Intel Pentium E21x0 - rady, problemy, taktovanie
- X-COM
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
Jaké je defaultní napětí E2140?
Mám tady právě jeden kousek, který se nechce přes 2GHz (spíš to bude deskou GA-945P-DS3), ale zato jsem ho podvoltoval na 0,9V (nastaveno v BIOSu) a je zcela stabilní.
Chlazeno Freezerem a teplota 31 stupňů idle, 40 stupňů burn.
Pro porovnání na default napětí při default frekvenci 1600MHz měl 36 idle, 46 burn.
Mám tady právě jeden kousek, který se nechce přes 2GHz (spíš to bude deskou GA-945P-DS3), ale zato jsem ho podvoltoval na 0,9V (nastaveno v BIOSu) a je zcela stabilní.
Chlazeno Freezerem a teplota 31 stupňů idle, 40 stupňů burn.
Pro porovnání na default napětí při default frekvenci 1600MHz měl 36 idle, 46 burn.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
- kalimero
- Začátečník
- X-COM
- Pokročilý
- Kontaktovat uživatele:
- rousini
- Začátečník
-
Throtling
Myslel jsem si, že k throtlování dochází až při dosažení kritické teploty, aby se procík odlehčil, ale moje nové PentiumDC 2160 throtluje bez ohledu na teplotu, ihned po naběhnutí Win (kontrolováno v RMclock), přičemž teplota CPU je okolo 30C podle SpeedFan, RMC, a v BIOS bývá podobná. Chladič studený.
Mírný OC 2,7GHz, def. Vcore.
Nejdřív jsem si myslel, že je nekompatibilní RMC, protože třeba po nastavení Max Performance se v grafu na liště hned nezvedá hodnota frekvence, ale poskakuje podle throtlování.
Zjednodušeně řečeno nezatížený procík trotluje a při zátěži přestává vynechávat prázdné cykly a začíná fungovat. Je to normální???
Dá se to nastavit v BIOSu? Chybí mi teorie Intel, sorry...
Mírný OC 2,7GHz, def. Vcore.
Nejdřív jsem si myslel, že je nekompatibilní RMC, protože třeba po nastavení Max Performance se v grafu na liště hned nezvedá hodnota frekvence, ale poskakuje podle throtlování.
Zjednodušeně řečeno nezatížený procík trotluje a při zátěži přestává vynechávat prázdné cykly a začíná fungovat. Je to normální???
Dá se to nastavit v BIOSu? Chybí mi teorie Intel, sorry...
Když se zeptáš budeš vypadat jako blbec jen 5 minut, když se zeptáš na Google nikdo nepozná, že seš blbec
- Jurawood
- Začátečník
rousiny... v RMclocku se dá throttlování nastavit, při nečinosti začne thrrotlovat a tím spadne teplota.. jestli se ovšem nepletu, taky nejsem profík..
MSI Z97gaming5, i5 4670K@4.2GHz, gtx1060, AOC24", SSD Samsung 850Pro 256GB....
ASROCK B450, RYZEN 3 1200, RX560 4GB, ASUS VP249HE, SSD Samsung 860 EVO
ASROCK B450, RYZEN 3 1200, RX560 4GB, ASUS VP249HE, SSD Samsung 860 EVO
- rousini
- Začátečník
-
Nastavit to jde................, ale je to bez efektu............Jurawood píše:rousiny... v RMclocku se dá throttlování nastavit, při nečinosti začne thrrotlovat a tím spadne teplota.. jestli se ovšem nepletu, taky nejsem profík..
Když se zeptáš budeš vypadat jako blbec jen 5 minut, když se zeptáš na Google nikdo nepozná, že seš blbec
- Flegy
- Mírně pokročilý
-
- rousini
- Začátečník
-
- Barnabas
- Nováček
-
CPU INTEL Pentium DC E2140
Mám tento procák CPU INTEL Pentium DC E2140 1,60GHz (1MB/800) BOX LGA775 na zákl. desce GIGABYTE 8I865GME775 i865GV 775, 2 GB RAM, ATI RADEON X1650Pro 256 MB.
Frekvence procesoru se mi ale zobrazuje jen 2,13 GHz. Je to správně? Zdá se mi to málo. Díky za odpovědi.
Frekvence procesoru se mi ale zobrazuje jen 2,13 GHz. Je to správně? Zdá se mi to málo. Díky za odpovědi.
- Grunt
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Re: CPU INTEL Pentium DC E2140
Je to nějak hodně...Barnabas píše: ...DC E2140 1,60GHz....
Case:Fractal Design Core 3000 PSU:Enermax PRO82+ 625W CPU: Intel Core i5-2500K + Gelid Solution Tranquillo rev.2MB: Gigabyte GA-Z68X-UD3H-B3 (rev.1.0) Ram: Kingston HyperX XMP Genesis Grey 8GB 1600MHzGPU: GIGABYTE GTX 470 SOC HDD:Samsung SpinPoint F3 500GB, Crucial M4 128 GB
- IQLogic
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
- Sentenced
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
To vypadá ze jedeš na 1066FSB místo 800, kterou by tohle CPU melo mít ...
Což je divny, protože to ta deska oficialne vůbec neumí, ale ona oficialne ani to tvoje CPU neumí, takže v tom bude tenproblém.
Což je divny, protože to ta deska oficialne vůbec neumí, ale ona oficialne ani to tvoje CPU neumí, takže v tom bude tenproblém.
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään
- Barnabas
- Nováček
-
Ta deska to CPU umí, je to napsáno na krabici i na webu Gigabyte. Je několik revizí té desky, tuším 1.0, 2.0 3.9 a 6.6. Od verze 2.0 umí všechny desky tyto procesory.Sentenced píše:To vypadá ze jedeš na 1066FSB místo 800, kterou by tohle CPU melo mít ...
Zkusil jsem CPU-Z a nypsalo mi to frekvenci něco přes 1,8 GHz.
- Sentenced
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
Ok
Vychazim z tohodle
http://www.gigabyte.com.tw/Support/Moth ... uctID=2223
a vzhledem k tomu, jak krásně ho dle tvyho popisu "umí" na tom asi neco bude. Když nastavíš "natvrdo" FSB 800, místo auto, tak to jede jak ?
Vychazim z tohodle
http://www.gigabyte.com.tw/Support/Moth ... uctID=2223
a vzhledem k tomu, jak krásně ho dle tvyho popisu "umí" na tom asi neco bude. Když nastavíš "natvrdo" FSB 800, místo auto, tak to jede jak ?
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- Barnabas
- Nováček
-
Core2
Zkus mrknout sem : http://www.gigabyte.com.tw/Products/...I865GME-775-RH
- Sentenced
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Core2
Myslim, ze si nerozumímeBarnabas píše:Zkus mrknout sem : http://www.gigabyte.com.tw/Products/...I865GME-775-RH
Ja verim, ze je nekde psáno, ze to to cpu umí, ale dle tvyho popisu problemu to tak nevypadá, pokud mas poslední bios, pokud nastavíš manualne FSB a stejne ti vysledná frekvence vychazí jinak než má, je neco shnilyho uvnitr PC ...
Nedivil bych se tomu, ta deska ma svoje léta za sebou.
- Sentenced
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
Re: Deska
Zminoval si CPU-Z ...Barnabas píše:Ta deska je fungl nová i s tím procákem. Vše mi šlape, jak má, až na tu krekvenci.
Jakou to tam teda presne ukazuje frekvenci, nasobič a FSB ? (+ je to samy v biosu?)
EDIT: Jinak je hezky, že je deska "nová", ale ten chipset má za sebou peknych par let a uprimne nevidim jedinej důvod proč tuhle vykopávku párovat s novym Pentiem Dual Core E2xxx....
Nebylo to pro to určeno, v ty dobe tyhle CPU vůbec nebyly a dneska bys vybral cokoliv vhodnejsiho na 945,965, a novejsich.
- Sentenced
- Čestný člen
- Kontaktovat uživatele:
A tohle to nastaví i kdyz dáš v biosu "natvrdo" FSB 800?
Jako ono je to jedno, pokud je to stabilní, tak si na tom samozřejmě jen získal a nic se neděje.
Pokud to máš v biosu na "auto" tak to deteklo mirně špatne a manualne to donastavíš, pokud to tam rve za každy situace, tak to řadne otestuj (samozrejmostí je poslední bios) a pokud jsou testy OK, tak mas holt rovnou mirne prekaktovano
Jako ono je to jedno, pokud je to stabilní, tak si na tom samozřejmě jen získal a nic se neděje.
Pokud to máš v biosu na "auto" tak to deteklo mirně špatne a manualne to donastavíš, pokud to tam rve za každy situace, tak to řadne otestuj (samozrejmostí je poslední bios) a pokud jsou testy OK, tak mas holt rovnou mirne prekaktovano