Po smazání Linuxu nenabootuje Vista

Operační systémy Windows 98, 2000, XP, 2003, Vista a další.

Moderátor: Loki5567

Pravidla fóra
Vše okolo nového systému Windows 8 se řeší jen a pouze v PODSEKCI (klik), ostatní se přesouvá nebo zamyká.
Odpovědět
Harry®
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Po smazání Linuxu nenabootuje Vista

Příspěvek od Harry® »

Čau, mám velkej problém, a potřebuju vaši pomoc.

Na jednom fyzickém disku jsem měl oddíl s Vistama, oddíl "Data" a zbytek volného místa si Mandriva Linux při instalaci rozdělil na 3 další oddíly. Oddíl "Data" jsem později ve "Správci disků" odstranil a vzniklé volné místo bez problémů přiřadil k oddílu Vista.
Když jsem dnes zkusil to samé s třemi oddíly Linuxu, které jsem stejně odstranil, nešlo volné místo k oddílu Vista přiřadit. Tedy přesněji u oddílu Vista nebyla možnost "Rozšířit oddíl" zvýrazněná (byla šedivě). Rozhodl jsem se PC restartovat, že to zkusím potom, ale bohužel zřejmě na HDD zůstala nějaká procedůra, která má zobrazit onu uvítací obrazovku Mandriva Linuxu, na které si zvolím, který OS chci nabootovat, ale tato obrazovka se již nezobrazí (nečekaně :oops: ) a bootování se zastaví. Tudíž se nemůžu do Visty dostat.

Kód: Vybrat vše

GRUB Loading stage1.5.

GRUB loading, please wait...
Error 22
_
Když jsem nabootoval z DVD Vista, byla mi nabýdnuta jen možnost opětovné instalace (což se mi vůbec nehodí), a nebo jsem zkusil možnost "Oprava při spuštění (Automaticky opravit problémy, které brání systému Windows ve spuštění)", kde ale nebyla žádná chyba nalezena.

Prosím poraďte, sem těžce v loji. :sad:
C2D E6750 @3Ghz (Primecooler PC-HP4 SuperSilent Heatpipe Cooler) + Asus P5N32-E Sli Plus + 2x 2GB Patriot Extreme Performance 800MHz DDR2 + BFG GF8800GTX OC2 768MB (Thermalright HR-03 Plus + ACUTAKE ACU-FAN92 PRO) + WD Raptor 74GB + LG GSA-H66N SATA + Fortron Epsilon FX600-GLN + Thermaltake MatrixVX VD3000BWA + Logitech MX518 Gaming-Grade + Logitech Media Keyboard + TEAC HP-6D-R 5.1 + 19" LCD LG Flatron L1900E BF + Windows XP 32bit
HacIPex
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HacIPex »

bude treba opravit boot sector disku

nabootovat do live distribuce linuxu nebo windowsu a pres nejaky program (ted ale nevim jaky) opravit ten boot sector
Harry®
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Harry® »

Super, díky. Mám možnost si z image smahnout tyto Live distribuce linuxu, ale nevím jakou použít:

- Damn Small Linux 4.0 RC2
- Knoppix 5.1.1 CD
- Mandriva Linux One 2007 Spring KDE 32-bit
- SLAX Czech Edition v 6.0.0rc3
- SystemRescueCd 0.3.7
- Ubuntu 7.04 desktop

Jestli máte někdo zkušenosti s podobným problémemí, popište mi prosím, jak na to. Já jsem totiž na Linux (akor na textovej režim) úplně levej, a nerad bych něco pohnojil. Díky.
C2D E6750 @3Ghz (Primecooler PC-HP4 SuperSilent Heatpipe Cooler) + Asus P5N32-E Sli Plus + 2x 2GB Patriot Extreme Performance 800MHz DDR2 + BFG GF8800GTX OC2 768MB (Thermalright HR-03 Plus + ACUTAKE ACU-FAN92 PRO) + WD Raptor 74GB + LG GSA-H66N SATA + Fortron Epsilon FX600-GLN + Thermaltake MatrixVX VD3000BWA + Logitech MX518 Gaming-Grade + Logitech Media Keyboard + TEAC HP-6D-R 5.1 + 19" LCD LG Flatron L1900E BF + Windows XP 32bit
fanynek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fanynek »

Jdi mrknout kdyžtak na fórum SHW. http://www.svethardware.cz/forum Tam je týpek s loginem Ritchie83 a ten ví, o čem mluví a určitě ti pomůže.
Harry®
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Harry® »

fanynek píše:Jdi mrknout kdyžtak na fórum SHW. http://www.svethardware.cz/forum Tam je týpek s loginem Ritchie83 a ten ví, o čem mluví a určitě ti pomůže.
Ok našel jsem článek o tvým problému. Zkusím do něj položit můj dotaz, jestli se pan Ritchie83 ozve.
kocourleo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kocourleo »

Visty neznám, ale příkaz fixmbr z konzole by mohl pomoci (jako pomáhá ve WinXP). Nabootuj z DVD s Vistami a snaž se najít něco jako "Konzole pro zotavení" (alespoň takto se tato parodie konzole jmenuje ve WinXP). Pokud se ti to povede, tak po přihlášení do ní spusť příkaz fixmbr a restartuj. Měl by se obnovit bootsektor disku (čímž odstavíš bottloader Grub z linuxu).
Gigabyte GA-MA78G-DS3H, Athlon 64 X2 5050+, 6GB RAM, 2X WD6400AAKS 640GB, integrovaný zvuk i grafika, zdroj SEASONIC S12-550 Energy+, AverTV DVB-T Volar X, Samsung SH-203B, Logitech MX-518
Harry®
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Harry® »

Tak "konzole pro zotavení" ve Vistách není. Zkoušel jsem opravit boot sector z Linuxu, ale jelikož jsem na něj úplně levej, nepovedlo se, a tak sem to nechal bejt, abych to nepohnojil ještě víc. Nainstaloval jsem zpět Linux do volnýho místa co byl minule, a až budu mít čas, zformátuju celej disk a hodím samotný Visty. To bude asi nejjistější řešení.
Všem děkuju za pomoc.
matajon
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matajon »

Harry® píše:Tak "konzole pro zotavení" ve Vistách není
Ne tak úplně. Při nabootování z instalačního DVD Vist máš na výběr volbu "Opravit" Ta ti umožní příkazovou řádku (kde můžeš spustit "fixmbr", podle rady kolegy výše), stejně tak jako obnovení systému, diagnostiku operační paměti, nebo obnovení systému z vytvořené zálohy partišny (jenom Business/Enterprise/Ultimate)
Post powered by Microsoft® Windows Vista™ Business
No trees or animals were killed during sending this message
Harry®
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Harry® »

Ano, v tom menu jsem byl, ale je tam jen příkazová řádka, který mi na fixmbr napsala, že fixmbr není název příkazu ani složky nebo tak něco. Takže podle mě to není to co bylo v XP.
matajon
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matajon »

Harry® píše:Ano, v tom menu jsem byl, ale je tam jen příkazová řádka, který mi na fixmbr napsala, že fixmbr není název příkazu ani složky nebo tak něco. Takže podle mě to není to co bylo v XP.
http://support.microsoft.com/kb/927392
Post powered by Microsoft® Windows Vista™ Business
No trees or animals were killed during sending this message
Harry®
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Harry® »

Áhááá, no tak to se omlouvám. Sice mi radily fixmbr, ale že tam mám napsat takovou kupu dalších věcí okolo, to sem nevěděl. :oops: Zřejmě tedy ten příkazovej řádek funguje.
bubanek
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od bubanek »

moje řešení se možná bude někomu do budoucna hodit tak to sem napíšu:
úplně stejný problém jako tady kolega nahoře, fixmbr nejede tak co s tím

po fedoře mi zbyl 10GB oddíl na disku, tak jsem ho zmenšil na 50MB (pro jistotu) a přes live cd ubuntu na ten oddíl nainstaloval grub, nastavil ho a dále už nemusím žádný problém s bootováním řešit, prostě stačí z live cd upravit menu.lst když mi přibude nějaký nový OS, thats all :oops:
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Microsoft“