-!- Radeon X1950 GT/PRO - problémy a jejich řešení #2 -!-

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Zamčeno
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Evidentně je v pytli teplotní řízení a možná je i chladič samotný vadný. Každopádně po celonočním ladění jsem se dostal na 70 stupňů v burnu, což už je přijatelné (sražení teploty o 20 stupňů). V idle je na 48 stupních.
Nebe a dudy.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
Grunt
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grunt »

Včera, jsem u nás v jednom bazaru koupil GK X1950Pro 512Mb AGP. Stála mě 2990Kč a byla koupená v Alfacomputers 9.8.2007, se záručním listem.

Dosavadní postřehy:
CPU mám A-XP 2600+ zatím OC na 2,2Ghz a stále jen 512 Ram:( Do dvou týdnů dokoupím další 1gb.
Jedinou hru, co jsem doma našel v rychlosti, je Lord of The Rings, Battle for middle-earth 2.Cuká se stejně jako před tím, jen misto na medium, mě to pustilo na high.Jedná se o strategii, ty profituji hodně z CPU, myslím že to bude tím a samozřejmě tou RAM.
Dále mě ještě napadly 3D marky a to mám v 3D03: 13166b a v 05: 6867b...Myslím že výsledky jsou přiměřené velikosti ram i částečně rychlsti CPU.
Celkově jsem z toho rozapčitý protože jsme narazil docela tvrdě na některé závady.Například:
-Jediné ovladače, které mi jdou i z control centrem jsou 7.1.
-Celkový výkon mi přijde dost takový jalový, doufám že s novou RAM se to zlepší.
-Nejvic mě ale zděsilo, při projíždění 3Dmarkem 05 oběvující se černé artefakty, jako když je karta moc přetaktovaná. Koukal jsem na to do catalystu,ale jede na default a teplota ihend po vypnuti programu (cca 1-2min) byla zhruba 50stupňů.Bohužel jsem nikde nenašel jak ovladat rychlost větráčku, ktery je celkem tichý, když nepočítám start systému.Ve 3D bych mu asi přitnul.

Byl bych moc vděčný, kdyby se tady někdo vyjádřil , čím by mohli být ty artefakty(napadl mě zdroj-420W RED STAR) A jestli se mám těšit na nějaké celkové výrazné zlepšení, až si polepším RAM z 512Mb na 1,5GB a nebo to zas tak výrazné nebude.

S pozdravem Grunt

PS:Nerad bych slyšel ohlasy typu "kupovat takovou GK do takoveho kompu jsou vyhozené peníze" Koupil jsme ji, protože mi to přišelo jako dobrý kauf a nechtělo se mi vyhazovat 20k za celé nové PC.Navic proti mému původnímu Radeonu 9600 budou rozdíli jistě enormní(pokud se mi jí někdy podaří dobře zfunkčnit).
Case:Fractal Design Core 3000 PSU:Enermax PRO82+ 625W CPU: Intel Core i5-2500K + Gelid Solution Tranquillo rev.2MB: Gigabyte GA-Z68X-UD3H-B3 (rev.1.0) Ram: Kingston HyperX XMP Genesis Grey 8GB 1600MHzGPU: GIGABYTE GTX 470 SOC HDD:Samsung SpinPoint F3 500GB, Crucial M4 128 GB
jardava
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jardava »

Proč si tam nedas jine catalysty treba 7.5 a nevim proc tam chces control center takou blbost jsem já už dávno vykopal z kompu akorat to žere ram to si tam dej radeji tray tools.No a k té ramce když pařiš jeste na high detaily tak ten hdd se musi usvapovat takže se ti ani nedivim že se to cuká na 512ram to musí být nehratelné tedi i ty marky se ti musí cukat.
Grunt
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grunt »

jardava píše:Proč si tam nedas jine catalysty treba 7.5 a nevim proc tam chces control center takou blbost jsem já už dávno vykopal z kompu akorat to žere ram to si tam dej radeji tray tools.No a k té ramce když pařiš jeste na high detaily tak ten hdd se musi usvapovat takže se ti ani nedivim že se to cuká na 512ram to musí být nehratelné tedi i ty marky se ti musí cukat.
Mam Catalysty 7.1, vyzkouším tray tools..

//
Další získané informace:
-S ovladači 7.1 mi vychází v 3D marcich cca o 50% lepší výsledek, než se 7.5
-V Ati Tray Tools sem zapnul monitoring teplot a opět zapl mark, až se oběvily artefakty, vypl jsem jej a zkontroloval teploty.Z hrůzou jsem zjistil hodnoty kolem 70stupňů.Nastavil jsem tedy otáčky ventilatoru na 90%.Artefakty nezmizly ale teplota se držela kolem 50ti.Zkusil jsem i kartu podtaktovat,stále nic.Jestli to neni tim jedním markem, nebo zdrojem tak fakt nevím :(
Case:Fractal Design Core 3000 PSU:Enermax PRO82+ 625W CPU: Intel Core i5-2500K + Gelid Solution Tranquillo rev.2MB: Gigabyte GA-Z68X-UD3H-B3 (rev.1.0) Ram: Kingston HyperX XMP Genesis Grey 8GB 1600MHzGPU: GIGABYTE GTX 470 SOC HDD:Samsung SpinPoint F3 500GB, Crucial M4 128 GB
glu
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od glu »

Teploty mas ok, o par postu vys pisou ze maji okolo 80 stupnu, karty s pasivem se pohybujou s teplotama az do 100 stupnu (pro ilustraci). Ja osobne bych to videl na zdroj, protoze k tyhle karte doporucujou 400W kvalitni zdroj a jestli si dokoupis dalsi ramku, tak se ti taky komp nemusi rozject. Asi bych vyzkousel bud lepsi zdroj nebo tu kartu nekde jinde. Ja mam treba na grafice 1950GT pcie necelych 9000 bodu v 3DMARKU05 na ovladacich ati dna 7.7, taky zalezi jak mas starej system, me osobne se osvedcilo s novym hardwarem dat novej system.
Grunt
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Grunt »

glu píše:Teploty mas ok, o par postu vys pisou ze maji okolo 80 stupnu, karty s pasivem se pohybujou s teplotama az do 100 stupnu (pro ilustraci). Ja osobne bych to videl na zdroj, protoze k tyhle karte doporucujou 400W kvalitni zdroj a jestli si dokoupis dalsi ramku, tak se ti taky komp nemusi rozject. Asi bych vyzkousel bud lepsi zdroj nebo tu kartu nekde jinde. Ja mam treba na grafice 1950GT pcie necelych 9000 bodu v 3DMARKU05 na ovladacich ati dna 7.7, taky zalezi jak mas starej system, me osobne se osvedcilo s novym hardwarem dat novej system.
Mám nově nainstalovaný systém.

No, zkoušel jsem ještě oblivion a asi po 30s hrani se počítač prostě kousnul...žadna černa obrozovka, ale prstě kalsicky sek.Tohle dělá ten zdroj?

//Ještě doplním že teplotou to nebude, u toho oblivionu byla teplota, když se to kouslo cca 48stupňů.
Naposledy upravil(a) Grunt dne stř 29. srp 2007, 13:03, celkem upraveno 1 x.
glu
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od glu »

Jestli se ti tohle vsechno deje ve 3D, tak bych to videl bud na slabej zdroj nebo vadnou kartu, ale to zjistis jen se silnejsim zdrojem nebo s kartou v jinym kompu.
Master1
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Master1 »

mam dotaz, koupil sem si ASUS 1950pro a kdyz nainstaluji ovladace (i framework 2.0) tak me to po nacteni plochy hodi chybu neco jako MOM.implanted, stejne tak nejdou spustit ovladace(stejna chyba). pls radu
mikecv
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mikecv »

to by snad melo byt obsazeny v ovladacich :? zkousel jsi stahnout novy ovladace z ati.com a naistalovat to ?
desktop
Xenon X5675 6/12T@4,2Ghz 12GB DDR3 1600; AMD Asus HD7950@1100/7000; Kingstom HyperX 120GB SSD; WD 1,5TB BE, 2*Samsung Green 1,5TB, SB X-FI Titanium HD; Corsair HX620; LG W2600HP; Logitech G510 + G600
laptop 1
Acer V15 Nitro black i7 4720HQ; 16GB Ram; NV GTX960M; 120GB SSD M2; WD 1TB + 2TB WD Ultra metal
laptop 2
XMG 502(CLEVO P150EM) i7 3920XM; 16GB Ram; 250GB SSD EVO 840PRO; GTX680M 4GB; BD-DVD
Master1
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Master1 »

stahoval sem ze stranek asus.com(ten nejnovejsi, ted zpameti nevim verzi - nechce se me nacist ta jejich stranka :x ), zkusim jeste z toho ati.com
Mmariner
Nováček
Nováček

Příspěvek od Mmariner »

Tak a ja jsem se rozhodl svuj problém s 1950pro vyřešit lehce, vyměním ji za 1950XT !! Tahle karta je bezproblémová za rozumné peníze a nemusíte pak při hrách typu stalker řešit problém s dynamickými světly.. Jestli jde tohle někomu naplno pak musí mít ostatní zařízení asi hodně našlapaný... Ja to zkoušel na své xfině a stejně sem to nerozchodil uplně do pohody... Výhoda 1950pro je ta že se naučíte se svým počítačem zase o něco víc ladit výkon :-D
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=41460

**doufám že to nezní jako propagace nějakeho produktu, snažím se jen ostatním poradit - pokud přemýšlí nad koupí karty. Z 1950pro jsem byl sám zklamaný, tak at není zase někdo...
dan
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od dan »

Mmariner píše: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=41460

**doufám že to nezní jako propagace nějakeho produktu, snažím se jen ostatním poradit - pokud přemýšlí nad koupí karty. Z 1950pro jsem byl sám zklamaný, tak at není zase někdo...
lenze z tej karty v odkaze budes asi sklamany ty ak si das ten "vysavac" do pc... vykon ok, ale na hlucnost....
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

Q: jde nejak odstanit prouzek sumu (cca 1-3pixely sirokej vertikalni) na prave strane obrazu? nevim proc, ale u nekterejch her mi to dela :( (TDU,Tomb Rider Anniversary...).
1maty1
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od 1maty1 »

zdar vi nekdo k cemu je na powercolor x1950gt ten junper uplne vpravo pod konektorem pro fan
Obrázek
kalimero
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kalimero »

Tipnul bych si NTSC/PAL... zkus se zeptat na podpoře ke kartě :-D
1maty1 píše:zdar vi nekdo k cemu je na powercolor x1950gt ten junper uplne vpravo pod konektorem pro fan
Obrázek
Izzy_Cloud
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Izzy_Cloud »

ahoj chci se zaptat jak připojim TV k téhle kartě - Sapphire Radeon X1950GT 512MB DDR3 PCIE, dual DVI-I

je kní pouze kabel s RGB činči nebo tak něco :o

Díky
Intel Core 2 Duo E4500, 2.2GHz, 800FSB, 2MB Cache, LGA775, 65nm
MSI MB P35 NEO2-FIR, P35, SATA2, RAID, GBLAN, FW, CrossFire, ATX 2x 1024MB DDR2 800Mhz, HDD 320GB Serial ATA/300 Sapphire Radeon X1950 PRO 512MB DDR3 PCIE, dual DVI-I
Cecilka
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Cecilka »

edit: špatná odpověď :oops: :oops: :oops:
Naposledy upravil(a) Cecilka dne úte 4. zář 2007, 16:27, celkem upraveno 1 x.
kalimero
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kalimero »

Stánka číslo 4-6 v manuálu, kapitola "Using TV Out" ;-)

http://www.sapphiretech.com/en/productf ... manual.pdf
Izzy_Cloud píše:ahoj chci se zaptat jak připojim TV k téhle kartě - Sapphire Radeon X1950GT 512MB DDR3 PCIE, dual DVI-I

je kní pouze kabel s RGB činči nebo tak něco :o

Díky
Izzy_Cloud
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Izzy_Cloud »

OK SUPER UŽ TO ŠLAPE CHLAPE
Intel Core 2 Duo E4500, 2.2GHz, 800FSB, 2MB Cache, LGA775, 65nm
MSI MB P35 NEO2-FIR, P35, SATA2, RAID, GBLAN, FW, CrossFire, ATX 2x 1024MB DDR2 800Mhz, HDD 320GB Serial ATA/300 Sapphire Radeon X1950 PRO 512MB DDR3 PCIE, dual DVI-I
Azurit
Nováček
Nováček

Příspěvek od Azurit »

Grunt píše:
glu píše:Teploty mas ok, o par postu vys pisou ze maji okolo 80 stupnu, karty s pasivem se pohybujou s teplotama az do 100 stupnu (pro ilustraci). Ja osobne bych to videl na zdroj, protoze k tyhle karte doporucujou 400W kvalitni zdroj a jestli si dokoupis dalsi ramku, tak se ti taky komp nemusi rozject. Asi bych vyzkousel bud lepsi zdroj nebo tu kartu nekde jinde. Ja mam treba na grafice 1950GT pcie necelych 9000 bodu v 3DMARKU05 na ovladacich ati dna 7.7, taky zalezi jak mas starej system, me osobne se osvedcilo s novym hardwarem dat novej system.
Mám nově nainstalovaný systém.

No, zkoušel jsem ještě oblivion a asi po 30s hrani se počítač prostě kousnul...žadna černa obrozovka, ale prstě kalsicky sek.Tohle dělá ten zdroj?

//Ještě doplním že teplotou to nebude, u toho oblivionu byla teplota, když se to kouslo cca 48stupňů.
Hele, mě se to stávalo taky, vyměnil jsem zdroj a pořád the same. Tak jsem zkusil přidat 0,1V a už je to ok.
Zamčeno

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“