výběr "entry level" zrcadlovky

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

Odpovědět
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

výběr "entry level" zrcadlovky

Příspěvek od crashPC »

Ano. Tak je to tady. Už mám pokrk těch chybějících nastavení, absolutně nedostačujících rozsahů veškerého nastavení a hlavně šumu při focení na vyšší citlivosti.

Jediné a pravé vysvobození spatřuji v DSLR. hledám nějaké definitivní řešení (mám na mysli tělo), které nebudu muset mnoho let měnit. Mé nároky jsou stále konstatntní ale nikdy je žádný kompakt nebo EVF neuspokojil.
Moje hlavní požadavky jsou:

1)nízký šum při vysokých citlivostech při současném zachování detailů - nepřekousnu žádné ultra odšumování a následnou mazanici.
2) výdrž alespoň 300-400 fotek. náhradní akumulátor určitě dokoupím.
3) co nejvíce nastavení a vychytávek - bracketing, předsklopení zrcátka a tak podobně

rozhodně prioritu má ten šum. Ergonomie mě moc nezajímá. zatím sem něměl problémy s žádným foťákem. To se ale může změnit s nákupem nějakého "dlouhého" objektivu. to ale nemam kde posoudit. vždycky si poradim.
Mým favoritem se zatím stal Canon EOS 30D, na který ale bohužel nemám, takže by eventuelně mohl být akorát bazarovej. to beru jako dost velké mínus, a nikdo nikdy neví, co s tim předešlý majitel dělal. Nikdy jsem si nekupoval použité věci, a když ano, nedopadlo to nejlíp. Pokud se mi podaří sehnat nějaký věrohodný, bude to určitě on. pokud ne, uvítal bych nějakou radu, ohledně levnější nové zrdcadlovky stylu EOS 350D/400D nebo Nikon D40x. Ze začátku by to bylo asi se setovým sklem, ale později samozřejmě upgraduju.
za případné rady děkuji.
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
Voloď
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Voloď »

tie 350-ky sa uz len dopredavaju myslim, ale zato su sa celkom dobre ceny. Osobne ju pouzivam a zatial spokojny. Co sa tyka sumu, subjektivne sa mi zda ze je na velmi dobrej urovni. Na ISO 1600 uz je sice znacne viditelny, ale pri ISO 100-400 je takmer nulovy. 400D je v podstate 350D + 2MPx na rovnako velkom snimaci , co by mohlo sposobovat vacsi sum + par vychytavok ( 9 bodovy AF, cistenie snimaca atd .... ). Naj by bol ten Canon 30D ( aj ja som sa po nom obzeral ) , ale bohuzial zase ina cenova kategoria uz ...
P4 NW 3,0GHz@3,6GHz 1,575V (box) MSI Intel 865PENeo2 pfisr 2x512MB apacer DDR 400MHz @430 MHZ 2-3-3-7 (dual chanell) Maxtor 40Gb Maxtor 60Gb (7200rpm) Seagate baracuda 7200.9 250GB MSI RX800SE AGP 425/800@606/1140) Zalman VF700AlCu, MSI DVD R/RW, Fujitsu siemens P19-2, Thermaltake pure power 480W / MEMBER OF DDRT (Daddy Doughnut Racing Team)
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

ano, ano. 30D. okolo něj se to motá hodně :-) vímě....
na dpreview byly nějaké testy a jinde i porovnání, a subjektivně (fotky) ten 400D nevypadá zašuměleji > při zmenšování bude vidět šumu méně, ale test je test, praxe je praxe...
killerTJ
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od killerTJ »

Ta 350D je hodně dobrá mašinka... Mám ji 4 měsíce a jak kvalita fotek tak funkčnost mě absolutně vyhovuje.
Co se týče výdrže akumulátoru tak těch 400-500 fotek určitě vydrží. Já s ní fotil i skoro 800 :wink: (prakticky vypnutý display => zvyk z analogového FF zrcadla).
Moje rada... kup 350D... je levná... ušetříš love na sklo nebo pivko
NOTE ACER TM 5720G (111) C2DM T7500 4GB HD2600 512MB
PzKpfw VI Tiger
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od PzKpfw VI Tiger »

Nemam s cim porovnavat, tak nemuzu doporucit ten nebo ten. Ale 350D mam a jako zacatecnikovi mi to bohate staci. Baterka opravdu vydrzí moc, sum na ISO100 snad ani není a na ISO1600 je to furt si myslim hodne slusny (rikam neposoudim). Moznosti nastaveni mi prijdou slusny. od rezimu "cvakaciho" az po moznost nastavovat snad uplne vsechno.
Kdyztak mam fotku v max kvalitě na ISO100 a ISO1600. Je to jen o par sec pozdej a trochu blbe zaostreny, je to foceny, kdyz mel fotak par minut.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

na dpreview jsem četl něco o přeexponování obrázků u EOS 350D a podexponování u EOS 400D, tak nevim.

Už se rozhoduju pouze mezi 350kou a 400kou a ne a ne se rozhoupat, co bude lepší volba.

killer: tady nejde o jednoúčelové ušetření. nerad šetřim na věcech na kterejch nemam šetřit.Nejvíc mě na tom zajímá detail obrazu, ostření a šum, zbytek jsou věci které asi oželim, jenže na žádnym fóru jsem neviděl napsané definitnivní rozřešení, který z těchto fotoaparátů šumí méně...
sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

No s preexponovanim jsem fakt nikdy problem nemel. Rekl bych ze spis lidi co to pisou nevedi jak pouzivat mereni expozice. Zrcadlovka neni vsemocny nastroj, za vyblityho pocasi budes mit preexpozici nebo naopak podexpozici vzdycky.

Reknu to takhle - kdybych tedka mel volit jdu spis do 400D. 350D ma jednu vyhodu a tou je druhej displej. U 400 se na jeho absenci fakt tezko zvyka, na druhou stranu pokud mam byt uprimnej mnohem vic mi vadi ze 350D ma komicky malej hlavni displej na kterym je na fotkach prd videt.

Skoda ze je jeste 30D tak draha, realne jsem ji zvazoval, ale platit 350D do bazaru+10k za prestup je fak moc. :sad:

// Na ocguru ti sice celkem sarkasticky ale jinak dobre radili. :wink:
(mimochodem Oly DZ kit za ta prachy neni spatnej kup, zadnej dalsi objektiv vpodstate nepotrebujes)
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

sx02: nene, tu expozici tam řešili docela zkušení lidé, a přeexponování/podexponování se tam projevovalo na poměrně slušných "camera-friendly" podmínkách. Prostě každej z fotoaparátů vyhodnotil situaci uplně jinak.
Krom toho že se tam teda našlo pár telat co nedokázali pochopit že "rozsvícená obloha" na 70% snímané scény, se stínem pod stromy nikdy nemůže dát absolutně vyváženou expozici...

jeden displej u 400D vidím spíš jako přínos (krom větší spotřeby energie) a tím se ovládání přístroje velmi přibližuje jednoduchosti kompaktů Canon, u kterých to jejich ovládání zbožňuju. Taky si myslím že je to mašina přece jen s novějšíma technologiema. 2Mpx sice nejsou znát, ale až příde nástupce se 12mpx snímačem, tak bych s 8mpx 350kou asi neměl moc dobrou náladu. rozdíl by už byl velkej...
5000Kč je ale 5000Kč, a to mě nutí hodně přemejšlet.

//ano, koukal jsem, ale odpovím ti stejně - s Canonem se můžu, a chci dostat ještě dál, přestože to stojí dost peněz.
Nejen že mi vlastnosti, ergonomie a možnosti canonu vyhovujou, ale mě vjádru ani moc nezajmaj. u žádnýho foťáku. JSEM AMATÉR a nikdy se s tělem foťáku nesžiju upně jako třeba se svou nohou. Co mě ale zajímá je VÝSTUP, a tam si Canonem se správnýmy skly pomůžu dost
sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

No myslim ze 8mpix ti bude stacit sakra dlouho. :wink: a tu hlasku o nastupci a blbym pocitu prejdu, bo takhle mluvi jenom nejakej nouma. :roll:

Dva displeje maji obrovskou vyhodu - pokud musis furt cumet jen na hlavni pak te to zbytecne rusi od foceni a treba v noci i oslnuje. (specialne u velkejch displeju) - pokud mas dva tak na malym si vsechno pohodlne nastavis a na velkej lezes jen jednou za chvili.
Co se tyka expozice tak opravdu slysim poprve ze by tam mel byt nejaky problem. Slysel jsem o problemech spolehlivosti autofocusu ale to je obecne problem xxxD rady a tam si nepomuzes ani u jednoho z techto pristroju.
Nic to nemeni ale na tom ze bych ted volil spis 400D ( i pres to, ze pokud si mam rypnout bude nachylnejsi k prepalum nez 350D) a vubec nejde o techniku, protoze uvitr jsou ty pristroje temer identicky, zadnej vetsi pokrok bych tam nehledal.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

no, je mi jasný že i rozdíl 4mpx je nic proti tomu když použiju kvalitní skla, a hlavně budu umět perfektně fotit (stále se právem odmítám nazývat fotografem)

dva displeje: no EOS 350ka na tom malym stejně neukazuje ISO speed a jiný věci ne? to mi bude milejší hledáček bez jakého-koli displeje.. V tom jsou oba Canony nedobré. To mě ale od nich neodrazuje.

Ano, hodně lidí si stěžuje, že mají s EOS400D podexponované snímky, a u EOS350D je pravda že má větší citlivost a občas přeexponovává. Takže 400D spíš není náchylnější k přepalům.

No uvidíme, do vánoc času dost. Jestli cena padne i se seťákem slušně pod 20k, bude to jasná volba.
Valen
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Valen »

Odporučam Canon 350D telo cena 14000,- SK ale iba telo sett nekupuj je tam nahovno objektiv kup niečo lepšie
CPU - Ryzen 5950X/ MB - Gigabyte GA-X570 AORUS ELITE/ RAM - G.SKILL 64GB KIT DDR4 3600MHz CL16 Trident Z Neo AMD / GPU - Sapphire NITRO+ RX 7900 XT Vapor-X / HDD - Gigabyte M.2 512GB SSD, Western Digital Purple 6TB, Power Supply Seasonic Prime Gold 1300W
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

setovej objektiv je k tomu ve vybranejch obchodech +-zadarmo, takže to koupím v kitu, a příplatek kolem tisícovky mi nedělá problémy.

Jestli EOS 400D sleví i s kitem nějak výrazně pod 20 - ale to už jsem tu řikal... Jestli ne, bude to tvrdé rozhodování...
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

Mezi 350D a 400D jsou jen 3 rozdily - 2Mpix navíc (to je prakticky nic), cisteni cipu a display.
A prave display u 400D se me nelibi, sice je vetsi, ale zobrazene nastaveni při foceni na nem mi prijde oproti stavovemu displayi u 350D neprehledne.

na setaku se da chvili prezit, ale chce to něco lepsiho. Prave za cenu 400D bys mohl mit 350D s nejakym slusnym objektivem.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Smith: rozdílů je víc. některé využitelné, některé ne, ale jak už jsem říkal a bijte mě za to jak chcete - Až přijde nástupce se 12MPx snímačem, rozdíl už bude 4Mpx oproti EOS 350D. pořád je to nic?

Displej se mi u 400D líbí, ale to není důvod proč bych volil 400D. ani 300D an i 400D na tom displeji nezobrazují uplně všechny informace, tudíš je to jedno.

Ano, vím že bych měl za ty samý prachy už objektiv, ale fór je v tom, že já ho koupím stejně. Tedy opět a pořád dokolečka - chci sice vybrat věc za co nejnižší cenu, ale ne za tak nízkou že mi nakonec nebude vyhovovat protože je moc "ořezávátko" a proto tu celou dobu diskutuji.

Už jsem ale rozhodlej - pokud bude dost peněz, určitě jdu do 400D. je to ač třeba malý, ale krok směrem kupředu.....
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

crashPC píše:Smith: rozdílů je víc. některé využitelné, některé ne, ale jak už jsem říkal a bijte mě za to jak chcete - Až přijde nástupce se 12MPx snímačem, rozdíl už bude 4Mpx oproti EOS 350D. pořád je to nic?
tohle uvažování je zcela mimo.
crashPC píše:Displej se mi u 400D líbí, ale to není důvod proč bych volil 400D. ani 300D an i 400D na tom displeji nezobrazují uplně všechny informace, tudíš je to jedno.
350D na tom displayi zobrazuje všechno krom nastavení ISO.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
killerTJ
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od killerTJ »

crashPC píše:na dpreview jsem četl něco o přeexponování obrázků u EOS 350D a podexponování u EOS 400D, tak nevim.

Už se rozhoduju pouze mezi 350kou a 400kou a ne a ne se rozhoupat, co bude lepší volba.

killer: tady nejde o jednoúčelové ušetření. nerad šetřim na věcech na kterejch nemam šetřit.Nejvíc mě na tom zajímá detail obrazu, ostření a šum, zbytek jsou věci které asi oželim, jenže na žádnym fóru jsem neviděl napsané definitnivní rozřešení, který z těchto fotoaparátů šumí méně...
Kvalitní fotky nikdy neudělá fotoaparát. V první řadě je dělá osoba ve druhé sklo.
Jak jsem řek kup 350D a k ní kvalitní sklo (nebo pro začátek pevnou padesátku za bratru 3 papírky).
Jinak já u 400D nedokázal překousnout absenci stavového displaye.
NOTE ACER TM 5720G (111) C2DM T7500 4GB HD2600 512MB
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

killer: to je omyl

tohle:
www.crashpc.ic.cz/stromy.jpg
je focený z EVF Olympus (neřeknu jakej, na foťáku přece nezáleží) myslím že na nejnižší ISO ze stativu. špatnou expozici vynech, na ní teď nezáleží. je to výřez stromů na maximální ohniskovou vzdálenost.
Zdá se ti to jako fotka? já to vidím na OLEJOMALBU. Pokud bych zvýšil citlivost na ISO 400, vzniklo by z toho spíše abstraktní umění, protože bys nepoznal co je to za prasečinu. Pořád za to může fotograf?

kvalitní Objektiv (hlavně záklaďák kolem 18-70mm) koupim každopádně, nehledě na to jaké tělo vyberu....
PzKpfw VI Tiger
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od PzKpfw VI Tiger »

Ja myslim, ze killerTJ mluvil o zrcadlovkach a tam bych ten rozdil fakt svaděl spíš na objektiv. Tohle ti neuděla ani 350D ani 400D.
Imho te ty dva MPix nespasi ale pokud se obejdes bez stavoveho displeje, je to tvoje vec.
Jinak mi prijde, ze takhle nesumi 350D ani na nejvetsi ISO.
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

crashPC píše:Pořád za to může fotograf?
za to může šrot EVF s miniaturním čipem.

u DSLR záleží hlavně na skle
killerTJ píše:Jinak já u 400D nedokázal překousnout absenci stavového displaye.
proto bych do 400D nejspíš nešel.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Heh tohle by mělo bej ISO 50, nebo spíš 100. Manuálem na ISO 50 tomu očividně nepomáhám. ISO 800 je totálka - abstraktní mozaika bez šance rozpoznat objekty :lol:

Smith: teď o tom na fotografování.cz probíhaj peprné diskuse :D já už ale EVF taky nechci ani vidět, i kdyby se trojnásobně zlepšíli....
sklo koupim určitě kvalitní.
Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“