Výhody/Nevýhody widescreen lcd

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Odpovědět
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

jája: já ale mluvil jen o LCD. o CRT nebylo slova. pokud srovnáš 17" wide a "ne-wide", tak wide bude daleko nižší, což je už docela bída. 20"wide má cca stejnou výšku jako 17" ne-wide. už rozumíš? - roztažení obrazu do stran se u 17" tedy koná až po přechod na 20" jinak bude monitor nižší.
3:4 19" se ještě prodávají ne?? :lol:
podívej se do nějakého shopu

IMHO poměr wide a ne-wide je 16:9 a 4:3, nebo je to jinak?
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

Meleš pátý přes devátý. Když napíšeš "17" monitor 4:3" tak si každej zkušenej člověk kterej se v tom orientuje představi CRT, protože dnes bežně prodávaný 17" LCD jsou 5:4
17" wide LCD neexistuje, stejně tak neexistuje 19" LCD s poměrem stran 4:3, všechny dnes běžne prodávaný 19" LCD jsou 5:4 nebo 16:10 a o tom jsem mluvil. Snažil sem se vyvrátit tvoje srovnáníi 17" 4:3 (CRT) vs 19" wide :wink:
Nechápu že se lidé pořád upínají na výšku obrazu, jako by to byl ten nejdůležitější parametr. Pro lidské oko je mnohem přirozenější a pohodlnější pohybovat se zleva doprava a ne nahoru dolů.
crashPC píše:roztažení obrazu do stran se u 17" tedy koná až po přechod na 20" jinak bude monitor nižší.
Přečti si po sobě co píšeš, o koze a o voze v jedné větě?
crashPC píše:3:4 19" se ještě prodávají ne?? :lol:
NE ;-)
crashPC píše:IMHO poměr wide a ne-wide je 16:9 a 4:3, nebo je to jinak?
Pokud jde o PC monitory, tak wide je 16:10.
4:3 jsou CRT monitory + 15" LCD a 20 a víc" LCD s rozliš 1600:1200
17a 19" LCD s rozlišením 1280x1024 jsou 5:4 - to nejhorší pro zorný úhel v 1st person hrách.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

já tomu třeba nerozumím ale pátý přes devátý meleš ty. vůbec nechápu co to píšeš - jednotlivé slova a údaje jo, ale tvůj elaborát nikoli.

tady máš LCD 4:3
http://monitory.mironet.cz/lcd-monitory ... cke+c9924/
a pak že se nevyráběj... :lol: :lol:
no, jal sem se tedy změřit náš LCD a opravdu má poměr 5:4.
poměr stran ale neznamená použitou technologii. jsem rád že jsi mě napravil v milné představě, ale šlo jen o LCD.

tohle jako 17" wide vypadá
http://www.obchod.cz/products_detail.ph ... i=00070961
a tohle dokonce je
http://www.obchod.cz/products_detail.ph ... i=00087877

mě šlo ale o to že aby sis s wide zachoval stejnou výšku jako se 17" ne-wide, musel bys koupit 20"

přirozenost pro oko je jedna věc, a přirozenost pro počítačové aplikace je věc druhá. co je mi platný že vidim monitor odezdi kezdi, když aplikace odmítá spolupracovat v takovém rozlišení? a koukat se pak na černý pruhy po stranách? ne, děkuji, tak moderní bejt nemusím.
Mr.Nigga
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr.Nigga »

Která aplikace například? Náhodou je geniální dělat v CADu na polovinu monitoru a na druhé mít puštěný video nebo TV :D
problém je max. ve hrách, ale i roztáhnutá hra nevypadá špatně :-)
I'm living on reds, vitamin C and cocaine. Everything's a blur
Sinpa
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Sinpa »

crashPC píše:já tomu třeba nerozumím ale pátý přes devátý meleš ty. vůbec nechápu co to píšeš - jednotlivé slova a údaje jo, ale tvůj elaborát nikoli.

tady máš LCD 4:3
http://monitory.mironet.cz/lcd-monitory ... cke+c9924/
a pak že se nevyráběj... :lol: :lol:
no, jal sem se tedy změřit náš LCD a opravdu má poměr 5:4.
poměr stran ale neznamená použitou technologii. jsem rád že jsi mě napravil v milné představě, ale šlo jen o LCD.

tohle jako 17" wide vypadá
http://www.obchod.cz/products_detail.ph ... i=00070961
všechny lcd na tom Mironetu maj rozlišení 1280*1024 tzn. 5:4
1280/5=256
256*4=1024
:wink:
o tom Philipsu ani nemluvě
AMD RYZEN 5 5600/Noctua NH-U12P, ASUS TUF B450-PRO GAMING, Patriot Viper 4 Series 16GB KIT DDR4 3200Mhz CL16, Sapphire Pulse Radeon RX 9070, Corsair RM750x, Samsung 970 EVO 500GB, Samsung 860 EVO 500GB, Intel SSD 530 120GB, WD AV Green Power 2TB, Chieftec Mesh LCX-01SL-SL-B silver, FiiO E10k OLYMPUS 2, EDIFIER R1280T WOOD
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

2 crashPC: Ano dostal jsi mne, opravdu 17" wide LCD existuje :worship: ale není to běžnej produkt, dokonce se používají bežně v noteboocích, ale o tom tu nikdo nemluví...

Největší orgie zažiješ když si koupíš wide LCD s pivotem a otočíš si ho o 90°

Dál k tomu nemám co říct.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Mr.nigga: nevím - je toho plný tento thread, můžeš číst....

Sinpa: vím, proto ten smajlík... mají to špatně napsané

Jája: to jsem jen vybral, 17tek wide mají o dost víc...
no a k těm orgiím - mohl bys to popsat? nějak mi nejde dohlavy co s wide monitorem otočeným "našišato"???
Mr.Nigga
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr.Nigga »

crashPC píše:Mr.nigga: nevím - je toho plný tento thread, můžeš číst....
Ty nevíš, kterej program s tím má problém, ale přesto jsi schopen napsat "když aplikace odmítá spolupracovat v takovém rozlišení" ?

Já se ptám která, protože jsem na takovou ještě nenarazil ;)

Taky je docela jednoduchý napsat, ať si přečtu devítistránkovej thread, protože předpokládáš, že tak neudělám - dal jsem si tu práci a přečetl první 3 strany a vidím na wide jen samou chválu :roll:
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Mr.nigga: no tos udělal špatně. na prvních třech stranác se "jako naneštěsí" jen chválí ale pak to jede..... já nevím konkrétně, ale určitě vím že plno her to nativně a některé ani nenativně nepodporují což způsobuje černé pruhy po stranách LCD, dále filmy 3:4 nebo 5:4.... je toho dost. prostě tu jsou dvě navzájem ne uplně kompatibilní verze.
Mr.Nigga
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr.Nigga »

O hrách jsem ale psal, že je někdy problém, ale taky jsem psal, že hrát na wide monitoru(nativní 1680x1050) v rozlišení 1280x1024 není tak strašný, jak se může zdát. Buď hru roztáhneš přes celou plochu a obraz je deformovaný(dá se zvyknout) nebo máš černý pruhy, ale s tím se nedá nic dělat. To ale nejsou programy, o které jsem tě žádal, přečtu si teda i ten zbytek i když z toho radost nemám :D

Co se týče filmů, tak tě nechápu. Je snad lepší přehrávat film v 16:9 nebo 25:10 na monitoru 4:3 :?
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

no pokud máš film točený 4:3 nebo 5:4, tak to na wide monitoru bude dělat pruhy po stranách, jako wide film na "klasice" dělá pruhy nahoře a dole, to je jasný ne? navíc mě teda ty pruhy nahoře a dole nějak moc nevaděj, páč je prostor pro pořádně čitelný titulky, a že v akčních hong-kongskejch filmech se mluví dost zběsile :lol: ale i pár anglickejch by se našlo kdy herec plyve slova tak hrozně že jen kroutím hlavou :-D a přemýšlím jestli nepřestal mluvit anglicky a nezačal romulansky...

roztaženiny jsou pro mě hrozný, a to tak že zásadně. navíc jak podotkl hulan, u menších monitorů (pod 20-22") prostě snižuješ vertikální rozlišení pod snesitelnou úroveň.
Když si tak představim jak mam místo jednoho a kousek sloupku ikonek po straně rovnou tři, tak se mi chce brečet....

ještě jsem si neutvořil 100% názor, jen si též myslím že wide pod 20" je nevhodná věc...
Mr.Nigga
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr.Nigga »

musíš ale vzít v potaz, že filmů točených v širokoúhlém formátu je 99%, zbytek jsou stejně TV ripy :-D

klidně breč, inteligentní lidi si ikony umí uspořádat
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

to umí asi každej, ale když se uspořádání ikonek prostě nelíbí tak se nelíbí :lol:

teď mě napadaj Win Vista @ režim aero... není to plýtváním a nevyužívání zrovna toho "wide" ??
Mr.Nigga
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr.Nigga »

proč? :?
Sniper2003
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sniper2003 »

Wide je super,akorat opravdu jen tech 20" a vys - ale jen kvuli rozliseni...Deformaci obrazu jsem snad jeste nikde nepozoroval,uz bych do 4:3 nebo 5:4 nesel...
Core i7-2600k,Gigabyte G1.Sniper 2,MSI Cyclone 1GB GTX460;8GB A-DATA GAMING,640GB WD;750GB WD,2TB Samsung,64GB SSD Verbatim,LG Blu-Ray writer,Pioneer DVR212;Sound Blaster X-Fi Titanium PCI-e;Cooler Master 460w;DELL U2311H.
UFo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od UFo »

Ono zalezi jak na co.. ja kdyz uvazoval prvne ze si poridim misto nynejsiho 17"CRT Hyundai Q790 kvalitni LCDcko tak jsem prvne byl uneseny z recenzi NECu 20" 20WGX2 Pro az do doby kdy jsem si vystrihl z papiru skutecnou velikost obrazovky toho NECa a prilozil to k tomu CRTcku.

Pochopil jsem ze bez pivotu to bude uplne stejne utrpeni jako s tim CRTckem cist knizky v PDFku, delat ve Wordu nebo surfovat na netu. A to vse za nemalou castku. Jediny prinos je ta vetsi pracovni plocha, kvalitnejsi obraz a idealnejsi pomer na vetsinu filmu.

Mam zatim k LCDckum spise negativni postoj po zkusenostech z prace, takze hledam fakt co nejvetsi kvalitu obrazu a tedy bud S-IPS nebo nejaky povedeny PVA. Radeji bych tu S-IPS ale zase nemam na rozhazovani. Posilhavam po HP 24" LP2465 ale trochu mam obavy, po prvotnich vetsinou kladnych ohlasech na ocguru.cz, to vypada ze ne vsichni jsou uplne spokojeni. Nakonec se budu muset rozhodnout podle financni situace, urcitou alternativou by mohl byt Samsung (ted si nejsem jisty tusim ze SM 215TW) ktery ma aspon pivot, ale uz vidim jak me bude bavit kazdou chvili se s tim pivotem srat a obracet obraz.

Takze si myslm ze je vcelku jedno zda clovek prechazi z 17" LCD nebo CRT na 20" wide, v obou pripadech si co do vysky obrazu prilis nepomuze a je treba na to pamatovat.
Durex Applebred 1400 | Asrock K7NF2-RAID | 2x 512MB DDR 400 PQI | Inno3D gf4mx440 | WD 3200YS + 60GB Baracuda V | DVD-RW NEC 3551A | Seasonic S12-430W | M-Audio DX4 + Koss Porta Pro | Hyundai Q790 Silver | Logitech Office Internet Keyboard + MS Wireless Intelli Mouse Explorer 2.0A
Luks
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Luks »

crashPC píše: ještě jsem si neutvořil 100% názor, jen si též myslím že wide pod 20" je nevhodná věc...
Jéžiš a co řešíš?Vždyť 20" wide stojí cca 7000,-...

//2UFo: Nestačej ti 2 zobrazený stránky najednou?
PC: Intel NUC 12 Enthusiast i7-12700H, 64GB RAM, A770M 16GB VRAM,7TB SSD LCD: 35" AOC AG352UCG6 Repro: Creative Labs GigaWorks T3 Headphones: Sony WH-1000XM3 Keyb: RAPOO VPRO V700RGB Alloy Mouse: Logitech G700s OS: Windows 11 Enterprise TAB: Samsung Galaxy TAB S9 ULTRA 12/512GB Phone: Samsung Galaxy S25 Ultra 512GBNtB: Dell Latitude 5420 14.0” Console: TV: Philips 65OLED804 + Yamaha YAS-207
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Luks: tady nejde o mě. jsou tu lidi kteří tvrdí že wide je dobré za každou cenu...
UFo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od UFo »

Luks píše: //2UFo: Nestačej ti 2 zobrazený stránky najednou?
Na to jsem ani nepomyslel 8-), dalsi plus pro wide, ale nosim bryle a mam dost citlive oci a tak preferuji radeji vetsi font, takze by se mi sikla vetsi vyska. Stejne nakonec rozhodne penezenka, tak v nejhorsim pripade skoncim u toho NECa. Kvuli filmum nic jineho nez wide od tech 20" vyse neuvazuji.
Durex Applebred 1400 | Asrock K7NF2-RAID | 2x 512MB DDR 400 PQI | Inno3D gf4mx440 | WD 3200YS + 60GB Baracuda V | DVD-RW NEC 3551A | Seasonic S12-430W | M-Audio DX4 + Koss Porta Pro | Hyundai Q790 Silver | Logitech Office Internet Keyboard + MS Wireless Intelli Mouse Explorer 2.0A
froxic
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od froxic »

nevim proc se tu hadate, at si koupi kazdy co mu vyhovuje a nehanobi wide / non wide.... ted mam 19CRT a chtel jsem jit do 20 wide LCD ale nakonec asi skoncim az du 22ky wide LCD a myslim si ze wide ma jenom vyhody oproti klasice. :roll:
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“