Jde primární oddíl rozdělit?

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Bzuker
Začátečník
Začátečník

Jde primární oddíl rozdělit?

Příspěvek od Bzuker »

Zdravím...asi je to blbost ale stejně se zeptám jestli by to šlo. Mám disk rozdělený na 3 části: na primárním Céčku je Win XP, na Déčku data a na Éčku jen trocha místa pro virtuální paměť.
Chtěl bych nějak nainstalovat staré Windowsy (třeba ME) což by se asi mělo dát na primární oddíl a pak tam dát XP nebo zkusit Visty. Problém je v tom že teď nemůžu zálohovat data a nechci o ně přijít. Smazat primární oddíl a vytvořit z něj dva oddíly asi nepůjde že? Musel bych asi smazat i ty ostatní a všechno vytvořit znova:(
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Jde primární oddíl rozdělit?

Příspěvek od Dzin »

Bzuker píše:Zdravím...asi je to blbost ale stejně se zeptám jestli by to šlo. Mám disk rozdělený na 3 části: na primárním Céčku je Win XP, na Déčku data a na Éčku jen trocha místa pro virtuální paměť.
Chtěl bych nějak nainstalovat staré Windowsy (třeba ME) což by se asi mělo dát na primární oddíl a pak tam dát XP nebo zkusit Visty. Problém je v tom že teď nemůžu zálohovat data a nechci o ně přijít. Smazat primární oddíl a vytvořit z něj dva oddíly asi nepůjde že? Musel bych asi smazat i ty ostatní a všechno vytvořit znova:(
ME nemusi byt na primáru, spiš jde o to aby tam byl boot sektor IMHO ne?
Primární oddíl jde rozdelit. Zakaž swap a Partition Magicem to rozdel dle potřeby. Pak vytvoř oddil kam presuneš data o ktery nechceš prijit a pak prvni nainstlauj na primarní oddil teda ME, a XP nebo Vistu kam chceš ale musiš naisntalovat ME jako prvni XP si pak vytvoři boot manager, opačně bys musel konfigurovat boot manager a je to hodne prace navíc. Snad sem te dobre pochopil.
Asus X555L Přes SZ mě kvůli PC nekontaktujte, proto tu je naše fórum;-)
Obrázek ...web o čaji, čajování, motorkách, kaligrafii...
Bzuker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Bzuker »

no trošku se bojím toho partition magicu...nikdy jsem s tím nedělal a hodně lidí říká že s tím přišly o data. Nevím jak si myslel to že mám vytvořit oddíl kam přesunu data. Jsou na Déčku a to má 120 GB a je to skoro zaplněné. Celý disk má 160. Takže je musím nechat tam:( Bojím se s tím nějak čachrovat a nevím jestli není velký risk to zkoušet bez zálohování
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

Bzuker píše:no trošku se bojím toho partition magicu...nikdy jsem s tím nedělal a hodně lidí říká že s tím přišly o data. Nevím jak si myslel to že mám vytvořit oddíl kam přesunu data. Jsou na Déčku a to má 120 GB a je to skoro zaplněné. Celý disk má 160. Takže je musím nechat tam:( Bojím se s tím nějak čachrovat a nevím jestli není velký risk to zkoušet bez zálohování
Aha, tak jedině vypálit... Já bych to udelal tak že to "D" nechal jak je, ale data si pokud možno zazálohuj! A pak normálne naformátuješ oddíl z instalačky XP třeba ale uvedom si že ME neumi NTFS, takže je budes muset dát na FAT32. Takže PM udelej oddil jen na ME mám je na 3GB oddíle a stači to ;-) a pak zbytek dej na XP. Ty data nech jak jsou. A pri instalaci ME zvol at se naisntalují na ten 3 nebo 5GB oddíl, at si ho nazvou třeba C... nastav jako primární, myslim že si to instalačka z ME stejne tak jako tak nastavi. A pak instaluj XP. Pokud chces videt XP z ME tak XP a data musi byt FAT 32. Mám to taky tak XP a ME v dualbootu, akorat XP z ME nevidim, a mám to tak schválne, hdd pro data mám FAT 32 ten je společny.
Bzuker
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Bzuker »

a když pak třeba po nějaké době budu potřebovat zformátovat nějaký oddíl (třeba ''C'' kde bude Win Me) a nainstalovat znova, půjde potom opět vybrat z nabídky který Windows chci zpustit? Nebo když budu formátovat ''D'' s XPčkama? To by se mi pak přece Win Me zablokovaly a už bych je nespustil:( Myslím že už se mi to stalo dřív když jsem měl dva Windowsy tak nevím jestli je proti tomu nějaká ochrana.
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

Bzuker píše:a když pak třeba po nějaké době budu potřebovat zformátovat nějaký oddíl (třeba ''C'' kde bude Win Me) a nainstalovat znova, půjde potom opět vybrat z nabídky který Windows chci zpustit? Nebo když budu formátovat ''D'' s XPčkama? To by se mi pak přece Win Me zablokovaly a už bych je nespustil:( Myslím že už se mi to stalo dřív když jsem měl dva Windowsy tak nevím jestli je proti tomu nějaká ochrana.

Pomocí Ghosta nebo Acronise vytvoř zálohu čistých win ME to zazálohuje i boot sektor. XP klidne taky zazálohuj ale to ti vždy obnovi boot manager, takže když instalujes jako druhé XP ME tam dycky bude.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“