Externí disk 2,5" 250GB
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- bonavox
- Začátečník

-
Externí disk 2,5" 250GB
Zdravím
Můj stávající externí disk 120GB mi přestal stačit, takže uvažuju o tom, že si v brzké době pořídím nový 2,5" 250GB a potřeboval bych poradist s následujícím. Mám vybrané tyto kandidáty:
1/ první kandidát je WD Passport II 250GB ... cca 4.143,-
Máte s tímto diskem někdo zkušenosti? Spokojenost?
2/ druhý kandidát je TEAC HD-15C-OTC-250 ... cca 4.085,-
U tohoto disku mě zaráží dvě věci. Jednak to, že má všude uvedenou asi trojnásobnou hmotnost oproti předchozímu WD (cca 300g vs. 100g). Druhá věc je, že někde je uvedeno že disk má 4200 otáček, někde 5400 otáček. Nemáte někdo tento disk? Je opravdu tak těžký? Jak je to s rychlostí?
Druhá varianta je koupit si samostatný disk a k němu nějaké pouzdro. Má smysl řešit jestli si koupím disk ATA nebo SATA? Není to pro přenosný disk jedno?
Zaujala mě třeba Toshiba MK2546GSX (stávající 120GB disk mám taky Toshibu a maximální spokojenost). Na co bych se chtěl ale zaptat je to, že disk je SATAII/300. Pojede mi to např. v tomto rámečku, který je SATA? Jsou SATA a SATAII navzájem kompatibilní? Nebo potřebuju externí rámeček který je přímo na SATAII?
Můj stávající externí disk 120GB mi přestal stačit, takže uvažuju o tom, že si v brzké době pořídím nový 2,5" 250GB a potřeboval bych poradist s následujícím. Mám vybrané tyto kandidáty:
1/ první kandidát je WD Passport II 250GB ... cca 4.143,-
Máte s tímto diskem někdo zkušenosti? Spokojenost?
2/ druhý kandidát je TEAC HD-15C-OTC-250 ... cca 4.085,-
U tohoto disku mě zaráží dvě věci. Jednak to, že má všude uvedenou asi trojnásobnou hmotnost oproti předchozímu WD (cca 300g vs. 100g). Druhá věc je, že někde je uvedeno že disk má 4200 otáček, někde 5400 otáček. Nemáte někdo tento disk? Je opravdu tak těžký? Jak je to s rychlostí?
Druhá varianta je koupit si samostatný disk a k němu nějaké pouzdro. Má smysl řešit jestli si koupím disk ATA nebo SATA? Není to pro přenosný disk jedno?
Zaujala mě třeba Toshiba MK2546GSX (stávající 120GB disk mám taky Toshibu a maximální spokojenost). Na co bych se chtěl ale zaptat je to, že disk je SATAII/300. Pojede mi to např. v tomto rámečku, který je SATA? Jsou SATA a SATAII navzájem kompatibilní? Nebo potřebuju externí rámeček který je přímo na SATAII?
Podpis může být maximálně “50 bodů vysoký”, akorát že už nikdo neřekne, kolik řádků těch 50 bodů je. Tak raději pro jistotu nic … PRAVIDLA VIVAT!
- SpeedyGT
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Re: Externí disk 2,5" 250GB
Pokud by sis koupil HDD a box zvlášť vyšlo by tě to levnějc... Jinak S-ATAI/II jsou kompatibilní, řešilo se to tu už milionkrat...bonavox píše:...
Toshiby sou dobry, do USB ideální, mají malý odběr, takže stačí napájet i třeba jen z jednoho USB...
AMD Ryzen R7 7700X + AiO Fractal Lumen S36 V2 / ASUS TUF Gaming B650-PLUS / Kingston FURY 2x32GB 5200MHz / Gigabyte RX 7900GRE OC / WD Black SN770 NVMe 1TB / Corsair RM850e (2025) / Fractal Meshify / 3x Samsung Odyssey G5 G50 2560x1440 180Hz
- bonavox
- Začátečník

-
No levnějc ... stojí-li ta Toshiba cca 3.700,- tak pochybuju že seženu nějak výrazně levněji externí box jak za 300-400,- no a to už jsem na ceně toho externího TEACu. Jen ta hmotnost mi u něj vadí ...
Podpis může být maximálně “50 bodů vysoký”, akorát že už nikdo neřekne, kolik řádků těch 50 bodů je. Tak raději pro jistotu nic … PRAVIDLA VIVAT!
- bonavox
- Začátečník

-
Viz třeba tady ...
70 x 11 x 125 milimetrů jsou míry doslova kapesní a s hmotností 280 gramů jej můžete nosit stále při sobě, aniž by Vás jakkoliv zatěžoval. WD se stejnou kapacitou váží 104g ...
A co je rychlost otáčení disku 4200 až 5400 otáček za minutu, to by mě taky zajímalo. Nevíte náhodou někdo co je v tom za disk?
70 x 11 x 125 milimetrů jsou míry doslova kapesní a s hmotností 280 gramů jej můžete nosit stále při sobě, aniž by Vás jakkoliv zatěžoval. WD se stejnou kapacitou váží 104g ...
A co je rychlost otáčení disku 4200 až 5400 otáček za minutu, to by mě taky zajímalo. Nevíte náhodou někdo co je v tom za disk?
- mm2004
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
No, nevím jestli vyrábí Teac disky, spíš je kupuje. A v tomto modelu bude asi WD. Tipuji to kvůli té rychlosti otáček.bonavox píše: ...
Pevný disk Western Digital z řady GreenPower disponuje sníženou spotřebou energie až o 38% oproti běžným diskům. Disky z řady GreenPower jsou také tiché a disponují technologiemi kolmého zápisu, IntelliPower™ (mění otáčky disku za chodu), IntelliSeek™ (přepočet optimálního seeku mezi dvěma požadavky), IntelliPark™ (parkování hlaviček při nečinnost pro zmenšení aerodynamického odporu), StableTrac™ (snížení vibrací a stabilizace ploten).
Pokud se pletu, tak máš alespoň vysvětleno co znamenají otáčky 4200 až 5400.
- HacIPex
- Začátečník

-
- bonavox
- Začátečník

-
Tak nakonec jsem vzal ten TEAC, začátkem týdne jej slevnili ještě o pětikilo, takže teď je tak o litr levnější jak ten WD. Navíc má příjemně malé rozměry, ten WD je trošku větší.
Jak jej budu mít v rukách, tak dám vědět dojmy.
Jak jej budu mít v rukách, tak dám vědět dojmy.
- bonavox
- Začátečník

-
Tákže ... disk mi právě přišel do ruky, Windows hlásí se jako Fujitsu K200T782 250GB.
Kolega Google mi ovšem moc nepomohl a o tomto konkrétním typu jsem nikde nic nenašel.
Co mě ale dožralo, že skutečné rozměry jsou 125 x 80 x 20 mm, což má do slibovaných 125 x 70 x 11 mm docela daleko. Spolu s jeho hmotností, která asi fakt bude těch 280 g, je to docela cihlička.

Kolega Google mi ovšem moc nepomohl a o tomto konkrétním typu jsem nikde nic nenašel.
Co mě ale dožralo, že skutečné rozměry jsou 125 x 80 x 20 mm, což má do slibovaných 125 x 70 x 11 mm docela daleko. Spolu s jeho hmotností, která asi fakt bude těch 280 g, je to docela cihlička.

Naposledy upravil(a) bonavox dne úte 13. lis 2007, 08:21, celkem upraveno 2 x.
- bonavox
- Začátečník

-
Takže další poznatek - disk je velmi pomalý, při kopírování více menších souborů je rychlost klidně i kolem 1MB/s. Má stávající Toshiba 120GB při kopírování toho samého nespadla pod 8MB/s. Diskje velký, těžký, strašně hřeje, zatřepu-li s ním něco v něm hrká ... dojem velmi špatný, rozhodl jsem se jej vrátit. Todle byl asi krok vedle
Takže beru svého druhého kandidáta WD Passport a doufám, že trošku napraví reputaci ...
Takže beru svého druhého kandidáta WD Passport a doufám, že trošku napraví reputaci ...
- mm2004
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
Fujitsu nedělá dobré HDD, napovídá tomu i ta cena. To moje 2GB flash klíčenka je téměř stejně rychlá. Dej vědět až budeš mít WD. Nezapomeň ji taky otestovat a dej sem výsledky jako od Fujitsu.bonavox píše:Takže další poznatek - disk je velmi pomalý, při kopírování více menších souborů je rychlost klidně i kolem 1MB/s. Má stávající Toshiba 120GB při kopírování toho samého nespadla pod 8MB/s. Diskje velký, těžký, strašně hřeje, zatřepu-li s ním něco v něm hrká ... dojem velmi špatný, rozhodl jsem se jej vrátit. Todle byl asi krok vedle![]()