P4 2.0A northwood taktovani-error

Vše o procesorech Integrated Electronics.

Moderátoři: Eddward, Baneshee

shadow Walker
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

P4 2.0A northwood taktovani-error

Příspěvek od shadow Walker »

Zdravim, mam trosku historicky kousek a rikam si ze nez ho vyhodim tak ho taktnu. Ale problem je ten ze kdyz v biosu zvedam fsb vse funguje. Procesor jde z 2A na 2.4ghz ale jakmile se dostanu na fsb 120 tak system nenabehne, proto sem pridal 0,14V ale to taky nepomaha, no a jakmile se dostanu na 135fsb tak pc zacne pipat. Jinak je to P4 Northwood 2AGHz, Ramky mam transcend 333mhz a 400mhz. Vim co se tyka ramek nesmyslna kombinace :D ale lepsi mit 768mb ram a ne jen 512 s 400mhz ramkou.
shadow Walker
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Lidi to fakt nevíte, já právě nevím jestli dat vic napeti do ram. protoze se někde píše, že to pomůže. A nebo jestli mám prostě smůlu a mám špatný kousek :sad:
Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukfi »

Jestliže to pípá, tak se procesor přehřívá, musel bys teda investovat do chlazení.
Výkaly prosím umisťujte do záchodové mísy a nikoliv diskuzního fóra.
shadow Walker
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

JJ on je tam boxovanej chladic. Takze mam v planu jit do noveho. Akorat nevim proc kdyz dam fsb vetsi jak 130 tak nechce nabehnout system. Jinak takovej blbej dotaz, cim vetsi fsb tim vic napeti do procesoru ze? takze kdyz mam treba 110 staci to mit v defaultu ale jakmile mam uz 120 je nutny pridat treba 0,07V ?
IQLogic
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od IQLogic »

to zalezi aj od kusu ... ja napr na starom Athlone XP som napatie musel zdvihnut a kamarat nie ... tak isto aj na C2D ... mam 3GHz a napatie som nedvihal ... je to individualne ... ale ano vacsinou sa musi napatie zdvihnut
Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukfi »

shadow Walker píše:JJ on je tam boxovanej chladic. Takze mam v planu jit do noveho. Akorat nevim proc kdyz dam fsb vetsi jak 130 tak nechce nabehnout system. Jinak takovej blbej dotaz, cim vetsi fsb tim vic napeti do procesoru ze? takze kdyz mam treba 110 staci to mit v defaultu ale jakmile mam uz 120 je nutny pridat treba 0,07V ?
A jsi si jistej že to má cenu? Sice P4A byly docela dobrý na OC, ale záleží na tom jestli máš dobrou desku... jestli je to nějakej shit tak bych se na lepší chladič vykašlal. Podobně paměti - soudím, že teď jedou na 333MHz, takže v tom 400MHz modulu problém nebude, ale ten druhej má taky někde svoje limity...
No a k tomu napětí... může a nemusí to bejt potřeba, já osobně bych napětí zvedal až kdyby mi to nenajelo.
BubakB
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od BubakB »

A este k tomu vsetkemu....zalezi od revizii jadra (Steppingu).B0 koncil pri 2,53Ghz.Tym padom je omedzena moznost dosiahnute vyzsich frekvencii. C1 limit 3,06Ghz.V D1 bol i model 3,4Ghz.Takze najlepsi potencial ma urcite prave D1.

Screen z Cpu-z,S-Spec cislo na CPU. To vsetko pomoze spravit predpoklad. :wink:

Samozrejme,realna frekvencia bude o nieco vyzsia.Limit si tam Intel predsa len daval.Avsak,je scela jasne ktora revizia coho dosiahne.

U nasobicu 20x a FSB 133 sa to rovna 2660Mhz. :wink:
Pôvod každej chyby HW: S-T-U-D-E-Ň-Á-K!
shadow Walker
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Takze udelal sem jeste tu vec, ze jsem dal novou pastu a vsechno vycistil od prachu, clovek nikdy nevi. A je teda pravdou ze teplota klesla o 2stupne. jo a co by jste doporucili jako chladic, rikam si, nebudu do toho tolik vrazet tak asi jen tak do petistovky. Desku mam MSi PT880Neo fsr. Jinak screen http://62.44.18.34/procak.jpg
BubakB
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od BubakB »

Pozeram...Screen z CPU-Z vypisal Stepping B0.Co je prave prvy.Limit 2,53Ghz som spomynal.Uzivatelom taktovane verzie mohli ist i vyzsie.Myslim si,ze v tomto pripade by bolo najlepsie dosiahnut FSB 133.

Aky mas vlastne chladic? Jedna sa o dodavany chladic? Ake ma otacky? Ake mas teploty pri 100% zalezi procesora?

Lukfi-Ano,je potrebne nastavit dobry delic FSB/RAM.To mas pravdu.Moznu nestabilu i problemy moze byt prave dosledkom toho.Pri niektorych frekvenciach FSB napr. nad 120 dochadza k prekroceniu 333Mhz...najlepsie mozne riesenie by bolo prave FSB 133.Kedze procesory s takou FSB sa i bezne vyrabali.Pada otazka,co ked bude presahovat frekvencia pamati.Nuz,ktore moduly sa proste nedaju taktovat.

Ako pozeram,Doska MSI PT880Neo FSR ma dobre moznosti taktovania.Sice cipset VIA ( :twisted: ).Avsak ak su tam moznosti zvysovania napatia u CPU/RAM/Severnom a Juznom Moste.Nemal by byt ziadny problem dosiahnut frekvencie ako su 133/200.Takz. staticke.Ktore maju i ine modely.Ktore doska podporuje.
Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukfi »

Předpokládejme, že ten 333MHz modul nepůjde moc taktovat (a kdyby jo, tak chceme zjistit limit procesoru). Deska by měla mít děličku pro P4B (533MHz FSB) a 333MHz moduly (tedy 1,25) - přesněji musí takovou mít. Procesor bude rád když půjde na 133MHz FSB a v tom případě paměť poběží přesně na svém určeném taktu. Ale taktování paměti bych se nebál, měl jsem noname 333MHz DDR modul (teda pořád ještě mám, má vadnej jeden čip tak teď působí v odvětví dekorace) a ten se nechal točit klidně někam na 370MHz. Měl jsem tenkrát desku MSI PT8 Neo-V (VIA PT800, jako PT880 jenom s jednokanálovým řadičem) a provozoval jsem to na 160MHz FSB (výsledný takt 2,9GHz) a paměť synchronně na 320MHz. Šlo to přenastavit tak, že CPU běželo na 2,7GHz a paměť na těch cca 370MHz a to taky fungovalo. Vtip byl v tom, že když jsem pak našel tu vadu na paměti a koupil si dvě nový 400MHz, zjistil jsem, že deska zvládne buď FSB:RAM 160:320MHz, nebo těch cca 150:370, nebo 133:400 (standardní takty). Aby procesor i RAM běžely na vysokejch taktech, bylo nemožný dosáhnout. Ale s tím bys snad problém mít neměl :)
shadow Walker
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

No, takze poporade. Je toho na me moc, stezi sem se po precteni par clanku zorientoval v FSB, napeti atd. Tesi me ze ste me pochvalili hardware, takze vzhuru do taktovani :) Chladic mam boxovanej co byl na procaku, jede uz pomalu 6let co jsem za 10 litru procesor koupil. 8) Pri normalni praci ve windows ma otacky kolem 2500, teplota je na 40-45 stupnich. Kdyz pustim prime95 tak teplota vzroste na nejakych 53 otacky vzrostou na 3300, to je asi nejvic. Ramky jsou obe dve transcend.
Napeti na procesoru mam tedka na +0,07V ale co se tyka zvysovani napeti na severnim a jiznim moste nebo napeti ram, agp v tom se neorientuju a je vse v defaultu. Kdyby ste rekli co a jak nastavit aby to bezelo jakz takz byl bych rad. Jinak Jeste me napada, pri taktovani ramek, vyplati se na ne koupit nejake pasivni chlazeni? Nerad bych je odrovnal po par mesicich. Tady je screen z biosu http://62.44.18.34/bios.jpg
shadow Walker
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Tak sem udella to ze kdyz jsem dal 128/340 tak uz se to zaclo prehrivat. Tedka mam fsb 125. Ale nemuzu dosahnout hodnot jak psal lukfi. Treba 160/320 ja mam v te desce prednastavene hodnoty, nebo pomery treba 1:2, 3:4 a manualne frekvence pameti nastavit nejde. Takze sem tam dal na 266 a zvedal fsb.
Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukfi »

Napětí radši nezvyšuj, akorát to snižuje životnost a zvyšuje vyzářené teplo. No a když to prokazatelně nestíhá chlazení, tak to netlač k limitům, těch 120FSB je na to úplně akorát. Možná bych ještě zkusil vyčistit žebra chladiče od prachu, prostě jestli není zanešený...

K těm pamětem, ty děličky se asi nejmenuji jako podíl nebo násobek, ale jako frekvence. Pochopil jsi to ale dobře - vezmeš děličku pro 266MHz RAM a zvyšuješ FSB. A paměti chladit není potřeba, ty malé heatsinky/heatspreadery toho stejně moc neudělají. Sice trvá déle než se paměti zahřejí, ale nakonec se zahřejí na stejnou teplotu.
shadow Walker
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Jj takze jsem skoncil na 2,54ghz se zvysenim napeti o 0,07V. Zainvestuju do chlazeni. A uvidim.
shadow Walker
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Tak sem poridil novy chladic Titan a je to parada, tiche. Ale stejne to pres tech 128fsb nejde, pamet je na 338mhz. Kdyz dam tech 128 tak zacne pocitac pipat, chlazenim to nebude, asi je chyba v ramkach, ale nevim jaka :( Kdybych tem ramkam zvysil napeti z 2.50 treba na 2.55 nebo treba vic, pomohlo by to?
BubakB
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od BubakB »

Tak,tak...este raz pekne po poradi.

Kedze procesor je v revizii B0.Odporucal by som dat najviac napatia ktore je mozne dat.To je 1,65V. Ano,limit je 1,70V.Avsak my si nejaky nechovame.Ako som uz spomenul,tieto procesory mali limit prave tych 2,7Ghz.Treba mat nato ohlad.

Nastavit pomer FSB/RAM na 1:1 (najlepsia mozna moznost na testovanie) V tom pripade bude davat 266Mhz.Ked test prejde,potom staci nastavit 333Mhz a pretestovat pamate. :wink:

AGP na 66Mhz.Pripadne nastavenia PCI na 33Mhz.
Pamate by som teda nechal na standartnom napati.

Otacky ventilatora na maximum.Sledovat si teploty.A s radostou ist nato.

Predom si radsej zistit kde je ClearCMOS a ako sa to robi. :wink:

Ak to nenabehne.Zistili sme limit procesora.Bohuzial,moze byt tomu tak.Mame totis prvu reviziu.Ktora koncila na 2,53Ghz.

Ak bude vsetko vyzeraz okej.Mozes znizit napatie.Ak test zataze prejne i na nizsom napati.Je to iba dobre. :wink:

1.Sledovat Teploty! To je zaklad.
2.Nepanikarit ked sa nepusti. Pomoct by mal prave ClearCMOS.
3.Za taktovanie si ruci kazdy sam.Treba si teda prehodnotit ci do toho mozes ist.Kazdy si za svoje ruci sam.

Limit pustania napatia u 130nm CPU Northwood je prave 1,7V.Potial by si sa bat vobec nemal. :wink:
shadow Walker
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Dik napsal si to paradne. Takove veci jako clear cmos uz znam od 7mi let :roll: neboj 8 mi neni :D Teploty sleduju, ty se pohybuji s novym chladicem do 40stupnu a pri zatezi do 50. Jinak jeste me vrta hlavou to napeti, teoreticky se ten procesor asi odrovnava dost ne? Muzu si to predstavit jako diodu? Ta je stavena na urcite napeti, kdyz se to napeti zvedne tak rapidne klesa zivotnost. Ale je to hra v loterii, bud ty dva roky vydrzi ze zvednutym napetim a nebo ne.
shadow Walker
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Takze jsem skoncil na limitu 2,54. Fsb 126/336Mhz a voltazi 1,61. Teplota je pri zatezi do 50 stupnu. A v klidu je kolem 37. Podle me uz ramky nezvladaji. Doufam ze to aspon ty dva roky takhle pobezi :) Dekuju moc za rady, hodne me to pomohlo, i Iceho clanek.
IkE Blaster
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od IkE Blaster »

hm ja jsem vcera na svy pd 925 experimentalne snizil napeti na 1.2 a jede mi to zatim perfektne stabilne. takze i default napeti bylo zbytecne vysoky
Nettle
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Nettle »

Hmmm tak to ja mam na northwoody smulu. Mel sem celkem 2 celerony s jádrem northwood jeden prave 2GHz a ten šel přetaktovat na 2,8Ghz s napetim 1,7V (nemel jsem ho dlouho) pote jsem ho vystridal za northwood na 2,6 ihned jsem udelal vmod na 1,85 (1,75 podle desky) ale nikdy jsem ho nedokazal pretaktovat vys nez nad 2,9 aby bezel stabilne proste to byl jeho limit navic vykon zadnej. Od ty doby nemam northwood v lasce :)
Odpovědět

Zpět na „Procesory Intel“