Snížení výkonu PC při zvýšení paměti
- Libor62
- Nováček

-
Snížení výkonu PC při zvýšení paměti
Dobrý den. Své PC (AMD Athlon64 3200+, MB Gigabyte K8NF-9, grafika ATI Radeon X800GTO, 1GB RAM (2x512MB), 2x HDD 120MB + 160MB) jsem měl původně osazené dvěma pamětmi Kingston KVR400X64C25/512MB. Při testech výkonu v benchmarku v programu Everest Home jsem dosahoval hodnot 5334 MB/s (čtení), 1680 MB/s (zápis), 51,8 (latence paměti). Dokoupil jsem další dvě 512 MB paměti zcela shodného typu a osadil jimi zbývající dva volné sloty RAM, takže nyní 4 sloty jsou osazeny 4x512 MB. Po opětovném změření výkonu v benchmarku jsem čekal určitý nárůst výkonu, avšak byl jsem naopak nemile překvapen snížením výkonu na tyhle hodnoty 4885 MB/s (čtení), 1445 MB/s (zápis), 56,8 (latence). V čem by mohlo spočívat snížení výkonu, popř. kde vznikl problém? Předem dík za názory. Libor
- husky14
- Začátečník

-
- Libor62
- Nováček

-
Podtaktovaly se na 333 MHz. Vypadá to, že tam bude i ten rozdíl v CR. U AMD a MB Gigabyte jsem teď na fórech zaznamenal víc těchto případů. Zkusím to pro jistotu projet testem a pak zkusím 2 vyhodit, změřit hodnoty, dát 4 a zase změřit. Když se to nezlepší, nechám tam 2x512 a dalšíma dvěma aspoń posílím své druhé PC.husky14 píše:Pricin muze byt vic.... jedou ti porad na 400MHz nebo se ti podtaktovaly na 333MHz? (tohle je klasika u AMD pri osazeni 4 slotu). Dalsi moznost, ze ti predtim jely na 1T a ted na 2T.... nejlepsi by bylo, kdybys sem hodil screeny predtim a ted....
- Libor62
- Nováček

-
Dá se bez velké újmy risknout při této konstelaci manuální nastavení command rate z 2T na 1T? Pokud to teda systém nastavil na 2T jak předpokládám (PC mám doma teď u něho nesedím). Maximálně by se měla snížit stabilita systému, k poškození komponent by snad nemělo dojít.husky14 píše:Pricin muze byt vic.... jedou ti porad na 400MHz nebo se ti podtaktovaly na 333MHz? (tohle je klasika u AMD pri osazeni 4 slotu). Dalsi moznost, ze ti predtim jely na 1T a ted na 2T.... nejlepsi by bylo, kdybys sem hodil screeny predtim a ted....
- izerS18
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
To nenojde...max ti jen comp nenajede.Zkuš zvýšit napětí na ramkách ještě.
Jinak je nesmysl osazovat 4 moduly ramkama na AMD,když s tím má pamětový řadič problémy...
Jinak je nesmysl osazovat 4 moduly ramkama na AMD,když s tím má pamětový řadič problémy...
AsRock Z370 Taichi | 8700K @ 4,9GHz 1.28v @ Corsair 110i GT | Crucial Ballistix 2 x 16 GB 3200MHz CL 16 | Evga RTX 3080 Ti Ultra | Corsair MP510 1GB + 20TB Capacity | Seasonic Prime 1200 W Platinum | PHANTEKS Enthoo Elite
- husky14
- Začátečník

-
K poskozeni nedojde, maximalne ti PC nenajede a budes muset zresetovat BIOS....Libor62 píše:Dá se bez velké újmy risknout při této konstelaci manuální nastavení command rate z 2T na 1T? Pokud to teda systém nastavil na 2T jak předpokládám (PC mám doma teď u něho nesedím). Maximálně by se měla snížit stabilita systému, k poškození komponent by snad nemělo dojít.
- X-COM
- Pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Re: Snížení výkonu PC při zvýšení paměti
[quote="Libor62"][/quote]
Určitě mi bude zase někdo říkat, že to sem postuju všude, ale dokud tu budou padat dotazy typu "Hodnoty čtení a zápis jsou nízké. Co s tím?" a podobně, budu to sem posílat, abyste pochopili, že o nic nejde.
http://www.x-computers.eu/recenze/opera ... ecenze.php
Tady můžeš zjistit, že hodnoty z benchmarku mají naprosto minimální vliv na reálný výkon.
Důvod přidání RAM je jasný - když je jí málo, dojde kvůli swapování k brutálnímu zpomalení.
Daň za to může být řekněme 2% celkové zpomalení. To ale naštěstí proti třčeba 95% zpomalení kvůli swapování není vůbec poznat.
Určitě mi bude zase někdo říkat, že to sem postuju všude, ale dokud tu budou padat dotazy typu "Hodnoty čtení a zápis jsou nízké. Co s tím?" a podobně, budu to sem posílat, abyste pochopili, že o nic nejde.
http://www.x-computers.eu/recenze/opera ... ecenze.php
Tady můžeš zjistit, že hodnoty z benchmarku mají naprosto minimální vliv na reálný výkon.
Důvod přidání RAM je jasný - když je jí málo, dojde kvůli swapování k brutálnímu zpomalení.
Daň za to může být řekněme 2% celkové zpomalení. To ale naštěstí proti třčeba 95% zpomalení kvůli swapování není vůbec poznat.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6