nebootujici WXP se SATA diskem na externim radici

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
grim
Nováček
Nováček

nebootujici WXP se SATA diskem na externim radici

Příspěvek od grim »

ahoj vespolek

Poridil jsem si radic Kouwell 571S a k nemu SATA disk WD3200KS. Po jejich pripojeni mi odmitaji nastartovat WXP (SP2 EN). Cely pocitac zamrzne tesne po POSTu, posledni hlaska, ktera se objevi je "Verifying DMI...". Potom pomuze uz jenom studeny restart.
Puvodne jsem myslel, ze za to muze zmena hardwaru, ale reinstalace Woken nic nevyresila. Se Slaxem (5.0.6) probehne start uspesne a system disk (i radic) spravne rozezna a namountuje, takze se zrejme nejedna o HW problem.

Pokud odpojim disk (a radic ponecham) XP se rozbehnou bez problemu, vyzadaji si ovladace a radic nainstaluji (bez problemu). Disk je ale podle vseho v poradku (funguje pod Slaxem na stejnem HW a zkousel jsem ho i na jine konfiguraci s nF4 - na radici nF4 i na integrovanem Silicon Image - ASUS K8N4-E Deluxe). Na teto konfiguraci (Asus) jsem zkousel i samotny radic (vcetne disku i bez nej) - opet bez problemu.

Zkousel jsem disk najumperovat na SATA/150 se stejnym vysledkem (neuspesne), stejne jako odpojit vsechna ostatni zarizeni na PCI sbernici a v BIOSu zakazat vsechna integrovana zarizeni a zrusit pretaktovani i tweak pameti (i nahrat "default bios" a "safe bios"). Stejne tak jsem zkousel posouvat radic po jednotlivych PCI slotech.

Instalace novych XP probiha uspesne az do prvniho bootu z disku, kdy skonci se stejnym vysledkem ("Verifying DMI.." a konec). Instalator XP ale radic ignoruje (nezna ho), takze uspesne bootovani z instalacniho CD nepovazuju za uspech). Zatim jsem nezkousel vnutit mu ovladace k radici, protoze nemam disketovou mechaniku (snad dnes vecer).
Stejne tak jsem nezkousel flashnout firmware radice (ani jsem nehledal, jestli je to mozne - otazka: je to mozne v tomhle konkretnim pripade?).

Jeste jsem se nezminil: Mohlo by se zdat, ze problem je v tom, ze BIOS se po probehnuti POSTu pokousi nabootovat system z pridaneho SATA disku. Tahle moznost se mi ale nezda, protoze:
- v BIOSu mam nastaveno bootovani z HDD-0 (coz je imho IDE-0.0) a bootovani z ostatnich zarizeni je "disabled"
- chtel-li bych bootovat z radice, musel bych nastavit bootovani ze SCSI (nejsem si 100% jisty, tuhle moznost jsem nikdy nepouzil) - a to nastaveno nemam
- kdyby se BIOS pokousel hledat system na disku na radici, nemohl by ho najit (neni tam) a protoze bootovani z ostatnich zarizeni je "disabled", musel by vyhodit hlasku... hm, z hlavy nevim jak to presne je, neco jako "SYSTEM NOT FOUND, INSERT DISK AND PRESS ANY KEY"

HW:
Abit ST6 (chipset i815)
Sapphire R9600
IDE-0.0 - Seagate 20G (ATA100) - systemovy
IDE-1.0 - NEC 4550A
ostatni HW snad ani neni potreba uvadet, jak jsem uz psal, problemy pretrvavaji i po odebrani veskerych PCI karet i dalsiho HW (Imho stejne neni problem v HW ale ve Wokenicich)

Poradite nekdo "kudy z konopi"?
PS: na tech XP trvam, jiny OS me nespasi, ale abych nevysel ze cviku, bych mohl zkusit nainstalovat W2k - jenom jestli se to rozbehne.

Btw: je mozne se pri instalaci XP obejit bez disketove mechaniky, kdyz budu chtit pridat ovladace k onomu radici (nebo jakemukoliv jinemu HW)?
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Re: nebootujici WXP se SATA diskem na externim radici

Příspěvek od Shit »

grim píše:Zatim jsem nezkousel vnutit mu ovladace k radici, protoze nemam disketovou mechaniku (snad dnes vecer)....
To bude ono (F6 driver).
grim píše:Btw: je mozne se pri instalaci XP obejit bez disketove mechaniky, kdyz budu chtit pridat ovladace k onomu radici (nebo jakemukoliv jinemu HW)?
Upravit si instalační CD třeba pomocí nLite - přidat do instalačky "F6 driver".
grim
Nováček
Nováček

Příspěvek od grim »

To bude ono (F6 driver).
nevim jestli jsem tvoji odpoved pochopil spravne, ale ja nechci instalovat system na SATA disk, k tomu mam ten Seagate na IDE-0.0.
Problem je v tom, z kvuli tomu SATA disku mi nestartuji wokna.

Btw. pridani jineho externiho IDE radice s diskem (PATA) tento problem nezpusobi. Je teda pridani SATA radice a SATA disku "vetsi zasah do konfigurace HW" nez pridani PATA radice a PATA disku?
JirkaH
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JirkaH »

Je a není. Pro každý řadič musí být nainstalovány drivery, aby fungoval. Pro některé řadiče jsou drivery obsaženy přímo v instalaci Windows nebo řadič umí pracovat např. s wokenními IDE drivery, a po přidání řadiče se samy nainstalují. Pro jiné je musíš doinstalovat ručně např. Kouwell 571S (SiI3112).
grim
Nováček
Nováček

Příspěvek od grim »

o tom, ze musim nainstalovat drivery k (prave tomuto) radici nepochybuju, ale prijde mi divne, ze by bylo nutne je instalovat uz v prubehu instalace XP. Ze nestaci je nainstalovat _po_ instalaci samotnych XP (tuhle druhou variantu jsem uz ale v podstate zkousel - na puvodni instalaci XP)

Ale to jsou dohady, uvidime vecer.
JirkaH
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JirkaH »

Instalace by měla jít oběma způsoby. Vzhledem k tvým problémům není vyloučena možnost jiné závady (poškozená instalace Win, nějaký HW problém....). Jo a jedna důležitá věc - možná zkus ještě před reinstalací - přepni si disk na SATA1.
grim
Nováček
Nováček

Příspěvek od grim »

hu...
vysledek: sukces

takze:
sice se mi povedlo sehnat floppy mechaniku, ale datovy kabel od ni nesel zastrcit do desky (jedna "dirka" na konektoru kabelu je zaslepena, tj na toto misto nejde zastrcit pin) - zrejme problem typu "novejsi typ kabelu vs starsi typ konektoru na desce", takze sem se musel obejit bez disketovky a ovladac k SATA radici zavest pres upravenou instalacku WinXP (pomoci nLite).

Instalace XP pak probehla bez problemu, setup nasel SATA radic i disk a nabidl na nej instalaci (instaloval jsem ale na IDE-0.0). Prvni start Woken byl uspesny a SATA disk byl normalne pristupny jako kazdy jiny disk.
Tak jsem teda spokojene restartoval, v BIOSu zmenil bootovaci sekvenci na HDD-0 / Disabled / Disabled /.. a .... objevila se stejna chyba jako drive (konec na "Verifying DMI Pool Data" ). No a tady to zacalo byt jasne... stacilo nastavit bootovani ze SCSI, i presto ze na tomto disku NENI nainstalovany zadny system (ani nikdy nebyl).

Takze od zacatku zrejme stacilo zmenit jenom tu bootovaci sekvenci. Jak proste, mily Watsone... a trvalo to jenom dva dny a dalsi tri to trvat bude (konfigurace systemu, instalace...).

Jestli v tom nekdo vidite nejaky smysl, tak mi to prosim zkuste osvetlit. To, ze SATA disk mel/ma vytvoreny oddil jako "Primary Partition" (ne "Extended") snad nehraje roli, i kdyz...

Zucastnenym dekuju za ucast a rady. I kdyz jste se netrefili uplne presne, prece jenom jsem si z toho neco odnesl a je to porad lepsi nez kdyby tema zustalo bez reakce. Takze jeste jednou diky.
JirkaH
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od JirkaH »

Abych se přiznal, zírám. A mám radost, že se Ti to podařilo rozcvičit.
Boot na SCSI se nastavuje v případě bootování obecněji řečeno z přídavného řadiče, tj. SCSI, PATA, SATA vč. raid řadičů. Jak to teď vlastně funguje, je trochu záhada, napadá mi, jestli se systém skutečně nepokouší o boot ze SATA a pokud nenajde systém, pak se využívá "inteligence" biosu, který zkoumá, zda se nedá nabootovat odjinud a v tvém případě nabootuje z IDE0.
Dle mého názoru je na vině provedení řadiče Kouwell, jinak to ani není možné.
Já jsem kdysi těžce a neúspěšně bojoval s Kouwellem 571B, to je raid PATA/PATA (dle použitého biosu). jak jsem zjistil sám a z ohlasů na různých fórech, s tímto řadičem na deskách s nForce2 a onboard SATA SiI3112 nelze nastavit boot na SATA, systém vůbec nenaběhne. Řešením problému byla výměna Kouwelu 571B za 571A, což je přídavný PATA řadič s čipem CMD0649(nyní Kouwell 0649), jenže Kouwell v tomto případě převzal výrobu a zřejmě nestihnul zčunit řadič. Řadič s čipem 0649 je výborný přídavný PATA řadič, dá se použít i pro ATAPI zařízení, což se o mnoha jiných říci nedá. Na novějších deskách jsou s ním problémy, používají se řadiče s čipy ITE.
Tak ještě jednou blahopřeji a "oblízni si všech 20"!!!
Honza007
Nováček
Nováček

Příspěvek od Honza007 »

grim píše:hu...
vysledek: sukces

takze:
sice se mi povedlo sehnat floppy mechaniku, ale datovy kabel od ni nesel zastrcit do desky (jedna "dirka" na konektoru kabelu je zaslepena, tj na toto misto nejde zastrcit pin) - zrejme problem typu "novejsi typ kabelu vs starsi typ konektoru na desce", takze sem se musel obejit bez disketovky a ovladac k SATA radici zavest pres upravenou instalacku WinXP (pomoci nLite).

Instalace XP pak probehla bez problemu, setup nasel SATA radic i disk a nabidl na nej instalaci (instaloval jsem ale na IDE-0.0). Prvni start Woken byl uspesny a SATA disk byl normalne pristupny jako kazdy jiny disk.
Tak jsem teda spokojene restartoval, v BIOSu zmenil bootovaci sekvenci na HDD-0 / Disabled / Disabled /.. a .... objevila se stejna chyba jako drive (konec na "Verifying DMI Pool Data" ). No a tady to zacalo byt jasne... stacilo nastavit bootovani ze SCSI, i presto ze na tomto disku NENI nainstalovany zadny system (ani nikdy nebyl).

Takze od zacatku zrejme stacilo zmenit jenom tu bootovaci sekvenci. Jak proste, mily Watsone... a trvalo to jenom dva dny a dalsi tri to trvat bude (konfigurace systemu, instalace...).

Jestli v tom nekdo vidite nejaky smysl, tak mi to prosim zkuste osvetlit. To, ze SATA disk mel/ma vytvoreny oddil jako "Primary Partition" (ne "Extended") snad nehraje roli, i kdyz...

Zucastnenym dekuju za ucast a rady. I kdyz jste se netrefili uplne presne, prece jenom jsem si z toho neco odnesl a je to porad lepsi nez kdyby tema zustalo bez reakce. Takze jeste jednou diky.
grime diky moc za navod - usteril jsi mi minimalne mnoho hodin zoufaleho laborovani :thumbsup:
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“