i-RAM

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

i-RAM

Příspěvek od Flegy »

zdravim, schanim neco jako iRAM, ale pro DDR2 pameti. preci jen DDR1 jsou drazsi (rozdil ve 4 GB je pres 1600,-).nevite nekdo neco. ja to zatim nenasel.

dekuji prevelice
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: i-RAM

Příspěvek od Highlander »

Flegy píše:zdravim, schanim neco jako iRAM, ale pro DDR2 pameti. preci jen DDR1 jsou drazsi (rozdil ve 4 GB je pres 1600,-).nevite nekdo neco. ja to zatim nenasel.

dekuji prevelice
taky jsem nadtím uvažoval, protože už nevím co bych si jinýho koupil do kompu :-)
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

nj, ale zatim jsem na nic do ceho by se dali soupnout ddr2ky nenarazil. nekde sem vydel redukci/ramecek na SD karty tusim, ale nevim jak se to jmenuje :( .pripojilo se to na ide ci sata.to by bylo ovsem o dost pomalejsi
syrrius
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od syrrius »

omlouvam se za otevirani starickeho postu
pokousel jsem se naji alternativu k I-ram hlavne kvuli kapacity.preci jen 4gb je docela malo.nasel jsem podobne zarizeni
http://www.tgdaily.com/content/view/24164/135/
kde mne zaujalo pripojeni do PCI Express slotu a pokud jsem dobre cetl i max kapacita 8gb a to by mi uz stacilo.jen jsem nenasel zadny e-shop kde by byla tato vecicka k sehnani.prosim nevite kde by se dalo toto splasit???.dekuji
Caderom
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Caderom »

Nyní se prodává verze 4 do 5,25" pozice, ale cena moc adekvátní není. Prodává se už společně s paměťmi o kapacitě 8GB za 700USD a 16GB za 1000USD.

Pokud bys měl přeci jen zájem, nejlepší bude objednávat přímo od výrobce - http://www.hyperossystems.co.uk .

EDIT: Teď koukám, že ta cena asi není reálná, ona je daleko vyšší! Tohle jsem viděl na nějakým fóru, ale na webu mají

Kód: Vybrat vše

HyperDrive4  (Revision 3) - 16GB max
£1195 $2390 (US)
Naposledy upravil(a) Caderom dne stř 21. lis 2007, 00:26, celkem upraveno 2 x.
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

boze proc to ty idioti nemuzou udelat pro ddr2 pameti. potom by to bylo uplne suprovy reseni :(
Zemo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Zemo »

no kedze moje znalost anglictinysu celkom slabe tak by som poprosil niekoho aby mi vysvetlil, ktore riesenie z tych tu spominanych je teda najrychlejsie,ci teda ten HyperDrive4(aku ma max kapacitu? idu tam ake DDR pamate?) alebo ten i-RAM?potrebujem minimalne 8gb.

dakujem za odpovede
Caderom
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Caderom »

Jelikož je i-RAM nesehnatelné a HyperDrive 4 stojí prý bez paměti přes 2000USD, tak pro tebe bude asi nejlepší koupit 4xSSD 8GB (4x300USD) a zapojit je do RAID0, ale budeš to muset objednat v cizině, protože v ČR moc SSD není a už vůbec ne SATA.

Např. 4x SUPER TALENT FSD8GC25M 2.5" 8GB SATA
Joži
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Joži »

A co tak system bootovat normalne z disku a potom pouzivat ramdisk?:) konverzia videa z ramdisku na ramdisk beha krasne.. a na pc sa pritom da bez problemov robit hocico ine
Caderom
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Caderom »

No jo, ale to už potřebuje 64bit systém, kterej je ale trochu žravější. Když by osadil 8GB, tak mu zůstane na RAMdisk max. 6GB. Pokud by těch 6GB stačilo a nevadí Vista 64bit (Linux 64bit), tak proč ne, taky to vyjde o hodně levněji než ty SSD.
Zemo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Zemo »

a co by bolo teoreticky najrychlejsie z tych troch moznosti?
Caderom
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Caderom »

Určitě RAMDisk, ale je otázka, jestli seženeš něco, co funguje bez problémů pod 64bit. S tím nemám zkušenosti.

i-RAM a HyperDrive nemají moc efektivně zpracované zapojení, s rychlostí zhruba 120MB/s se vyrovnají dvěma rychlejším SSD v RAID0 při čtení a třem při zápisu.

Přístupová doba je u všech možností pod 0,1ms, takže výkon neovlivňuje.
Zemo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Zemo »

a kde by sa dal zohnat ramdisk? da sa nikde u nas alebo len v zahranici?
Caderom
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Caderom »

RAMdiskem myslím virtuálně (softwarově) vytvořený pevný disk v operační paměti počítače. V XP 32bit používám AR Soft RAM Disk, ten už se ale nevyvíjí a nebude tedy asi podporovat Vistu 64bit, jiný bohužel neznám. Pokud bys sehnal nějaký RAMdisk, který funguje pod Vistou 64bit (případně v Linuxu 64bit), stačilo by koupit 4x2GB RAM a zasunout je do desky. Prostě PC s 8GB RAM a z těch 8GB bys pak nechal 6GB vyčlenit na RAMdisk.

64bit OS je potřeba, protože 32bit OS adresuje maximálně 3,2GB RAM a vyčleňuje maximálně 2GB na aplikaci, tedy RAMdisk by musel být pouze 2GB (V linuxu 32bit je to asi trochu jinak, ale 4GB jako nejvyšší horní hranice adresované RAM zůstává /část adres se využívá pro grafiku apod., proto to nikdy nemůže být 4GB/).
Zemo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Zemo »

aha...takze to je nerealne, takze uz zostava asi iba ten HyperDrive..je rychlejsi nez i-ram ze?

i-RAM a HyperDrive nemají moc efektivně zpracované zapojení, s rychlostí zhruba 120MB/s se vyrovnají dvěma rychlejším SSD v RAID0 při čtení a třem při zápisu.
hej? no podla tych testov hore asi nie....
Caderom
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Caderom »

O trochu ano, ale je několikanásobně dražší (i když iRAM je nesehnatelný). Pokud jsi opravdu ochotný si za vyšší rychlost zaplatit velké peníze, tak nejlepší budou ty SSD. Ty superhodnoty (supernásobky) co má HyperOS na úvodní stránce webu souvisí s přístupovou dobou. Běžný disk má 10-15ms (kmitání hlaviček), HyperOS pod 0,1ms, přenosová rychlost je ale pouze 1,5-2x běžného disku. SSD (Flash) disky žádné hlavičky nemají, jsou složeny z pevných čipů podobných čipům RAM, takže přístupová doba je také pod 0,1ms, přenosová rychlost je sice o něco menší než má běžný disk, ale zapojením více SSD do RAID0 ji znásobíš.
Zemo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Zemo »

a u ssd to funguje tak ze ked dam 4 do raidu tak to pojde stvornasobnou rychlostou?
Caderom
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Caderom »

Je tam určitá režie, ale minimálně 3,5x to pojede.
Zemo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Zemo »

aha, takze aka byb bola asi rychlost keby zapojim 4 ssd do raidu?
Caderom
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Caderom »

Mtron SSD 32GB dosáhl v testu na tomshardware.com rychlosti 95MB/s čtení a 74MB/s zápisu.
Super Talent uvádí u té 8GB varianty postované výše 60MB/s čtení a 45MB/s zápis, což by mohla být s ohledem na Mtron pravda, ale zaručit to nemůžu.

Rychlost v RAID0 ze 4 SSD tedy >3,5x60 => > 210MB/s čtení a >3,5x45 => >160MB/s zápis

RAID0 2x vs. Single
Obrázek
BTW: Ten WD1500ADFD je klasický Raptor 150GB.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“