Problém při zapínání PC

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
Andris
Nováček
Nováček

Problém při zapínání PC

Příspěvek od Andris »

Zdravím,

mám problém s PC, když je počítač úplně vyplý - vypínač na ATX zdroji je "off" - tak po zapnutí zdroje musím počkat tak 2-4 min než to můžu zapnout tlačítkem na přední straně skříně. Když nepočkám, tak se roztočí jen větráky zdroje, ale nenaběhne CPU, ani větrák CPU, disky ani GK, monitor nedostane signál. V tom stavu to zůstane. Je třeba počítač zase vypnout tím tlačítkem vepředu, počkat, a pak to funguje. Při zapínání ze stand-by režimu nenastává žádný problém, počítač se používá hodně.

System spec. (všechny detaily už nevím)
MB: ASUS P4C800 Deluxe
P4/3Ghz/HT
2x512 MB Kingston
2x120GB Seagate SATA
Radeon 9600XT
Zdroj: ATX, kolik W nevím, ale při sestavování jsem vybíral pečlivě, výkonově určitě stačí
DVD R/W Samsung Writemaster (2006)

Zkoušel jsem čistit kontakty kabelů, paměti, i CPU jsem vytahoval, furt stejný. Jinak s tím nemám žádný problém, v prúběhu 4 let mi asi 4-5x vypadlo nastavení BIOSu, jinak nic.

Čím to může být?

Díky za pomoc
hryzalek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hryzalek »

Jaký máš napětí VBat??? popř zkus dát novou baterku ;-) (tu na základní desce, tušim, že CR2032...) - většinou

edit: Samozdřejmě popř napiš výsledek ;-)
Co mám dělat když mi to nejde?
Snažit se. A když to nejde, ...tak se snažit
A kdyby to náhodou pořád nešlo, tak se zase snažit.
Andris
Nováček
Nováček

Příspěvek od Andris »

hryzalek píše:Jaký máš napětí VBat???
No VBat nevím. To je napětí baterky na CMOS? Jak říkám s tou CMOSkou se to stalo jen párkrát, že vypadla a myslím, že za to mohla aspoň ve dvou případech bouřka :)

Myslíš, že by špatná baterka měla vliv na celý komp? Přece než je třeba BIOSu tak musí naběhnout aspoň CPU ne? A ten právě nenaběhne, teda aspoň větrák ne...

Jediná voltáž, která jde v BIOSu najít je tohle:

Kód: Vybrat vše

VCORE [1.525]
3.3V  [3.260]
5V    [4.970]
12V   [11.50]
Poslední dvojčíslí vždy kolísá o nějaké desítky, zapsal jsem průměr.

?
hryzalek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hryzalek »

no tak to, že se ti netočí větrák svědčí jen tomu, že máš vadnej větrák... o fci CPU to nic neřekne ;-)
ta baterka je v systému doost důležitá, a je možný, že ti to zpraví... ale s jistotou ti to neřeknu, popř jestli máš jak, tak tu baterku něčím změr (třeba multimetrem...)

edit: a eště k tomu větráku - možná ho nepustí deska, než dosáhne CPU nějaké teploty...
Co mám dělat když mi to nejde?
Snažit se. A když to nejde, ...tak se snažit
A kdyby to náhodou pořád nešlo, tak se zase snažit.
Andris
Nováček
Nováček

Příspěvek od Andris »

hryzalek píše:no tak to, že se ti netočí větrák svědčí jen tomu, že máš vadnej větrák... o fci CPU to nic neřekne ;-)
No jo, vlastně jo, ale on jinak jede
edit: a eště k tomu větráku - možná ho nepustí deska, než dosáhne CPU nějaké teploty...
to asi ne, protože vím, že když jsem to sestavoval, tak hned po zapnutí se rozjelo vše, tím jsem si jistej.
ta baterka je v systému doost důležitá, a je možný, že ti to zpraví... ale s jistotou ti to neřeknu, popř jestli máš jak, tak tu baterku něčím změr (třeba multimetrem...)
Ok, zkusím se podívat na tu baterku až se k tomu nějak dostanu, multimetr nemám po ruce, snad by se dala jedna koupit, doufám to není drahý.

Dík (zatím ;) )
Andris
Nováček
Nováček

Příspěvek od Andris »

Z ničeho nic se to chová malinko jinak :? , ale líp:
větrák CPU se rozjede a CPU taky, protože systém po chvíli ticha hlásí "System failed, reboot that" (ASUS speach reporter nebo jak se to jmenuje)

Jinak stejný, monitor bez signálu, disky nejedou, třeba vypnout a chvíli čekat...takže se asi špatně načte BIOS nebo tak něco, to bych teda věřil, že to bude baterkou, ale doufám, že tam nebude ještě nějaký vadný kondík, jako že by mu trvalo dlouho než se nabije...to bych asi lehce nevyřešil...
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“