Primární ata, sata sekundární?
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- Matias
- Začátečník

-
Primární ata, sata sekundární?
Chci nastavit Sata disk jako primární, jednou se to podaří a pc bootouje z sata , hned po přístím restartu nebo zapnutí pc ale bootuje z dvd (ata) jakoby se to nastavení neuložilo , zkoušel jsem všemožný nastavení vč jumperů i abnormálních kombinací-třeba se rozjel primárně sata když byl sata i ata slave atp.. ale neudrželo se to tak po příštím restartu.Je to vada desky? nebo biosu? ,nebo to dělá mechanika? nebo baterka?. Ještě mě napadlo že by to mohlo být 80žil kabelem, jenže dělalo to i když byla mechanika vypojená a byl zapojený jen ata+sata disk. absolutně nevim, zdá se my že že řadič (nebo čipset?) určuje jako primární Atu, nebo že je nasdílené irq a řadič nevím komu dát první pokyn tak se to rozhodne nějak náhodně
..jinak irqéčka jdou nastavit jen na pci slotech, poďtě nekdo poradit pls. ..jak udělat Satu primárním diskem...
- faugusztin
- Začátečník

-
Re: Primární ata, sata sekundární?
Matias píše:Chci nastavit Sata disk jako primární, jednou se to podaří a pc bootouje z sata , hned po přístím restartu nebo zapnutí pc ale bootuje z dvd (ata) jakoby se to nastavení neuložilo , zkoušel jsem všemožný nastavení vč jumperů i abnormálních kombinací-třeba se rozjel primárně sata když byl sata i ata slave atp.. ale neudrželo se to tak po příštím restartu.Je to vada desky? nebo biosu? ,nebo to dělá mechanika? nebo baterka?. Ještě mě napadlo že by to mohlo být 80žil kabelem, jenže dělalo to i když byla mechanika vypojená a byl zapojený jen ata+sata disk. absolutně nevim, zdá se my že že řadič (nebo čipset?) určuje jako primární Atu, nebo že je nasdílené irq a řadič nevím komu dát první pokyn tak se to rozhodne nějak náhodně..jinak irqéčka jdou nastavit jen na pci slotech, poďtě nekdo poradit pls. ..jak udělat Satu primárním diskem...
BIOS ti neumoznuje v ramci nastavenia bootovania vyberat i priority diskov ? Aku mas vlastne dosku ?
- Matias
- Začátečník

-
Re: Primární ata, sata sekundární?
Uz sem to vyresil dal jsem vsechny jumpery na cable select, a v biosu onchip primary pci ide-enabled, a onchip Sata mode-enhanced, a vsechno funguje jak mafaugusztin píše:Matias píše:Chci nastavit Sata disk jako primární, jednou se to podaří a pc bootouje z sata , hned po přístím restartu nebo zapnutí pc ale bootuje z dvd (ata) jakoby se to nastavení neuložilo , zkoušel jsem všemožný nastavení vč jumperů i abnormálních kombinací-třeba se rozjel primárně sata když byl sata i ata slave atp.. ale neudrželo se to tak po příštím restartu.Je to vada desky? nebo biosu? ,nebo to dělá mechanika? nebo baterka?. Ještě mě napadlo že by to mohlo být 80žil kabelem, jenže dělalo to i když byla mechanika vypojená a byl zapojený jen ata+sata disk. absolutně nevim, zdá se my že že řadič (nebo čipset?) určuje jako primární Atu, nebo že je nasdílené irq a řadič nevím komu dát první pokyn tak se to rozhodne nějak náhodně..jinak irqéčka jdou nastavit jen na pci slotech, poďtě nekdo poradit pls. ..jak udělat Satu primárním diskem...
BIOS ti neumoznuje v ramci nastavenia bootovania vyberat i priority diskov ? Aku mas vlastne dosku ?