Ujasnění si některých pojmů v oblasti zvuku

Zvukové karty, reproduktory, mikrofony, zesilovače a další.

Moderátor: CageJ

Odpovědět
Eles
Nováček
Nováček

Ujasnění si některých pojmů v oblasti zvuku

Příspěvek od Eles »

Nejsem úplný začátečník, ale ve zvuku se moc nevyznám, protože mi vždycky +- stačilo PC + 5.1 levná sestava (Genius HT).

Jenže je potřeba něco změnit, protože v poslední době jsem stále víc nespokojen s produkovaným zvukem, zejména ve srovnání např. s nedávno slyšenou ne moc drahou stereo věží. Ten 5.1 zvuk, co mám, je super co se týká prostorového efektu - a to je asi tak všechno. Výšky drhnou, subwoofer akorát duní, navíc se mi zdá dost omezený rozsah. Oprášil jsem tedy starší kvalitní sloupové repro od věže, sehnal ještě další dvě jiné menší (3-pásmové, které by sloužily jako surroundy) a zkusil bych to vymyslet nějak jinak.

Klidně oželím subwoofer, nejsem příznivcem toho dunění (nebo jsem neslyšel pořádný), a mám pocit, že ty kvalitní repro mi basy zreprodukují dostatečně.

Takže co potřebuju? Výchozí bod je PC s Audigy2 kartou a filmy (DTS, DD) + hudba (CD, loseless FLAC i MP3 rozličních bitratů). Ta zvukovka má jen analogové výstupy. Teď to hlavní. Potřebuju zesilovač nebo AV-receiver? :D Bohužel fakt nevim jaký je mezi tim rozdíl. Ale předpokládám, že zesilovač. Že to, co zvukovka posílá ven, už stačí jen kvalitně zesílit.

A co by měl takový zesilovač umět? Bedny jsou všechny 6 ohmové, jaký by měl být ten zesilovač? Nejde mi o maximální výkon, stačí kvalitní ozvučení místnosti o 30 metrech čtverečních. Co když center repro (které ještě musím dosehnat nebude 6ti ohm, ale třeba 8? Vadilo by to výrazně? V čem?

Těším se na postřehy... :)
Aspon
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aspon »

Rozdíl AV reciever / zesilovač je ten, že recievery bývají v drtivé většině mulikanálové, obsahují např tuner na rádio + další serepetičky podle typu. Zesilovače umí pouze zesílit stereo signál. Pokud chceš tedy multikanál, potřebuješ reciever.
Centr by měl být stejné řady, jak přední repro, jinak hrozí odlišná charakteristika zvuku, což by nemuselo být moc příjemné.
AMD Ryzen 5 9600X || Gigabyte B650 Eagle || Kingston Fury Beast 2x16GB 6000MHz CL30 || XFX Radeon™ RX 6800 XT 16G ||
Arctic Liquid Freezer III 240 Pro Black || Fractal Design Ion+ Platinum 760W ||
Samsung 970 Evo Plus 500GB || WD Blue SN570 500GB || Crucial MX500 2TB || Kingston A400 480GB || Intel 660p 512GB ||
Fractal Design Pop Air || Dark Project ALU87A Midnight || Logitech G403 Hero || LiteOn iHAS124 F || LG GH24NSB0 || MSI Pro MP273QP E2
Edifier R1700BTs
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

Presne tak.. AV reciever slouzi k tomu, aby obstaral produkci zvuku domaciho kina.. kanaly zde ale rozhodujici nejsou.. v 5,1 konfiguraci se da sehnat i zesilovac, ktery nalepku AV nema..
Obecne tedy.. AV reciever je vice-kanalovy zesilovac, ktery podporuje zvukove formaty, jako napr. DD, DTS apod.. proste je v nem zvukovy dekoder.. slovo Reciever potom podle radia, ktere je integrovano take..
Celkove vzato se clovek s beznymi 5,1 zesilovaci bez dekoderu dnes uz moc nesetka..
No a k tem Ohm cislum.. dodrzuj pravidlo aby mely vsechny bedny v retezci odpor stejny.. zesilovac by to pak nemusel unest.. krizovy je nizky odpor.. pokud mas 6Ohm zesilovac, 8Ohm bedna na nej klidne muze, ale 4Ohm uz ne..
Eles
Nováček
Nováček

Příspěvek od Eles »

AHA.

Ale objevily se nové dotazy. Ještě tomu uplně nerozumim.
Na co mi bude zvukový dekodér v receiveru, když DTS i ty nové formáty zpracovává počítač? Já si to představuju tak, že výsledný zvuk rozdělený do kanálů posílám zvukovkou ven a než to dojde do reprobeden, mělo by se to nějak zesílit. Snad už nepotřebuju nic dekódovat ne?

No ale ještě se tedy musím zeptat na váš názor jak byste řešili tu mojí situaci a požadavek co nejlepšího zvuku? Rozhodně zdroj veškerého zvuku zůstane počítač. Teď to funguje cestou Audigy2 - zesilovač v Genius 5.1HT, bedýnky Genius 5.1HT. Co změnit? Má smysl měnit zvukovou kartu (přinese Xi-fi nějakou výhodu)? Zesilovač v tom all-in-one systému pokládám za nejslabší věc, jak jsem psal, kvalitnější repro už mám připravené. Co byste tedy doporučovali udělat???
Aspon
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aspon »

Záléží hlavně na penězích....
AMD Ryzen 5 9600X || Gigabyte B650 Eagle || Kingston Fury Beast 2x16GB 6000MHz CL30 || XFX Radeon™ RX 6800 XT 16G ||
Arctic Liquid Freezer III 240 Pro Black || Fractal Design Ion+ Platinum 760W ||
Samsung 970 Evo Plus 500GB || WD Blue SN570 500GB || Crucial MX500 2TB || Kingston A400 480GB || Intel 660p 512GB ||
Fractal Design Pop Air || Dark Project ALU87A Midnight || Logitech G403 Hero || LiteOn iHAS124 F || LG GH24NSB0 || MSI Pro MP273QP E2
Edifier R1700BTs
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

No s tema dekoderama si fakt nejsem jisty.. PC by melo zvladnout Prologic a Dolby Digital, ale DTS a nove vice kanalove formaty mam pocit ne.. ale jak rikam.. tady fakt vubec netusim..
Dalsi vec je ta, ze jak jsem uz psal, bezne 5.1 zesilovace se moc neobjevujou, takze stejne budes vybirat mezi AV Recievery.. pak uz zalezi, jestli to chces vyvest digitalne, nebo ti staci kasicky 5.1 analogovy cinch vstup.. ale taky je pravda ze alespon koax vstup dneska ma uz snad vsechno..
Co se tyce Audigi2.. podle me ti Xi-Fi moc nepomuze.. samozrejme nejaky posun tam bude, ale mezi temahle hernima zvukovkama jsou rozdily maly.. vysledek je ten, ze stejne to hraje vsechno v podstate stejne, pac se tam na nejaky typicky charakter zvuku kasle.. ja bych to nechal tak..
No a s tim souvisi dalsi vec.. ty geniusy co mas, jsou jedny z nejvetsich shitu co jsem slysel.. at si je chvali jak chce kdo chce, filmy zvladaj, ale jakmile cllovek pusti muziku, tak bych je rozslapal.. najit neco zvukove horsiho je docela problem.. nemuzu je slyset..
Eles
Nováček
Nováček

Příspěvek od Eles »

Jojo, nevim sice jestli vubec nejhorsi, ale na hudbu je to fakt bida. To musim uznat, proto sem taky pisu (kdyz to slysim i ja). Tak dik...
KIMI9
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIMI9 »

PC zvládá DTS, záleží na SW přehrávači. Rok nebo dva staré CyberLink Power DVD nebo WinDVD to uměj. :-) Většinou jsou to, ale Deluxe verze apod.
Odpovědět

Zpět na „Zvuk“