sry za lame dotaz
Ubuntu X Debian
- myshob
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Ubuntu X Debian
Jsem začátečník ale chtěl bych nějakou distribuci na který se pořádně naučim strukturu linuxu atd... Všude čtu že pro lamy je nejlepší Ubuntu ale radši bych nějaký "dospělejší" distro. Je instalace Debianu hodně složitá tak jak všude píšou nebo tak normálně? Je na ní někde nějakej FAQ jako kousek výš na Ubuntu? jaký je mezi těma distrama vůbec rozdíl?
sry za lame dotaz
Ave Myshob
sry za lame dotaz
Do not underestimate the power of stupid people in large groups...
- OndraSter
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
dalo by se rict ze Ubuntu je Debian pro lamy..
Pokud chces "dospelejsi distro" tak te odkazu sem: http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/handbook-x86.xml
Pokud chces "dospelejsi distro" tak te odkazu sem: http://www.gentoo.org/doc/en/handbook/handbook-x86.xml
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32
Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32
Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
- Josko
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
No ak chceš dospelejšie distro tak už radšej Arch Linux( ktoré je binárne - i686) ako Gentoo (ktoré je celé zo zdrojákov), teda minimálne ak nechceš čakať pri kompiláciách pol života, svižnosť je dokonca pri Archu vyššia než pri Gentoo, teda minimálne mne rýchlejšie plne nakonfigurovaný desktop z Archu bootoval a bežal ako Gentoo s rovnakou konfiguráciou... Je síce pravda že sa dá z Gentoo veľa naučiť ale je prakticky nepoužiteľný, maximálne tak na server ale ani tam by veľmi neuspel, tam radšej debian.
A debian X ubuntu ti poviem že je to úplne jedno keďže ubuntu vychádza z debianu, len ubuntu je robené hlavne na desktop a do debianu sa nedostáva tak rýchlo nový softvér pretože je robený hlavne z ohľadom na 100% stabilitu. Ale ak chceš sa naučiť tak radšej debian, pretože pri ňom nedostaneš po inštalácii hotový desktop ako pri ubuntu (v podstate je aj verzia ubuntu - server edition, kde to nie je predinštaľované a musíš to nainštaľovať ručne) ale musíš si pekne všetko čo chceš doinštaľovať. Na debian budú FAQ na debain.org. Ak by si chcel FAQ na arch linux tak boli nejaké články o konfigurácii pre desktop na http://linuxos.sk/clanok/135/index.html
A debian X ubuntu ti poviem že je to úplne jedno keďže ubuntu vychádza z debianu, len ubuntu je robené hlavne na desktop a do debianu sa nedostáva tak rýchlo nový softvér pretože je robený hlavne z ohľadom na 100% stabilitu. Ale ak chceš sa naučiť tak radšej debian, pretože pri ňom nedostaneš po inštalácii hotový desktop ako pri ubuntu (v podstate je aj verzia ubuntu - server edition, kde to nie je predinštaľované a musíš to nainštaľovať ručne) ale musíš si pekne všetko čo chceš doinštaľovať. Na debian budú FAQ na debain.org. Ak by si chcel FAQ na arch linux tak boli nejaké články o konfigurácii pre desktop na http://linuxos.sk/clanok/135/index.html

Keby mi niekto chcel písať tak radšej na Jabber/GTalk - bruno.kremel(at)gmail.com
NB: MacBook Pro 13" 7,1: CPU: Intel Core 2 Duo P8600@2,4GHz, VGA: nVidia GeForce 320M, RAM: 4GB 1067MHz, Display: LG W2452T 24",
Sound: E-MU 0202 USB + PP 4xEL34 elektrónkový zosilňovač 2x40W Powered by: Mac OS X Snow Leopard 10.6.4
- sysel
- Začátečník

rikate ze ubuntu je pro lamy. je udelany tak ze ho zvladne i lama ale jsou tu funkce ktere oceni i pokrocili uzivatel
DESKTOP: CPU: intel core 2 Q6600 ; Gigabyte N650SLI-DS4L ; A-Data Vitesta GS 4GB (kit 2x2GB) 800+ MHz ; Zotac 8800GTS 512MB ; WD 640GB SATA+WD 320GB SATA ; PSU fortron FSP400-60GLN; OS: Ubuntu LINUX 8.04 + Windows vista ultimate 64bit
NOTEBOOK: Asus EEE PC 4G surf
NOTEBOOK: Asus EEE PC 4G surf
- Josko
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Samozrejme to je takto pri každom distre, ktoré je user firendly. Ale pre mňa až ubuntu dosiahlo že ho používam napriek tomu že je lama friendly, napr aj to že som sa knemu vrátil po 2 mesačnom používaní arch linuxu.. Určite sú aj iné ale mňa napr. ani SuSE ani Mandriva nejak neoslovila, nedá sa tak dobre spravovať, viac vecí tam človek nemá pod kontrolou ako má, však napr aj ubuntu si človek môže pekne poskladať z toho čo chce, lebo existuje serverová verzia ktorá je len čistý konzolový systém ako debian pri výchozej inštalácii.sysel píše:rikate ze ubuntu je pro lamy. je udelany tak ze ho zvladne i lama ale jsou tu funkce ktere oceni i pokrocili uzivatel

Keby mi niekto chcel písať tak radšej na Jabber/GTalk - bruno.kremel(at)gmail.com
NB: MacBook Pro 13" 7,1: CPU: Intel Core 2 Duo P8600@2,4GHz, VGA: nVidia GeForce 320M, RAM: 4GB 1067MHz, Display: LG W2452T 24",
Sound: E-MU 0202 USB + PP 4xEL34 elektrónkový zosilňovač 2x40W Powered by: Mac OS X Snow Leopard 10.6.4
- sheriff.wiggum
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- myshob
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
ok už jsem začal studovat dokumenaci Debianu
a ještě se chci zeptat kolik mam 160 GB disk a budu na něj instalovat win XP a Debian. Na data mám ještě další 300 GB disk, kolik místa mám odříznout pro linux a kolik nechat widlím a jak velký mám udělat SWAP když mám RAMku 1GB?
btw. ten druhý disk na data musí být Fat32 nebo může být NTFS aby to zvladaly Win i Linux?
a ještě se chci zeptat kolik mam 160 GB disk a budu na něj instalovat win XP a Debian. Na data mám ještě další 300 GB disk, kolik místa mám odříznout pro linux a kolik nechat widlím a jak velký mám udělat SWAP když mám RAMku 1GB?
btw. ten druhý disk na data musí být Fat32 nebo může být NTFS aby to zvladaly Win i Linux?
Do not underestimate the power of stupid people in large groups...
- bubanek
- Středně pokročilý

- Oriwen
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Osobne mam pro Linux vyhrazenych celkem 10GB , swap bude stacit 1G (az nad hlavu).
Kdyz tomu das vic chybu neudelas , ja to tak mam rozdelene protoze jsem pouzil jednu zbytecnou 10GB velkou partici.
Linux zvlada jak FAT32 tak NTFS , pokud je mi znamo tak cteni i zapis.
Kdyz tomu das vic chybu neudelas , ja to tak mam rozdelene protoze jsem pouzil jednu zbytecnou 10GB velkou partici.
Linux zvlada jak FAT32 tak NTFS , pokud je mi znamo tak cteni i zapis.
Dell Precision M6600 - Core i7 2720QM, Quadro 3000M, 16GB DDR3, 120GB SSD + 2x320GB HDD.
Acer Iconia A700 - RootBox Android 4.2.2
Acer Iconia A700 - RootBox Android 4.2.2
- Josko
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Možno že by na dáta bolo lepšie dať aj ext3, lebo je ovládač pre windows s podporou zápisu do ext3 - http://www.fs-driver.org/ a predsa len ext3 je vyspelejšie než FAT. A na NTFS nie je zápis veľmi rýchli v linuxe.

- thool
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele: