IRQ

Se Socketem 370, Slotem 1, Socketem 7, starší a ostatní.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
.exe
Začátečník
Začátečník

IRQ

Příspěvek od .exe »

Bych měl pár dotazů:
1/ jestli je zdrávo když je sdíleno (viz dole) IRQ 21, 17 a 19 (MB Epox 8RDA3+).Mám pocit, že u něčeho to nevadí (třeba ten Pinnacle)PC mi jinak běhá bez problémů až na výpadky textur v hrách, ale to si nemyslím že by byl problém díky IRQ.
2/Spoustu jsem toho ještě ve správci zakázal (SATA,IEEE,LAN)...jednak to zatím nepotřebuju tak jsem tomu odlehčil protože toho sdílení by tam bylo fakt už moc, ale přeci musí bejt náká alternativa že když toho mám v PC hodně tak k tomu sdílení musí dojít ne?
3/můžu manuálně třeba hodit (irq 19) GF3 navolné irq5? atp...?
a kolik bejvá maximálně tech přerušení? do 22?

IRQ 0 Systémový časovač OK
IRQ 1 Standard 101/102-Key or Microsoft Natural PS/2 Keyboard OK
IRQ 3 Komunikační port (COM2) OK
IRQ 4 Komunikační port (COM1) OK
IRQ 6 Standardní řadič disketové jednotky OK
IRQ 8 Systémové hodiny reálného času a obvodu CMOS OK
IRQ 9 Systém vyhovující systému ACPI OK
IRQ 10 Zařízení MIDI kompatibilní s MPU-401 OK
IRQ 12 NVIDIA nForce PCI System Management OK
IRQ 13 Numerický datový procesor OK
IRQ 16 ESS ES56T-PI Data Fax Modem OK
IRQ 17 Pinnacle WDM PCTV Video Capture OK
IRQ 17 Pinnacle WDM PCTV Audio Capture OK
IRQ 19 Creative SB Live! series(WDM) OK
IRQ 19 NVIDIA GeForce3 Ti 500 OK
IRQ 20 Standard OpenHCD USB Host Controller OK
IRQ 21 Standardní rozšířený hostitelský řadič z PCI na USB OK
IRQ 21 NVIDIA® nForce(TM) IDE Controller OK
IRQ 22 Standard OpenHCD USB Host Controller OK
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

takovejhle počet přerušení je normální až u novejch desek, u starejch bylo IRQ o něco míň... tuším že OS Linux dokáže vytvořit více přerušení i na starších deskách, ale to asi vědět nepotřebuješ.

sám mám na nForce2 tolik přerušení co ty, dost je toho taky sdílenýho, a žádnej bordel to nedělá, a grafárně to taky nevadí, ty výpadky textur jsou většinou spíš záležitost ovladačů nebo přehřívání karty.
ignorelist: kremrole a dezoláti
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Souhlas se Zombíkem. Jenom doplním, že starší desky byly omezeny na 15 IRQ. Tenhle limit se dá překročit až s moderním HW a OS (tedy nová deska, nové procesory + Win2000/XP, nebo Linux).
U starších PC a hlavně OS (Win98 a níž) byla vždycky sranda se s nadupaným strojem vejít do těch 15 IRQ. Mám doma starší P3/800EB na MSI-6309 (Apollo Pro 133A), ve kterém byla svého času GF256, SB Live! Platinum, TV tuner, SCSI řadič, aktivní integrovaná zvukovka a občas síťovka. A to běželo pod Win98. To jsem pak musel vypínat v BIOSu všechno, co jsem nepoužíval (sériové porty, USB), abych se vešel nejen s IRQ, ale i s I/O adresama... Pořád to hlásilo nějaké konflikty (jednou IRQ, potom adresa, sem tam dokonce i DMA kanály), tak jsem to musel rozhodit, jak to šlo. Občas kvůli tomu nefungovala zvukovka v DOSu, protože byla nastavená na takové hodnoty IRQ/DMA, že je setupy u her vůbec neměly na výběr...

Zlatá XPčka a Linux... :-)
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

Je upně normální že některá IRQ jsou sdílená, a pokud jsou dobře napsaný ovladače tak to ničemu nevadí, vždiť každá dnešní deska má řadič přerušení, kterej si to stejně překládá sám a posílá do cpu, takže veskutečnosti jsou hardwerově sdílený úplně všechny. Jde pouze o to mít soft a ovladače který to zvládnou.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
random
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od random »

Dnes je to uz nastastie s IRQ naozaj o dost lepsie :-D .............
Zdielanie dost vadilo vo Win 98....... sam som pomerne dlho nemohol presvedcit Sound Blaster 128 PCI a TNT 16MB na Ali Alladin V K6-2 350@475... aby nechodili na rovnakom IRQ ( pritom este 2 IRQ som mal volne... ) ......, ale potom to nastastie vyriesil prichod Win 2000 tam uz problem nebol :-D ........
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

na druhou stranu - jen ze zvědavosti: přišel někdo na to, jak ve windows 2000/XP manuálně nastavit IRQ u zařízení? Mám plnej administrátorskej přístup a narazím stejně na disablovaný settings. Přitom IRQ mám pár úplně volnejch..
Ne že by mi to nějak vadilo, všechno šlape na jedničku, jen mě to zajímá :oops:
ignorelist: kremrole a dezoláti
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

zombie píše:na druhou stranu - jen ze zvědavosti: přišel někdo na to, jak ve windows 2000/XP manuálně nastavit IRQ u zařízení? Mám plnej administrátorskej přístup a narazím stejně na disablovaný settings. Přitom IRQ mám pár úplně volnejch..
To asi záleží na daném zařízení. Já jsem si to na XPčkách hned po přečtení tvého příspěvku vyzkoušel a zjistil jsem, že s COM portem si můžu hejbat, jak se mi zachce, ale třeba se SB Audigy mi to nic dělat nedovolí. Taky je to disablovaný...
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Jája
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jája »

TomV píše:
zombie píše:na druhou stranu - jen ze zvědavosti: přišel někdo na to, jak ve windows 2000/XP manuálně nastavit IRQ u zařízení? Mám plnej administrátorskej přístup a narazím stejně na disablovaný settings. Přitom IRQ mám pár úplně volnejch..
To asi záleží na daném zařízení. Já jsem si to na XPčkách hned po přečtení tvého příspěvku vyzkoušel a zjistil jsem, že s COM portem si můžu hejbat, jak se mi zachce, ale třeba se SB Audigy mi to nic dělat nedovolí. Taky je to disablovaný...
Nejde o práva, ale o ovladače, některý jsou psaná tak a jiný zase.., takže někde to měnit jde, někde jen v určitym rozsahu a jinde vubec.
Core i7 8700K , Asus Prime Z370-A, 2x8GB DDR4 3200 G.Skill TridentZ, GTX1060 6GB, Adata SX 8200 Pro 512GB, 120GB Intel SSD 320, 2x Crucial MX500 1TB, X-Fi Titanium, 22" LG W2252TQ, EK water blocks (CPU+GPU, DDC1+EKtop, NexXxos Pro III+II), Avance C001 Terminator, Seasonic Focus GX-650
Jiri Drak
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Jiri Drak »

Dneska uz nema smysl IRQ resit, ale vzpominam na zlaty casy kdy dostat do jednoho kompu 2D grafiku, 3D grafiku, TV kartu, sitovku a zvukovku byl temer neresitelnej problem bez vypnuti COM portu :)
MB Asus P7P55D-E, CPU Core i5-750@3700MHz, RAM 16GB, VGA Radeon RX Vega 56
Dony
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Dony »

Jiri Drak píše:Dneska uz nema smysl IRQ resit, ale vzpominam na zlaty casy kdy dostat do jednoho kompu 2D grafiku, 3D grafiku, TV kartu, sitovku a zvukovku byl temer neresitelnej problem bez vypnuti COM portu :)
Zlaty casy byly, kdyz se IRQcka nastavovaly switchema :twisted:
Obrázek Avatar tancuje, nechce se mu na záchod... :) Windows Vista je tady, řekněte "WTF" :D
.exe
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od .exe »

vždyt se také irq manuálně přiřazovala nebo přiřazují v biosu ne?
co jsem se díval u mě v biosu tak tam si lze zvolit manuální nastavení...
akorát tam tedy neni videt co k čemu se přiřazuje
Geo22
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Geo22 »

Qwerty píše:
vždyt se také irq manuálně přiřazovala nebo přiřazují v biosu ne?
co jsem se díval u mě v biosu tak tam si lze zvolit manuální nastavení...
akorát tam tedy neni videt co k čemu se přiřazuje
ale je akurat musis vedet jakou kartu mas v jakym pci slotu
P4 prescot, GF6600, CRT 19 iiyama
Odpovědět

Zpět na „Ostatní“