Asi už odchází... (LG 4163b)

Vše o CD-R/RW, DVD±R/RW, Blu-ray, HD DVD, ZIP, FDD a dalších.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Václav Sedlář
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar
Kontaktovat uživatele:

Asi už odchází... (LG 4163b)

Příspěvek od Václav Sedlář »

Na mém záložním PC mám 2,5roku starou vypalovačku LG GSA4163b.Teď se objevil problém se čtením a zápisem přepisovatelných CD/DVD.Myslel jsem si že se vrátil problém s nekompatibilitou mechaniky s deskou+ cd-rom mechanikou, a tak jsem mechaniku přehodil na 2. PC, ale ten samý problém.Mechanika však na PC funguje-čte dobře, když se automaticky přepne na PIO mod.Při vypalování DVD RW to v neru po chvíli vypalováni skončí na 1% a vypíše chybovou hlášku: PMA update failure,Could not perform end of Disc-at-once.
http://www.edisk.cz/stahni/74355/Log.txt_7.7KB.html

Opravdu mechanika odchází?

P.S.:Když jsem dal znovu vypálit projekt, na stejné DVD stejnou mechanikou, tak to zatím vypaluje úspěšně (zatím je vypáleno 25%)
Václav Sedlář
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar
Kontaktovat uživatele:

Bathory
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bathory »

A zkusils jiný média ?
Bathory
Václav Sedlář
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar
Kontaktovat uživatele:

Ano i ne: Všechny media jsou od Verbatim, jde o DVD+ i - RW klasický i 8 cm a CD-RW. Asi před 2 měsíci kdy jsem s tou mechanikou naposled na tyto konkrétní media vypaloval, tak to šlo.Když to omylem zapíše "uspěšně", tak to zase nepřečte, ale jiné novější mechaniky to přečtou.Když to vypálím v jiné mechanice, tak to většinou přečte.FW tam je nejnovější.Mám ale poci, že od té doby co jsem ten FW změnil, tak to začalo blbnout-může to mít vliv?Originál tam byl A102 teď tam je A106.
Cobrax
Nováček
Nováček

Příspěvek od Cobrax »

No a muzes tam dat zpatky ten starsi? Pripadne ten novej znovu...
Václav Sedlář
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar
Kontaktovat uživatele:

Cobrax píše:No a muzes tam dat zpatky ten starsi? Pripadne ten novej znovu...
Až budu u svého PC, tak se pokusím ten FW najít.
Ozana
Nováček
Nováček

Příspěvek od Ozana »

An IDE device runs in PIO mode instead of in DMA mode after you update the firmware for the device in Windows XP
http://support.microsoft.com/kb/920918/en-us
tuto neveřejnou záplatu najdete na
http://thehotfixshare.net/board/index.p ... wfile=1338
provede update Atapi.sys na verzi 5.1.2600.2939
IkE Blaster
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od IkE Blaster »

vyzkousel si i jiny programy nez nera? me tedka prestal fungovat nero vision 2, tak jsem ozelel menu a sel do xtodvd. podobne chyby, vetsinou v 60% vypalovani, coz nastve kdyz na to zapomenes a udelas to 3x :oops:
Václav Sedlář
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar
Kontaktovat uživatele:

Ano, zkusil jsem na vypalování ashampoo, nebo jak se to píše.
Spíš je problém se čtením-něco vpálím na jiném PC a je to všude čitelné, ale strčím do této mechaniky a nepřečte to.
Václav Sedlář
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar
Kontaktovat uživatele:

Tak dnes jsem udělal několi pokusů.Zkusil jsem růzdné FW A103 a A104.Odinstaloval jsem řadiče i mechaniku, přehazoval kabely a zkoušel růzdná připojení.Odinstaloval jsem nero i ashampoo a clone CD, vyčistil jsem registry.Pak jsem zkusil smazat CD ve win XP a začalo to mazat, po chvíli to napsalo hlášku, že je CD úspěšně vymazané, ale nebylo-vše to tam zůstalo. Když jsem mechaniku přepnul jednou do PIO, tak to DVD s filmem načetlo, ale potom to už nešlo dát do DMA,musel jsem ji odinstalovat.Mechanika načítá všechny originál media i dvouvrstvé,načítá i dvd z DVD rekordéru, ale filmy vypálené na PC ne.Když jsem v nouzovém režimu zkusil vypálit DVD-RW v PIO, tak se to povedlo.Když jsem v nouzovém režimu vložil jedno z DVD, které nechce načíst v normálním režimu, tak ho načetla.Nechal jsem ho v mechanice a PC restartoval do klasického režimu a DVD šlo normálně přehrát.Když film zkončil a já jsem DVD vyndal a znova vložil do mechaniky, tak ho už nenačetla.CD čte v pohodě, i DVD čte, kromě vypálených filmových DVD (jednovrstvých).Kdysi je v pohodě četla.

Pořád mám pocit, že to dělá nějaký software, ale jaký? A jak odinstaluji ovladač LS, který se mi pořád spouští po startu a byl součástí nera 7, ale mechanika LS nepodporuje.
Muad'Dib
Červená karta
Červená karta
Bydliště: Sobôtka 98/6, Rimavská Sobota, 97901, Slovenská republika, EÚ

Příspěvek od Muad'Dib »

No to se mi snad jenom zdá!!! Houfy lidí tady radí, aniž by se vůbec obtěžovaly stáhnout si ten soubor záznamového deníku!
Ozana píše:An IDE device runs in PIO mode instead of in DMA mode after you update the firmware for the device in Windows XP
http://support.microsoft.com/kb/920918/en-us
Obávám se, že tohle s tím nemá nic společného... Vztahuje se to zřejmě pouze na případy, kdy je mechanika redetekována okamžitě po nahrání nového firmwaru, tedy nikoliv až po restartu a nové inicializaci řadiče.

Co se týče toho ovladače pro Lightscribe, nebo co to vlastně je, tak na to už asi budeš muset přijít sám - klidně si za to založ nové téma. Já s tím totiž nemám vůbec žádné zkušenosti, mně se nic takového nezobrazuje, mám Nera 7 a žádnou mechaniku s LightScribe, pouze s LabelFlash.
Ale pochybuji, že by v tom měl být nějaký problém, který by z registrační databáze nebo souborového systému nešel vykuchat.

Ano, je dost možné, že mechanika "odchází"...
Omlouvám se za opožděnou odpověď, ale něco mi do toho přišlo a pak jsem na to nějak pozapoměl...

Jinak, tohle jsem svého času, zhruba před 2 lety, našel na fóru CDfreaks a uložil si to. Bohužel mají momentálně nějaké problémy s databází, ale naštěstí já jsem to na disku našel...
Program Memory Area Update Failure
A PMA Update error, or Program Memory Area Update Error, occurs when the CD or DVD tries to close off the session but can't write the updated TOC information to the Program Memory Area.

The PMA area is the 'Program Memory Area' on the media. When you begin writing to a disc, in Track-At-Once mode the Lead-In is reserved, but not written too as yet, as the data has yet to be written to the disc. And the Lead-in contains information as to where the data is located on the disc so that it can be retrieved later when you go to read the disc.

Till the Lead-In is written, this information is contained in the PMA on the disc. There is a limited number of times that you can write to the PMA, but normally it's impossible to fill that area up before you have filled up the disc.

The problem occurrs during stress testing. OPC script (>95 times) on a CD-R disk. Stress test reports Program Memory Area Update Failure when attempted to calibrate over 95 times.

When you are unable to write to the PMA area, it's normally caused by poor media, dust on the optical head, recording software problems, old firmware on the recorder, or a recorder in need of alignment. But 90% of the time its media related.
Kdyžtak to mohu i přeložit, ale momentálně jsem příliš líný na nošení dřiví do lesa.

Jinak, nemá smysl žonglovat s různými verzemi firmwaru, ty zřejmě nic nevyřeší. (Nemluvě o tom, že "downgrade" firmwaru tuším není u LG ani oficiálně podporován. ;-) ) Nech tam ten nejnovější, v tom problém být nemůže...

Zkus tu mechaniku třeba rozdělat a vyčistit ji čočku. (Zde předpokládám, že víš jak...)

Když ta "filmová DVD" (formát DVD-Video?) nenačte, co se u toho objeví v systémovém deníku ("Event Viewer -> System")?

Mé domněnky jsou založe na tom, že ta mechanika má už 2,5 roku života za sebou, nu a za tu dobu se mohlo leccos zašmodrchat. Ta čočka může být už klidně i zaprášená... A pak nevím jak tento model (u mně bezvadně šlape, stáří téměr 3 roky, i když ji momentálně nepoužívám), ale některé straší modely trpěly třeba vysycháním maziva na kolejničkách, stačilo je lehce promazat.

Jinak, co se týče tvého podezření na konflikt se softwarem, pak... nevím, co na to říct. Ovšem vypadá to divně - a já se vlastně v tomhle až tak nevyznám - ale musíš si uvědomit, že tam máš Windows XP, což by jako důvod pro konflikt se softwarem mohlo snad i stačit - to je přeci také software. Myslím to ovšem spíš vážně, než žertem, protože Windows XP má v sobé něco jako tu "službu vypalování", nebo co to je, prostě to, co zabezpečuje to "IMAPI (Image Mastering API)", čili pokud je to spuštěno nebo povoleno, tak to možná také může dělat problémy.
Omlouvám se ale, že to doho vlastně vůbec nevidím a nerozumím tomu, co to vlastně dělá, takže to pouze takhle zoufale plácám, když mě nic jiného (natožpak kloudného) nenapadá... Prostě jako když tonoucí se i stébla chytá - když už si prý odinstaloval všechno a ono to prý pořád vypadá na konflikt se softwarem...
Nejdřív ale zkus odstranit ten software pro LightScribe!

Nebo prostě nějak nefunguje režim DMA přenosů. To může mít také různé příčiny, mezi něž může patřit i "poněkud porouchaný" datový kabel. (Nevím, zda si ho vyměňoval, když si ji zkoušel v jiném počítači...) Můžeš ho tedy zkusit i vyměnit, klidně tam pro jistotu můžeš dát i 80-ti žílový.

Přesto bych ale to nejspíš tipoval na vadná média, případně zaprášenou optickou hlavu.

Případně snad ještě... jak vypadají u Tebe podklíče 0001, (případně 0002) Standardního ATA řadiče, tedy

Kód: Vybrat vše

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0001
, resp.

Kód: Vybrat vše

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Class\{4D36E96A-E325-11CE-BFC1-08002BE10318}\0002
Ne že by mi to nějak moc pomohlo, nebo že bych si od toho nějak moc sliboval, ale mohou tam být stopy něčeho podezřelého.
(Nebo je tahle mechanika snad na nějakém "nestandardním" ATA řadiči?)
IkE Blaster
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od IkE Blaster »

nepouzivas nero drivespeed?
Václav Sedlář
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar
Kontaktovat uživatele:

Tak je to vyřešeno (skoro):
Opravdu to dělal ten proces LSS.exe a je to ovladač LS.Byl nainstalován s ovladači tiskárny HP D2300, kterou jsem asi před měsícem odinstaloval, ale něco tam po nich zůstalo v registrech a v systémových souborech a spoští se ten proces LSS.exe a HPZipm12.exe. Tyto procesy/programy nejdou odinstalovat, tak jsem použil příkaz msconfig a zakázal spouštění a média s filmem to čte jak za mlada, (až na 2, ale to bude asi tím mediem).
Ještě jeden nedořešený problém: Vypálená RW nejdou smazat-mechanika se chová, jako by mazala, ale na konci to hodí chybu, nebo většinou to napíše, že medium je vymazané, ale při tom na mediu data zůstanou netknutá. Zjistil jsem však, že moje první CD-RW 4x verbatim, které jsem vždy na této mechanice používal vymazat jde, ale nová DVD/CD RW vymazat nejdou.
Muad'Dib
Červená karta
Červená karta
Bydliště: Sobôtka 98/6, Rimavská Sobota, 97901, Slovenská republika, EÚ

Příspěvek od Muad'Dib »

Václav Sedlář píše:Tak je to vyřešeno (skoro):
To jsem opravdu rád... Málokdo se totiž obtěžuje sem dát svůj záznam z vypalování Nerem...
Václav Sedlář píše:Opravdu to dělal ten proces LSS.exe a je to ovladač LS.
Jen aby to opravdu byl "pouze" "ovladač LS"...
Václav Sedlář píše:Byl nainstalován s ovladači tiskárny HP D2300, kterou jsem asi před měsícem odinstaloval, ale něco tam po nich zůstalo v registrech a v systémových souborech a spoští se ten proces LSS.exe a HPZipm12.exe. Tyto procesy/programy nejdou odinstalovat,
To mi právě připadá divné, že nejdou odinstalovat... Já už jsem jímal i podezření na nějaký malware typu StarForce a pod. Také sice mám inkoustovou tiskérnu od HP, ale nic takového jsem totiž nezaznamenal... Ale s tímhle softem pro LightScribe od HP jsem se už setkal, asi tak před 2 týdny na 1 noťasu.
Václav Sedlář píše:tak jsem použil příkaz msconfig a zakázal spouštění a média s filmem to čte jak za mlada, (až na 2, ale to bude asi tím mediem).
Ale jak je to možné, že nejsou odinstalovat?! Vždyť když si použil msconfig.exe, tak tam přeci muselo být umístění, odkud se to spouští, ne?
Václav Sedlář píše:Ještě jeden nedořešený problém: Vypálená RW nejdou smazat-mechanika se chová, jako by mazala, ale na konci to hodí chybu, nebo většinou to napíše, že medium je vymazané, ale při tom na mediu data zůstanou netknutá. Zjistil jsem však, že moje první CD-RW 4x verbatim, které jsem vždy na této mechanice používal vymazat jde, ale nová DVD/CD RW vymazat nejdou.
To by mohlo být také způsobeno vadnými médii - jsou to také ty stejné Verbatimy, nebo nikoliv? Dále, nepíšeš, zda to postihuje nejenom snad DVD-RW, ale i DVD+RW... Na ta nová média lze zapisovat, je to médium pak čitelné, nebo pouze po zapsání nejde smazat?

Zdá se mi, že vypalovačky od LG měly tuším takovou vlastnost, že DVD-RW média nešla pak přečíst jinde, ale už netuším, co to bylo, zda rychlé vymazání, nebo celkové vymazání či formátování... Bathory o tom psal i několikrát, jenom ta má makovice si na to ne a ne vzpomenout... A hledat se mi to nechce. Sám jsem se s tím nikdy nesetkal, jelikož jsem DVD-RW nikdy nepoužíval.
Častým zdrojem problémů v takových případech případech byla přítomnost InCD, které se do toho jaksi vměšovalo. Ale to platilo asi pro starší verze, a Ty máš verzi 7.7.5.1, takže tam by už nic takového být asi nemělo.
Kdyžtak zkus případně jiný program pro smazání - a nejlépe asi bez přítomnosti InCD, alespoň dočasně (zastav službu "InCD Helper" (InCDsrv.exe, to by mělo stačit, InCD.exe by se pak měl ukončit i sám).
Václav Sedlář
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar
Kontaktovat uživatele:

Jsou to ty stejné Verbatimy.CD-RW a DVD+i-RW po vypálení nejdou na této mechanice smazat, v jiné mechanice smazat jdou a je to potom ok.

LSS.exe jsem v msconfigu odškrtl v záložce služby.

Mazání jsem zkoušel v Neru 6, Neru7 Ashampoo, Clone CD.
Václav Sedlář
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar
Kontaktovat uživatele:

Tak jsem udělal formát+reinstal Win XP Pro a stejně ty media nejdou vymazat- až na to nejstarší CD-RW emgeton 4 rychlostní-to jde vymazat/vypálit v nouzovém režimu (mechanika i hdd jsou v PIO).

Edit:

Tak jsem mechaniku přehodil do jiného PC a jde vypalovat/mazat pouze medium emgeton 4x. Když jsem teda vymazal ty RWčka verbatim v jiné mechanice (benq), tak se to vymazalo, ale v LG 4163b to při vypálení hází chybu EndTrack.
Václav Sedlář
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar
Kontaktovat uživatele:

Tak potvrzeno- mechanika je na konci svého života- v jiném kompu jsem zkusil vypálit problematická 8cm media DVD-RW 2x rychlostní a nešlo to, tak jsem nastavil rychlost 1x a vypálilo se to a bylo to v jiných mechanikách čitelné, ale v 4163b to nepřečetlo a ukázalo prázdný disk.
Odpovědět

Zpět na „Optická, výměnná a jiná zařízení“