výběr "entry level" zrcadlovky

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

Odpovědět
sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

Mno takze k tomu vyrezu:
1) je to 1:1 a v tu chvili sumi jakykoliv kompakt
2) je to podexponovane a muzu ti rucit ze v teto situaci ti podobne zasumenou fotku bez problemu na zrcadlu vytvorim klidne pri iso 800 takze tahle fotka vypovida spis o tvych ne-schopnostech nez o kvalitach fotaku. :roll:
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

to sem člověk musí postovat technicky dokonalé fotky? vím že je to podexponované. foťák mi v tu dobu ukazoval -0.7EV, ale to sem neřešil. a víš co by se stalo, kdybych víc otevřel díru, nebo prodloužil čas závěrky? VĚTŠÍ ZKRESLENÍ,MAZÁNÍ A ŠUM!!!!!!

Druhý problém je, že ani s 10X zoomem (řekněme ohnisko 300mm) nemám moc možností - s 10mpx zrcadlovkou s plně volitelnýmy rozsahy (podle objektivů) je to poněkud jiné kafe. nemusím ořezávat, protože se tam dostanu celym snímačem.

Mám to snad cvaknout znovu na to ISO 800? Pak už i tobě bude expozice šumák, protože nepoznáš co jsem exponoval :lol:
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

No rekl bych ze tvoje argumentace postrada smysl.

1) nizsi clonove cislo se automaticky nerovna vetsi sum a zkresleni specialne ne u kompaktu.
Nikdo te taky nenuti pouzivat cele to ohnisko, pokud to neudrzis tak pouzivej pouze kratsi. :roll:

2) Ja netvrdim ze musis postovat dokonaly fotky ale co mohu usuzovat z toho pidiobrazku tak chyba byla nekde jinde a pouze tvrdim ze za dane situace by ti sumela zrcadlovka velice podobne a rozhodne by sis s moc nepomohl.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

1) hýbání se clonou se sice obecně automaticky nerovná vůbec ničemu.. no nafotím ti víc fotek abys viděl co to dělá s konkrétním foťákem. Zavírání clony při stejné expozici prodlužuje čas nebo zvyšuje citlivost, a to je teda u mého foťáku na šumu pořádně znát.

O udržení ohniska to nebylo. Foťák byl na stativu, fotka cvaknutá projistotu 5X - i na automatiku ten samej výsledek.

2) To byla nejlepší kvalita co ze sebe ten olympus dostal. dnes ještě trošku přitvrdim, abys viděl že takovou prasečinu se zrcadlovkou ani nedokážeš udělat.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Noo, je pravda že si trošku budu připadat jako kripl, ale třeba se s tim sžiju, a za ty fotky to stojí.

Dnes jsem se odhodlal dorazit do Kladna, a projít obchody. Byl sem hotovej. Takhle velký město, a žádný zrcadlovky. Nakonec, jsem zoufalej vlezl do kauflandu se občerstvit, a co nevidím - další malej fotopajzl. Přikráčel sem blíž,a shlédl to božské zjevení. ANOOO!!!!! měli tam dost typů zrcadlovek včetně objektivů - hlavně Olympus E-410, 510, Nikon D40,40X,80, Canon 400D a další. Zázrak.. asi jediný krám na kladně.

D80ka vypadala dobře, ale na mé ruce až příliš mohutně a široce.
D40X-ko bylo akorát, bohužel ho odmítám koupit :-)
C 400D vypadalo úžasně, ale už bylo přece jen opradu menší i pro mě. Lehce to zachraňovala jeho tloušťka. Co mě ale potěšilo, že ho měli za 18500 i s objektivem.
Vodnik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Vodnik »

To je spíš o typických návštěvnících internetových diskuzí než o majitelích zrcadlovek ;-) Pro mě je zrcadlovka hlavně o dvou věcech - kvalitě fotek a formátu 3:2 :-) Klidně si cvakám se setovým objektivem, nikomu svoje fotky necpu, nevyvolávám je na formát A0, nerozčiluju se nad vinětací, aberací, šumem, ...
vss Vodnik DrC+ (kp)
killerTJ
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od killerTJ »

crashPC píše:killer: to je omyl

tohle:
www.crashpc.ic.cz/stromy.jpg
je focený z EVF Olympus (neřeknu jakej, na foťáku přece nezáleží) myslím že na nejnižší ISO ze stativu. špatnou expozici vynech, na ní teď nezáleží. je to výřez stromů na maximální ohniskovou vzdálenost.
Zdá se ti to jako fotka? já to vidím na OLEJOMALBU. Pokud bych zvýšil citlivost na ISO 400, vzniklo by z toho spíše abstraktní umění, protože bys nepoznal co je to za prasečinu. Pořád za to může fotograf?

kvalitní Objektiv (hlavně záklaďák kolem 18-70mm) koupim každopádně, nehledě na to jaké tělo vyberu....
Hele frajere :wink: nepleť hrušky a jablka...
Já svůj názor napsal rozdíl mezi 350 a 400 prakticky nepoznáš a za ušetřené peníze kup tu pevnou 50.
Ale víš co... prdím na tebe :lol: :wink: Kup si 30 nebo 40D když chceš mít tělo které jen steží využiješ.
NOTE ACER TM 5720G (111) C2DM T7500 4GB HD2600 512MB
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wuuduu »

klud, klud... hlavne nie nadavanie a urazanie.

Aj ked, podla tych fotiek nie je najlepsi fotograf :wink: ale so zrkadlovkou v ruke, slusnym sklom je na najlepsej ceste dosiahnut pokrok a uspechy.
Potom uz nebude miesto na staznosti na techniku :lol:
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM uubuuW ... EVE Online H00d

MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Vodnik: blesk prosím mám, ale ne tak dobrej abych vyfotil scénu
bezproblémů - odrazy záblesku od sklel se asi na fotce moc nebudou líbit.

VI Tiger: bohužel dělá. Ono to jde vyfotit lépe, pokud fotím ze stativu a fotím nehýbající se předměty nebo rodinu donutim se nehýbat. Jak ale donutím se nehýbat malé dítě? psa? rostlinu ohýbanou větrem? nijak -> mazanice.

Smith: doufám že taky nebudu takovej "exemplář". na kterýho budou koukat lidi a ukazovat si :lol:

Killer: o co jde? nevím proč se rozčiluješ. jasné že dobrou fotku udělá jen dobrý fotograf. Ale copak jí může udělat bez foťáku? nebo s takovýmhle "mazadlem"?
Jinak dnes jsem viděl 400D za 18500 i s kitovým objektivem. jestli ceny trošku do měsíce,dvou padnou, a nějak to domluvím bez objektivu, mohlo by to za 17 000 klapnout.

Wuuduu: tohle bylo "cvak" nikoli focení. a chtěl jsem tím ukázat že za stížěných podmínek na to ten foťák absolutně nemá. Při ISO 50 fotí docela dobře, Při ISO 200 jakštakš použitelně po zmenšení, a při ISO 800 je to použitelný tak akorát na zmenšení na rozlišení 640x480.
Bohužel, místnost se při ISO50 moc dobře fotit nedala (už vůbec né s lidma) protože byla moc tmavá - tudíž by se musela několikanásobně prodlužovat závěrka, takže by to bylo mázlý.

//tohle jsem fotil Powershotem A520
http://www.crashpc.ic.cz/k1.jpg
http://www.crashpc.ic.cz/k2.jpg

Takže ono fotit jde, obzvláště za dobrých podmínek. Jakmile ale nastanou podmínky ztížené, je průšvih. foťák šumí, maže, przní....
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od NobodyLovesMe »

Kreši,vždyť jsi věděl,do čeho s tou EVF jdeš.Co to vůbec je?EVF se kupuje jen pokud člověk potřebuje zoom,to ví každý.Bych si koupil Fuji F50FD a fotím an 6mega a mám to vyřešené.
ad zrcadlovka:
Nedovedu si představit,jak bych někde na horách šrouboval objektivy a tahal se s tím v batohu.Když chci širokou scénu,udělám si panorama z několika fotek a dlouhé ohniska moc nevyužiju,ale to je názor.A stativ přece taky máš,tak o co jde.
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

NobodyLovesMe píše:Nedovedu si představit,jak bych někde na horách šrouboval objektivy a tahal se s tím v batohu.Když chci širokou scénu,udělám si panorama z několika fotek a dlouhé ohniska moc nevyužiju,ale to je názor.A stativ přece taky máš,tak o co jde.
to není problém... letos jsem se tahal po Tatrách s fotobatohem o váze cca 5-6kg a přehazování objektivů není problém, je to otázka pár vteřin.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Nobody: věděl a nevěděl... aneb blbost je nekonečná.
Objektivy budu mít maximálně dva, takže se šachovat moc nebude. Panorma opravdu není důvod pro koupo zrcadlovky. Photostitch zvládne panorama obstojně.
Stativ tu potvoru s lepšim objektivem moc nepodrží, bude to chtít časem lepší.
Já se se zrcadlovkou rád tahat budu, a když ne, tak mobil si pro informační fotky poradí.
sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

Smith píše:
NobodyLovesMe píše:Nedovedu si představit,jak bych někde na horách šrouboval objektivy a tahal se s tím v batohu.Když chci širokou scénu,udělám si panorama z několika fotek a dlouhé ohniska moc nevyužiju,ale to je názor.A stativ přece taky máš,tak o co jde.
to není problém... letos jsem se tahal po Tatrách s fotobatohem o váze cca 5-6kg a přehazování objektivů není problém, je to otázka pár vteřin.
Navic ne kazdej zrcadlovkar musi byt posuk, ja jsem si koupil zrcadlo predevsim proto ze mi uz nevyhovovaly moznosti prave na vandrech a cestach. (a stary fotak jsem znicil) Umelecky ambice nemam, taham jednom jedno sklo, nic nemenim a na vahu (1,5kg) jsem si zvykl. Takze i mezi zrcadlovkarema najdes i normalni lidi. :wink:
killerTJ
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od killerTJ »

Killer: o co jde? nevím proč se rozčiluješ. jasné že dobrou fotku udělá jen dobrý fotograf. Ale copak jí může udělat bez foťáku? nebo s takovýmhle "mazadlem"?
Jinak dnes jsem viděl 400D za 18500 i s kitovým objektivem. jestli ceny trošku do měsíce,dvou padnou, a nějak to domluvím bez objektivu, mohlo by to za 17 000 klapnout.
Hele OK já jsem v klidu... (proto ti smajli)
Ale dkyž ty ses pořád oháněl těmi citlivostmi a EVF krabičkami tak jakou reakci's čekal. 400D je v poho... Jen si myslím že ti bude chybět (IMO) stavový display. a rozhodně budeš mít vyšší spotřebu než s 350D. Ono se možná zdá že je to tak trochu zbytečné, ale třeba já se na foto na disp dívám jen opravdu vyjímečně... Proto těch 800 fotek (asi 20-25% s bleskem).
Ale jinak samo... Ur money... Ur choice.
Sinpa
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Sinpa »

po zmenšení na 10*15
to není zas tak zlé :)
Obrázek
AMD RYZEN 5 3600/Noctua NH-U12P, ASUS TUF B450-PRO GAMING, Patriot Viper 4 Series 16GB KIT DDR4 3200Mhz CL16, Sapphire NITRO+ Radeon RX 5700XT 8G, Corsair RM750x, Samsung 970 EVO 500GB, Samsung 860 EVO 500GB, Intel SSD 530 120GB, WD AV Green Power 2TB, Chieftec Mesh LCX-01SL-SL-B silver, FiiO E10k OLYMPUS 2, EDIFIER R1280T WOOD , Sennheiser HD 4.40 BT, Dell Alienware Low-profile RGB Mechanical Gaming Keyboard AW510K Dark Side of the Moon, Logitech G502 Proteus Spectrum
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

killer: Ano, požere to :-) proto se budu snažit na maximum využívat hledáček...
chraň bůh do hospody :D chudinka....

Sinpa: ještě tam něco vidět je, ale po odšumění by to bylo na jedničku :razz:
killerTJ
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od killerTJ »

proto se budu snažit na maximum využívat hledáček
No on ten hledáček ani u jednoho (350, 400) není buhvíco.
Kamarád má FF 5D jo a to je jiná kávička. Ale on je retard :lol: :lol:

Edit// No kamarád... spíše kolega z práce
NobodyLovesMe
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od NobodyLovesMe »

Já jsem myslel spíš lidi,které jsem někde s tím aparátem potkal,než účastníky internetových diskuzí.A tak jsem třeba nuceně chvíli poslouchhal ty jejich tlachy,když se bavili.(pro vodníka).
Jasně je to o prioritách,mně stačí i kompakt.Navíc na horách je to občas o hubu nosit na krku foťák,takhle můžu mít kompaklt v brašně a kdykoliv ho rychle zapnu a cvaknu.Nedovedu si třeba představit,že bych každou chvilku lovil z batohu těžký foťák a přemýšlelm,jaký mám našroubovat objektiv.Ale já nejsem náročný.A beru,že to je koníček,ať si každý fotí čím chce.Hlavně,že ho to baví,ne?Na fotky se pak bude dívat především on,pokud se tomu teda nechce věnovat profesionálně.
Kreši ty si kup radši fakt tu zrcadlovku,ale možná,že kdyby sis koupil místo toho krámu,co máš teď,Fuji 6500,byl bys spokojenější.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

killer: ano, slyšel jsem - " tunel a nakonci světlo" :lol: :lol:
ale vzhledem k tomu že jsem zvyklej na Powershot A520 a Olympuse kterýho mě nebaví jen hanit, tak mi to moc nevadí. pokud poznám že jsem dobře zaostřil a nemám přeexponováno tak budu šťastnej :lol:

No ono jakmile si někdy pořídíš něco nadstandartního, už jsi v očích blízkých opravdovej profík. Však víme....

nobody: jo, to jsem asi měl. ale nevím na jak dlouho bych to zachránil. myslím že je to nevyhnutelnej proces degradace mejch mozkovejch buněk. :-D Zrcadlovka bude najisto. už jen čekám na prachy, na příležitost a v koutku duše na padnutí cen. Do vánoc ale asi nevydržím. Ne a Ne.....
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

crashPC píše:Pročítám diskuse dlouho a každý dojednoho, kdo koupil zrcadlovku, nakonec utratil mnohonásobně víc, než by si na začátku připustil. Ti slabší jedinci utrácí kolem 100 000, a jinak vejš :lol:
Toje horší než mafie - tohle děláte dobrovolně. Radši bych se upsal ďáblu :-D
ono se to naskládá ani nevíš jak :-D ... ted koupis set, pořádný širokoúhlý objektiv, pak si řekneš, že by to chtělo externí blesk... no a jsi na 35k :oops:
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“