WD5000AAKS + SATA150

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Jiří Mrázek
Začátečník
Začátečník

WD5000AAKS + SATA150

Příspěvek od Jiří Mrázek »

Čauky potřebuju radu,
mám pevný disk Western Digital WD5000AAKS a základní desku MSI KT880 Delta a když disk připojím tak deska tento disk nevidí a detekce zařízení trvá oproti normálu výrazně déle, zkoušel jsem i vyměnit SATA kabel, na webu výrobce jsem nenašel, jestli se dá nějak přepnout na SATA150 (nebo jsem hledal špatně?). Máte někdo nějakou radu, díky předem.
faugusztin
Začátečník
Začátečník

Re: WD5000AAKS + SATA150

Příspěvek od faugusztin »

Jiří Mrázek píše:Čauky potřebuju radu,
mám pevný disk Western Digital WD5000AAKS a základní desku MSI KT880 Delta a když disk připojím tak deska tento disk nevidí a detekce zařízení trvá oproti normálu výrazně déle, zkoušel jsem i vyměnit SATA kabel, na webu výrobce jsem nenašel, jestli se dá nějak přepnout na SATA150 (nebo jsem hledal špatně?). Máte někdo nějakou radu, díky předem.
Toto ti asi pomoze - Jumper Settings - WD SATA and EIDE Hard Drives . Podla toho treba zapnut OPT1, tj dat jumper na piny 6 a 7 (vid spodok prvej strany PDF dokumentu)
Jiří Mrázek
Začátečník
Začátečník

Diky moc, ja jsem též našel něco podobného. http://wdc.custhelp.com/cgi-bin/wdc.cfg ... _topview=1
Ale jsou to docela machři, to Seagate, tam ma na to přimo jumper, to když si ho lidi koupí a nemji jumer, tak jsou namydleny. S timdle ma u me WD docela -
Godzzila
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Godzzila »

co takhle třeba udělat někdy enter

co znamená nevidí?? jako v tento počítač bo co?

při koupi nového HDD nejdříve musíte vytvořit diskový oddíl a sformátovat ho
faugusztin
Začátečník
Začátečník

Godzzila píše:co takhle třeba udělat někdy enter

co znamená nevidí?? jako v tento počítač bo co?

při koupi nového HDD nejdříve musíte vytvořit diskový oddíl a sformátovat ho
Neries to. Ide to u manualne prepnutie SATA2 disku do SATA1 rezimu kvoli problemovemu cipsetu na zakladnej doske, ktora to nevie sama urobit.
Godzzila
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Godzzila »

to není tak jistý
faugusztin
Začátečník
Začátečník

Godzzila píše:to není tak jistý
Ale no tak, ked uz silou mocou chces radit tak si zisti najprv fakty.
1) Ta jeho doska ma southbridge VIA VT8237.
2) Citujem z wikipedie :

Backward compatibility between SATA 1.5 Gbit/s controllers and SATA 3.0 Gbit/s devices was important, so SATA/300's autonegotiation sequence is designed to fallback to SATA/150 speed (1.5 Gbit/s rate) when in communication with such devices. In practice, some older SATA controllers do not properly implement SATA speed negotiation. Affected systems require user-intervention to manually set the SATA 3.0 Gbit/s peripherals to 1.5 Gbit/s mode, generally through the use of a jumper. Known faulty chipsets include the VIA VT8237 and VT8237R south bridges, and the VIA VT6420 and VT6421L standalone SATA controllers. SiS's 760 and 964 chipsets also initially exhibited this problem, though it can be rectified with an updated SATA controller ROM.

3) Otazka obsahovala tuto dost podstatnu informaciu : "když disk připojím tak deska tento disk nevidí a detekce zařízení trvá oproti normálu výrazně déle,". Neviem ako by si chcel rozdelovat a formatovat disk, ktory jednoducho nie je mozne najst, kedze ma s nim problem samotny SATA radic.
Godzzila
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Godzzila »

hele zbytečně se rady rozjížsíš uvidíme co napíše
faugusztin
Začátečník
Začátečník

Godzzila píše:hele zbytečně se rady rozjížsíš uvidíme co napíše
Doporucujem ti precitat si 3. prispevok znova. Ak si si nevsimol, tak problem je uz vyrieseny.
Jiří Mrázek
Začátečník
Začátečník

Klidek :-) Ja a faugusztin jsme nasli reseni problemu, a problem je uspesne vyresen. Mam sice problemovy cipset, ale to neznama, ze IT neznalec ho muze mit take a v tom pripade bude nestastny 8-) pravdepodobne, si nebude schopen najit sam rychlou pomoc a kdyz jo, tak nebude mit jumper a bude namydlenej :-) Napr. disky Seagate jumper obsahuji na prepinani SATA 150/300[/url]
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“