CMOS CHECKSUM ERROR

Vše kolem ovladačů k deskám či integrovaným komponentám, včetně BIOSů a jejich úprav.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
loco
Nováček
Nováček

CMOS CHECKSUM ERROR

Příspěvek od loco »

Cau, mam takovej problem. Mam desku MSI K7N2 Delta-ILSR. Mam problem pri startu. Jednou mi to hodilo modrou smrt a bylo tam napsany tohle:

Kód: Vybrat vše

STOP: 0X0000007A (0XC03E1A04,0XC000000E,0XF8681384,0X064EF860)

atapi.sys - Address F8681384 base at F8674000, Data Stamp 41107b4d
restartoval jsem teda komp a pak prisel ten problem.
Normalne nabehla takova ta obrazovka jak se spousti pri startu kde jsou vypsany vsecky ty jednotky,procesor,bios atd a byla tam tahle hlaska
CMOS CHECKSUM ERROR
zkousel sem se dostat do biosu,ale neslo to ... ta hlaska se tam proste objevila a neslo s tim nic delat,proste se to u ni zaseklo ... zkousel jsem i reset biosu jumprem,nebo vymenit baterii a stale nic, furt to dela to samy .. nevite prosim co s tim je?? Diky moc ...

BTW. Neinstaloval jsem zadnej novej hardware,ani jsem nezkousel flashnout bios.

//edit Wilik - presun z sA desek
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraSter »

Zkusit flashnout novejsi BIOS?

Ale spis bych rekl ze se stalo neco s nejakou komponentou.. (Prvne otestuj pameti, cpu v jinym PC/jiny v tvym PC).
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32

Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
loco
Nováček
Nováček

Příspěvek od loco »

Flashnout nelze pac jak rikam, nedojde to ani k bootovani ... zastavi se to na ty uvodni obrazovce a s tou hlaskou ... komponenty sou podle me v pohode,kdyby to byla ramka,grafarna,ci procesor, tak by byla cerna obrazovka .. jenze jak se to tam nacita,tak to detektuje vsechno,proste procesor,ram,hdd,cdrom ... fakt s tim nemuzu nic delat,proste se to tam zastavi a jak mackam co mackam .. nic
pc blazen
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pc blazen »

Nemáš vybitou zálohovací baterku BIOSu?
Victor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Victor »

Baterka přijde ke slovu, až když v elektrárně vypnou proud, do té doby je mimo hru a určitě nezpůsobí stav, že se nelze dostat do BIOSu. Mě pokud to hodí hlášku CMOS CHECKSUM ERROR, tak mám na výběr vstoupit do BIOSu nebo pokračovat s defaultními hodnotami. Takže krok číslo jedna, když nebootuje PC, je "všechno odpojit". Vytahej z desky všechno, co není pro běh životně důležité (včetně mechanik a disků) tzn. že zůstane grafika a klávesnice a když to naběhne, postupně vracej káble. No a když to nenaběhne ani holé, je problém z deskou (vyhodit) nebo s BIOSem (přeflashovat v jiné identické desce "za chodu").
loco
Nováček
Nováček

Příspěvek od loco »

hm,taky sem si rikal ze to bude deskou nebo biosem .. no zkusim to teda s tim odpojenim vseho jak si rikal ... ale nevim teda kde ten bios preflashnout ... nevite nahodou jestli se na to naka firma nespecializuje,treba ze bych jim poslal bios chip a oni by mi ho preflashli, popr. jestli se nekde neprodavaji bios chipy? diky ...
koren179
Nováček
Nováček

Příspěvek od koren179 »

AJ MNE NABEHNE HNEĎ PO ZAPNUTÍ TOTO:

Čo to znamená:

CMOS Checksum Bad
****Warning UnknownProcesor Revision*******
The Processor installed in Your sysytem are of an unknon revision.
Please contact your BIOS vendor for appropriate updates.
Fatal Error... System Halted
Victor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Victor »

koren179 píše:AJ MNE NABEHNE HNEĎ PO ZAPNUTÍ TOTO:

Čo to znamená:

CMOS Checksum Bad
To vypadá, že je ve slotu procesor, který deska (BIOS) nezná nebo se BIOS poškodil tak, že nepozná žádný procesor.
koren179
Nováček
Nováček

Příspěvek od koren179 »

Victor píše:
koren179 píše:AJ MNE NABEHNE HNEĎ PO ZAPNUTÍ TOTO:

Čo to znamená:

CMOS Checksum Bad
To vypadá, že je ve slotu procesor, který deska (BIOS) nezná nebo se BIOS poškodil tak, že nepozná žádný procesor.

Problem vyriešený

Mal som procesor Athlon AM X2 5000+ ,vymenil som ho za 3400+, preflashoval bios, vratil naspať pôvodný a včetko OK
herkul
Nováček
Nováček

Příspěvek od herkul »

mam podobny problem a už nevím co stím poradí někdo když vstoupím do biosu a dam (EXIT DISCARD CHANGES) tak je vše OK ale když dam (EXIT SAVE CHANGES) tak monitor spadne do režimu nějakého spánku.
Asus M2R32-MVP,AMD athlon X2 4000+EE(2.1G),DDR2 800 Dual kit 2Gb,ATI Radeon 1950 PRO 256 MB DDR3 PCIe,Fortron FSP400-60THN-P,monitor LG L226WTQ-SF,DVD-RW LGGSA-H30N sata/150,samsung 320GB sataII/300,seagate Barracuda 80GB UATA
sysel
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od sysel »

pokud se vyznáš v elektronice tak se dá zbastlit jednoduchej programátor EEPROM (flashrom) pamětí. zálezi na typu pameti ale pokud je seriová tak se na to dá udelat jednoduchej interface za 30kč pokud je paralerni tak to bude trochu slozitejsi ale pude to. na serive pameti fakt doporucuju ponyprog je jednoduchej, levnej, a podporuje velke mnostvi obvodu. potom pomoci tohohle programatoru pripojis pamet vyndanou z desky k seriovemu portu jineho pc a pomoci zmineneho programu nahrat do flash pameti novy bios. pokud by problem pretrval tak koupit new pamet a opakovat zmineny postup sni.

jinak jestli te to zajima tak zagoogli a najdes toho hodne
DESKTOP: CPU: intel core 2 Q6600 ; Gigabyte N650SLI-DS4L ; A-Data Vitesta GS 4GB (kit 2x2GB) 800+ MHz ; Zotac 8800GTS 512MB ; WD 640GB SATA+WD 320GB SATA ; PSU fortron FSP400-60GLN; OS: Ubuntu LINUX 8.04 + Windows vista ultimate 64bit
NOTEBOOK: Asus EEE PC 4G surf
jardava
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jardava »

mam problém s MB K7S5A jednou přesně za 7dnů ráno se mi objeví při bootu hláška CMOS/GPNV CHECKSUM BAD a mam na vyber jit do biosu a nebo nabootovat s defaultnim nastavenim kdyz dam to druhe tak nez to najede do winu tak zčerná obrazovka takže musim dat reset najet do biosu a vše zas nastavit pak pc jede týden v pohodě,naprosto stabilně a zas v sobotu ráno se to opakuje jiank je tam XP1700+,384MB Sdram,Geforce 2GTS,hdd,cd-rw,fortron 250W
Fifi
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Fifi »

Vím, že se to pořád opakuje. V jakém stavu je baterie, není už příliš slabá na udržení hodnot BIOSu?
jardava
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jardava »

everest mi ukazuje Vbat 2.03V baterie je 3V zkusim koupit novou
Fifi
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Fifi »

Jo to bude nejlepší, možná očistit kontakty.
jardava
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jardava »

zajímavé je že to udela až po delší době(týden) přes týden jede pc každy den a ok
adriana202
Nováček
Nováček

Re: CMOS CHECKSUM ERROR

Příspěvek od adriana202 »

Ahoj, mam taky problém s touto hláškou CMOS Checksum Error - Defaults Loaded a nabídne mi to buď jít do BIOSU nebo pokračovat F1 a spustí se pc. Je to docela otravné při každém startu pc mačkat F1. Poraďte prosím co s tím??
Odpovědět

Zpět na „Ovladače a BIOSy“