Vylepseni PC

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
dLx
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Vylepseni PC

Příspěvek od dLx »

Dobrý den,

měl bych následující dotaz koupil jsem si PC PACKARD BELL s konfigurací: Intel Pentium 4 641 Procesor (3,20 GHz),1 GB DDR2 RAM,250 GB SATA,nVidia GeForce 7500 LE 512 MB turbocache. Na svoji konfiguraci funguje vyborně. Ale já se věnuji momentálně hře Call of Duty 2 a mám v ní na nízké detaily (atd.) tak 90 FPS stálích, což je pro mne málo. Proto se chci zeptat jak nejlépe - nejůčiněji, by šlo toto PC vylepšit třeba na 200 FPS stálích, a aby bylo taky trochu připraveno na CoD4. Jedná se mi o vymenění nejslabšího článku v mém PC, Podle mých zkuseností to bude asi grafická karta, ale procesorem si také nejsem jist. 1 G RAMky na to stačí. Proto se chci zeptat jaky upgrade PC by jste mi doporucili, za kolik, mnohokrat děkuji
Cigi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Cigi »

1GB RAM 800 MHz (cca 700) + ATI Radeon X1950GT/Pro (cca 3000 - 3500)
Proudí mi v žilách klingonská krev... }}:-(
dLx
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dLx »

ano, RAM není problém - myslím kvůli cene, to se da dokoupit hned. Je jedno ze bych měl ATI kdyz ted pouzívám nVidiu ? Staliclo by asi akorat zemit ovladace. nicméně bych rad jeste nejakou moznost na nVidiu.A jaka z Vámi zminovanych( ATI Radeon X1950GT/Pro ) by byla vyhodnější - asi ta PRO, ale jestli by na zvednutí - virazne - FPS stacila i ta GT, respektive abych nemel moc vykonou grafiku oproti zbytku PC. A také by me zajímalo co si myslíte o mem procesoru, je na dříve uvedené věci dostačující ?
Cigi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Cigi »

Taky zalezi co je tam za zakladni desku, ale myslim, ze nic moc - upgrade procesoru by si myslim stejne moc nepomohl (a kdyz uz, tak by to chtelo C2D)... pokud byste chtel nVidii, tak se oplati koupit 8800 GTS - to je ale cca 6-7tisic (karty 8600 GTS/GT jsou svym pomerem cena/vykon daleko za Radeonem X1950), jinak tam u 8800by mohly nastat problemy se zdrojem - nemusel by stihat!!! btw. mozna i pro R X1950GT/Pro by mohl nastat problem se zdrojem... A jeste jedna vec, podporuje vubec vase deska PCI-E?
dLx
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dLx »

tak na PCI-E se podívám do manualu - snad to tam bude, za chvíli napisu. Jinak teda podle vaseho uvázení by bylo nejlepsi Radeonem X1950 512 MB ? A je veliky rozdil mezi GT a PRO ? I GT by pro me mel za nasledek vyrazné zvýšení výkonu ? a Procesor to ted ztím bude zvaldat, ok ?
Cigi
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Cigi »

no, procesor tomu na nizky rozliseni pomuze, ale jak rikam, to uz by chtelo C2D, aby byl poznat rozdil - to ale pravdepodobne bude vyzadovat nakup nove desky - a tim udelat skoro celou novou sestavu (CPU, MB, RAM, GK, zdroj...)
Quakes
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Quakes »

GeForce 7500 LE 512 MB turbocache je karta do PCI-E takže deska PCI-E má, s tím zdrojem to opravdu může být problém protože výrobci PC se snaží na sestavách co nejvíce ušetřit a tak tam zdroj s moc velkou rezervou určitě nebude. Grafiku Geforce 8800GTS bych doporučil asi jen v případě přetaktování procesoru ke 4GHz (jádro CedarMill jde docela slušně taktovat ale záleží co dovolí deska a zdroj), jinak bych doporučil ty ATI Radeon X1950GT/Pro.
Intel Core i7-4930K 3,4GHz + Zalman CNPS14X, deska ASRock X79 Extreme9, 4x4GB RAM CRUCIAL Ballistix, SSD Crucial MX200 500GB + HDD 500GB, grafika Asus GeForce GTX 1070, case Corsair 300R Carbide Series, zdroj Seasonic X-650, zvukovka Asus Xonar Phoebus, DVDRW + BD-RE
Sbírka 14 ks mini PC Shuttle X + sbírka 100 ks grafických karet
Notebook – Asus M70V - Core 2 Duo P8400 2,26GHz, 17“ WUXGA, 4GB RAM, SSD Intel X25M 80GB a HDD WD 320GB, ATI Radeon HD3470, BD-ROM
dLx
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dLx »

Tak jestli se jedná o PCI-E tka to jsem nezjistil - doufám že ano. Zájem o novou sestavu určitě nemám. Jak jsem psal jde mi o vymenení nejslabsího clánku - reosektive toho co mi ubírá FPS. Kamoš má CPU: AMD 64 X2 4000+ a GPU: N7600 GT, 1 GB RAM. Má normálně 250 FPS - stálých. Takže mě to musí neco spomalovat. To bude tedy asi ta grafika, btw jaka je grafarna 7600 GT ? A bude na PC nárust vykonu kdyz vymenim jen tu GPU ?
Quakes
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Quakes »

Ano největší brzda tvé sestavy je grafická karta GeForce 7500 LE 512 MB turbocache, turbocache znamená že grafika si bere částečně paměť z operační paměti a ta je hodně pomalá.
Koukni kolik ti Windows ukazuje operační paměti (Tento počítač/vlastnosti) a dopočítej kolik je to do 1024MB , výsledek = tolik paměti tě žere grafika z operační paměti.
Grafika GeForce 7500 LE 512 MB turbocache se běžně neprodává a je dodávána výrobcům PC ale předpokládám že to bude nějaká obdoba grafiky GeForce 7300 LE 512 MB turbocache je s trochu větším taktem.
Pokud vyměníš jen GPU za nějakou slušnou grafiku tak to oproti této bude určitě znát.

edit: Grafika bude mít na 99% paměti na 64-bitové sběrnici což je hodně velká brzda.
Intel Core i7-4930K 3,4GHz + Zalman CNPS14X, deska ASRock X79 Extreme9, 4x4GB RAM CRUCIAL Ballistix, SSD Crucial MX200 500GB + HDD 500GB, grafika Asus GeForce GTX 1070, case Corsair 300R Carbide Series, zdroj Seasonic X-650, zvukovka Asus Xonar Phoebus, DVDRW + BD-RE
Notebook – Asus M70V - Core 2 Duo P8400 2,26GHz, 17“ WUXGA, 4GB RAM, SSD Intel X25M 80GB a HDD WD 320GB, ATI Radeon HD3470, BD-ROM
dLx
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dLx »

Tam jak jsi psal, mám napsano 1 GB RAM. Ve vlastnostech Tohot Počítače.(a kdyz ta nova karta nebude mit turbocache, tak budu mít i víc RAMky, kdyz mi to ted brala grafárna ?) Jinak jsem rad že to vidíš takhle, ty FPS me štvou a za 250 FPS budu vděčnej. Kdyz mám ten čip nVidia, nevadí když si koupim ted o ATI, ok ? Mám to z Electrowordu a tam mi to vymení,objednají a celkem všechno...Takže jestli v nicem jiném neni problém tak se rozhoduju mezi ATI Radeon X1950GT/Pro. Rad bych vedel jaky je mezi nimi praktický rozíl. Cena je tam rozílna asi o 1 000 kč, tak jestli se vyplatí si připatit. děkuji

EDIT: na kolik prijde novej zdroj - a jak vykonnej bude potreba ? a jeste jsem nepochpil ten tvuj edit o té sbernici, co to znamená ?

Jedna se tedy o tyto grafiky? :http://www.czechcomputer.cz/product_com ... 50&artno3=
nebo spis o tyhle ? ja tam nevidim teda zadnej rozidl: http://www.czechcomputer.cz/product_com ... 30&artno3=

PS:Jdou obe ty kraty (pro a gt) na PCI-E ? na tom czech somputer má PCI-E jenom ta GT, kdyzto ta PRO ne, nevim jestli je víc verzí
Quakes
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Quakes »

Pokud máš ve Windows 1GB paměti tak je sdílení paměti u grafické karty asi vypnuto v biosu ale to tě nemusí trápit protože to další výkon nepřinese. Grafika má i svoji vlastní paměť která bude 128-256MB ale tato paměť je v grafické kartě asi napojena jen přes 64bit. sběrnici což se používá jen u těch nejlevnější grafických karet.
Ty grafiky ATI X 1950GT/Pro mají sběrnici pamětí 256bit = paměť na stejném taktu má 4x větší propustnost (4x rychlejší) než ta 64bit.

Zdroj bych viděl jako minimum 400W Fortron ale pokud chceš aby tě vydržel i do příští PC sestavy tak vem 500W a hlavně se vyhni nekvalitním laciným značkám jako je Eurocase, KME, LC Power, Xilence a podobným, cenu zdroje počítej kolem 1500Kč (pod 1000Kč kvalitní zdoj neseženeš).

ATI X 1950Pro je o něco výkonnější než 1950GT protože má o něco větší takty jádra a pamětí.

Pokud budeš přecházet od karty nVidia do karty ATI tak bude nutné Windows důkladně očistit od zbytků ovladačů předešlé grafiky ale nejideálnější je nová čitá instalace Windows.

A jedna hlavní rada na závěr - nekupuj věci do PC v předraženém Electrowordu ale zajdi si do nějaké specializované prodejny na PC.
kufus
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kufus »

Tahle je do PCI-E (je ještě levnější, než do AGP).
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=42309
Quakes
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Quakes »

kufus píše:Tahle je do PCI-E (je ještě levnější, než do AGP).
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=42309
To že grafiky do PCI-E jsou levnější než do AGP je normální věc, s touto grafikou rozhodně neuděláš chybu ale zde je levnější a z lepším chladičem http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=49591
dLx
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dLx »

Ok, všem děkuji za názory (jeste na zaver- muzu si grafiku ja - jako pc natitalent vymenit sam doma bez rizika ?)
phz^
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od phz^ »

dLx píše:Ok, všem děkuji za názory (jeste na zaver- muzu si grafiku ja - jako pc natitalent vymenit sam doma bez rizika ?)

ano, odsroubovat, vyndat, zastrcit novou zasroubovat, popripade pripojit pridavny napajeni, nic sloziteho, zvladne to kazdy laik :wink:
dLx
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od dLx »

thx lidi :)
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“