Cvakání hlaviček
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- Kubaiss
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
Cvakání hlaviček
mám dva disky, každý na jiném řadiči, vždy jako master. Na prvním řadiči mám systémový disk a vypalovačku. problém je v tom, že mi občas začnou cvakat hlavičku HDD. Podle mě to je odcházejích diskem, protože nevydává občas dobré zvuky. Táta přišel s tím, že to muže být defragmentací, že hlavičky musi moc litat sem tam, což tím nebude, pac disk je projižden diskeeprem často, a nebo odcházejícím řadičem na zakl. desce. ale ta mechanika mi v pohodě funguje, vypaluje hodne dvd a je na tom radiči taky. tak se chci zeptat, zda to může být tim řadičem a ovlivnovalo to jen disk, nikoliv mechaniku?
a jde nějakých programem zjistit "kondici" disku? mam nainstalovany Hard Drive Inspector a HDDLife a nějaké problémy nehlásí. je jeste nejaky jiny software?
a jde nějakých programem zjistit "kondici" disku? mam nainstalovany Hard Drive Inspector a HDDLife a nějaké problémy nehlásí. je jeste nejaky jiny software?
- Muad'Dib
- Červená karta

-
- Bydliště: Sobôtka 98/6, Rimavská Sobota, 97901, Slovenská republika, EÚ
Nenapsal jsi o jaký disk jde, přesné typové označení.
A co se týče toho cvakání, tak v závislosti od typu (značky) disku může být občasné cvaknutí normální, když se jeho mechanické součásti se "přizpůsobují" teplotě (termální rekalibrace) - př.: Hitachi.
To je zcela normální způsob.
Nevím, ale jak se u toho chová ten Tvůj a jak vlastně "vypadají" ta cvakání.
Jinak, obvykle to lze zjistit kterýmkoliv programem, co umí přečíst data S.M.A.R.T.-u. Jelikož máš Windows, tak jeho ovladače to umožňují.
Také bys možná mohl zkusit otestovat to prográmkem na kontrolu disku, třeba tím od výrobce. Některé na základě na základě S.M.A.R.T. dat ti rovnou řeknou, že ten disk bys měl vyměnit - myslím, že ten od Western Digital-u v "Data Lifeguard Diagnostics" to dělá. Nebo Hitachi má v "Drive Fitness Test" něco jako "Excerciser", který ten disk dokáže "ponamáhat" a pak ohlásit případné vady.
(Ovšem, že při použití jiného prográmku, než toho od výrobce, bude obvykle podstatná část jeho funkcí nedostupná.)
Jinak, případnou fragmentací by to být nemělo...
A co se týče toho cvakání, tak v závislosti od typu (značky) disku může být občasné cvaknutí normální, když se jeho mechanické součásti se "přizpůsobují" teplotě (termální rekalibrace) - př.: Hitachi.
To je zcela normální způsob.
Nevím, ale jak se u toho chová ten Tvůj a jak vlastně "vypadají" ta cvakání.
Jinak, obvykle to lze zjistit kterýmkoliv programem, co umí přečíst data S.M.A.R.T.-u. Jelikož máš Windows, tak jeho ovladače to umožňují.
Také bys možná mohl zkusit otestovat to prográmkem na kontrolu disku, třeba tím od výrobce. Některé na základě na základě S.M.A.R.T. dat ti rovnou řeknou, že ten disk bys měl vyměnit - myslím, že ten od Western Digital-u v "Data Lifeguard Diagnostics" to dělá. Nebo Hitachi má v "Drive Fitness Test" něco jako "Excerciser", který ten disk dokáže "ponamáhat" a pak ohlásit případné vady.
(Ovšem, že při použití jiného prográmku, než toho od výrobce, bude obvykle podstatná část jeho funkcí nedostupná.)
Jinak, případnou fragmentací by to být nemělo...
- Kubaiss
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
Jedná se o disk Maxtor DiamondMax Plus 9 120 GB (foto)
Definování toho cvakání bude horší, ale to není dočasné, to prostě začne a pokud nevypnu PC, tak to dělá pořád.
Vypnu pc, chvilku počkám, pak zapnu pc a disk jede v pohodě. Třeba tedka v pondělí bežel asi 2 hod., pak jsem šel pryč, tak jsem pc vypl. Když jsem se vrátil a zapl, tak bežel 30 min. a začal cvakat, vypnu, čekám. Pak začal cvakat hnedka po zapnutí. Takhle 3 zapnutí cvakal, tak jsem ho nechal být. A od té doby zase běží bez cvakání.
SMART výpis disku z programu HardDrive Inspector (vypis).
Se kouknu, jestli takový nějaký prográmek má i Maxtor.
Definování toho cvakání bude horší, ale to není dočasné, to prostě začne a pokud nevypnu PC, tak to dělá pořád.
Vypnu pc, chvilku počkám, pak zapnu pc a disk jede v pohodě. Třeba tedka v pondělí bežel asi 2 hod., pak jsem šel pryč, tak jsem pc vypl. Když jsem se vrátil a zapl, tak bežel 30 min. a začal cvakat, vypnu, čekám. Pak začal cvakat hnedka po zapnutí. Takhle 3 zapnutí cvakal, tak jsem ho nechal být. A od té doby zase běží bez cvakání.
SMART výpis disku z programu HardDrive Inspector (vypis).
Se kouknu, jestli takový nějaký prográmek má i Maxtor.
- Surgical
- Začátečník

-
- Kubaiss
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
- Muad'Dib
- Červená karta

-
- Bydliště: Sobôtka 98/6, Rimavská Sobota, 97901, Slovenská republika, EÚ
Nevím, mohlo by to být cokoliv, včetně špatné kabeláže, "nestíhajícího" zdroje nebo kolísání v napájení - není na ten zdroj, u toho disku připojen nějaký blbý, divný větráček, nebo něco takového?
Mohlo by to být cokoliv z výšeuvedeného; ve výpisu SMARTu Maxtoru se bohužel zřejmě nevyznám a nejsem si jist, zda se těm datům dá alespoň trošičku věřit, nebo zda jsou to pouhé nesmysly...
Přesto to ale vypadá tak - abych to řekl kulantně - že ten disk toho už asi leccos zažil a na nějakého mladíka zřejmě nevypadá. Nu a cvakání disku prakticky nikdy nevěští nic dobrého. Pokud se tam mlátí hlavička o něco, pak by také mohla dříve nebo později odejít do věčných lovišť. Každopádně by bylo dobré se na tuhle eventualitu připravit...
A ještě otázečka: když tak cvaká, dá se s ním (s poćítačem) normálně dělat, nebo prostě vytuhává? Pokud ano, měla by být všecha data nejspíš urychleně zazálohována a pak už asi jenom čekat, jak dlouho mu to ještě vydrźí...
Mohlo by to být cokoliv z výšeuvedeného; ve výpisu SMARTu Maxtoru se bohužel zřejmě nevyznám a nejsem si jist, zda se těm datům dá alespoň trošičku věřit, nebo zda jsou to pouhé nesmysly...
Přesto to ale vypadá tak - abych to řekl kulantně - že ten disk toho už asi leccos zažil a na nějakého mladíka zřejmě nevypadá. Nu a cvakání disku prakticky nikdy nevěští nic dobrého. Pokud se tam mlátí hlavička o něco, pak by také mohla dříve nebo později odejít do věčných lovišť. Každopádně by bylo dobré se na tuhle eventualitu připravit...
A ještě otázečka: když tak cvaká, dá se s ním (s poćítačem) normálně dělat, nebo prostě vytuhává? Pokud ano, měla by být všecha data nejspíš urychleně zazálohována a pak už asi jenom čekat, jak dlouho mu to ještě vydrźí...
- Kubaiss
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
tak abych vzal tu situaci od začátka, takhle je trochu vytržená z kontextu.
původně v pc byly 2 disky, 2x stejny ty maxtory, jenže prvni systemovy začal odcházet takovým způsobem, že při práci hrozně řval, pomalu načítal, pálit data se z něj nedala, protože tuhl. tak se vyřadil a na jeho misto, jako systemovy se posunul druhy maxtor (o tom se bavim v tomhle topicu) a dokoupil se další disk.
odcházel ten první maxtor (tedka možná už oba) z toho důvodu, že měli špatné chlazení, rozumej žádné. jeden měl teplotu 55°C a druhy 45°C (to jsem psal -zde-)
tak asi z toho dlouhodobějšího přehřívání je poškozeny i tenhle maxtor.
kabeláží to nebudu, protože ta se pred 14 dny menila z plochých na kulaté kabely...
K té otázečce: abych řekl pravdu nevim... já hnedka vypinal pc...
původně v pc byly 2 disky, 2x stejny ty maxtory, jenže prvni systemovy začal odcházet takovým způsobem, že při práci hrozně řval, pomalu načítal, pálit data se z něj nedala, protože tuhl. tak se vyřadil a na jeho misto, jako systemovy se posunul druhy maxtor (o tom se bavim v tomhle topicu) a dokoupil se další disk.
odcházel ten první maxtor (tedka možná už oba) z toho důvodu, že měli špatné chlazení, rozumej žádné. jeden měl teplotu 55°C a druhy 45°C (to jsem psal -zde-)
tak asi z toho dlouhodobějšího přehřívání je poškozeny i tenhle maxtor.
kabeláží to nebudu, protože ta se pred 14 dny menila z plochých na kulaté kabely...
K té otázečce: abych řekl pravdu nevim... já hnedka vypinal pc...
- P_V
- Začátečník

-
Realokované sektory, ecc chyby... ten disk už nebude ve 100% zdraví. Ostatní hodnoty jsou poněkud zvláštní, například power cycles je víc než start/stop cycles - obvykle je to naopak. Za každé cvaknutí by měla narůstat hodnota Load/unload cycles, ale tady je překvapivě 0. Asi si u Maxtorů vykládají ty hodoty po svém.Kubaiss píše:SMART výpis disku z programu HardDrive Inspector (vypis).
- Kubaiss
- Nováček

- Kontaktovat uživatele:
už mám odpověď......dneska mi to udělalo zas a při cvakání počítač vytuhne a nejde nic dělat.Muad'Dib píše:
j... nový disk už je objednán.P_V píše:Realokované sektory, ecc chyby... ten disk už nebude ve 100% zdraví. Ostatní hodnoty jsou poněkud zvláštní, například power cycles je víc než start/stop cycles - obvykle je to naopak. Za každé cvaknutí by měla narůstat hodnota Load/unload cycles, ale tady je překvapivě 0. Asi si u Maxtorů vykládají ty hodoty po svém.Kubaiss píše:SMART výpis disku z programu HardDrive Inspector (vypis).
Děkuji Vám pánové za rady a tipy