jak na SATA disk v notebooku?

Doporučení, výběry, názory a řešení problémů s notebooky, UMPC, deskbooky, apod.

Moderátor: Don

Odpovědět
martin850
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

jak na SATA disk v notebooku?

Příspěvek od martin850 »

ahoj, dostal som za ulohu nainstalovat win XP do notebooku MSI EX700. samozrejme, notebook ma SATA disk, instalacia ho nenajde. a teraz nastava problem. bud mu dam RAID ovladac, alebo disk prepnem do kompatibility IDE. ovladac mu nedam, pretoze neexistuje. disk neprepnem, lebo to v biose nikde nevidim. (ten setup biosu je tak jednoduchy, ze sa tam da len nastavit poradie bootovania ako jedina rozumna polozka) a ja teraz neviem co s tym. za rady dakujem.
DOSKA Asus P5K CPU C2D E8500 @ 3.9GHz RAM A-DATA Vitesta 2x2GB 1066MHz HDD WD SE 250GB, WD GP 500GB zdroj Seasonic 750W VGA Sapphire HD4870 DVD RW LG GSA 4040B, HP GSA-H31L (ligh scribe) BEDNA Thermaltake Eureka ZVUK audigi 2 ZS bulk, creative T7900 7.1 TLACIREN HP 5550, HP LaserJet 1150, Samsung CLX-2160 SCANER Acer scanprisa 640UT MONITORBenQ T241WA (24" LCD) + male upravy
kocourleo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kocourleo »

Zkus se kouknout do BIOSu pořádně (dívej se také dolů, kde může být popis navigace jednotlivými položkami BIOSu). Nechce se mi věřit, že je ten BIOS tak primitivní.
Gigabyte GA-MA78G-DS3H, Athlon 64 X2 5050+, 6GB RAM, 2X WD6400AAKS 640GB, integrovaný zvuk i grafika, zdroj SEASONIC S12-550 Energy+, AverTV DVB-T Volar X, Samsung SH-203B, Logitech MX-518
Stricekfido
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stricekfido »

ja to take v biosu nemam.a ovladac mu klidne das.ja mam xp s tim integrovanym ovladacem(pridal sem ho tam prez Nlite) a uplne na kazdem notebooku to jede
martin850
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martin850 »

lenze na tento notebook vyrobca nema medzi ovladacmi ziadny RAID driver. alebo je nejaky univerzalny?
DOSKA Asus P5K CPU C2D E8500 @ 3.9GHz RAM A-DATA Vitesta 2x2GB 1066MHz HDD WD SE 250GB, WD GP 500GB zdroj Seasonic 750W VGA Sapphire HD4870 DVD RW LG GSA 4040B, HP GSA-H31L (ligh scribe) BEDNA Thermaltake Eureka ZVUK audigi 2 ZS bulk, creative T7900 7.1 TLACIREN HP 5550, HP LaserJet 1150, Samsung CLX-2160 SCANER Acer scanprisa 640UT MONITORBenQ T241WA (24" LCD) + male upravy
James.Sniper
Začátečník
Začátečník

Re: jak na SATA disk v notebooku?

Příspěvek od James.Sniper »

for martin850
Tím myslíš, že se ani nezkopčí soubory na disk? U mě to probíhá tak, že dám instalační CD, načtou se ovladače, zformátuji disk, nakopíruji instalační soubory na disk a po restartu mi to napíše něco jako: Chyba při načítaní systému...
Já mám WinXP SP2.

for kocourleo
Mám MSI EX610X a tu položku tam taky nemám. Ty NB nejsou dělané pro XP, ale pro Visty.

for StriCZ3kFID0
No jo, ale jaký ovladač? A kde ho najde? Já jsem to zkoušel taky přes nLite (mám chipset AMD690), ale žádný ovladač se při instalaci nenašel :( .
SS_Rambo
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od SS_Rambo »

A co zkusit přez nLite přidat přímo do instalačky woken driver od výrobce chipsetu? Třeba kompletní ovládač od chipsetu, teoreticky by to mohlo pomoct.
Od té doby co jsme si koupil ThikPada tak neznám jinou značku booku...
Stricekfido
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stricekfido »

no ja mam chipset nvidia 6100 myslim a bezi mi to v pohode.tata ma nevo od intelu a taky mu to jde.a to mame stejny ovladace.delal sem to i na jiny notebooky se stejnym ovladacem
martin850
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martin850 »

kompletny ovladac chipsetu nepomohol :-(. ach jo, co s tym spravim? to tam fakt normalne nedam XPcko?
kocourleo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kocourleo »

Zkus napsat výrobci, ať ti poradí vhodný postup, s MSI supportem se dá docela komunikovat, ale moc si od toho neslibuj.
Gigabyte GA-MA78G-DS3H, Athlon 64 X2 5050+, 6GB RAM, 2X WD6400AAKS 640GB, integrovaný zvuk i grafika, zdroj SEASONIC S12-550 Energy+, AverTV DVB-T Volar X, Samsung SH-203B, Logitech MX-518
martin850
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od martin850 »

no na konec som to vyriesil, ze som vybral disk, nainstaloval ho v inom MSI notebooku a po instalacii fungoval aj na tom problemovom.
Sin@le
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Sin@le »

martin850 píše:ahoj, dostal som za ulohu nainstalovat win XP do notebooku MSI EX700. samozrejme, notebook ma SATA disk, instalacia ho nenajde. a teraz nastava problem. bud mu dam RAID ovladac, alebo disk prepnem do kompatibility IDE. ovladac mu nedam, pretoze neexistuje. disk neprepnem, lebo to v biose nikde nevidim. (ten setup biosu je tak jednoduchy, ze sa tam da len nastavit poradie bootovania ako jedina rozumna polozka) a ja teraz neviem co s tym. za rady dakujem.
Položka existuje a funguje naprosto bravůrně, mrkni do Advanced -> AHCI mode a dej Disable - v infu je přímo že to vypne SATA!! ;) příště čti i popisky ;)
masakr_cz
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od masakr_cz »

resim ten samej problem, ale u Toshiba Satellite L40-14F, SETUP je naprosto primitivni a pokud nainstaluju WXP na jinym kompu tak to po pripojeni do ty Toshiby hned spadne, to samy pokud je nainstaluju na disk pripojenej pres USB, uz vubec nevim co s tim, zkusil sem snad vsechno, BIOS disk vidi, ale instalator XP ne :(
x86
Nováček
Nováček

Příspěvek od x86 »

MSI EX700 má i965 čipovou sadu s jižním můstkem ICH8, takže by to mělo být stejné jako na mé GX700. Vypnutí funkce AHCI v BIOSu není efektivní řešení a použil bych jej pouze dočasně.
Zde http://rapidshare.com/files/80053515/INTEL_AHCI.rar naleznete AHCI a RAID drivery pro všechny čipové sady Intelu včetně mobilních pro 32bit i 64bit systémy. Můžete programem nLite upravit instalaci systému XP dodáním těchto ovladačů. Stačí ze složky "F6flpy32" pro 32bit nebo ze "F6flpy64" pro 64bit XPčka dodat v nLite ovladače pro "mobile ICH8 AHCI a RAID". Další možností je pokusit se pro diskový řadič nainstalovat tyto ovladače manuálně přes správce systému v již běžícím systému a po úspěšné aktualizaci ovladače v BIOSu AHCI zapnout. Ale volil bych radši možnost dodání do instalace a čísté nové instalace systému i s AHCI.

Menší návod, jak dostat Intel AHCI ovladače do instalace XP.
http://www.edisk.cz/stahni/04672/nLite_ ... .21KB.html
Naposledy upravil(a) x86 dne ned 30. pro 2007, 16:38, celkem upraveno 3 x.
Sin@le
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Sin@le »

x86 píše:MSI EX700 má i965 čipovou sadu s jižním můstkem ICH8, takže by to mělo být stejné jako na mé GX700. Vypnutí funkce AHCI v BIOSu není efektivní řešení a použil bych jej pouze dočasně.
Zde http://rapidshare.com/files/80053515/INTEL_AHCI.rar naleznete AHCI a RAID drivery pro všechny čipové sady Intelu včetně mobilních pro 32bit i 64bit systémy. Můžete programem nLite upravit instalaci systému XP dodáním těchto ovladačů. Stačí ze složky "F6flpy32" pro 32bit nebo ze "F6flpy64" pro 64bit XPčka dodat v nLite ovladače pro "mobile ICH8 AHCI a RAID". Další možností je pokusit se pro diskový řadič nainstalovat tyto ovladače manuálně přes správce systému v již běžícím systému a po úspěšné aktualizaci ovladače v BIOSu AHCI zapnout. Ale volil bych radši možnost dodání do instalace a čísté nové instalace systému i s AHCI.

Jednoduchá ukázka na dodání AHCI ovladače do instalace XP (x64).
Na tom MSIčku sem si s tímhle hrál asi 3 hodiny, stáhl minimálně čtvrt giga různejch ovladačů, ale pořád nic, už sem z toho byl na prášky, vždycky když sem zapnul AHCI v BIOSu tak sem se dostal tak maximálně k modrý smrti při startu XP. Ale vyzkoušim ještě tenhle driver o kterým píšeš, teda až se k němu zase dostanu ;-)

BTW: MSI mě pěkně sklamalo, sám mam NTB od Asusu a když sem si ho koupil tak němu bylo 5 CD se softwarem (a to sem to kupoval bez OS), k MSI bylo jediný s driverama hlavně pod Visty, bylo tam sice i něco pod XP, ale bylo toho málo.
xtp
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xtp »

MSI sklamal aj mna....nefungoval ziadny driver pre graficku kartu z ati stranky, tak som sa rozhodol stiahnut z msi z kade to tahalo 5KB/s a driver mal 173 MB takze celkom dlho a nesiel aj tak:) tak som ho nahradil driverom z rad kariet na hranie:P napisalo ze je tam sice ta karta ktora neni ale rozlisenie ide maximalne to je hlavne:), na cedecku k nemu nebolo nic :(.
Treba si vyrobit v nlite xp s ich7 a ich8 to su najcastejsie sata drivery v notasoch a problem je vyrieseny:)
"po tráve sa nechodí, po tráve sa smeje"
Sin@le
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Sin@le »

xtp píše:MSI sklamal aj mna....nefungoval ziadny driver pre graficku kartu z ati stranky, tak som sa rozhodol stiahnut z msi z kade to tahalo 5KB/s a driver mal 173 MB takze celkom dlho a nesiel aj tak:) tak som ho nahradil driverom z rad kariet na hranie:P napisalo ze je tam sice ta karta ktora neni ale rozlisenie ide maximalne to je hlavne:), na cedecku k nemu nebolo nic :(.
Treba si vyrobit v nlite xp s ich7 a ich8 to su najcastejsie sata drivery v notasoch a problem je vyrieseny:)
No jo, ale komu se do toho chce, kruci, kdyby to udělali alespoň nějak inteligentně, no co se dá dělat no je to daň za kupovaní NTB bez OS
James.Sniper
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od James.Sniper »

Já jsem měl taky problém nainstalovat XP na moje MSI a bylo to tím, že jsem měl rozdělený disk (3 primární partition), takže stačilo smazat všechny primární partition a udělat jen jednu a XP už šly nainstalovat. Mám Win XP SP2.

S ovladačema jsem neměl vůbec žádný problém, fungovaly všechny. 8)
Toho pomalého stahování ze serveru MSI jsem si taky všiml. :(

Ani nVidia ani ATI momentálně nenabízí ovladače pro mobilní grafiky. O toto se mají starat výrobci notebooků, ti na to samozřejmě kašlou.

Postup instalace ATI driverů.
no-X píše: 1. stahni si aktuální drivery z webu ATi pro klasické desktopové karty
2. použij na ně ModTool dle návodu, aby šly nainstalovat i na NTB
sid.dagivers
Nováček
Nováček

Příspěvek od sid.dagivers »

je mozne do tohoto nb dat 2 disky a spravit stoho raid?

pri boote mi pise secondary...... not found

na radici je ako primary interny disk a secondary je cdromka tak neviem ci to nehlasi to ze tam nieje medium
vaskez
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od vaskez »

Sin@le píše:
martin850 píše:ahoj, dostal som za ulohu nainstalovat win XP do notebooku MSI EX700. samozrejme, notebook ma SATA disk, instalacia ho nenajde. a teraz nastava problem. bud mu dam RAID ovladac, alebo disk prepnem do kompatibility IDE. ovladac mu nedam, pretoze neexistuje. disk neprepnem, lebo to v biose nikde nevidim. (ten setup biosu je tak jednoduchy, ze sa tam da len nastavit poradie bootovania ako jedina rozumna polozka) a ja teraz neviem co s tym. za rady dakujem.
Položka existuje a funguje naprosto bravůrně, mrkni do Advanced -> AHCI mode a dej Disable - v infu je přímo že to vypne SATA!! ;) příště čti i popisky ;)
mozem nechat stale vypnute to AHCI ?Alebo to dako spomaluje disk?Lepsie mat zapnute?
Odpovědět

Zpět na „Notebooky a netbooky“