Aspect scaling u ATI

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Odpovědět
ptipi
Nováček
Nováček

Aspect scaling u ATI

Příspěvek od ptipi »

Dobrý den.
Před několika dny jsem si koupil ATI grafiku(X1950PRO) a zjistil jsem, že mi ovladače neumožňují aspect scaling(roztáhnout obraz v nižším rozlišení na maximální možnou plochu při zachování poměru stran; výsledkem bývají černé pruhy po stranách). Může někdo poradit, jak toho docílit?
mikecv
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikecv »

pokud mas lcd jako asi jo , tak to najdes v digital panel properties -> attributes -> a zaskrtni scale image to full size :)
desktop
Xenon X5675 6/12T@4,2Ghz 12GB DDR3 1600; AMD Asus HD7950@1100/7000; Kingstom HyperX 120GB SSD; WD 1,5TB BE, 2*Samsung Green 1,5TB, SB X-FI Titanium HD; Corsair HX620; LG W2600HP; Logitech G510 + G600
laptop 1
Acer V15 Nitro black i7 4720HQ; 16GB Ram; NV GTX960M; 120GB SSD M2; WD 1TB + 2TB WD Ultra metal
laptop 2
XMG 502(CLEVO P150EM) i7 3920XM; 16GB Ram; 250GB SSD EVO 840PRO; GTX680M 4GB; BD-DVD
ptipi
Nováček
Nováček

Příspěvek od ptipi »

To, co říkáš roztáhne na úplně celou plochu jakýkoliv obraz. Já chci, aby byl zachován poměr stran(proto nadpis "aspect scaling"). Tzn na panelu s poměrem stran 16:10 když nechám zobrazit třeba rozlišení 1024*768(poměr 4:3), tak by obraz měl vypadat tak, že se dotýká horní a spodní hrany monitoru a po stranách jsou dva černé pruhy.

V dané nabídce(CCC->Digital Panel Properties->Attributes->Image Scaling) mám pouze 2 možnosti:
1. Scale image to full panel size
2. Use centered timings

První roztáhne cokoli na celou obrazovku, druhé sice udrží poměr stran, ale např takové rozlišení 1280*1024 vypadá na panelu 2560*1600 jako malý obdélníček uprostřed obrazovky.

V dané nabídce se některým objevuje ještě možnost "Scale image - maintain aspect ratio". To je ideální možnost. Bohužel já ji tam nemám (podobně jako spousta dalších) - ati se bohužel tak zaměřuje na výkon svých ovladačů, že úplně se*e na chyby, které má v catalystech už 3 roky.
Vždy jednou za pár let si koupím ati grafiku a prozatím pokaždé po počáteční euforii, že jsem koupil kartu s výborným poměrem cena/výkon narazím na problémy s ovladači, které mi práci zase pro změnu znechutí...

Každopádně - pokud někdo znáte řešení mého problému(přeci jen - už je 3 roky starý, jak jsem si četl různá fora), tak mi prosím napište/dejte odkaz na řešení.
rochne
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rochne »

Ray Adams - Ati Tray Tools
Obrázek
Mozna ta druha polozka v adjustments, ale ja ji tam mam zatmavenou - Muze to bejt tim, ze stale mam CCC ... ;) Odinstaluj vse co ke grafice mas a nainstaluj jenom ovladace grafiky, WDM ovladace a Ati Tray Tools. Mozna ti to pomuze a i kdyby ne, tak je to stejne lepsi nez CCC :)
ptipi
Nováček
Nováček

Příspěvek od ptipi »

re rochne: Dík za tip, ale ATT jsem už prozkoušel. Zmíněná položka odpovídá tomu, co chci, ale mám ji taky zašedlou.
Myslel jsem, že to může mít něco společného s celkovým(hodně zapráskaným) stavem mých oken, ale po čistém reinstalu se nic nezměnilo(CCC jsem neinstaloval).
Muad'Dib
Červená karta
Červená karta
Bydliště: Sobôtka 98/6, Rimavská Sobota, 97901, Slovenská republika, EÚ

Příspěvek od Muad'Dib »

Nechci být sprostý a omlouvám se za tohle OT, ale vždyť... tohle by měl umět každý lepší přehrávač. Nechci tady prudit, ale vždyť ono je to snad vždycky lepší, když si to budeš upravovat individuelně, dle libosti, v přehrávači. Nebo mi snad něco uniklo? Tohle by totiž, dle mého skromného mínění, nemělo být ani součástí ovladačů, nýbrž přehrávače, který se spojuje s vykreslovačem ("renderer-em").
ptipi
Nováček
Nováček

Příspěvek od ptipi »

re Muad'Dib: ano, unikla ti jedna zásadní věc. já se nebavím o přehrávání videa.
mluvím o používání desktopu a hlavně hraní her. zvláště ty starší používají skoro výhradně rozlišení s poměrem stran 4:3. to potom nevypadá dvakrát pěkně roztažené do šířky.
rochne
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rochne »

ptipi píše:re Muad'Dib: ano, unikla ti jedna zásadní věc. já se nebavím o přehrávání videa.
mluvím o používání desktopu a hlavně hraní her. zvláště ty starší používají skoro výhradně rozlišení s poměrem stran 4:3. to potom nevypadá dvakrát pěkně roztažené do šířky.
Pro hodne her existuji patche, aby fungovalo Widescreen rozliseni ;) zkus si na kazdou hru popripade neco vygooglit :)
ptipi
Nováček
Nováček

Příspěvek od ptipi »

re rochne: jistě, že se nejdřív podívám na widescreengamingforum.com. Ale drtivá většina starých her to prostě buď nepodporuje vůbec, nebo jen roztažením do šířky(což je na kulové).

Pro mě je zdaleka nejlepší způsob ten, co jsem popisoval. Jednak v takovém případě hraju tak, jak bylo zamýšleno tvůrci a hlavně se nemusím u každé hry starat o správné nastavení. A nakonec - takový postup funguje nejen ve hrách.

A vím, že je to možné - moje předchozí grafika s tím neměla sebemenší potíže(6800GT), bohužel neměla DVI-D...

Nakonec to stejně asi skončí tím, že si pořídím celý nový základ počítače včetně grafiky, ale to bych chtěl až jako poslední možnost.
Antonín Chromý
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Na ATi tedy nelze

Příspěvek od Antonín Chromý »

Takže opravdu není jediná možnost jak ATi grafiku donutit k zobrazení přes maximální plochu monitoru při dodržení poměru stran obrazu? Hmmm :-( A co jsem tedy z příspěvků pochopil, tak jsou lidé, kterým tato možnost na ATi funguje? Jakto?

Podle mých zkušeností od známých, kde jsme to řešili na NVIDIA grafických kartách, je to samozřejmost jednoho přepínače.

NO, vzhledem k tomu, že v současnosti vlastním ATi a začínám pokukovat po LCD panelu, tak z tohoto závěru příliš radosti nemám :-(
SNowie
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od SNowie »

http://www.geocities.jp/menopem/D3DWindower.lzh

sice to není přesně ono, navíc je to japonsky, čili to chce trochu intuice:-) ale zjednodušeně si to někde rozbal, pak do toho přetáhni hru (exáč), co chceš spouštět, označ ho v seznamu a klepni na tu druhou ikonku zprava, nastav si rozlišení (prográmek roztáhne obraz podle něj - jsou to ty dvě kolonky s čísly:-) pak už jen stačí ho v tom seznamu mít označený, zmáčknout "play", pak spustit tu hru a bude v okně o rozměrech, jaké jsi určil ať chce nebo ne:-)

sice to není přesně ono, ale můžeš tak hrát třeba i fallouta nebo diablo v okně, které se dotýká horní/spodní hrany monitoru .. to že je kolem vidět windows snad nevadí :-D plochu to využije lépe ... o dalším využití prográmku například na pracovišti nemluvě, zvládne do maličkého okénka dostat prakticky jakoukoliv DX hru :oops:

// tož jsem zagooglil a objevil eng verzi http://www.2darkpark.com/2dP/zpic/D3DWi ... nglish.rar
PEKY
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od PEKY »

to SNowie no mne ten program nefunguje, vsetko som urobil podla tvojho navodu zapnem hru a vyhodi mi tabulku "v aplikacii doslo k problemom a treba ju zavriet" :sad: .......ako ste to poriesili ostatny? mam wide monitor a ati grafiku a vazne tomu nerozumiem preco v ovladacoh ati nieje moznost fixed aspect ratio.... tu su len dve moznosti a to scale image to full panel size a use centered timings a pri pouziti tejto moznosti nepozorujem ziadnu zmenu stale je to pri pouziti rozlisenia 4:3 ci 5:4 roztiahnute na celu plochu a deformovane :(
MB: Gigabyte EP45 DS3 CPU: Intel C2D E7200 2,5Ghz FAN: AC Freezer 7 PRO RAM: 2x2GB A-Data DDR2 800Mhz GK: ATI Sapphire HD4850 512MB DDR3 625/993 ZK: Creative Audigy SE HDD: Samsung HD322HJ 320GBPSU: Fortron BlueStorm II 500W CASE: Gigabyte Poseidon 310
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“