měření ot. PC ventilátoru + PWM

Nevizuální úpravy HW, elektronika - Voltage-mody, regulace otáček, schémata... nejde o přetaktovávání.
Odpovědět
vasik13
Nováček
Nováček

měření ot. PC ventilátoru + PWM

Příspěvek od vasik13 »

Zdravim,
neřešil jste někdy někdo jak udělat aby šlo měřit otáčky PC ventilátoru při použití PWM? jde mi konkrétně o chvíli kdy je signál z čidla otáček v log 1 a PWM se shodí na log 0. Jestli vůbec lze nějak ošetřit aby se čidlo taktéž neshodilo na 0, ale zřejmě to musí nějak jít když většina nových MB řídí větráky pomocí PWM... :-)

Díky za odpovědi V.
Václav Sedlář
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Václav Sedlář »

Já mám procesorovej ventilátor řízenej přes pwm a otáčky mi to ukazuje.
vasik13
Nováček
Nováček

Příspěvek od vasik13 »

Václav Sedlář píše:Já mám procesorovej ventilátor řízenej přes pwm a otáčky mi to ukazuje.
Procesorovej je 4 pinovej, tam je to jednoduchý. Mě jde o 3 pin
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

vasik13 píše:Procesorovej je 4 pinovej, tam je to jednoduchý. Mě jde o 3 pin
A to odkdy?
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
Beefeater-64
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Beefeater-64 »

U PWM merit otacky nejakym ne prilis slozitym zpusobem asi moc nepujde! mozna by bylo docela elegantni resit to fotodiodou + prevodnik na zobrazovani otacek, nebo jedine merit voltaz a melo by to jit udelat uz nad tim uvazoval melo by stacit vhodne zvolit odpor a kondenzátor dat je seriove a k nim paralelne voltmetr.
PC 1:CPU P2C E2160@3300MHz, Board Asus P5Q PRO, GPU GB X1950Pro, HDD 2x Seagate 200GB SATA + 1x WD 250GB SATA II, RAM 2GB DDRII 800MHz DC KIT , DVD Samsung ,Case CM Stacker 810, Power ENERMAX ELT500, LCD FSC 19P2 PC 2:CPU C2C E1200, Board Intel DG33FB, HDD Seagate 80GB IDE, RAM 1GB DDRII 800MHz DC KIT, DVD LG 4163B, Case EC Q3, Power AKASA 460W, PC 3:AMD Athlon64 3000+ S754, Board DFI Infinity NF4x, GPU GF6200, RAM 2x512MB DDR400 CL2,5, HDD Seagate 120GB IDE, Case OLD NO-NAME, Power ?
helium
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: měření ot. PC ventilátoru + PWM

Příspěvek od helium »

vasik13 píše:Zdravim,
neřešil jste někdy někdo jak udělat aby šlo měřit otáčky PC ventilátoru při použití PWM? jde mi konkrétně o chvíli kdy je signál z čidla otáček v log 1 a PWM se shodí na log 0. Jestli vůbec lze nějak ošetřit aby se čidlo taktéž neshodilo na 0, ale zřejmě to musí nějak jít když většina nových MB řídí větráky pomocí PWM... :-)

Díky za odpovědi V.
V dobach nez jsem presel na stavbu LowPower PC jsem delal toto:

http://helium.webz.cz/my_hw/hel_reg/index_2.html

vem to jako inspiraci (chtel jsem PWM kvuli spotrebe a zaroven i mereni otacek a slapalo to OK)
Odpovědět

Zpět na „Modifikace hardware“