Zesilovač

Zvukové karty, reproduktory, mikrofony, zesilovače a další.

Moderátor: CageJ

Malic
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Zesilovač

Příspěvek od Malic »

Nevite nekdo o nejakym peknym hudebnim zesilovači se schematem i navrhem plošného spoje.?
Nejlepe uz i odzkoušeny.....
Diky moc.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

http://home.eunet.cz/rysanek/cheapamps_cz.html
odshora do TDA 2040 mi všechno makalo.
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
Raoul Duke
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Raoul Duke »

To TDA2040 je sice na svojí cenu dobrý zesilovač, ale kvalita ceně cca 50Kč odpovídá... Já jsem stavěl zesilovač s TDA1514 (cca 650Kč) a to už bylo trochu o něčem jiným.

Důležitá otázka je, kolik chceš investovat?
Jen další blázen, v bláznivém království.
Malic
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Malic »

cca tak 700,-
F1l1p
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od F1l1p »

Nevíte o někom, kdo by mi takový zesík postavil, popř. kolik by pak byla cca. celková cena vč. práce, popř. jestli je lepší se podívat po něčem v bazarech...
Malic
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Malic »

No tak po bazarech se kouknout muzes,ale kdyz si ho postaviš tak jeto zas neco jinyho 8-)
Ja bych chtel Elektronkovej,ale stim je probleem zejo:-D
Raoul Duke
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Malic píše:cca tak 700,-
Pokud těch 7 stovek máš na celej zesilovač tzn. předzesilovač, korekce, koncák, ochrany i zdroj volil bych ty TDA2040 a ještě to budeš mít dost s chlupem, a když tě "bastlení" začne bavit není problém si časem vyrobyt něco kvalitnější.
F1l1p píše:Nevíte o někom, kdo by mi takový zesík postavil, popř. kolik by pak byla cca. celková cena vč. práce, popř. jestli je lepší se podívat po něčem v bazarech...
V dnešní době stavět zesilovač má význam jen pro někoho kdo to má jako zábavu, nebo potřebuje něco opravdu výkoného. Když chceš kvalitu a měl bys platit i práci, dostaneš se na stejnou částku jako v bazaru.
Malic
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Malic »

Raoul Duke píše:
Malic píše:cca tak 700,-
Pokud těch 7 stovek máš na celej zesilovač tzn. předzesilovač, korekce, koncák, ochrany i zdroj volil bych ty TDA2040 a ještě to budeš mít dost s chlupem, a když tě "bastlení" začne bavit není problém si časem vyrobyt něco kvalitnější.
F1l1p píše:Nevíte o někom, kdo by mi takový zesík postavil, popř. kolik by pak byla cca. celková cena vč. práce, popř. jestli je lepší se podívat po něčem v bazarech...
V dnešní době stavět zesilovač má význam jen pro někoho kdo to má jako zábavu, nebo potřebuje něco opravdu výkoného. Když chceš kvalitu a měl bys platit i práci, dostaneš se na stejnou částku jako v bazaru.
No zesilovač dělám prvně,ale jinka uz mam zasebou celkem dost prací:-)
Raoul Duke
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Malic píše:No zesilovač dělám prvně,ale jinka uz mam zasebou celkem dost prací:-)
Jestli tě tyhle věci baví tak nad stavbou zesilovače neváhej. Pro inspiraci, můj výtvor:
Obrázek (zejtra můžu přihodit fotky vnitřku)
Teď už na tyhle věci nemám moc čas takže jsem si koupil http://www.audioexpert.cz/av-prijimace- ... z-sr3001-b , ale zesilovač vlastní výroby hraje stejně nejlíp :wink: .
Malic
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Malic »

No tak to bavý hlavne to studuju :lol:
Jo tak kdyz mi k tomu tvimu vytvoru das nejakej popis nebo treba nejlip plošnák tak budu jen rád :wink:

Přesně tak koupenej je neco jinyho,vlasti vyrobi si hned jinka cenim a ma jinou hodnotu.
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Za 700 už podle mě nemá cenu dělat něco ze švábů, ale trošku se vzdělat a vytvořit nějaké celotranzistorové zapojení. stojí to za to. TDA 2040 je na svou cenu super...
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
Lamicz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lamicz »

Malic: Elektronkovy zesilovac v dnesni dobe nema cenu stavet, uvedu nekolik duvodu:
1) tranzistory sezenes prakticky vsude a jsou spolehlivy
2) v elektronkaci muze byt na anodach treba 300V (i vic), coz neni vhodny pro zacatky.
3) je lepsi provereny tranzistorovy schema nez naprd elektronkovy
4) elektronky jsou drahy, vyrabi se par typu (navic tusim v Polsku) nevalne kvality - zapomen na srovnani s Teslou nebo nedej boze s ruskymi
5) nutnost sehnat vystupni trafa - navijeci predpis + vyroba na zakazku = drahy (o schematech bez vystupaku nema cenu se ani bavit, to uz je lepsi integrak)
6) vystupni vykon je na tranzistorech taky nekde jinde, pritom s radove jednodussim zapojenim.

Samozrejme elektronky vyhodu maji, hlavni je v malych mistnich zpetnych vazbach, nikoli silnych celkovych jako u tranzistoru, ale to je tak jedina vyhoda (i kdyz nerikam ze mala)

Jestli chces na bazi IO, doporucuji LM3886/4780 nebo TDA7293, tranzistorovy spis asi bipolary (mam doma MOSFET a neni to ono, ale jde navrhnout jiste slusny, DPA byly tusim nejake MOSFETove, kvalitni jsou ale drahy). Nekolik rad: zkontroluj ve schematu pritomnost alespon zakladnich ochran, minimalne proti zkratu na vystupu, u vykonnejsich (tak od 200W) i teplotni proti prehrati. Dobra vec je take zpozdene pripojeni zateze (pres rele). Jinak obecne trida AB (kompromis vykon/otepleni/prikon), v ni je nejvic zesilovacu. Acko je strasne zravy (ucinnost cca 30%) a rozdil skoro nepoznas a Bcko je zase bez klidovyho proudu a uplatnuji se zkresleni, hlavne prechodove, coz slyset je. Zase ale nejvyssi ucinnost (kdyz nepocitam D a T tridu)
:: DESKA :: Asus A8V-XE (VIA K8T890) :: CPU :: AMD Athlon 64 3700+ :: VGA :: ATI Asus GF7600 512MB - passive solution :: RAM :: 4x 256MB Samsung :: HDD :: 80GB Maxtor PATA ::
Raoul Duke
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Stavět tranzistorový zesilovač doporučit nemůžu. To má význam až když přesně víš co děláš a cena je taky někde jinde, nehledě na to že v integráčích jsou samozřejmě tranzistory také. Na první pokusy jsou integráče mnohem vhodnější a jednoduší.

K tomu mému výtvoru:
koncový zesilovač je TDA7262 (15OKč, překvapivě dobře hraje a velká výhoda je že nepotřebuje symetrický napájení, 20W/4Ohm)
Obrázek
korekce LM1036N (za pade bezkonkurenční korekce)
Obrázek
nezbytné ochrany reproduktorů před stejnosměrným proudem a zároveň je v nich obsaženo zpožděné připojení
Obrázek
trafo 16V/1.8A a filtrační kondenzátor 28V/22000uF a ještě jedna vychytávka - pozdní odpojení tramsformátoru, to brání lupnutí v bednách při vypínání zes. - trafo je odpojeno až po odpojení repro
ObrázekObrázek Obrázek

Schémata koncáku i korekcí jsou převzata z doporučeného zapojení výrobce, není důvod je nějak upravovat.
http://www.ortodoxism.ro/datasheets/SGS ... Xryrxs.pdf
http://www.ortodoxism.ro/datasheets2/d/ ... uijiyy.pdf
takhle vypadaj ty ochrany
http://lukasjerabek.wz.cz/index.php?page=bastleni&id=0
Ostatní chémata i plošné spoje bohužel předčasně odešli se starým diskem do křemíkového pekla.
Lamicz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lamicz »

Raoul: Nemas tak uplne pravdu, protoze v integraku samozrejme tranzistory jsou, bohuzel jenom tranzistory, takze se na nich resi vse vcetne odporu nebo kapacit. Pouze nezbytne dulezite soucastky jsou na desce. Ono diskretni kapacita udelana klasicky pres kondenzator nebo kapacita nahrazena napr. parazitni kapacitou prechodu tranzistoru je dost odlisna vec. To same s odporem. Ja bych na toto srovnani byl velmi opatrny... ;)
I kdyz souhlasim, ze pro zacatek je vhodnejsi na bazi IO. Existuji ale stavebnice, ktere jsou odladene a lze si je nechat i sestavit a ozivit a navic maji vse na jedne desce. Staci pripojit napajeni a vstupy, jako u integraku. Rozdil cipu vs dobre navrzeneho diskretniho zesilovace je slysitelny na prvni pokus i na blbych MP3.
Nektere moje zesilovace:
http://lamicz.benghi.org/photos/Audio/11571297411.jpg
http://lamicz.benghi.org/photos/Audio/11557430550.jpg
:: DESKA :: Asus A8V-XE (VIA K8T890) :: CPU :: AMD Athlon 64 3700+ :: VGA :: ATI Asus GF7600 512MB - passive solution :: RAM :: 4x 256MB Samsung :: HDD :: 80GB Maxtor PATA ::
Raoul Duke
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Lamicz píše:...protoze v integraku samozrejme tranzistory jsou, bohuzel jenom tranzistory, takze se na nich resi vse vcetne odporu nebo kapacit. Pouze nezbytne dulezite soucastky jsou na desce. Ono diskretni kapacita udelana klasicky pres kondenzator nebo kapacita nahrazena napr. parazitni kapacitou prechodu tranzistoru je dost odlisna vec.
O tom by se dalo tak trochu polemizovat viz http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet- ... A7394.html
a právě ty kapacity které je, aniž by byl poznamenám zvuk, nutné dělat na desce jsou mezi těmi nezbytnými součástkamy na desce. Obrovský rozdíl bude mezi integráčem 2040 a tranzistorovým zapojením (ale to taky bude 2-3 dražší).
U opradu kvalitních integráčů je zvuk výborný, ale ty zase stojí tolik že bych také raději volil tranzistory.
Lamicz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lamicz »

No, kondiky se vetsinou davaji na desku, protoze to dost dobre delat nejde (hlavne elektrolyty vyssich kapacit), ale kdyz se podivas na odpory, tak na DPS vidim 3, ale v blokovym schematu mnohem vic ;)
orbion
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od orbion »

2 Raoul duke: hele na kolik tě vyšel ten tvuj stavěnej zesik?

potřeboval bych taky nějakej a nechce se mi platit velký prachy za novej tak bych si ho docela i postavil

popřípadě jestli bys neměl nějakej link na bazar se zesikama bych si moh prohlídnout co za jakou cenu z druhý ruky pořídim

dik :)
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Highlander »

stavět zesilovač kvůli tomu aby jsi ušetřil je naprostá hovadina. Investujes do toho desítky hodin a pokud nejsi zbehlej ve stavění zesilovaču ,tak ještě víc peněz, než když si koupíš hotovou věc.
Stavět zesilovač má jenom smysl, pokud to dělas pouze pro zábavu(koníček) a z radosti....
Vím o čem mluvím, taky jsem si stavěl před 7 lety 2x100W tranzistorovej zesilovač s ekvalizérem a podobnejma hovadinama. Dneska bych šel a radši investoval 20K, než se s tím jebal.
Raoul Duke
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

orbion píše:2 Raoul duke: hele na kolik tě vyšel ten tvuj stavěnej zesik?

potřeboval bych taky nějakej a nechce se mi platit velký prachy za novej tak bych si ho docela i postavil

popřípadě jestli bys neměl nějakej link na bazar se zesikama bych si moh prohlídnout co za jakou cenu z druhý ruky pořídim

dik :)
Já jsem kupoval jen integráč pro koncák, intergáč korekcí, potenciometry, knoflajze a pár drobností takže sem se vešel tak do čtyř stovek. Vše ostatní je z něčeho vyoperováno, trafo z televize Tesla, filtrační kondík (ta velká mrcha) je z dializačního přístroje, v bedýnce byl původně satelit...
Cenu všech věcí co tam jsou bych hrubě odhadnul na -+1500Kč.
S bazerem ti moc neporadím, snad jen http://www.hifi-bazar.cz/ http://www.hifibazar.cz/ http://www.aukro.cz/8435_domaci_audio_zesilovace.html .
orbion
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od orbion »

Dik moc poradils až moc rouvnou 3 linky :-D

To je docela slušná cena za tu kvalitu asi si teda postavim něco podobný ho nechce se mi překračovat 1000Kč ale nějakou starou TV tady mam a další krámy taky a krabic akrylátovejch na to je taky hafo :)
ted jenom to dát dohromady :o
Odpovědět

Zpět na „Zvuk“