Založení RAID-0

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Glimmerman
Začátečník
Začátečník

Založení RAID-0

Příspěvek od Glimmerman »

Mám specifický dotaz:Visty mám na HDD Hitachi,v PC mám další dva stejné HDD MAXTOR,na kterých bych potřeboval vytvořit RAID-0 a poté na ně překopírovat systém z HDD Hitachi,ten potom odpojit a vyzkoušet,jak bude ten samý systém z jednoho HDD běžet na dvou v RAIDu-0.Bohužel nevím,kde začít.Nechci instalovat Visty od začátku,potřebuju vytvořit pouze RAID bez toho,abych přeinstaloval Visty.Nicméně chci,aby po přenesení obsahu vše fungovalo,jako bych ten RAID tvořil klasicky před samotnou instalací OS.Můžete nastínit,kde bych měl začít?
Raoul Duke
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: Založení RAID-0

Příspěvek od Raoul Duke »

nainstalovaný systém mezi jedním diskem a polem raid asi nepřeneseš, nejlepší možnost je vytvořit raid přez bios a na něj pak musíš nově nainstaloval celý systém
Naposledy upravil(a) Raoul Duke dne úte 2. říj 2007, 11:43, celkem upraveno 1 x.
Jen další blázen, v bláznivém království.
Camill
Nováček
Nováček

Příspěvek od Camill »

Zkus program Acronis, me se na klonovani systemu osvedcil. Klonovani z jednoho disku na raid by nemel byt problem, jen je potreba ten raid nejdriv vytvorit.
wallot
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od wallot »

zaklad je udelat si raid aby se do systemu dostali ovladace,

pak pomoci treba acronis true image jak bylo zmineno nebo symantec ghost udelat klon z hitachi disku na raid. vyndat hitachi, spustit system, pak pridat hitachi a zformatovat

jeste doplnim ze raid si samozrejme udelas v biosu raid radice. a pak spustis system jeste z hitachi disku...
7800X3D, 9070XT Nitro+, QMK GMMK2 - TTC Frozen V2, Razer Naga V2 Pro, TCL 34R83Q + Dell P3223QE, Fractal Design Scape
Glimmerman
Začátečník
Začátečník

Haček je v tom,jak udělat RAID v biosu.Bez toho,abych spouštěl instalaci Vist.Mám desku Abit IP35pro nevidím,že by mi při spuštění PC nabízela možnost tvorba RAIDu.
Camill
Nováček
Nováček

Příspěvek od Camill »

Glimmerman píše:Haček je v tom,jak udělat RAID v biosu.Bez toho,abych spouštěl instalaci Vist.Mám desku Abit IP35pro nevidím,že by mi při spuštění PC nabízela možnost tvorba RAIDu.
Musis nastavit rezim radice a taky mit nahrany ovladace, treba prez disketu. Vic treba zde: http://www.zive.cz/default.aspx?article=127840
Glimmerman
Začátečník
Začátečník

Ovladače RAIDu mám na CD k desce+jsem si udělal pomocí tohoto CD i disketu,ale nemůžu se dobrat k prvnímu kroku,kde vůbec spustit tvorbu RAIDu.Když mi bootuje PC,tak při načítání BIOS žádnou položku stikni klávesnici pro práci/instalaci/konfiguraci RAIDu nevidím???????
Glimmerman
Začátečník
Začátečník

Podle návodu co je tady jsem zprovoznil konečně RAID.Bohužel jsem narazil na podstatný problém.Pokud zapnu PC,tak první obrazovka co se ukaže popisuje disky a RAID,bohužel na ni nemohu zmačnout klávesu DEL-chybí na té stránce tato funkce-,abych se dostal do biosu,protože hned po jejím zmizení se už načítá OS.Když se chci dostat do biosu,musím dát výmaz CMOS,nabootovat znovu bez raidu,vše v něm nastavit co potřebuji včetně RAID v integrovaných per. a restartovat,potom sice opět běží RAID,ale nedostanu se zase do BIOSu,takže zase mažu CMOS,pokud jsem něco zapoměl v biosu nastavit.Normálně to tolik neotravuje,ale dělat tuning/OC CPU a při každém změně parametrů absolvovat tohle kolečko se mi nechce.JE takový stav normální?
Raoul Duke
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Tohle určítě není normální stav, u mé desky to funguje tak že nejprve se zobrazí klasická obrazovka z který se deletem dostaneš do biosu. Pak to přeblikne na další kde po stisku F10 otevřeš raid utility, dze se konfiguruje samotný raid. A teprve po probliknutí těhle obarzovek se začne startovat systém. Někde jsi nejspíš udělal chybu, nebo to fakt zeslonil výrobce, co máš za desku?
Naposledy upravil(a) Raoul Duke dne pát 5. říj 2007, 09:05, celkem upraveno 1 x.
Glimmerman
Začátečník
Začátečník

Desku mám Abit IP35pro Jestli jsem udělal chybu,nedokážu popsat.Nemám s tvorbou RAIDu zkušenosti.Ve Vistách v Intel Matrix Storage vše ukazuje OK.Jediná věc,co mě zarazila je,že na první obrazovce se ukaže hláška AHCI BIOS není nainstalován.To AHCI je i nabídce v integ.perif. v BIOSu spolu s možností RAID a IDE.Já používám RAID.Mně to spíš ukazuje na chybu výrobce BIOSU/desky.Jinak výkon dvou HDD maxtor 6B200 v RAID-0 je parádní.Kde se na něj hrabe 500GB HITACHI 360 VL.
Raoul Duke
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

tuhle desku neznám... ale popíšu ti postup u mojí, který bude určitě obdobný u všech:
v normálním biosu mam položky sata1, sata2 ... sata6, u každé je tuším volba: disable/sata/raid, já mam raid sestaven z sata1 a sata2
kde je tím pádem zadaná volba RAID, víc se toho v biosu nenestavuje
při spuštění pc projede klasická první stránka a poté to přeblikne na obrazovku kde je napsáno F10 to enter raid utility (nebo něco podobnýho), takže dáš F10 a
zkočíš do setupu samotného řadiče pro raid, tam vybereš disky a druh pole, dáš vytvořit a je to! ve win se potom hlásí tyto disky jako
jeden, žádná disketa není pro samotné vytvoření pole potřeba, ta je potřeba až když na něj instaluješ system (přídapně pokud stávající
systém toto pole nedetekuje a je potřeba dodat ovladač)
Glimmerman
Začátečník
Začátečník

Tak jsem narazil na další problém,vytvořil jsem pole RAID-0,které nemohu v Paragon partition manageru 8.5 rozdělit na více partitions.Je to normání nebo to jde a já jsem opět uvízl?Pole je jinak viditelné ve winXP a plně funkční.Manager hlasí,že na něm nemůže vytvořit partitions,protože nezná typ HDD=RAID -0(mám ho ze dvou HDD,každý jiný-ne mou vinnou)
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“