Jaky kompakt do 10 000Kč???
- crashPC
- Mírně pokročilý

Narážim na ten tvůj Panasonic lumix TZ3 - neni to až taková výhra....
Vzhledem k tomu že mám zájem o olympus SP-510 (odkaz jsem tu už házel)
tak panasonic na tom není nijak razantně líp, abych na něj připlácel 3000.
Teď koukám na testovací snímky, a při ISO400 opět asi softwarově redukovaná šumová prasečina. za to mam platit o 3000 víc? nikdy.....
Má lepší ohniskový vzdálenosti (nezajmá mě)
šum nějak moc menší nemá,
no zkrátka je za ty peníze pro mě nezajmavej ať je dobrej jak chce.
Navíc všechny panasonicy co sem kdy držel v ruce uplně hrozivě aberovaly (chromatická aberace).
Myslim že mi prostě už asi kompakty nestačej. Bohužel ale nemám peníze, tak kupuju nějakej "vyšší" po Powershotu A520 co teď mám, a příště bude zrcadlovka...
Vzhledem k tomu že mám zájem o olympus SP-510 (odkaz jsem tu už házel)
tak panasonic na tom není nijak razantně líp, abych na něj připlácel 3000.
Teď koukám na testovací snímky, a při ISO400 opět asi softwarově redukovaná šumová prasečina. za to mam platit o 3000 víc? nikdy.....
Má lepší ohniskový vzdálenosti (nezajmá mě)
šum nějak moc menší nemá,
no zkrátka je za ty peníze pro mě nezajmavej ať je dobrej jak chce.
Navíc všechny panasonicy co sem kdy držel v ruce uplně hrozivě aberovaly (chromatická aberace).
Myslim že mi prostě už asi kompakty nestačej. Bohužel ale nemám peníze, tak kupuju nějakej "vyšší" po Powershotu A520 co teď mám, a příště bude zrcadlovka...
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
- sx02
- Mírně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
No nechci se te dotknout crashi ale v tomhle pripade nelze ocekavat nejaky vetsi rozdily. Cip ma stejny rozliseni, sumet bude skoro stejne ( i kdyz Oly mi prijde ze ma lepsi odsumovaci algoritmy), vyhodou tz-3 je ze je mensi a ma stabilizaci a HLAVNE zacina na sirsim ohnisku a by treba pro me byl duvod proc si priplatit 3k.
Na druhou strnu tu mam Tz-1 a uz ta sumela jak prase, ale na bezny fotky a tisk 10x15 bohate staci.
Mimochodem s aberaci jsem problem u panaku nemel.
Na druhou strnu tu mam Tz-1 a uz ta sumela jak prase, ale na bezny fotky a tisk 10x15 bohate staci.
Mimochodem s aberaci jsem problem u panaku nemel.
- crashPC
- Mírně pokročilý

ano, šumí to opravdu cca stejně - pro mě na hranici života a smrti, ale vim že za ty ceny nemůžu říct ani "ho*no".... Odšumění bude probíhat v PC, a výhodou je že u sebe trvale nebudu skladovat obrázky větší než 1280x1024, spíš menší. Stabilizaci nevyužiju - drtivou většinu věcí fotim ze stativu, pokud mi nějak jde o nerozmazaný snímky....
Ohnisková vzdálenost - no, je jasná že je k něčemu dobrejch těch 28mm, ale 3000 za ní nedám.
U Olympusu je možný zápis do RAWu, hodně dlouhá expozice, a podobný srandičky, který využiju častěji, navíc to mam o 3000 levněji. Jde vážně jen o souhru jakejchsi mejch priorit a možná i utkvělejch představ. dobrý na tom je že ušetřim 3000, a špatný na tom je že kdybych je vydal, nedostanu ani větší zoom, nedostanu ani delší expozici, ani menší šum.....
při ceně 10000 nic moc. to radši příště přidám dalších 10 na zrcadlovku.
//edit, a teď koukám že ten panasonic nemá ani manuální expozici. to NE....
Ohnisková vzdálenost - no, je jasná že je k něčemu dobrejch těch 28mm, ale 3000 za ní nedám.
U Olympusu je možný zápis do RAWu, hodně dlouhá expozice, a podobný srandičky, který využiju častěji, navíc to mam o 3000 levněji. Jde vážně jen o souhru jakejchsi mejch priorit a možná i utkvělejch představ. dobrý na tom je že ušetřim 3000, a špatný na tom je že kdybych je vydal, nedostanu ani větší zoom, nedostanu ani delší expozici, ani menší šum.....
při ceně 10000 nic moc. to radši příště přidám dalších 10 na zrcadlovku.
//edit, a teď koukám že ten panasonic nemá ani manuální expozici. to NE....
- sx02
- Mírně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Zapis do rawu mi prijde v tyhle kategorii celkem zbytecnej. Navic jsem si jistej ze bude brutalne pomalej. Ta zminovana sp-350 co ma partnerka ma taky raw a je to sice dobra ptakovina na chlubeni ("typu hele tahle krabicka umi raw jako tvoj zrcadlovka
") ale vzhledem k tomu ze to uklada ca 10-15 vterin tak je to k ne vydrzeni a prakticky pouziti moc nevidim.
- crashPC
- Mírně pokročilý

- Morpheus1
- Nováček

-
- Pavel.P.
- Středně pokročilý

-
- crashPC
- Mírně pokročilý

no, a na co by to bylo? budes fotit krajinu? lidi? kyticky? nebo nejakou dokumentaci, spehovat?
to je docela dulezity... za cenu 6-7000 urcite sezenes rozumny fotaky. dobrej univerzalni fotak je rada fotaku sony cybershot DSC-Wxx
pokud budes chtit fotit cokoli vazneji, urcite si jeste zvlast priprav 500-700 na nejakej obycejnejsi stativ....
to je docela dulezity... za cenu 6-7000 urcite sezenes rozumny fotaky. dobrej univerzalni fotak je rada fotaku sony cybershot DSC-Wxx
pokud budes chtit fotit cokoli vazneji, urcite si jeste zvlast priprav 500-700 na nejakej obycejnejsi stativ....
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- crashPC
- Mírně pokročilý

no Ixus redukuje svůj šum už velmi brzo, tak má možná naprvní pohled stejně dobré fotky, ale tak pokud někdo "cvaká" tak s Ixusem nebo zrcadlovkou nadělá uplně ty samé a tejně dobré fotky, to dá rozum... ale až ten foťák vemeš do tmy, nebo naopak přílišnýho světla, nebo jinejch složitejch prostředí, tak už se ixus chytat nebude.
- djstudio
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
tak po 3denim smejdeni po webech se mne zamlouva
SONY DSC-H5 / B Cyber-shot, 7,2 MP, 12x zoom
http://foto.itek.cz/digitalni-fotoapara ... Y-DSC-H5-B
ale bude horsi jej jeste sehnat uz se nevyrabi na nahradili ho
SONY DSC-H7 / B Cyber-shot, 8,1 MP, 15x
http://foto.itek.cz/digitalni-fotoapara ... Y-DSC-H7-B
s tema uz se da i neco vyfotit.
SONY DSC-H5 / B Cyber-shot, 7,2 MP, 12x zoom
http://foto.itek.cz/digitalni-fotoapara ... Y-DSC-H5-B
ale bude horsi jej jeste sehnat uz se nevyrabi na nahradili ho
SONY DSC-H7 / B Cyber-shot, 8,1 MP, 15x
http://foto.itek.cz/digitalni-fotoapara ... Y-DSC-H7-B
s tema uz se da i neco vyfotit.
MB: ASUS ROG STRIX B650E-E GAMING Bios 3222 CPU: AMD RYZEN 9 7900X + CORSAIR iCUE LINK H170i 420mm GPU: ASRock AMD Radeon RX 7900 XTX Phantom Gaming 24GB OC RAM: 2x32GB - 64GB CORSAIR Vengeance RGB DDR5 6000MHz CL30 SSD SYSTEM: SAMSUNG 990 PRO Gen 4 NVMe 2TB SSD DATA A TESTY: KINGSTON RENEGADE, GIGABYTE AORUS Gen 4 NVMe SSD 1TB ZDROJ: FRACTAL DESIGN ION+ 860W PLATINUM Modular CASE: CORSAIR 7000D AIRFLOW Black Bigtower MONITOR: MSI 32" MAG 323UPF IPS FreeSync Premium Pro 160HZ 1ms - 4K NET: VODAFONE Kabel 500 Mb/s - 30Mb/s SYSTEM: Windows 11 PRO 64BIT Build 24H2 FOTO PC: https://cz.pcpartpicker.com/b/pdvfrH
- KillerShot
- Začátečník

-
- crashPC
- Mírně pokročilý

djstudio: ten horní link ti nefunguje
tak a teď pro vás oba - djstudio + Killershot:
pokud chcete kompakt, případně EVF ultrazoom, snažte se uplně za každou cenu o to, aby to měl snímač foťáku co nejmenší rozlišení. ne teda nejmenší ale řekněme 5mpx+. Jde o to že všechny nezrdcadlovky co jsem viděl šuměj jak prase. jedna jako druhá, všechny vedle sebe. některé více, některé méně, a ty co opravdu málo, ty nešuměj proto že fotky jsou vyhlazeny a vyčíštěny což ubere hodně detailů. vybrali jste si kluci dosti špatnou cenovou kategorii. zde se žádné převraty nekonají. Pokud za každou chcete něco menšího a lehčího - tedy "nějaký typ kompaktu", určitě nemusíte vrážet těch cca 13tisíc, ale uplně to samé se sežene pod 10. koukněte se na recenze fotografovani.cz a poznáte to zlo. jeden foťák jako druhej, akorád od jiného výrobce. přitom 95% z nich ovládá plně manuální režim a další vychytávky. jen snímač s optikou jsou hrozné.
názor mám přibližně takovýto:
tohle už je snad poslední a nejdražší foťák, který by se jakštakš vyplatilo pořídit:
http://www.obchod.cz/products_detail.ph ... i=00058795
dražší vážně nemá cenu.
Pak je tu konkurence:
http://www.obchod.cz/products_detail.ph ... i=00074858
http://www.obchod.cz/products_detail.ph ... i=00055458
a něco od canonu....
Takovéhle mrchy jsou na tom prakticky stejně, šum je +- stejný.
Ten Fuji Finepix 6500 je myslím dosti slušná mašinka která toho zvládne dost. při ISO 200 už je šum u všech těchcto foťáků dobře viditelný, a fotit s takovýma foťákama na maximální zoom je taky nemožné.
tím vás chci jen odradit od strkání přebytku prachů do kompaktů. buď bych pořídil nějakej levnější, nebo zrcadlovku.
.
tak a teď pro vás oba - djstudio + Killershot:
pokud chcete kompakt, případně EVF ultrazoom, snažte se uplně za každou cenu o to, aby to měl snímač foťáku co nejmenší rozlišení. ne teda nejmenší ale řekněme 5mpx+. Jde o to že všechny nezrdcadlovky co jsem viděl šuměj jak prase. jedna jako druhá, všechny vedle sebe. některé více, některé méně, a ty co opravdu málo, ty nešuměj proto že fotky jsou vyhlazeny a vyčíštěny což ubere hodně detailů. vybrali jste si kluci dosti špatnou cenovou kategorii. zde se žádné převraty nekonají. Pokud za každou chcete něco menšího a lehčího - tedy "nějaký typ kompaktu", určitě nemusíte vrážet těch cca 13tisíc, ale uplně to samé se sežene pod 10. koukněte se na recenze fotografovani.cz a poznáte to zlo. jeden foťák jako druhej, akorád od jiného výrobce. přitom 95% z nich ovládá plně manuální režim a další vychytávky. jen snímač s optikou jsou hrozné.
názor mám přibližně takovýto:
tohle už je snad poslední a nejdražší foťák, který by se jakštakš vyplatilo pořídit:
http://www.obchod.cz/products_detail.ph ... i=00058795
dražší vážně nemá cenu.
Pak je tu konkurence:
http://www.obchod.cz/products_detail.ph ... i=00074858
http://www.obchod.cz/products_detail.ph ... i=00055458
a něco od canonu....
Takovéhle mrchy jsou na tom prakticky stejně, šum je +- stejný.
Ten Fuji Finepix 6500 je myslím dosti slušná mašinka která toho zvládne dost. při ISO 200 už je šum u všech těchcto foťáků dobře viditelný, a fotit s takovýma foťákama na maximální zoom je taky nemožné.
tím vás chci jen odradit od strkání přebytku prachů do kompaktů. buď bych pořídil nějakej levnější, nebo zrcadlovku.
.
- KillerShot
- Začátečník

-
Takže pokud bych si trochu připlatil a koupil jeden z těhle byla by to dobrá koupě?
http://www.alza.cz/digitalni-zrcadlovka ... d75474.htm
a nebo
http://www.alza.cz/canon-eos-350d-zrcad ... d52169.htm
http://www.alza.cz/digitalni-zrcadlovka ... d75474.htm
a nebo
http://www.alza.cz/canon-eos-350d-zrcad ... d52169.htm
- crashPC
- Mírně pokročilý

i se setovým objektivem to bude mnohem, mnohem lepší. je tam o dost více možností nastavování které EVF kompakty prostě a jednoduše nezvládají, a šum je mnohonásobně nižší.
já jsem úchylnej na Canon, a můj názor je, že tohle:
http://www.obchod.cz/products_detail.ph ... i=00021573
je ta správná startovací volba.
Malý problémek je že s tím základním objektivem člověk příde o velký zoom. ohnisková vzdálenost 18-55 napovídá že to na dálku není
to je ale rozhodně snad jediná nevýhoda. pak co se výsledku týká už jen samé výhody.
ten odkaz zrovna tam jsem hodil proto že je to spolehlivý a levný obchod. už jsem objednal mraky věcí a vše ve 100% pořádku.
já jsem úchylnej na Canon, a můj názor je, že tohle:
http://www.obchod.cz/products_detail.ph ... i=00021573
je ta správná startovací volba.
Malý problémek je že s tím základním objektivem člověk příde o velký zoom. ohnisková vzdálenost 18-55 napovídá že to na dálku není
ten odkaz zrovna tam jsem hodil proto že je to spolehlivý a levný obchod. už jsem objednal mraky věcí a vše ve 100% pořádku.
- sx02
- Mírně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Dalsi drobnou nevyhodou je:
1) absence foceni pres displej
2) absence videa
3) vicemene nutnost eidtace kazde fotky.
Setak bude vyrazne lepsi ale jen za urcitych okolnosti. (za zhorsenych svetelnych podminek a pocasi) Jinak jsem presvedcen, ze za krasneho slunneho dne rozdil mezi zrcadlem se setakem a kompaktem/EVF prakticky nepoznas. (pokud nepouzijes polarizak)
Dal bych zminil to, ze pokud to oba chcte na bezne foceni tak bych rozhodne sel do double zoom kitu. Zvlaste v pripade D40, kde mas moznosti vyberu objektivu znacne omezene.
1) absence foceni pres displej
2) absence videa
3) vicemene nutnost eidtace kazde fotky.
Setak bude vyrazne lepsi ale jen za urcitych okolnosti. (za zhorsenych svetelnych podminek a pocasi) Jinak jsem presvedcen, ze za krasneho slunneho dne rozdil mezi zrcadlem se setakem a kompaktem/EVF prakticky nepoznas. (pokud nepouzijes polarizak)
Dal bych zminil to, ze pokud to oba chcte na bezne foceni tak bych rozhodne sel do double zoom kitu. Zvlaste v pripade D40, kde mas moznosti vyberu objektivu znacne omezene.
- crashPC
- Mírně pokročilý

sx02: kde jsina toprisel?
pokud vim tak vsechny 3 tveocislovane poznamky nejsoupravda. vsechno to lzepraktikovat. kdyby neslo, ani by me nenapadlo mu to nabizet.
ano,za dobrych podminek umi fotit i mobilni telefon. je na tom meco divneho???
pokud vim tak vsechny 3 tveocislovane poznamky nejsoupravda. vsechno to lzepraktikovat. kdyby neslo, ani by me nenapadlo mu to nabizet.
- sx02
- Mírně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
Pokud vim tak moje 350D jeste fotit pres displej neumi, kdyby mela delat video tak si umlati zrcatko, a fotku edituju skoro kazdou.crashPC píše:sx02: kde jsina toprisel?
Pokud se nepletu tak D40x je na tom podobne.
Poznamku o mobilnim telefonu ingoruju, je hloupa a mimo.
- crashPC
- Mírně pokročilý

sx02: jj to video, to je pravda
vomlácený zrcátko by nebylo nic moc...
už mi to leze nějak na mozek. mno to focení přes displej konkrétně u 350ky taky nevím ale když jsem viděl kohokoli se zrcadlovkou, tak mohl. wtf?
A editace každé fotky? proč? to nechňápu.
a taky promiň za to vyjadřování a písmo. byl jsem v práci s rozbitou klávesnicí a anglickým PC...
už mi to leze nějak na mozek. mno to focení přes displej konkrétně u 350ky taky nevím ale když jsem viděl kohokoli se zrcadlovkou, tak mohl. wtf?
A editace každé fotky? proč? to nechňápu.
a taky promiň za to vyjadřování a písmo. byl jsem v práci s rozbitou klávesnicí a anglickým PC...
- sx02
- Mírně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
No u vsech soucasnych zrcadlovek (s vyjimkou Olmypusu a Panaku, a pak novych zrcadlovek ktere budou teprve tenro mesic uvedeny do prodeje) zadna neumi fotit pres displej. Na displeji si pouze po vyfoceni fotku muzes prohlidnout. - Jde predevsim o samotny princip zrcadlovky:
1) zrcatko je preklopene z objektivu do hledacku. (cili na cip vubec svetlo nedopada a tak se nema co zobrazit na displeji)
2) pri zmacknuti spousti se zrcatko preklopi na cip a exponuje - tzn zas nic nevidis v hledacku. - dokud se ale takhle nepreklopi na cip tak nemuzes na displeji nic videt. (nove zrcadlovky to resi vetsinou druhym cipem)
Editace fotky - tim myslim konvertovani a upravy z Rawu, protoze kdyby clovek fotil jen do jpg tak prijde o hlavni vyhodu zrcadla. Navic i ty jpegy casto potrebuji upravit, protoze z toho primo nelezeou tak libive fotky jako z kompaktu.
1) zrcatko je preklopene z objektivu do hledacku. (cili na cip vubec svetlo nedopada a tak se nema co zobrazit na displeji)
2) pri zmacknuti spousti se zrcatko preklopi na cip a exponuje - tzn zas nic nevidis v hledacku. - dokud se ale takhle nepreklopi na cip tak nemuzes na displeji nic videt. (nove zrcadlovky to resi vetsinou druhym cipem)
Editace fotky - tim myslim konvertovani a upravy z Rawu, protoze kdyby clovek fotil jen do jpg tak prijde o hlavni vyhodu zrcadla. Navic i ty jpegy casto potrebuji upravit, protoze z toho primo nelezeou tak libive fotky jako z kompaktu.