Vyber reproduktoru k pc na hudbu

Zvukové karty, reproduktory, mikrofony, zesilovače a další.

Moderátor: CageJ

crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Highlander: bereš to od špatného konce, a právě asi proto že tomu nerozumíš.
pokud reproduktor zahraje 20Hz, neznamená že je dobrý, a pokud ne tak taky ne - tedy 20Hz je nízká frekvence která je přebohatě dostačující, akorát ty Z5500 nemají ani omylem na to dát jí v plné síle. ale opět to není jen o síle ale i o přesnosti atd. věř že 20Hz v plné síle by tě možná i vyděsilo :-)

1) prvně si rozhodni kolik dáš peněz. platí to kolem 10k?
2) rozhodni se pro koncepci -aktivní/pasivní, 2.0 2.1 5.1??
3) rozhodni se na kolik upřednostňuješ akustický tlak (sílu), frekvenční rozsah, a kvalitu ve smyslu "přesnost".
4) při ceně 10k+ má cenu se rozhodovat jestli pořídit kupovaný nebo to nechat někym postavit.

rozhodně je ale daleko příjemnější vyrovnaná soustava než ty bučítka od logitechu.
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
KIMI9
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIMI9 »

Co já bych dal za místnost 10x10 m. Ku**a to je hangár na režii i nahrávací místnost dohromady. Pokud tam není dost nábytku, tak to bude znít jak v kostele :-).

35 - 20 Hz dolů je už opravdu zabijácká frekvence bez které se doma klidně obejdu. Jinak přesně jak píše crashPC...

//edit: F1l1p - upraven nevh. výraz
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Highlander »

kluci jasny,nerozumim tomu,kazdej tady na foru ví,že jsem overclocker a ze o hudbe vím velky prd(maximalne na urovni elektroniky,která me bavi).

1)na penezich me moc nezalezi,ale rád bych se vlezl do 10K
2)radsi bych koncepci stereo kde bude zvlast kvalitni zesilovac a k tomu reproduktory.
3)No na tohle se dost tezko odpovida,protoze se to nedá merit v jednotkách.Jako pomocnej basovej reproduktor bych volil radsi s nejakym vetsim prumerem,tak aby dokázal zahrat opravdu spodní kmitocet.Co se týka výkonu to je me uplně jedno,bohate bude stacit 20W sinus +30W sinus na subwofer...(barák bourat nebudu) :-)

//Edit no mistnost 10x10m je sice uzasna,ale muzu ti rict,ze v ni mám tolik krámu (komponentu od PC a ostatních PCcek,že jsem rád ze se tam dokazu vubec pohybovat... :-D
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

No ja bych tady hlavne vyvratil dojem z poslouchani 20Hz.. vubec bych tyhle frekvence neresil.. vzhledem k tomu, ze sinus zvuku v Hz se nese vzduchem taky na nejakou vzdalenost je jasne, ze na 20Hz bys musel mit daleko vetsi pokoj, nez mas ted.. ostatne vlnova delka 20Hz by mela byt nekde kolem 17m, pokud se nemylim..
Ucho potom vnima jako zvuk zmeny akustickeho tlaku pouze v pripade kmitu.. proto take neslysis, jak se meni tlak atmosfericky, v pripade zmeny pocasi.. jde o zmenu stavu z bodu nizkeho na vyssi, pripadne naopak.. pro zvuk ucho potrebuje cely kmit, tzn. plnou vlnovou delku..
Samozrejme jistou roli zde hraji i odrazy od sten apod, ale proste fakt je ten, ze 2m od bedny proste 20Hz neuslysis.. mozna az tak mati ve vedlejsim pokoji.. :)
Co se tyce rozsahu bral bych jej tedy spise jako orientacni a udavanych 20Hz nebo napr. 35Hz by melo byt v techto podminkach naprosto jedno..

Ono co se potom tyce akustickeho tlaku, ten bych domu ani zase tak moc nedoporucil.. vyhodou je hlavne u PAcek, kde se potom velmi snadno da prervat vazba v nizsich hlasitostech..

No a protoze se opravdu dostavame nekam, kam bychom mozna ani nemuseli, zacal bych spise zakladnim problemem nakupu beden k PC.. tim je zesilovac.. aktivniho toho totiz na vyber moc neni.. proto vsichni ve finale kupuji monitory.. kdyby byl doma ale zesik, je uz situace jina a muzem zacit resit naprosto jine veci..
Potom by se totiz daly vybrat nejaky Tannoye (ktery v domacim audiu hravaji casto moc pekne), dejme tomu HECO, JAMO (ktery se sice lisi model od modelu, ale nektery kusy se povedly), pripadne by se dal vybrat uz i nejaky levnejsi Elac, ktery mam osobne moc rad..
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Maxtor: moment moment. jak jsi přišel na to že před posluchačovim obličejem, respektive uchem, se musí vykonat celá akustická vlna aby jí slyšel? narážím na ten fakt že 20Hz z blízka neuslyší. to je kravina. uslyší to, a uslyší to slušně. jinak souhlasím.
Jinak mnoho lidí používá doma PA aparatury z uplně jiných důvodů než akustický tlak. ale pro svou sílu a velkou dynamiku kvůli výslednému zvuku který je pak též dynamický a velmi intenzivní. (už se to probíralo, a nikdo se to neodvážil nazvat pravým jménem a tak jsem to řekl jak to je - s nadsázkou je trošku rozdíl poslouchat rozplyzlé dlouhé basy "bůůůůům) a přesné úderné "mrd!" pokud jste někdy seděli 2m od bubeníka který se s kopákem nemazlil, tak víte o jakých ránách mluvím. opravdu to kope... a PA se tomu zvuku opravdu přibližuje.

pokud se nesežene zesík hotovej za rozumný peníze, napadá mě pořídit jetej nebo (za příplatek už sestavenou) stavebnici kvalitního zesilovače + pořídit pěknou bednu na to, a je po problémech. na Aldax.cz se tohle dá zařídit, jsou tam opravdu velmi kvalifikovaní lidé, kteří můžou na fóru diyfans.org i poradit.
reproduktory, tam je to jiné. s konkrétními kusy nemám zkušenost, a opět by stálo zamyslet se nad tím jestli komplet kupovat nebo nechat postavit. nebo dokonce vzít nějaké jeté. Pokud je místo, třípásmové stereo je beznadějně nejlepší a nejuniverzálnější volba v této ceně. subwoofer bývá jen na škodu.
pokud jde určování frekvenčního rozsahu reproduktorů, 35-20000Hz -3db je optimum. frekvence by neměla být na úkor ostatních věcí
Někdo tu také zmiňoval něco ze sortimentu Dexon. Nedoporučuju takové věci kupovat. některé jsou na tom s kvalitou o dost bídněji než levná TVM (Tesla) a ty co jsou na tom lépe, jsou předražené.
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

No s tema 20Hz jsem to rekl samozrejme nadnesene... Myslel jsem to spis,tak ze cim vetsi prumer reproduktoru,tím to je schopno zahrat nizsi kmitocet...To ze potrebujes vlnovou delku 17m atd to je docela hezka teorie,dokonce i pravdiva,ale nemeni to nic na tom,ze cim vetsi reproduktor ,tim je vetsi sance ze uslysis takový ty "hodně spodní" basy( právě kolem tech 20hz).

Jinak zesák doma mám práve tedka Sony F110 (2x40W asi RMS) ,což je výkon dostatečný.To jaký má parametry,zkreslení atd nevím,ale nehraje zase, tak uplně špatně( aspon podle mých uší)...
Mám doma velkej reproduktor od Magnatu.Tedka by me zajimalo co narvat za repraky (jako výškače a středy) do satelitu ? výšky asi nějaky piezoelektricky,ale středy vubec nevím...a vyhybky ?spis me zajima znacka atd..moc se v tom nevyznam.Nekdo rekne vezmi nejaky Tesly a druhej rekne ze to jsou shity ...
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Highlander: velikost membrány určitě není zásadní měřítko čehokoli. mám u sebe 30cm PA reproduktor kterej slyšitelně pod 35Hz nejde, a kamarád přitáhnul Logitech Z-2300. s tím 25cm prdítkem co má uvnitř, mu to basuje o dost hloubš než mě s větším reprákem. na druhou stranu když on to osolí, tak to pěkně duní. když to osolím já, začne opadávat omítka a tobě to urazí hlavu :lol: protože to jsou basy "jako když dostáváš fošnou přes hlavu" (tenhle výraz se mi moc líbí, ale bohužel není můj).
jde o to že ten reproduktor sice nezahraje tak nízko, ale udrží přijatelnou hladinu basů za každých okolností. co je platné že reproduktor zahraje 20Hz když s poklesem 12db? když ten můj ale zahraje 40Hz s poklesem 3db, bude to rozhodně lepší. nejen morálně správně ale i po stránkách kvalitativních a jinejch.

se 2X40W už se dá něco dělat, a pokud reproduktory nemají špatnou citlivost, mělo by to stačit na více než jen příjemně hlasitější poslech.
Reproduktory Magnat uměj určitě pěkně zabubnovat, to záleží už na tobě. s kvalitou to ale nemá až tak moc společnýho. osobně doporučuju nechat ho hrát jen kolem jeho rezonanční frekvence, tedy jak tak firmu magnat odhaduju, tak 30-70Hz pak se reprák silně projevuje bučením a jinejma nešvarama. Pokud chceš ušetřit, je to určitě jistá volba, která nemusí bejt špatná. aspoň ušetříš na zbytek.
Typ reproduktorů a značka? o tom se vždycky budou vést dlouhé spory které se nikdy nevyřeší. rozhodnout se musíš sám. Můj názor je že s TVM a i tim magnátem bys utekl počítačovým reprákům hooodně daleko. takže ať jsou to pro někoho šmejdy jaký chtěj, po dobrém výběru budou o dost lepší a tedy pokrokem oproti PC repro.
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

jasně chápu, no mě jde spis o to jestli tady není nekdo hoooodne zkusenej kdo, už neco doma takhle stavel a rekne me treba ,vezmi ten a ten typ od Tesly ,mám snim zkusenosti takovy a makovy...
Protoze já tak muzu napsat do vyhledavace www.google.cz, tam zadam reproduktory a najdu repraky podle vykonu/citlivosti atd....a to jestli jsou kvalitni nebo ne o tom vubec nevim. Takze nakoupim asi to nejdrazsi co vubec je a budu doufat ze za ty penize to k necemu bude.. :(
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

No i kdyz TVM vyrobky moc nemusim (resp. vubec.. pripada mi, ze hrajou strasne), rozdil mezi mensim sloupkem a nejakyma mega drahyma repro k PC bude 100 a 1.. nejaky plastovy, pripadne radoby-dreveny chrastitka k PC se s tim nedaj srovnavat..

No.. v kazdem pripade je tedy jasne, ze mas zesilovac.. pak uz neni nic jednodussiho, nez najit nejaky bedny do 10k.. :) ..abych pravdu rekl.. mozna bych ty TVMka i koupil.. pokud si clovek nemuze s penezma moc vyskakovat, dostane tak slusnou bednu za par kacek, ktera sice nepredvadi oslnive vykony, ale pritom dokaze zahrat pekne..
viz.. jsou moc pekne kousky.. sam bych chtel slyset 330, pac prave starsi modely, jako 335 se me mco nelibily..
http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=8 ... =15&catg=1
http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=8 ... =16&catg=1
James.86
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od James.86 »

Zajímavé čtení ... jaká jiná možnost do 12k kromě S-8 ? Já toho moc nenašel a kupovat starý zesík a staré bedny se mi moc nechce ... člověk nikdy neví kdy se tam něco po*ere a já si to opravit neumím :)
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Highlander: na tom zmiňovaném diyfans.org ti poradí uplně konkrétně. znají snad všechny existující typy TVM reproduktorů, a to osobně...

Maxtor: jasně, za ty peníze není zázrak. určitě ty repráky ale daaaleko utečou PC chrchlátkům.

James.86: to je trošku omyl. v dnešní konzumní společnosti nemáš jistotu že ti neodejdou i uplně nové bedny :lol:
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

no díky kluci :D je to presne co jsem rikal,jeden rekne ze TVM jsou dobry a druhej rekne ze hrajou strasne :-D....No já mrknu na to forum,jak me postoval crashpc (diky moc :-) ) a pak uvidim no ...
Kazdopadne toho Magnata vyuziju,pac je to reprak co me tady uz lezi nekolik let z toho duvodu ,ze jsem si porad rikal ze si ho dám do auta a jaxi jsem se k tomu nikdy nedostal :-)No a jelikoz mám po maturite a mám casu wo dost wic nez predtim(na vejsku budu chodit jednou za mesic a jinak pracuju doma),tak se aspon zabavim necim jinym nez PCceckem:)

Kazdopadne ty Logitechy bych bral jako nouzovku, kdybych si to chtel jenom tupe koupit a wubec nad tim nepremyslet...Jinak thx za nazory vsech :-)
James.86
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od James.86 »

crashPC píše:James.86: to je trošku omyl. v dnešní konzumní společnosti nemáš jistotu že ti neodejdou i uplně nové bedny :lol:
To nepopírám, ale je tady 2-3 letá záruka + Hubert z Prodance, nebo Sinclair z Aldaxu co opraví všecko :) a určitě se víc vyplatí případně opravit 2 leté kvalitní repra se známou minulostí než třeba o chlup lepší z bazaru ale 5 krát starší a nevíš co s nima kdo prováděl
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

James.86: to je opet diskutabilni. uz jsi nekdy sysel nadavajiciho sinclaira na cinsky smejd? jeho monolog vetsinou konci neco jako "to nema cenu ani opravovat" proste cinsky veci z rejze. ale u stary veci muze bejt podobnej problem. Je pravdou ze bych si sam nic staryho nekupoval.
KIMI9
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od KIMI9 »

Highlander: Ohledně zesilovačů... Dost se jich poslední dobou a za rozumné peníze prodává na www.midi.cz

James.86: Konkurence pro TAPCO S8 mohou být menší KRK RP6. Věř tomu, že budou mít barevnější zvuk a lepší středy. Nadruhou stranu i 6'' repro je schopné zahrát 50Hz, což na plnohodnotný hudební zážitek "téměř" stačí.
Bohetour
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Bohetour »

Co říkáte jako repro na poslech temto?

Wharfedale Diamond 9.2, v bazaru jsem je videl za 6500 Kc
A treba jake by byly v porovnani s Alesis Monitor MKII?
Aspon
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aspon »

Diamondy 9.2 hrají na tu cenu skvěle, v menších místnostech budou supr.
AMD Ryzen 5 9600X || Gigabyte B650 Eagle || Kingston Fury Beast 2x16GB 6000MHz CL30 || XFX Radeon™ RX 6800 XT 16G ||
Arctic Liquid Freezer III 240 Pro Black || Fractal Design Ion+ Platinum 760W ||
Samsung 970 Evo Plus 500GB || WD Blue SN570 500GB || Crucial MX500 2TB || Kingston A400 480GB || Intel 660p 512GB ||
Fractal Design Pop Air || Dark Project ALU87A Midnight || Logitech G403 Hero || LiteOn iHAS124 F || LG GH24NSB0 || MSI Pro MP273QP E2
Edifier R1700BTs
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od NobodyLovesMe »

Alesis jdou taky třída,podle toho co jsem o nich slyšel
Naposledy upravil(a) NobodyLovesMe dne sob 3. lis 2007, 18:06, celkem upraveno 1 x.
Bohetour
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Bohetour »

Tak jsem dnes premyslel o tom, ze bych si dal do kazdeho rohu pokoje 1 reproduktor, pouzil bych k tomu treba ty diamondy a stare repro od veze. Problem je ale v tom ze mezi nimi bude urcite kvalitativni rozdil a nevim jak to ovlivni celkovy zvukovy projev? Nemate nekdo zkusenosti s timto?
Aspon
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aspon »

To bych určitě nedělal, ty Diamondy si zaslouží dobré umístnění a taky odpovídající zesilovač.
AMD Ryzen 5 9600X || Gigabyte B650 Eagle || Kingston Fury Beast 2x16GB 6000MHz CL30 || XFX Radeon™ RX 6800 XT 16G ||
Arctic Liquid Freezer III 240 Pro Black || Fractal Design Ion+ Platinum 760W ||
Samsung 970 Evo Plus 500GB || WD Blue SN570 500GB || Crucial MX500 2TB || Kingston A400 480GB || Intel 660p 512GB ||
Fractal Design Pop Air || Dark Project ALU87A Midnight || Logitech G403 Hero || LiteOn iHAS124 F || LG GH24NSB0 || MSI Pro MP273QP E2
Edifier R1700BTs
Odpovědět

Zpět na „Zvuk“