Je nutné k připojení Internetu instalovat router?

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
MMMMM
Začátečník
Začátečník

Je nutné k připojení Internetu instalovat router?

Příspěvek od MMMMM »

Kamarád má ve firmě více PC a je připojen na ADSL (nakreslil jsem vám schéma).
Bude poptřebovat ještě jednu pobočku vybavit asi 5 PC s připojením na ADSL.
Zajímá mě jestli je nutné aby tam byl router jako v první pobočce. Proč tam vůbec ten router je? Kvůli printserveru?

Když bych zapojil přívodní ADSL do switche a na to 5PC a jednu síťovou tiskárnu, šlo by to také?
Díky za pomoc

Obrázek
MMMMM
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MMMMM »

Takže jsem zjistil že první router je tam nutný kvůli NAT.
Ten přidělí všem PC adresu. Na PC bude "získat adresu z DHCP serveru".
Abych mohl nakonfigurovat ten router musím znát od O2 něco speciálního?
Předpokládám že print server se nijak nekonfiguruje.
ScH0ll_kIll3r
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ScH0ll_kIll3r »

jak je ten volny port tak tam at pichne switch a tam ty PC do switche a jede to ;)
AMD Ryzen 7 5800X | MSI B450 TOMAHAWK | GIGABYTE GeForce RTX 3070 VISION OC 8GB | HyperX Predator RGB 32GB (4x8GB) DDR4 3200
MMMMM
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MMMMM »

Takže budu -li chtít připojit 3 PC, tak to udělám takto.
Obrázek

O2 dává automaticky jednu IP adresu?Prostě jen objednáme ADSL od O2 a musím požadovat něco navíc? Když připojuji ADSL k jednomu PC tak pouze požádám o připojení ADSL, nic víc. V tomto případě musím ještě požádat o nějaké informace pro nastavení pro router?
Behemot
Červená karta
Červená karta
Bydliště: 50°4'52.22"N, 14°23'30.45"E... VŽDYCKY prodávám i jinde...
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Behemot »

pokud už tam má jeden router tak dál stačí jen switche...ovšem důležitý je vědet, jestli ten router zvládne víc jak 10PC obhospodařovat...pokud to je nějakej levnější tak by se mohl taky zahltit :roll:
Stanley
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley »

U prvního schematu mi nějak uniká smysl toho druhého routeru Dexlan?! Router ti stačí jeden (dnes už skoro každý router dokáže obsloužit až 255 zařízení). A za router už stačí zapojit jen switch.
Router tam musíš mít proto, že od O2 dostaneš pouze jednu IP adresu (ať už veřejnou, nebo neveřejnou, tedy pokud si další nepřikoupíš).
Router ti pak umožní připojit další PC do sítě přes tu jednu jedinou IP adresu. Pak záleží na tom, kolikaportový je router, Když má portů málo, tak za něj zapojíš switch, dle potřeby - 24portů, nebo víc.
Behemot
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Behemot »

Stanley píše:U prvního schematu mi nějak uniká smysl toho druhého routeru Dexlan?! Router ti stačí jeden (dnes už skoro každý router dokáže obsloužit až 255 zařízení). A za router už stačí zapojit jen switch.
Router tam musíš mít proto, že od O2 dostaneš pouze jednu IP adresu (ať už veřejnou, nebo neveřejnou, tedy pokud si další nepřikoupíš).
Router ti pak umožní připojit další PC do sítě přes tu jednu jedinou IP adresu. Pak záleží na tom, kolikaportový je router, Když má portů málo, tak za něj zapojíš switch, dle potřeby - 24portů, nebo víc.
eh...dokáže obsloužit, ano...? takovej "každej" router sem eště neviděl...možná to přidělí 255IP ale to je všechno, pak se zavaří nebo bude všechno každou sekundu odpojovat ;-) můj OEM router už má problém pokud mám víc spojení z jednoho PC :wink:
Stanley
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stanley »

Behemot píše:
eh...dokáže obsloužit, ano...? takovej "každej" router sem eště neviděl...možná to přidělí 255IP ale to je všechno, pak se zavaří nebo bude všechno každou sekundu odpojovat ;-) můj OEM router už má problém pokud mám víc spojení z jednoho PC :wink:
eh ..... Nemáš si kupovat nějakej levnej "OEM router" Pak nebudeš mít problémy. Předpokládám, že 255 PC zapojovat nebude, ale obecně by to router zvládnout měl. ... eh
Behemot
Červená karta
Červená karta
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Behemot »

Stanley píše:
Behemot píše:
eh ..... Nemáš si kupovat nějakej levnej "OEM router" Pak nebudeš mít problémy. Předpokládám, že 255 PC zapojovat nebude, ale obecně by to router zvládnout měl. ... eh
no pořád je šance že za to může předpojenej modem...no ale i tak, to je pouze rozsah adres, výrobce nikdy nepočítal s tím že bs na to tolik PC dal! to by prostě nezvládlo...by to muselo mít adekvátní paměť (a ne pár mega)
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“