100gb to maj snad uplně všechny) který loguje veškerý dění disku, který si pak můžeš přečíst pomocí programů jako je třeba výše psaný SpeedFan nebo Everest. podle toho zjistíš jestli je disk taknějak v pořádku nebo mele z posledního...

jj, už jsem si to zjistil na netu díky zatím všem
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

PaZa píše:měl jsem v compu dva HDD po 134GB ....
Totéž dělal počítač kamaráda, byl v háji řadič. Jakákoliv data na disku byla po dvou dnech používání naprosto nepožitelná. Vyměň desku.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
PaZa
Nováček
Nováček

Příspěvek od PaZa »

X-COM píše:
PaZa píše:měl jsem v compu dva HDD po 134GB ....
Totéž dělal počítač kamaráda, byl v háji řadič. Jakákoliv data na disku byla po dvou dnech používání naprosto nepožitelná. Vyměň desku.
tak tohle už mě taky napadlo.

Ale... má to cenu u takhle starýho compu?
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Pokud ji někde v bazaru seženeš do 100Kč, tak jo.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
PaZa
Nováček
Nováček

Příspěvek od PaZa »

djgeneral píše:Stahni si program SpeedFan a v záložce S.M.A.R.T vyber tvuj disk. Potom sem hoď jeho screenshot.. 8)

Obrázek

Obrázek
-daggy-
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -daggy- »

PaZa píše:to je tak trochu dlouhá historie :-D

měl jsem v compu dva HDD po 134GB (ono to jsou sice 160, ale zákl. deska je vidí jen jako 134). na jednom jsem měl systém + 80GB dat, na druhém cca 120GB dat. No a jednoho krásného dne zapnu com a ... non system :-(
Otazka: aky si tam mal operacny system? Lebo az WinXP so SP2 ma podporu pre disky vacsie ako 128 GB, ak mas SP1 alebo Win2K max. so SP3, tak Ti zacne prepisovat zavadzajuci sektor po naplneni kapacity. Potrebujes WinXP sp2 alebo Win2k so SP4. Ten vypis SMART vyzera OK.
AMD64 X2 Toledo 4200+ (2200@2717), DFI Infinity NF4 Ultra-U, A-Data Vitesta DDR500+ 2x1GB (Dual), Hitachi Deskstar 250 GB + Samsung HD321KJ 320 GB SATA II + WD 2500KS 250 GB SATA II, Sapphire ATI Radeon X1950XT+AC Accelero S1+AC AF 12025PWM, Creative SoundBlaster Audigy 4, LCD LG L194WT-SF 19" Widescreen, Leadtek WinFast TV 2000 Expert, Sky Star 2 + 60cm parabola, DVD-RW Lite-On SHW-1653S, DVD SONY DDU 1621, DSL Drytek Vigor 318, Razer Diamondback Chameleon, Fortron 500W PFC, Scythe Ninja rev.B + Akasa AK 183 L2BL2B
PaZa
Nováček
Nováček

Příspěvek od PaZa »

-daggy- píše:
PaZa píše:to je tak trochu dlouhá historie :-D

Otazka: aky si tam mal operacny system? Lebo az WinXP so SP2 ma podporu pre disky vacsie ako 128 GB, ak mas SP1 alebo Win2K max. so SP3, tak Ti zacne prepisovat zavadzajuci sektor po naplneni kapacity. Potrebujes WinXP sp2 alebo Win2k so SP4. Ten vypis SMART vyzera OK.
Měl jsem na něm WIN XP SP2 se všema aktualizacema. Když jsem se pokoušel rozjet přeinstalaci na tom disku, kde byl OS, tak mi skončila po hlášce " Kontroluji hardw. konfiguraci počítače". Resp. přestal "hrabat" HDD a jen černá obrazovka. Prostě dál nepokračovala. ??
-daggy-
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od -daggy- »

Este jedna poznamka: Speedfan ukazuje u Seagate diskov obcas cudne hodnoty, moc sa pre ne nehodi. Treba pouzit utilitu priamo od vyrobcu, z nej sa daju vycitat presnejsie udaje. Neviam ako si vytvaral particie, pravdepodobne cez partition managera XPciek, skus ich vytvorit na inom PC v Partition Magicu, odporucam nastavit hlavne boot particiu na aktivnu a potom skus instalovat znova. Inak ten zasek moze sposobovat aj vadna RAMka, skus PC otestit pomocou GoldMemory alebo MemTestom.
AMD64 X2 Toledo 4200+ (2200@2717), DFI Infinity NF4 Ultra-U, A-Data Vitesta DDR500+ 2x1GB (Dual), Hitachi Deskstar 250 GB + Samsung HD321KJ 320 GB SATA II + WD 2500KS 250 GB SATA II, Sapphire ATI Radeon X1950XT+AC Accelero S1+AC AF 12025PWM, Creative SoundBlaster Audigy 4, LCD LG L194WT-SF 19" Widescreen, Leadtek WinFast TV 2000 Expert, Sky Star 2 + 60cm parabola, DVD-RW Lite-On SHW-1653S, DVD SONY DDU 1621, DSL Drytek Vigor 318, Razer Diamondback Chameleon, Fortron 500W PFC, Scythe Ninja rev.B + Akasa AK 183 L2BL2B
Nil
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Nil »

-daggy- píše:Este jedna poznamka: Speedfan ukazuje u Seagate diskov obcas cudne hodnoty, moc sa pre ne nehodi.
S tím naprosto souhlasím!! Mám Seagate 80GB S-ATA a speedfan v kartě S.M.A.R.T mi neukazuje absolutně nic!! A to jsem zkoušel i 160GB Seagata! Mě se osvečil Hard Drive Inspector (Ale to nechci nikomu dělat reklamu :-D )
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“