Zapojení hdd na zdroj

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
kufus
Začátečník
Začátečník

Zapojení hdd na zdroj

Příspěvek od kufus »

Zdravím, mám disk zapojený na tenhle kabel a chci se zeptat, jestli pude bez problému přepojit na "normální" kabel. A proč je vůbec na tenhle kabel zapojen? Viz obr. Obrázek
CPU C2D E4400 @ 2,7GHz MB GIGABYTE P35 DS3L RAM 2 x 1GB Kingston 800Mhz GK X1950PRO + Accelero S1 + 120 mm Xilence HDD WD2500YS Caviar + WD6400AAKS TV DTV2000H Monitor Acer 1916Csd ZDROJ KME 400W -> EC350W -> Corsair VX450
Notebook: HP ProBook 4510s
faugusztin
Začátečník
Začátečník

Re: Zapojení hdd na zdroj

Příspěvek od faugusztin »

[quote="kufus"][/quote]

Toto je napajanie pre SATA disky. A ze ci to pojde ? Neviem ci existuje nejaka konverzna predlzovacka v opacnom smere, ale zo standardneho molexu na tento konektor existuje.
Muad'Dib
Červená karta
Červená karta
Bydliště: Sobôtka 98/6, Rimavská Sobota, 97901, Slovenská republika, EÚ

Příspěvek od Muad'Dib »

faugusztin píše:Neviem ci existuje nejaka konverzna predlzovacka v opacnom smere, ale zo standardneho molexu na tento konektor existuje.
Neexistuje, bohužiaľ. Nemá totiž 3,3 V vodič (na tej hovadsky veľkej fotke ten oranžový, úplne vľavo). A opačná predlžovačka tiež takmer určite neexistuje - kto by, preboha, niečo také na čokoľvek potreboval??!!

A čo sa týka pôvodnej otázky, tak vo všeobecnosti by sa dalo povedať, že sa to nebude dať zapojiť na "normálny" konektor. Mnohé disky, dokonca dnes snáď väčšina, sa dá zapojiť už iba na SATA konektor.

Ale fakt, že asi nechápem, o čo tu ide, čo za pseudoproblém sa tu rieši...
faugusztin
Začátečník
Začátečník

Muad'Dib píše:
faugusztin píše:Neviem ci existuje nejaka konverzna predlzovacka v opacnom smere, ale zo standardneho molexu na tento konektor existuje.
Neexistuje, bohužiaľ. Nemá totiž 3,3 V vodič (na tej hovadsky veľkej fotke ten oranžový, úplne vľavo). A opačná predlžovačka tiež takmer určite neexistuje - kto by, preboha, niečo také na čokoľvek potreboval??!!
A toto je teda podla teba co ?

Edit: A neviem ako u teba, ale mne funguju s takouto konverziou (tj so 4 vodicmi) obe WD SATA disky uplne bez problemov.
Quakes
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Quakes »

Tak aby se v tom udělalo jasno
Máš SATA disk u kterého se běžně používá tento konektor a proto ho tam máš zapojen, pokud chceš použít HDD v jiném PC kde tento konektor nemáš tak musíš použít redukci kterou zde uváděl faugusztin.
Originální napájecí konektor pro SATA disky má sice i větev 3,3V ale zatím jsem se nesetkal s diskem který tuto větev vyžaduje a proto bohatě stačí ta redukce která tu 3,3V větev nemá.
V dobách začátků SATA disků některé disky měli současně jak SATA napájecí konektor tak i klasický 4 pin Molex konektorem ale zapojen má být vždy jen jeden z nich.
Intel Core i7-4930K 3,4GHz + Zalman CNPS14X, deska ASRock X79 Extreme9, 4x4GB RAM CRUCIAL Ballistix, SSD Crucial MX200 500GB + HDD 500GB, grafika Asus GeForce GTX 1070, case Corsair 300R Carbide Series, zdroj Seasonic X-650, zvukovka Asus Xonar Phoebus, DVDRW + BD-RE
Sbírka 14 ks mini PC Shuttle X + sbírka 100 ks grafických karet
Notebook – Asus M70V - Core 2 Duo P8400 2,26GHz, 17“ WUXGA, 4GB RAM, SSD Intel X25M 80GB a HDD WD 320GB, ATI Radeon HD3470, BD-ROM
kufus
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kufus »

to Quakes, tak přesně tohle jsem chtěl slyšet, protože já tam mám oba dva konektory na disku, takže tím pádem si můžu vybrat který použiju?
CPU C2D E4400 @ 2,7GHz MB GIGABYTE P35 DS3L RAM 2 x 1GB Kingston 800Mhz GK X1950PRO + Accelero S1 + 120 mm Xilence HDD WD2500YS Caviar + WD6400AAKS TV DTV2000H Monitor Acer 1916Csd ZDROJ KME 400W -> EC350W -> Corsair VX450
faugusztin
Začátečník
Začátečník

kufus píše:to Quakes, tak přesně tohle jsem chtěl slyšet, protože já tam mám oba dva konektory na disku, takže tím pádem si můžu vybrat který použiju?
Ano, ale nezapoj oba naraz :-)
Muad'Dib
Červená karta
Červená karta
Bydliště: Sobôtka 98/6, Rimavská Sobota, 97901, Slovenská republika, EÚ

Příspěvek od Muad'Dib »

faugusztin píše:A toto je teda podla teba co ?

Edit: A neviem ako u teba, ale mne funguju s takouto konverziou (tj so 4 vodicmi) obe WD SATA disky uplne bez problemov.
To je síce nejaká "napájacia predlžovačka", ktorá má tvar podobný napájacej zásuvke pre Serial ATA, avšak nevyhovuje špecifikácii, v ktorej sa píše, že musí obsahovať prívodné napätie 3,3 V. A konkrétne v tejto zásuvke chýbajú 1. 3 vodiče (zľava).
Okrem toho, pre správnu funkciu zapájania a odpájania zariadení za chodu sa vyžaduje, aby boli prítomné všetky 3 napájacie napätia, teda aj napätie 3,3 V.

To som si ja nevycucal v prsta, to hovorí špecifikácia; tým som, samozrejme, nechcel tvrdiť, že ti tie disky nebudú fungovať; niektoré môžeš dokonca odpojiť i pripojiť za chodu a zariadenie a aj radič tento "malý šok" väčšinou zvládnu pomerne dobre a budú spolu vedieť potom aj normálne komunikovať - aspoň teda ja mám takú osobnú skúsenosť.

Okrem toho, pri použití napájacej zásuvky pre Serial ATA sa 11. vodič v zásuvke môže využiť na komunikáciu umožňujúcu tzv. postupné roztáčanie diskov pri spustení (počítača, príp. radiča) alebo následne oznamovanie činnosti zaradenia.

Ale aj tak celkom dobre nechápem, načo je tu táto téma... Totiž, vždy je lepšie zapojiť tú Serial ATA zásuvku - ba dokonca aj keby nešlo o tie 3,3 V napájacie vodiče, tak už len z mechanického hľadiska je to spojenie oveľa lepšie (aspoň to tuším tvrdí tá špecifikácia).
faugusztin
Začátečník
Začátečník

Muad'Dib píše: Ale aj tak celkom dobre nechápem, načo je tu táto téma... Totiž, vždy je lepšie zapojiť tú Serial ATA zásuvku - ba dokonca aj keby nešlo o tie 3,3 V napájacie vodiče, tak už len z mechanického hľadiska je to spojenie oveľa lepšie (aspoň to tuším tvrdí tá špecifikácia).
Tema tu je, lebo tu kufus tento konektor nepoznal :-)
kufus
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kufus »

Já ho poznal, jenom jsem potřeboval ho přepojit na ty obyčejné, tak radši se první zeptám nebo snad ne? 8)
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“