Instalace Linuxu na RAID

Linux, Unix, Solaris, OS/2 atp.
Odpovědět
MemphisM
Začátečník
Začátečník

Instalace Linuxu na RAID

Příspěvek od MemphisM »

Zdravím všechny,
potřeboval bych pomoc s instalací Linuxu (konkrétně Ubuntu 7.04 32bit) na RAIDové pole.
Mám zapojeny dva 160GB disky v RAIDu 0 (čipset nForce 570 Ultra na desce ASUS M2N-E) a na nich dva oddíly NTFS pro systém WinXP a asi 20GB nepřiděleného místa právě pro Linux. Problém je v tom, že mi instalačka Ubuntu najde dva 160GB disky bez jakýchkoliv oddílů a dat místo jednoho 320GB disku. Předpokládám, že chyba je asi v tom RAIDu (přesněji v ovladačích). Windows a RAID bych chtěl samozřejmě zachovat.
Mohl by mi nějaký odborník poradit, jak to nainstalovat? O Linuxu nevím vůbec nic a rád bych ho vyzkoušel, takže prosím o návod pro blbce.
Díky všem za rady.
miho
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od miho »

Hardwarove RAIDy (poznavaci znameni: cena >5000) podporu vetsinou maji. S temihle poloHW co jsou v chipsetech nebo na levnych kartach je ovsem potiz. K tomu podporu nikdo nechce psat protoze nevyhody takoveho reseni nad ciste softwarovym raidem prevazuji.
127.0.0.1, sweet 127.0.0.1
MemphisM
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od MemphisM »

Mám to chápat, jako že Linux na ten RAID nainstalovat nepůjde? Nebo se to jen nepoužívá?
miho
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od miho »

No RAID0 neni zas tak slozity. Pokud znas velikost stripu (nebo pokud ho experimentalne zjistis) umis dobre C, vyznas se v jadru Linuxu a venujes nejaky cas uprave MD (to je linuxi softwarovy RAID) tak se ti to urcite podari rozchodit! :)
127.0.0.1, sweet 127.0.0.1
Houska
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Houska »

tohle se ti asi nepodari ...
---- DIE YOU SON-OF-A-BITCH ----
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Linux a podobné“