Nej deska Socket A

Vše ohledně rad s nákupem a srovnání desek - libovolný výrobce, socket i čipset.

Moderátoři: Eddward, PKBO

Muad'Dib
Červená karta
Červená karta
Bydliště: Sobôtka 98/6, Rimavská Sobota, 97901, Slovenská republika, EÚ

Příspěvek od Muad'Dib »

Emer619 píše:pls nepiste sem ruzne druhy ale jednu z nich ktera je skutecne nej :-)
Inu, víš, kdyby se zde uváděly pouze suché názvy modelů, pak by to bylo zřejmě trošičku "o ničem", malé srovnání s ohledem na tu nejlepší (myslím) nezaškodí...

Dle mého mínění je to asi Abit AN-7, kterou ještě i nyní používám...

O této desce se říká, že je to prý jakási NF2-S verze 3.0. Na rozdíl od ní má µGuru čip, který je schopen ukládat si profily do flash čipu, kde je i BIOS - a také ho v tom procesu "zmrvit". AN-7 měla i displej, kde se vypisovaly např. i POST kódy. Dále pak jsem se dozvěděl od 1 zkušeného uživatele na Abiťáckém fóru, že tahle deska prý díky změnám v důsledku přidání toho čipu µGuru nepodporuje obnovu BIOSu (přeflashování) z diskety, což mě dost vyděsilo, když jsem si připomenul, kolikrát jsem si s tím BIOSem hrál a upravoval co.

Prý to nebyla až taková bomba pro přetaktování, jak NF7-S v2.0, teplotu ovšem brala už z jádra procesoru.

Mně osobně na těchto deskách lákal zejména SoundStorm (s ALC658), nu a pak vzhledem k tomu, že jsem měl tehdy Radeona 9800 Pro, tak jem byl jaksi nucen zvolit čipovou sadu od nVidie, jelikož na tom VIA-ckém se mu tuze moc nelíbilo... na nVidia-cké bylo ovšem vše bez problémů.
Za zmínku pak stojí i široký výběr portů rozhraní na zadní straně, včetně optického výstupu i vstupu z/do APU, což bylo pro mne také dost důležité.

S paměťmi jsem neměl vůbec žádné problémy, mám tam 2x Kingston KVR400X64C25A/512.

Slyšel jsem také, že DFI LanParty nForce II Ultra B byla zhruba stejně dobrá pro přetaktování, jako ta NF7-S 2.0. Tyhle 2 desky měly až fanatické příznivce...

Jinak, to co říká Shit, o té čipové sadě VIA KT880, tak to je fakt pravda, oproti své předchůdkyni podporovala už i AGP-lock - na některých deskách to bylo dokonce i umožněno.

Ovšem to, co mě ze všeho suverénně nejvíce štvalo na nForce2 Ultra 400 bylo to, že nepodporuje "FID change detect", na rozdíl od čipových sad od VIA Technologies, což byl opravdu vopruz, poněvadž mám procesor Athlon XP-M (ručně modifikovaný).

Co se týče SATA řadiče, tak ten byl na NF7-S i na AN-7 přídavný, Sil3112 (u AN-7 to byl Sil3112a), který byl připojen přes samostatnou PCI sběrnici, ale ani zdaleka to nebylo to, co VT8237... Navíc ta integrace měla takovou zvláštnost, že pokud jste nenastavili v "BIOSu EXT P2P Discard Time" na 1 ms (na rozdíl od prý doporučované hodnoty 30 µs), tak vám to kazilo data (dělalo to malé 0-ové díry do souborů) při kopírování mezi těmi 2 kanály, nebo prý také u RAID-u.

Ovšem... co se týče té desky Microstar KT880 Delta, tak to byla sice opravdu skvělá deska, jenomže využívala AMI BIOS, který byl, dle mých informací, nevhodný pro start mobilního procesoru s odemčeným násobičem, jelikož na rozdíl od Award BIOSu, který implicitně nastavoval nejmenší násobič, prý AMI BIOS nastavoval největší - což by procesor, přirozeně, nemohl rozchodit (viz zde: http://fab51.com/cpu/barton/athlon-e24.html).
A také se s ním mnohem hůře pracovalo...
Ale jinak má Shit vážně pravdu, byla to deska/čipset "bez mouch"...

Jinak velice dobré byli také byla prý také Asus A7N8X-E Deluxe nebo Epox 8RDA3+, ale s nimi nemám osobní zkušenost.
(Epox měl dobré desky; když jsem se později rozhodoval pro desku pro K8-čku, tak jsem si vybral Epox 9NDA3+ a chrochtal jsem blahem.)
Wilik
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Wilik »

Emer619 píše:a co rikate na zakladku Gigabyte K7 Triton GA-7VT
http://img.clubic.com/photo/00113324.jpg
Rikam, ze to jednak neni ta co mas uvedenou na obrazku (pac ma jit o VIA cipset a ne nForce) a druhak, ze ani Gigabyte na strankach samotnou 7VT nema, tzn. neco ti tam chybi.

Kazdopadne starsi typy byly dobre, ale chybi jim spousta, na dnesni dobu uzitecnych, funkci. Novejsi desky od GB zas nestaly za moc.
Trunda
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Trunda »

Shit píše:Mno - ve vší úctě k "povedené" nF2 400U (problémy s komp. pamětí byly charakteristických znakem nF2 - bohužel; chyběl SATA řadič v chipu - vyjma poslední revize nF2) -> vítězství přisuzuji chipové sadě VIA KT880 -> a tam měl v případě KT880 rozhodně "navrch" Microstar.

Pokud někdo vehementně trvá na nF2 -> tak desky od Epoxu.
Moje slova, sám bych to nenapsal lépe.
Je teda pravda že ty nF2 mají mírně lepší taktovací předpoklady, ale jinak myslím že KT880 je velice dobrá, sám ji vlastním. A ještě k těm DFI, to jsou hodně dobrý desky a jsou taky hodně drahy.... :bomb:
Desktop: MB:MSI KT880 Delta FSR sc.A, CPU:Athlon 2500+@2,31GHz, RAM:Dual DDR Kingston HyperX 400@420 CL2 (2*512) 2-3-2-6-1T, GK:Sapphire X1650Pro DDR3, HDD:Hitachi 160GB/8MB SATA + Samsung 400GB (HD403LJ), ZDROJ:Fortron 400W(ATX-400PNF).
NTB: Šasi:Compal FL90v1, CPU:Core2Duo T7500-2,2GHz/L2-4MB , RAM: 2x 1GB, HDD: Seagate Momentus 120GB, 7200rpm, SATA II, NCQ, GK:Nvidia 8600M GT 256MB.
Emer619
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Emer619 »

ale jakou jednu nej diky vyste mi dali na výběr věřím foru pctuning tak mi řekněte jakou 1
I killed people, smuggled people, sold people. Perhaps here, things will be different.

YES, WE HAVE *.* !!!
kotas
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od kotas »

Emer619 píše:ale jakou jednu nej diky vyste mi dali na výběr věřím foru pctuning tak mi řekněte jakou 1
MSI KT 880 DELTA
GIGABYTE B450M DS3H, AMD Ryzen 7 2700 (8C/16T), 32GB RAM DDR4 (@2933 CL14-14-14-34), Sapphire Pulse RX 5700 XT 8GB/256 bit GDDR6, SSDs CRUCIAL MX500, LCD 32" IIYAMA IPS 2560x1440, HP OMEN 1100 mechanical keyboard, Logitech G402 mouse, Windows 11PRO
Odpovědět

Zpět na „Rady s nákupem a porovnání“