Instalace W2K z HDD na notebooku bez FDD a CD mechanik
Moderátor: Loki5567
Pravidla fóra
Vše okolo nového systému Windows 8 se řeší jen a pouze v PODSEKCI (klik), ostatní se přesouvá nebo zamyká.
Vše okolo nového systému Windows 8 se řeší jen a pouze v PODSEKCI (klik), ostatní se přesouvá nebo zamyká.
- pepe020
- Nováček

-
Instalace W2K z HDD na notebooku bez FDD a CD mechanik
Prosím poraďte,
mám starší subnotebook bez mechanik. Jak zkopírovat (naklonovat) instalační CD W2K na harddisk, aby z něj nabootoval a spustila se instalace jako z CD? HDD jsem rozdělil. NB nepodporuje boot s USB ani sítě, jen z HDD. Díky za každou radu.
mám starší subnotebook bez mechanik. Jak zkopírovat (naklonovat) instalační CD W2K na harddisk, aby z něj nabootoval a spustila se instalace jako z CD? HDD jsem rozdělil. NB nepodporuje boot s USB ani sítě, jen z HDD. Díky za každou radu.
- VasekB
- Začátečník

-
treba tak, ze vyzkousis uzasnou funkci "Hledat" v tomto foru a pouzijes prostor mezi usima na vymysleni dotazu "Síťová instalace Win" a dostaes (mimo jine): http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php? ... highlight=
kde uz se to resilo..
kde uz se to resilo..
- pepe020
- Nováček

-
instal z HDD
No díky za radu, prošel jsem celé vlákno než jsem se začal ptát. Síťovou kartu to nemá a Bios toto nepodporuje. Je to PII. Ptal jsem se na instalaci z HDD....
- Briketa
- Začátečník

-
Vyndej disk z notebooku a připoj ho přes redukci ke stolnímu PC. Disk rozděl na dvě části. Obě udělej FAT32. První partition naformátuj pomocí Windows 98 příkazem format x: /s, tak aby se přenesl systém a NB mohl potom nabootovat. Na druhou partition si nakopíruj instalačku W2000. Pak vraž disk do notebooku, měla by nastartovat příkazová řádka Windows 98. Pak se přepneš na druhou partition, vlezeš do addresáře i386 a z něj pustíš setup.
PC: Core i5-13500, Asus TUF B660 PRO GAMING, Kingston HyperX 2 x 16GB DDR4 3200 MHz , Kingston KC3000 1024GB, MSI RX6600 Mech 8GB, HP w2207, Asus DRW-2014L1T
NB: Dell Latitude 5510
- VasekB
- Začátečník

-
Re: instal z HDD
priznavam ze jsem to precetl rychle a nevsiml si ze nemas sitovku, ale tvuj problem se tu uz resil take "hledat: instalace win notebook fdd" -->pepe020 píše:No díky za radu, prošel jsem celé vlákno než jsem se začal ptát. Síťovou kartu to nemá a Bios toto nepodporuje. Je to PII. Ptal jsem se na instalaci z HDD....
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php? ... tebook+fdd
- Flegy
- Mírně pokročilý

-
ma to usbcko? jestli jo, a podari se ti nabootovat tak mas vyhrano. u takle staryho notase ale nevim nevim. jediny co nechapu je to co psal briketa. na co fatku? staci sformatit ntfskem (starym, win2k maj jinou verzi jak XPcka), nalifrovat tam instalacni soubory (i386 adresar) a system (viz briketa format c: /s) a pak jen spustit winnt.exe 
- Briketa
- Začátečník

-
Obávám se, že MS-DOS a Windows 98 nepodporují NTFS, takže příkaz formát x: /s nemůžeš použít. Prostě tam musíš mít jeden disk, ze kterého nastartuješ příkazovou řádku. Lepší bude FAT32, protože ten umožnuje větší velikost disku. FAT má limit asi 2GB.
PC: Core i5-13500, Asus TUF B660 PRO GAMING, Kingston HyperX 2 x 16GB DDR4 3200 MHz , Kingston KC3000 1024GB, MSI RX6600 Mech 8GB, HP w2207, Asus DRW-2014L1T
- pepe020
- Nováček

-
for Briketa
Přesně, zkoušel jsem to s disketou vytvořenou ve WinME a format C: /s příkaz nešel. Při zformátování NTFS, dos jednotky nevidí. Při spuštění z upravené diskety NTFSDOS (podpora NTFS) je vidí, ale opět nefunguje format C: /s. USB to má, ale bios nepodporuje boot z něj.
Ještě to zkusím s disketou z W95 a FAT32 na obě partition, dle tvého návodu a ozvu se. Zatím díky...
Ještě to zkusím s disketou z W95 a FAT32 na obě partition, dle tvého návodu a ozvu se. Zatím díky...
- Briketa
- Začátečník

-
Ještě je dobré zajistit to, aby se ti po startu příkazové řádky W98 aktivoval i SmartDrive. Uprav si autoexec.bat a config.sys, tak aby se smartdrive nahrál do paměti, jinak ta instalace W2000 z disku potrvá strašně dlouho.
- Dony
- Středně pokročilý

Vidim, ze tady vetsina rad je trochu mimo misu...
Staci na disk prenest MSDOS bootovaci soubory (viz vyse), disk muzes mit cely s jednim partitionem FAT32, nakopirovat na nej instalaci, kterou po bootu z dosu spustis prikazem WINNT.EXE. Systemovy partition FAT32 ktery po instalaci budes mit se da na NTFS prevest prikazem CONVERT.
Staci na disk prenest MSDOS bootovaci soubory (viz vyse), disk muzes mit cely s jednim partitionem FAT32, nakopirovat na nej instalaci, kterou po bootu z dosu spustis prikazem WINNT.EXE. Systemovy partition FAT32 ktery po instalaci budes mit se da na NTFS prevest prikazem CONVERT.
Avatar tancuje, nechce se mu na záchod... - pepe020
- Nováček

-
Takže vyzkoušel jsem jako první postup s rozdělením disku. Použil jsem na zkoušku 4GB disk a rozdělil v PC na 3GB C: a 1GB D: (oboje FAT32) pomocí spouštěcí diskety W95 rev. B (s rev. A to nešlo) příkazem format C:\s udělám z C: bootovací. Na D: nakopíruju instalačku W2K.
Vložím HDD do subNB, problikne logo W95 a ukáže se příkazový řádek C: .... zadám D: a hláška "invalid drive specifikation" Odzkoušeno a totéž dělá i v NB Armada E500 (PII 450MHz) podobný problém-chybí mi v něm CDROMka.
Naopak zkoušeno na stolním PC, v NB Toshiba Tecra8000 a DELL Cpt a lze normálně na D: přepnout a započít install. Kde může být problém, že druhou partition nevidí??
Vložím HDD do subNB, problikne logo W95 a ukáže se příkazový řádek C: .... zadám D: a hláška "invalid drive specifikation" Odzkoušeno a totéž dělá i v NB Armada E500 (PII 450MHz) podobný problém-chybí mi v něm CDROMka.
Naopak zkoušeno na stolním PC, v NB Toshiba Tecra8000 a DELL Cpt a lze normálně na D: přepnout a započít install. Kde může být problém, že druhou partition nevidí??
- Briketa
- Začátečník

-
- Dony
- Středně pokročilý

- Flegy
- Mírně pokročilý

-
- pepe020
- Nováček

-
Tak jsem celý den laboroval. Disk se mi nakonec podařilo rozdělit tak aby ho NB viděl. Ale bohužel to zatím nevedlo k cíli. Instalace s rozdělením disku i bez rozdělení jsou funkční, ale ne na všech NB. Na Toshibě a Dellu to šlo hladce i bez rozdělení disku. Bohužel na těch na kterých to potřebuju - subNB Fujitsu a Armada E500 (bez CD) po zkopírování instal. souborů a prvním restartu instalátoru už instalace nepokračuje, nenabootuje jen v levém horním rohu bliká kursor. Nic nereaguje, jen ctr alt del. Když HDD vložím do NB Dell v instalaci lze normálně pokračovat.
U těch NB co dělají problém jsem také musel vytvářet a formátovat druhou partition přímo v NB (i když ani to nakonec nepomohlo), když jsem ji vytvořil na PC tak ji NB neviděly.
Tak nevím, poradíte?
U těch NB co dělají problém jsem také musel vytvářet a formátovat druhou partition přímo v NB (i když ani to nakonec nepomohlo), když jsem ji vytvořil na PC tak ji NB neviděly.
Tak nevím, poradíte?
- EasyM@n
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Tipuju, ale v tech NB mas asi 2.5 IDE disky co? Kdyby jsi sehnal 2.5 IDE kabel na který napíchneš 2 2.5 disky, jeden nenaformátovaný, bez oddílů na který chceš instalovat systém, a druhý s FAT32 a na něm zkopírovaný Win. instal. CD. Pokud ten NB uvidí oba disky, jako že by měl, tak dáš boot z toho druhýho a pak nainstaluješ na ten první. Ale asi bude problém s napájením těch 2 disků. Pokud mají klasický molex tak to půjde, když je zapojíš na zdroj od kompa.
Odhaduji, že to spíš nepůjde, ale zkusit to můžeš. Největší problém bude asi sehnat ten data kabel.
//Nebo ještě jednodušeji připojit na jeden kabel CD-ROM a HDD
Odhaduji, že to spíš nepůjde, ale zkusit to můžeš. Největší problém bude asi sehnat ten data kabel.
//Nebo ještě jednodušeji připojit na jeden kabel CD-ROM a HDD
- Fifi
- Středně pokročilý

Osobně svůj problém s NB, jež nemá žádnou mechniku (Toshiba Portége 7200) řeším redukcí z 2.5" na 3.5". Připojením HDD k stolnímu PC, instalací OS a následně navrácení do NB. Je to rychleší než to tahat přes USB či LAN (což u tazatele ani nejde). U jenoho historického kousku jsem to řešil externí USB mechanikou, neb tento pokus nefungoval.
- pepe020
- Nováček

-
for EasyM@n
Hardwarově by se taková redukce dala zvládnout, i to napájení by šlo vyřešit externě. Spíše mám obavy zda je u notebooku EIDE, jestli umožnuje pripojit dvě zařízení...
- EasyM@n
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Re: for Fifi
Tady je většinou problém, protože instalaci na jednom HW a spuštění na druhém HW téměř nikdy nejde. Během instalace se detekuje HW a na něj se následně vyhledají ovladače které se instalují do systému tak, aby šel spustit. A tam už si uživatel doinstaluje další drivery.pepe020 píše:To jsem zkoušel jako první, bohužel skončilo to po 10 vteřinách modrou obrazovkou. Ani přehození HDD po prvním restartu při instal. nešlo.
Pak máš ještě jednu možnost, a to najít člověka, který má stejný NB (se stejným HW), no a u něj si systém nainstaluješ. Tohle by mělo jít, protože třeba ve škole máme 20 stejných kompu a na všechny se kopíruje jedna hotová instalace Winu+všechny programy a jede to
A pak máš ještě možnost linuxu, který by tam měl jet OK. Ale zase záleží na výkonu toho NB. Ubuntu na PII by asi moc sviženě neběhalo.
2 Fifi: Fakt nechápu, jak ti to ta Toshiba sežere