PC pro - dědečka !
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- PersonalComputer
- Začátečník

-
PC pro - dědečka !
Tak si představte že náš dědeček (83let) se chce učit s počítačem ! Myslím že to je chválihodné. Mám dotaz - stačí na internet a skype PC s Intel Celeronem 500MHz a win 98 nebo byste postavili něco novějšího ? Bojím se aby ten celer nebyl už moc pomalý...
Kdyby to nestačilo tak bych měl takovouhle ideu:
Case - Chiftec CH02-2B (viz recenze: http://www.svethardware.cz/art_doc-98F3 ... B4DD8.html) Myslím že to je velice slušná skříň a nepříjde mi ani 2x drahá.
Procesor: Buď si říkám že by nemusel být špatný Duron 3000+ který je levný, nebo byste vzali nejlevnější dvoujádro ?
Deska: něco s integrovanou grafikou. (Časem bych tam dal 1950 ze stávajícího počítače). Integrované grafiky prý ale nejsou v poslední době vůbec ale vůbec špatné...
Zvukovka: zbyla mi tu audigy 1 kterou jsem nepoužil ve svém novém kompu. Myslím že by se mohla ještě hodit.
Mechanika - nevím jestli má cenu kupovat palírnu, obyč divko by mohlo stačit.
Zdroj-značková 400W by mohla stačit že jo ? Třeba nějaký forton.
RAM-1GB stačí.
HDD-nějaký dobrý disk - poměr cena výkon. (Mám dotaz - šel by použít disk z toho starého semprona ? Asi už ne, co ?)
To je asi tak všechno... Samozřejmě můžete navrhnou i něco na intelu.
Docela by se mohl hodit tv tuner - nejlépe externí. Nějaký nápad ?
Case - Chiftec CH02-2B (viz recenze: http://www.svethardware.cz/art_doc-98F3 ... B4DD8.html) Myslím že to je velice slušná skříň a nepříjde mi ani 2x drahá.
Procesor: Buď si říkám že by nemusel být špatný Duron 3000+ který je levný, nebo byste vzali nejlevnější dvoujádro ?
Deska: něco s integrovanou grafikou. (Časem bych tam dal 1950 ze stávajícího počítače). Integrované grafiky prý ale nejsou v poslední době vůbec ale vůbec špatné...
Zvukovka: zbyla mi tu audigy 1 kterou jsem nepoužil ve svém novém kompu. Myslím že by se mohla ještě hodit.
RAM-1GB stačí.
HDD-nějaký dobrý disk - poměr cena výkon. (Mám dotaz - šel by použít disk z toho starého semprona ? Asi už ne, co ?)
- crashPC
- Mírně pokročilý

na základní práci s počítačem by mohl ten celeron 500Mhz stačit. Pokud se přeci jen bojíš že dědeček bude náročnější, a chceš koupit nový počítač, tak stoprocentně bude stačit něco jako tohle:
Procesor: AMD sempron 64 3000+ 680Kč
Základní deska: Nějakej ASUS, já kupoval za 1600 a už uměl uplně všechno. za 1300Kč seženeš v pohodě taky dostatečnej
Paměť: 512MB DDRII 370Kč nebo 700 za 1GB
DVD vypalovačka: Asus, LG - 750Kč
skříň, zdroj: cokoli krom eurocase - do 1500Kč.
disk: - podle desky, většinou tam ještě podpora pro staré ATA disky je. jinak se dnes vyplatí kupovat od 200-250GB vejš. tj 1400-1700Kč.
Grafická karta: dnes v pohodě stačí integrovaná i na nějakou tu hříčku.
celkem: 5700-7000 za úplně nový počítač.
Procesor: AMD sempron 64 3000+ 680Kč
Základní deska: Nějakej ASUS, já kupoval za 1600 a už uměl uplně všechno. za 1300Kč seženeš v pohodě taky dostatečnej
Paměť: 512MB DDRII 370Kč nebo 700 za 1GB
DVD vypalovačka: Asus, LG - 750Kč
skříň, zdroj: cokoli krom eurocase - do 1500Kč.
disk: - podle desky, většinou tam ještě podpora pro staré ATA disky je. jinak se dnes vyplatí kupovat od 200-250GB vejš. tj 1400-1700Kč.
Grafická karta: dnes v pohodě stačí integrovaná i na nějakou tu hříčku.
celkem: 5700-7000 za úplně nový počítač.
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
- paja13
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Re: PC pro - dědečka !
PersonalComputer píše:Tak si představte že náš dědeček (83let) se chce učit s počítačem ! Myslím že to je chválihodné. Mám dotaz - stačí na internet a skype PC s Intel Celeronem 500MHz a win 98 nebo byste postavili něco novějšího ? Bojím se aby ten celer nebyl už moc pomalý...
RAM-1GB stačí.
mno ja bych tam vrazil asi toto:
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=46884 gigabyte
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=45375 pentium dual-core
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=43621 OCZ ramky
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=38702 WD HDD
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=44859 dvd smazirna
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=40556 400w zdroj bude myslim dostatecny
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=36463 tv tuner asi tento..v tom nemam moc velky rozhled...
a jelikoz mi njde otevrit link s tvym casem tak bych vzal asi tento
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=37209
tak to je asi vse..nerekl si cenu taxem se snazil vybirat nejak aby to nebylo drahy ale aby to taky za neeco stalo;)
grafiku jsem tedy nedal jen zakladovku s integr pameti...
P5B Deluxe, E6600 2.4@3.36GHZ 1.25V, 2GB ram Kingston HyperX DDR2 800@920MHZ CL5 FSB: Ati X1950pro, 320+80GB HDD, 2x dvd/rw, X-Fi eXtremee music, Corsair HX520W , case TT Armor Jr.
- Revealman
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- Don
- Administrátor

- Kontaktovat uživatele:
dedeckovi na zakladni praci s pc bude bohate stacit nejaky sempron a deskou s integrovanou grafikou... 1GB ram a par veci okolo a myslim ze by se do cca 7k i s widlema mohl vejit.
rozhodne nema smysl kupovat dvoujadro a nebo cokoliv taktovat protoze nepotrebuje zadny vykon
rozhodne nema smysl kupovat dvoujadro a nebo cokoliv taktovat protoze nepotrebuje zadny vykon
CPU:i3-10105; MB:Gigabyte B560M D3H; RAM:HyperX 2x8GB DDR4; HDD: SSD Samsung Pro 1TB, Samsung EVO 500GB, WD Red 1TB NVMe; PS:Corsair HX650W; Case:SilverStone GD09B Grandia; Monitor:Panasonic VX-P50VT50E; Mouse:Logitech MX Performance; Keyboard:Logitech Wireless Illuminated K800
Audio: Asus Xonar Essence ST, NAD C375BEE, VMA-II S
- flanker
- Moderátor

- Kontaktovat uživatele:
tak tak, uz vidim 83 leteho dedecka,ja bude ladit Bios a taktovat svu core duo
...Uplne v poho ten sempron, pokud enco noveho a nebo hodne jsou v bazarech jeste athlony XP, ktere svym vykonem taky nadmiru staci. Ja mel nedavno jeste celer Tualatin 1,1Ghz a inet absolutne bez problemu i pri poslechu hudby atd...A myslim,ze do 3000kc by jsi to sehnal v kompletu.
ROG Power PC1:AMD Ryzen 7 5700X, Crosshair VII Hero, ROG Ryuo II 360, 512GB NVMe+500GB Samsung SSD, 2x 16GB GSkill TridentZ Neo RGB 3600 MHz, Dual RTX 2060,CM V750, Lian Li O11 Dynamic XL. PC2:AMD FX-8370, Silentium Fera, Asus 970 Pro Gaming/Aura, 240GB SSD HyperX 3K, R9-270X OC, 2x 4GB GSkill RipjawsX 2400 MHz, Corsair AX750, Bitfenix Pandora
- Blue Storm
- Odborník PCT

já bych toho dědečka nepodceňoval
co když vám to nakope v taktování,že vytáhne E2140 na 5GHz
ne fakt stačí i něco z bazaru nebo nové,ale co nejlevnější 
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
- Quakes
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Na to bude stačit jakýkoliv PC s procesorem nad 1GHz a s minimálně 512MB RAM a hlavně s Windows XP, s Windows 98 bych se na internet už nepouštěl.
V případě koupě nového PC stačí ten nejlevnější Sempron nebo Celeron 420 a k tomu nějaká deska s integrovanou grafikou do 1500Kč.
Taky je možné použít tuto desku s integrovaným CPU od intelu http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=47963 .
V případě koupě nového PC stačí ten nejlevnější Sempron nebo Celeron 420 a k tomu nějaká deska s integrovanou grafikou do 1500Kč.
Taky je možné použít tuto desku s integrovaným CPU od intelu http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=47963 .
Intel Core i7-4930K 3,4GHz + Zalman CNPS14X, deska ASRock X79 Extreme9, 4x4GB RAM CRUCIAL Ballistix, SSD Crucial MX200 500GB + HDD 500GB, grafika Asus GeForce GTX 1070, case Corsair 300R Carbide Series, zdroj Seasonic X-650, zvukovka Asus Xonar Phoebus, DVDRW + BD-RE
Sbírka 14 ks mini PC Shuttle X + sbírka 100 ks grafických karet
Notebook – Asus M70V - Core 2 Duo P8400 2,26GHz, 17“ WUXGA, 4GB RAM, SSD Intel X25M 80GB a HDD WD 320GB, ATI Radeon HD3470, BD-ROM
Sbírka 14 ks mini PC Shuttle X + sbírka 100 ks grafických karet
Notebook – Asus M70V - Core 2 Duo P8400 2,26GHz, 17“ WUXGA, 4GB RAM, SSD Intel X25M 80GB a HDD WD 320GB, ATI Radeon HD3470, BD-ROM
- xmen2
- Začátečník

-
Presne tohle sem chtel napsat,jsi mi to vzal z klavesnice,mame stejny myslenky ty jo!:o Ja bych uz ted nikomu nedoporucoval neco s 500MHz a W98 to by jsi mu spis otravil zivot.Rozhodne neco s XP a min. 1GHz.Quakes píše:Na to bude stačit jakýkoliv PC s procesorem nad 1GHz a s minimálně 512MB RAM a hlavně s Windows XP, s Windows 98 bych se na internet už nepouštěl.
- 1maty1
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
ososbne myslim a mam otestovano ze na net staci i pc s 333kou celerem a 200MB ram (system byl orezany win xp pro a prohlizec opera)
jediny co na tomhle Pc trvalo strasne dlouho bylo spousteni adobe readeru (ale to trva i na normalnich pocitacich)
takze dedovi kup na ten starej komp nejakej peknej obal (krabici) aby to vypadalo ze ma supr masinu
jediny co na tomhle Pc trvalo strasne dlouho bylo spousteni adobe readeru (ale to trva i na normalnich pocitacich)
takze dedovi kup na ten starej komp nejakej peknej obal (krabici) aby to vypadalo ze ma supr masinu
- xmen2
- Začátečník

-
To je kravina taky sem par starejch kompu testoval a minimalni snesitelna rychlost zacina na 1GHz,to by se chudak deda nacekal!!Uz vidim jak ladi XPcka a zkousi buildy opery kterej pojede rychleji.:lol:Jinak jeste vetsi hloupost je kupovat na starou sunku novej kejs,to je totalni kravina!1maty1 píše:ososbne myslim a mam otestovano ze na net staci i pc s 333kou celerem a 200MB ram (system byl orezany win xp pro a prohlizec opera)
- 1maty1
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
hmm ty si co post to perla by ses divil co se pouziva za stroje v podnikovy sfere tam jsou takovyhle pocitace zcela bezny (i ve velkych spolecnostech) a lidi na tom fungujou uplne normalne (nic jinyho jim nezbyva)xmen2 píše:
To je kravina taky sem par starejch kompu testoval a minimalni snesitelna rychlost zacina na 1GHz,to by se chudak deda nacekal!Jinak jeste vetsi hloupost je kupovat na starou sunku novej kejs,to je totalni kravina!
pro tu tvoji snesitelnou rychlost celer 333 a 200MB ram na mem testovacim stroji trva boot(od ukonceni postu do najeti vsech ikonek v tray) okolo 40s vypnuti widli do 15s net jde v uplne v pohode do nejakych 20 zalozek pak uz to chce vic ram jediny co tomu delalo problemy byl naraz pusteny torrent opera a winrar ktery neco packoval
minimalni pozadavky pro win xp http://www.cit.cornell.edu/computer/system/winxp.html
- xmen2
- Začátečník

-
Ja skladam kompy uz 10let takze nejake poneti o vykonu asi mam.Je mi jedno na cem jedou velky spolecnosti,ale pro normalniho cloveka bych takovou plecku nekupoval a ani nebral i kdyby byla zadarmo.Asi mame kazdy jiny vnimani rychlosti.1maty1 píše:hmm ty si co post to perla by ses divil co se pouziva za stroje v podnikovy sfere tam jsou takovyhle pocitace zcela bezny (i ve velkych spolecnostech) a lidi na tom fungujou uplne normalne (nic jinyho jim nezbyva)xmen2 píše:
To je kravina taky sem par starejch kompu testoval a minimalni snesitelna rychlost zacina na 1GHz,to by se chudak deda nacekal!Jinak jeste vetsi hloupost je kupovat na starou sunku novej kejs,to je totalni kravina!
pro tu tvoji snesitelnou rychlost celer 333 a 200MB ram na mem testovacim stroji trva boot(od ukonceni postu do najeti vsech ikonek v tray) okolo 40s vypnuti widli do 15s net jde v uplne v pohode do nejakych 20 zalozek pak uz to chce vic ram jediny co tomu delalo problemy byl naraz pusteny torrent opera a winrar ktery neco packoval
minimalni pozadavky pro win xp http://www.cit.cornell.edu/computer/system/winxp.html
- crashPC
- Mírně pokročilý

no nevím, v dost velkejch firmách jsem byl osobně, a nejhorší jsem viděl Durona 1400MHz , jinak samý celerony 2GHz+ a nezřídka i plnokrevný pentia
kolem 3GHz
300Mhz JE PLEČKA
kolem 3GHz
300Mhz JE PLEČKA
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
- Don
- Administrátor

- Kontaktovat uživatele:
pokud by to bylo neco starsiho tak okolo 1Ghz uz to celkem jde... pak je nejvetsi brzdou ram ktera je hodne poznat... volil bych aspon 512MB
CPU:i3-10105; MB:Gigabyte B560M D3H; RAM:HyperX 2x8GB DDR4; HDD: SSD Samsung Pro 1TB, Samsung EVO 500GB, WD Red 1TB NVMe; PS:Corsair HX650W; Case:SilverStone GD09B Grandia; Monitor:Panasonic VX-P50VT50E; Mouse:Logitech MX Performance; Keyboard:Logitech Wireless Illuminated K800
- Malis2
- Nováček

-
Já vybírám PC pro babičku. Ta není schopná se naučit ani zacházet s televizí a počítač viděla maximálně na obrázku. Bude používat jenom internet.
Moje představa je takováto: Repasovaný PC (cca 500Mhz), bez HDD, RAM 256-512MB, CD-ROM, síťovka.
Jako software použiji nejspíš distribuci Linuxu Slax (www.slax.cz), která je bootovatelná z CD (má 200MB). RCT monitro.
Cena do 5000,-Kč
Vzhledem k tomu, že se neukládají žádná data, tak se nedá absolutně nic zkazit. Na ploše je ikona internetového prohlížeče a v systému jsou i kancelářské aplikace, přehrávač hudby, videa, program na prohlížení obrázků, takže vlastně z netu si bude moci otevřít úplně všechno. Kdyby se náhodou (nepředpokládám) naučila s tím dobře pracovat, tak se kdykoliv může přidat HDD a doinstalovat nějaký OS.
Ale tento PC předpokládá, že se k netu bude připojovat přes LAN, ve ktré bude umístěn DHCP server.
Moje představa je takováto: Repasovaný PC (cca 500Mhz), bez HDD, RAM 256-512MB, CD-ROM, síťovka.
Jako software použiji nejspíš distribuci Linuxu Slax (www.slax.cz), která je bootovatelná z CD (má 200MB). RCT monitro.
Cena do 5000,-Kč
Vzhledem k tomu, že se neukládají žádná data, tak se nedá absolutně nic zkazit. Na ploše je ikona internetového prohlížeče a v systému jsou i kancelářské aplikace, přehrávač hudby, videa, program na prohlížení obrázků, takže vlastně z netu si bude moci otevřít úplně všechno. Kdyby se náhodou (nepředpokládám) naučila s tím dobře pracovat, tak se kdykoliv může přidat HDD a doinstalovat nějaký OS.
Ale tento PC předpokládá, že se k netu bude připojovat přes LAN, ve ktré bude umístěn DHCP server.
- Cigi
- Začátečník

-