Špatně flešnutý BIOS na GIGABITE M55S-S3 jak dál? PROSÍM
Moderátor: Eddward
- kubrt1
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
Špatně flešnutý BIOS na GIGABITE M55S-S3 jak dál? PROSÍM
To sem něco vyvedl.Mám desku GIGABITE GA-M55S-S3 revize 2 a flešnul sem tam tohle /motherboard_bios_ga-m55s-s3_f7/ ale to je na revizi 1.1
(to jsem zjistil až potom)
Po restartu je PC mrtvé, rozjedou se větráky,zahrabe HDD, a jinak nic.Půjde stím něco udělat?Jako naflešovat původní bios?Kdo a jak to dělá?Jaké jsou možnosti.Jsem bohužel začátečník.Děkuji za každou radu.
//edit Wilik - presun z s939 desek
(to jsem zjistil až potom)
Po restartu je PC mrtvé, rozjedou se větráky,zahrabe HDD, a jinak nic.Půjde stím něco udělat?Jako naflešovat původní bios?Kdo a jak to dělá?Jaké jsou možnosti.Jsem bohužel začátečník.Děkuji za každou radu.
//edit Wilik - presun z s939 desek
- HacIPex
- Začátečník

-
- kubrt1
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
- Zivan
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
- Wilik
- Administrátor

Nekteri vyrobci umistuji na FDD/CD zachranny BIOS, ktery si deska sama umi nacist a nahrat, pokud puvodni nejede. Koukni do manualu, ale co jsem se dival, tak Gigabyte u teto verze podporuje pouze Virtual DualBIOS, tzn. nahrat si zalozni kopii BIOsu na HDD programem Xpress2 (jestli jsem to spravne pochopil). Jinak nejspis reklamace...
Proc se vydavaji nove BIOSy je celkem logicke a jestlize nejdriv vyjde deska rev. 1.0 s BIOSem (napr) F1, tak po par mesicich se dostane az na (napr) F8. Ale jelikoz deska rev. 2.0 vysla pozdeji s vlastnim BIOSem (napr) F1, tak ve stejnou dobu je pro kazdou desku dostupny jiny BIOS - (napr) F14 u rev 1.0 vuci F5 u rev 2.0. Zalezi na chybovosti dane revize a potrebach updatu.
Jinak prave aby nedochazelo k tomu, ze se lide budou plest, tak se novejsi revize neznaci taky F1, F2, F3... ale FA, FB, FC... V tvem pripade je shoda vlastnosti u F7 = FD.
No, nove revize se vydavaji z nekolika duvodu:
- opravuji chyby (napr. v navrhu PCB, u samotnych cipu, atp.)
- vylepsuje HW (vymena nejakych komponent desky, bez primeho vlivu na funkcnost - napr. znacky zvukovych cipu)
- pridavaji vlastnosti (podpora vyssich rychlosti - napr. nove FSB, zlepseni/zfunkcneni cehokoli)
U toho Gigabytu rev. 1.0 a 1.1 pri prechodu na 3.3 je viditelna zmena u cipu vlastniho BIOSu a vymeneny casti napajeni (cifky).
Proc se vydavaji nove BIOSy je celkem logicke a jestlize nejdriv vyjde deska rev. 1.0 s BIOSem (napr) F1, tak po par mesicich se dostane az na (napr) F8. Ale jelikoz deska rev. 2.0 vysla pozdeji s vlastnim BIOSem (napr) F1, tak ve stejnou dobu je pro kazdou desku dostupny jiny BIOS - (napr) F14 u rev 1.0 vuci F5 u rev 2.0. Zalezi na chybovosti dane revize a potrebach updatu.
Jinak prave aby nedochazelo k tomu, ze se lide budou plest, tak se novejsi revize neznaci taky F1, F2, F3... ale FA, FB, FC... V tvem pripade je shoda vlastnosti u F7 = FD.
No, nove revize se vydavaji z nekolika duvodu:
- opravuji chyby (napr. v navrhu PCB, u samotnych cipu, atp.)
- vylepsuje HW (vymena nejakych komponent desky, bez primeho vlivu na funkcnost - napr. znacky zvukovych cipu)
- pridavaji vlastnosti (podpora vyssich rychlosti - napr. nove FSB, zlepseni/zfunkcneni cehokoli)
U toho Gigabytu rev. 1.0 a 1.1 pri prechodu na 3.3 je viditelna zmena u cipu vlastniho BIOSu a vymeneny casti napajeni (cifky).
- Karlos.s
- Mírně pokročilý

Možná budu OT, ale to už nefunguje staré dobré nouzové flashování
např:
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php? ... highlight=
např:
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php? ... highlight=
PC: Intel Core i7 3770K 3,9GHz | ASUS P8Z77-V Pro | G-Skill Trident X 32GB (4x8GB) DDR3 1600 CL7 | MSI ASUS GTX1080Ti SeaHawk EK 11GB | NVMe Lexar NM790 1TB + SSD Intel 520series 180GB | LITE-ON DVD-RW LH20A1L SATA | BeQuiet DarkBase 901 Pro + Enermax MODU82+ 525W | Microsoft Sidewinder X6 + X8 | Philips PHL328E1
Zvuk: ASUS XONAR Essence ST | M-Audio Studiophile BX5 | Sennheiser PC360
Vodník: 2xLaiing D5 Vario (Swiftech+Alphacool) + EK serial Dualtop + Radiator Extreme III (360) + 3x Noctua NS-F12-800
Alphacool 280 + 2x140 Be Quiet , EK Supremacy, FullCover EK SeaHawk, MIPS RAM Freezer3, Res z Ali
PC: Intel Core i5 3570K 3,4GHz | ASUS P8Z77-V Pro | Crucial Ballistix Sport 8GB (2x4GB) DDR3 1600 CL9 | ASUS GTX660 DirectCU2 OC 2GB |SSD Intel 520series 180GB + Kingston V+ 96GB + WD2500KS | LITE-ON DVD-RW LH20A1L SATA | CHIEFTEC MA01BL bigtower + Enermax MODU82+ 525W | Microsoft Sidewinder X6 + X8 + SAITEK Aviator | ViewSonic VP191s
Vodník: 2xLaiing D5 Vario (Swiftech+Alphacool) + EK serial Dualtop + Radiator Extreme III (3x120) + 3x Noctua NS-F12-800, EK Supremacy, MIPS RAM Freezer3, HDD homemade Cu blok, EK RES 400 rev2
- Wilik
- Administrátor

- Karlos.s
- Mírně pokročilý

No já myslím, že by to fungovat mělo, nedávno jsem tak flešoval BIOS kámošovi, má desku asi rok starou, nevím přesně typ, ale bylo to nějaký MSI pro s939.
Ale tak mě napadla zajímavá otázka. Řekněme, že na desce, žádný dualbios nemám, a nemám ani disketovku (já už ji opravdu nemám dávno připojenou, i když někde ve skříní mi ještě 3 leží), protože možná přijde i doba, kdy už ani nebudou na desce konektory pro FDD. Jak pak budem nouzově flashovat?
Dalo by se z flashdisku, přiznám se, že jsem to nikdy nezkoušel? Nebo z CD? Někdo tu psal, že někteří výrobci desek mají utility na CD, ale i pro nouzový flshnutí?
Já si to totiž nedokážu představit, myslím, že USB i IDE(SATA) se inicializují později, právě potom co se načte BIOS. Nebo to je jinak?
Ale tak mě napadla zajímavá otázka. Řekněme, že na desce, žádný dualbios nemám, a nemám ani disketovku (já už ji opravdu nemám dávno připojenou, i když někde ve skříní mi ještě 3 leží), protože možná přijde i doba, kdy už ani nebudou na desce konektory pro FDD. Jak pak budem nouzově flashovat?
Dalo by se z flashdisku, přiznám se, že jsem to nikdy nezkoušel? Nebo z CD? Někdo tu psal, že někteří výrobci desek mají utility na CD, ale i pro nouzový flshnutí?
Já si to totiž nedokážu představit, myslím, že USB i IDE(SATA) se inicializují později, právě potom co se načte BIOS. Nebo to je jinak?
PC: Intel Core i7 3770K 3,9GHz | ASUS P8Z77-V Pro | G-Skill Trident X 32GB (4x8GB) DDR3 1600 CL7 | MSI ASUS GTX1080Ti SeaHawk EK 11GB | NVMe Lexar NM790 1TB + SSD Intel 520series 180GB | LITE-ON DVD-RW LH20A1L SATA | BeQuiet DarkBase 901 Pro + Enermax MODU82+ 525W | Microsoft Sidewinder X6 + X8 | Philips PHL328E1
Vodník: 2xLaiing D5 Vario (Swiftech+Alphacool) + EK serial Dualtop + Radiator Extreme III (360) + 3x Noctua NS-F12-800
Alphacool 280 + 2x140 Be Quiet , EK Supremacy, FullCover EK SeaHawk, MIPS RAM Freezer3, Res z Ali
PC: Intel Core i5 3570K 3,4GHz | ASUS P8Z77-V Pro | Crucial Ballistix Sport 8GB (2x4GB) DDR3 1600 CL9 | ASUS GTX660 DirectCU2 OC 2GB |SSD Intel 520series 180GB + Kingston V+ 96GB + WD2500KS | LITE-ON DVD-RW LH20A1L SATA | CHIEFTEC MA01BL bigtower + Enermax MODU82+ 525W | Microsoft Sidewinder X6 + X8 + SAITEK Aviator | ViewSonic VP191s
Vodník: 2xLaiing D5 Vario (Swiftech+Alphacool) + EK serial Dualtop + Radiator Extreme III (3x120) + 3x Noctua NS-F12-800, EK Supremacy, MIPS RAM Freezer3, HDD homemade Cu blok, EK RES 400 rev2
- kubrt1
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
Tak jsem to skoušel přes disketovku.Taky ji normálně nemám, ale vytahl sem z jinýho PC.Na disketu sem nahrál Http://i6or.szm.sk/temp/drdflash.exe a pak ten origoš BIOS pak sem přepsal autoexe no prostě podle návodu.Zapojil sem do desky a ono NIC.proste disketovka ani neblikla.Tak to vezu do servisu.Ještě mě napadlo že při startu PC mi chvíli svítí CD-ROM tak že by to možná šlo udělat z boot-CD, ale to bohužel nemám jak vytvořit.To jen k zamyšlení do diskuze.Zatím díky a dám vědět jak sem dopadl 
- Karlos.s
- Mírně pokročilý

BTW co máš za BIOS?
Award nebo AMI?
Award nebo AMI?
- kubrt1
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
Mam Award.Ještě jsem zkusil vytvořit boot-CD s biosem a přepsaným autoexe na (FLASH895.EXE m55ss32.fd /sn /py /cc) po spuštění CD-ROM svítí asi 10sekund pak zhasne, ale i tak sem to nechal běžet asi 10 minut pak restart bez CD ale stejně nic.
Jo a volal sem do TS Olomouc a nechcou mi to udělat, že pokud je to mrtvé tak že je černá obrazovka tak to nedělaji a pak sem volal do GM elektronic Ostrava a tam říkali, že pokud mam napájený čip s BIOSEM tak si jej musím nechat nejdříve odpájed a pak to nahrajou a napájet spátky.Tak paráda.Už fakt nevím.
Jo a volal sem do TS Olomouc a nechcou mi to udělat, že pokud je to mrtvé tak že je černá obrazovka tak to nedělaji a pak sem volal do GM elektronic Ostrava a tam říkali, že pokud mam napájený čip s BIOSEM tak si jej musím nechat nejdříve odpájed a pak to nahrajou a napájet spátky.Tak paráda.Už fakt nevím.
- Nagant
- Mírně pokročilý

-
A co tedy Kubrt1 zanedbal, že mu nezabral ten Xpress BIOS Rescue?
http://www.gigabyte.com.tw/Support/Moth ... wTechID=84
Tedy jak se s touto technologií pracuje a jaké jsou její hranice?
http://www.gigabyte.com.tw/Support/Moth ... wTechID=84
Tedy jak se s touto technologií pracuje a jaké jsou její hranice?
Naposledy upravil(a) Nagant dne stř 25. črc 2007, 11:27, celkem upraveno 1 x.
ASUS Prime X370-A, AMD Ryzen 5 2600, 2x8GB DDR4 Ballistix Sport LT 3000 White, SSD NVME Transcend MTE220S 256GB, WD20EARX-00PAS, WD20EFRX-68EUZ, ST4000DM004-2CV104, LG BH08LS20, Pioneer DVR-112, GeForce N210, IEEE1394b PCI-E, Seasonic S12II-430; Windows 10 Pro 64bit; MS Office 2019; Vodafone GigaCube 5G (TCL LinkHub HH500V) se sim T-Mobile 100GB
- NEONET
- Středně pokročilý

- kubrt1
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
Jak píše /nagant/ sem se na to díval, ale to bych asi musel mít nainstalovanou tu utilitu Xpress2 před pádem Biosu alespoň tak sem to pochopil.Na CD k desce ji mam.
Jinak sem to rozhodl tak, že přes TS jsem objednal novou desku, tuhle pošlu na reklamaci a pokud do ní bios nahrají bude to OK a pokud né tak už jen poslední šance GM ostrava odpájet nahrát atd.
Celé to bude trvat asi nějaký týden proto beru rovnou novou desku abych neměl bez PC - absťáky
Jinak sem to rozhodl tak, že přes TS jsem objednal novou desku, tuhle pošlu na reklamaci a pokud do ní bios nahrají bude to OK a pokud né tak už jen poslední šance GM ostrava odpájet nahrát atd.
Celé to bude trvat asi nějaký týden proto beru rovnou novou desku abych neměl bez PC - absťáky
- petr_
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- kubrt1
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
- kubrt1
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
M55S-S3, AMD Athlon 64 X2 3600+ Brisbane 1900MHz@2600MHz,2GB-DDR2 800MHz A-DATA Extreme Edition Vitesta,Saphire 3870 512mb 775/1150MHz,AeroEngine Sr.-BS,Fortron Bluestorm 500W
- Kamikadze
- Redaktor PCT

- Kontaktovat uživatele:
Jak jsi tu reklamaci uhral? Jakoze deska sama od sebe nejede nebo si jim to rekl? A co oni pripadne na to pokud ano i pokud ne?kubrt1 píše:Takže dobré zprávy.Deska opravena v záruce.Přehráli tam správnej BIOS.Protože mám 2 stejné desky jedna je na prodej.Stáří ani ne 2měsíce záruka,kompletní balení.
Vincent Vega v diskusi pod více než pozitivním testem Sapphire HD 5770 s oceněním poté, co byl autor lynčován za hanění dokonalé ATI, píše:Prosím autory PC Tuningu, aby zavedli novou hvězdu, třeba platinovou nebo diamantovou, a s tou odměňovali všechny ATi karty. Navíc také žádám, aby jste u karet této značky nepoužívali na závěr sloupeček s názvem "nevýhody", ale přeměnili ho na "nepodstatné drobnosti". Už mě totiž nebaví i potom, co danou kartu vychválíte do nebes, pročítat všechny ty komentáře od dětí, jak jste na jejich značku zlí. Děkuji
- kubrt1
- Nováček

- Kontaktovat uživatele: