Blesk pro DSLR Canon

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

Odpovědět
hanz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Blesk pro DSLR Canon

Příspěvek od hanz »

Tak už jsem tu pořešil jakou DSLR. Už tu i řeším, jaké další sklo. Další věc, kterou nemám a nemám jí ani pořešenou (a popravdě v tom nejvíc plavu) je blesk.
Už jsem se na to tady jednou ptal a bylo mi řečeno, že je pro mě v podst. jediná volba a to Canon Speedlite 430 EX. Jasně, tenhle blesk beru jako ideál pro amatéra jako jsem já (resp. možná až předimenzovaný). Přecijen ale není z nejlevnějších a tak si řikám, zda-li by se alespoň pro začátek nenašla nějaká levnější alternativa. Když jsem koukal do eBazaru třeba u Škody, tak tam bylo pro Canon docela dost blesků za docela rozumný peníze (cca. od 2 - 5 tis). Jenže to byly různé modely a právě v tom se vůbec nevyznám.
Byly tam modely jako 380EX nebo snad i EZ, nějaký z řady 5x0 EX nebo EZ apod.
Chci se tedy zeptat, jaký blesky (jaký řady) jsou vodný pro 350D (aby podporovali funkce TTL apod)? Jakej je rozdíl mezi řadami EX a EZ? Co když jsou to blesky bez označení "speedlite"?
Prostě dokázal by mi to někdo přehledně objasnit?

Co od blesku požaduju:
- aby dokázal osvítit (odrazem) i větší místnost (teď nemám na mysli tovární halu, ale třeba větší obývák apod...)
- aby spolehlivě pracoval s 350D vč. všech funkcí co 350D má a umožňuje
- rozhodně nemusí splňovat požadavky na nad/podřízený blesk (pochybuju že bych si ve svém neexistujícím fotostudiu tvořil nějakou sestavu blesků)
- možnost "bleskat" i když bude sundanej ze sáňek a budu ho mít na káblu vedle v ruce by se hodila (není to však podmínka)

Tak prosím poraďte i ze starších modelů co ANO a co NE.

Díky
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

Ještě tomu nerozumím tak dobře. co ale vím je, že blesky typu EZ nejsou vhodný - jsou starší a hlavně pro analogový fotoaparáty. Pro tvůj Canon budou vhodný jen blesky typu EX, a myslím že 430ka bude takovej rozumnej standard. sice to stojí dost penízků ale stojí to zato.
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

buď můžeš vzít nový Canon Speedlite 430 EX (vím, že 6-7k je dost, ale určitě se to vyplatí... no a nakonec je blesk stejně nejlevnější položka :-D ) nebo můžeš risknout bazar a vzít nějaký podobný... ale určitě neber nic nižšího než je ta 430ka (např. 220EX by byly vyhozené peníze).
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
hanz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hanz »

Jako myslíš, že buď novou nebo zkusit najít bazarovou 430EX a nic jiného. Nebo myslíš, nejít do nižší řady? Je mi jasný, že taková 220EX je děs - bez výklopné hlavy nemá cenu blesk pořizovat).
Zajímalo by mě tedy jestli vzít nějakou (teď si z hlavy přesně nepamatuju ty modely, tak možná to pomotám) řekněme 420EX nebo 380EX atd...

Protože já si myslím, že rozhodně taková 420EX by pro moje amatérské účely mohla postačit

Kód: Vybrat vše

http://www.canon.cz/produkty/blesky/420EX/popis.htm
Nevím tedy, co umí nějaká ta 380EX....
Smith
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Smith »

pokud se nepletu, tak 420EX je předchůdce 430EX, nema display a je o trochu míň vykonější.
# Desktop [Ryzen 9 7950X, 128 GB RAM, GeForce GTX 1660 Ti, 4x SSD, 3x Dell UP2716D(A), W11 Pro]
# Notebook Dell XPS 13 [i7-7500U, 16 GB RAM, 512 GB SSD, W11 Pro], Apple MacBook Air 13" [M2, 16 GB RAM, 512 GB SSD]
# Home Server [2x E5-2630 v3, 128 GB RAM, WS2019] # Storage Synology DS1815+ [24 TB RAID6], Synology DS1819+ [24 TB RAID6, 10 GbE]
# Samsung Galaxy S23 Ultra # Canon EOS R5, Canon EOS 3, Canonet QL17 G-III, Bronica SQ-A # www.photosmith.cz
hanz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hanz »

Ahoj lidi poraďte mi. Mám teď aktuální nabídku blesku Canon Speedlite 420 EX
Obrázek
http://www.canon.cz/produkty/blesky/420EX/popis.htm

Je jen o málo méně výkonnější než 430EX (420EX - směr. číslo 42, 430EX - směr. číslo 43 - což považuju za zanedbatelný rozdíl).

430EX má displej
420EX nemá displej - má jen stavové diody

Je absence displeje velký hendykep?

Ale co se chci hlavně zeptat, můžu ho mít za Kč 3000,- ale je bez záruky. Resp. prodávající mi na to prý dá tak 14 dní na ozkoušení, ale ofiko záruka je už ta tam...

Je to dobrej nápad ho vzít nebo ne? Co se na blesku může nejčastěji pokazit a kolik tak stojí ev. oprava? Co mám při ev. prodeji vyzkoušet - mám 350D...

Díky za všechny rady...
hanz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hanz »

Haló lidičky, mě už se blíží ev. nákup... hoďte nějakej názor.
Díky
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

hehe to je těžký. co na to říct. podle mě se 430ka vyplatí.
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

EZ dneska už mi příde docela zastaralý a dneska na tyhle těla se snad ani nevyplatěj (zkušenost nemam), když už tak ty EX, z těch novejch, tak jedině 430 nebo 580

sám budu kupovat koncem roku 430 EX, 580 EX je pro mě moc drahá... hlavní rozdíly leda sou že je o něco vyšší směrový číslo, ale pro běžnou praxi ti 430 bohatě postačí. Pak taky leda rozdíl, že 580 je už high-end, ovládání je přes kolečka, u 350D ti kolečka nebudou scházet, ale já si budu muset zvykat na tlačítka :lol: , a pak ještě 430 nemá nějakej ten režim pro rychlý záblesky (větší množství zábleksů do jednej expozice)

myslym že za ty rozdíly nemá cenu přidávat tolik tisíc navíc... 580 když už tak na marka nebo FF
All I know is that I know nothing.
Obrázek
Intel Pentium II 233 MHz, Nvidia GeForce2 MX 200, 192 MB RAM
hanz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hanz »

No co já jsem se dozvěděl, tak EZ jsou na analog, zatímco EX na digital.
Takže mám-li 350D - tak abych mohl využít všech funkcí, tak musím mít EX.

No tak o řadě 5xxEX opravdu neuvažuju - ne že by se mi nelíbil, ale ta cena je pro mě (jako amatéra) drastická. Ano 5xxEX má "stroboskop", díky kterému lze dosáhnout zajímavých záběrů, ale jestli si chce někdo jen vyzkoušet, tak nemusí kupovat blesk řady 5xxEX, ale stačí vzít svojí DSLR na "diskošku" a tam je stroboskop taky... Samozřejmě je u řady 5xxEX vs. řada 4xxEX větší rozdíl ve výkonu....

Mě tedy abych spíše řekl pravdu zajímá, zda-li je velký rozdíl mezi 420EX a 430EX. Protože 420EX má směrné číslo 42 a 430EX má směrné číslo 43 - což za rozdíl v podst. nepovažuji. Rozdíl je dále v absenci displeje u 420EX - jinak se mi zdají poměrně podobní.

Takže já se hlavně ptám, jestli se vyplatí dát za novou 430EX 7tis, nebo za starší 420EX 3tis? Poznám to nějak na fotkách?
Díky
pavel.tenista
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.tenista »

ja spis resim problem jestli 430 nebo rovnou 580 - fotim s D400+ Sigma 17-70 + Canon 70-200 + Canon 50
CPU:Intel Q6600+CPU Noctua U12F MB:Asus P5B-Plus RAM 2x2Gb Corsair 800Mhz GPU:Asus GF 8600GTS - pasivne chlazena HDD: WD Raptor 74GB + 2x WD 500GB Zdroj: Forton 500W Case: Gigabite Aurora LCD 22" Samsung
crashPC
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od crashPC »

http://forum.fotografovani.cz/read.php?47,1489468

tady to řešej. 430 se vyplatí...
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

to by mě taky zajmalo, ale 420ex asi nebude komunikovat s E-TTL II

jinak hlavně 420ex, nemá difúzní panel, proto bych ho asi nekoupil...

jinak koupit postarší 430ex, to vyjde tak na 5500
Obrázek
hanz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hanz »

2JvtDeSiGn: máš asi pravdu, že 420EX neumí E-TTL II ale pouze E-TTL což by mohl být opravdu důvod, proč zvolit 430EX místo 420EX, přičemž (cituji návod na 430EX):

E-TTL II je poměrové měření blesku s odečtem nastavení při předběžném záblesku/informacemi o nastavení objektivu
E-TTL je poměrové měření blesku s odečtem nastavení při předběžném záblesku

Bohužel to ne úplně dobře chápu. Co jsou ony informace o nastavení objektivu (rozdíl E-TTL vs. E-TTL II) - protože 420EX je schopna si přečíst info o ohniskové vzdálenosti. Tak co jsou ty informace? Je to třeba clona? Nebo co...?

Vždyť teď v návodu na 420EX čtu následující:
Záblesková hlava blesku 420EX provádí automatický zoom, aby se zajistilo adekvátní zábleskové pokrytí pro ohniskovou vzdálenost použitého objektivu. Zábleskové pokrytí je zajišťováno pro ohniskové vzdálenosti 24 až 105 mm. Jestliže je použit objektiv se zoomem, mění se automaticky zábleskové pokrytí tak, aby odpovídalo nastavené ohniskové vzdálenosti.
hanz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hanz »

Tak jsem dneska pokoupil ->> Speedlite 420EX za Kč 3000,- a to jsem se ještě s prodávajícím dohodnul na "záruce" v podobě toho, že jsem mu teď dal 2litry a zbývající tísíc mu pošlu až cca. za 14 dní (po ozkoušení)
Blesk na první pohled vypadá naprosto netknutej... Mám ho zatím asi 2 hodiny, takže jsem udělal jen pár interiérových fotek (kvůli kterým jsem ho hlavně kupoval) a musím říct, že SUPER - přesně to splnilo mé očekávání.
Takže zatím spokojenost... (nemůžu porovnat např. s 430EX, ale mě zatim asi bude bohadě stačit).
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

hanz - no já sem právě kupoval tělo aby podporoval E-TTL II, pak na blesk, protože na světla sem strašná lama. V čase kdy nebudu mít čas si hrát s bleskem abych se mohl spolehnout na automatické nastavení blesku

gratuluju k blesku, já ho hodlam kupovat teprve až po svět. objektivu, cpl hoya, novej profi stativ, a pak to vidim na bleska nebo levnější tele sklo :oops:
Obrázek
hanz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hanz »

Díky.

No vzhledem k tomu, že když fotim tzv. pro svou zábavu, tak k tomu obvykle blesk nepotřebuju. Zároveň však fotim i klasické rodinné momentky - za nedlouho dcera pod vánočním stromečkem atd...., tak na takovéhle fotky prostě potřebuju systémový blesk, abych mohl využívat odrazu od stropu (při použití interního blesku jsou dvě možnosti
- buď mít pěknou kresbu ve světlech - což je obvykle ústřední motiv momentky a tím pádem totálně utopené pozadí
- nebo mít celý prostor vč. pozadí hezky prosvětlený, ale s totálním přepalem blízkých světlých objektů (obv. obličejů).
Ani jedno se mi nelíbí a tak mám buď možnost všechny momentky rvát do RAWu a pak technikou překrytí a gumování dostat kresbu jak do světel, tak do stínů, nebo si prostě pořídit systémový blesk, odklopit ho vzhůru a mít krásně a přirozeně nasvícenou celou scénu takřka "bez práce".

Co se E-TTL vs. E-TTL II týká, tak jsem se bohužel nedozvěděl (krom toho, co jsem tu odcitoval z návodu 430EX) jaké jsou vlastně reálně rozdíly.

Co se skel týká, zatím mám bohužel pouze seťák 18-55. Což do interiéru prozatim stačí (resp. musí stačit a basta :-D ). Vzhledem k tomu, že toto sklo má nejlepší kresbu při F8-11, tak to bych bez blesku nebyl schopen fotit. Tudíž i zde mi blesk pomáhá eliminovat "chybky" setového skla.

Já sám mám prozatím (čistě teoreticky) vyhlídnutý sklo od Canonu 55-250 IS a možná do hluboké budoucnosti bych rád něco jako 10-20 ap... (ale to vzhledem k ceně je trošku moc vzdálené přání).

Mám k blesku jednu otázečku: moc jsem nepochopil jak správně a k čemu funguje Spínač vysokorychlostní synchronizace. V manuálu je k tomu pouze toto:
Obrázek
Vím co to je synchronizace blesku s rychlostí závěrky, ale nechápu, co nastavím tou či onou polohou tohoto přepínače.

Abych se ještě vrátil k tomu, co píšeš....
Nevím co myslíš přesně svět.objektivem. Ale máš-li na mysli nějaké pevné hovnisko (např. 50mm) F1,4 atd... tak popravdě nevim, k čemu bych toto použil (když nepáchám studiovou fotografii a nějaké high-key snímky). CPL naštěstí mám a stativ taky - i když pro spoustu lidí asi těžce béčkovej, ale zatim stačí. Nosnost má 2,5kg (což 350D + 18-55 + 420EX nemá), je hlavně malej a lehkej a má libovolně nastavitelný nohy (použití na svahu) a hlavně se dá tyč s hlavou (výklopnou do všech 3 směrů) zasunout "zespodu" a tak je to ready i pro makro...
Ale je mi jasný, že by tady s ním leckdo pohrdne, já jsem zatím spokojen. Jako nevýhodu shledávám pouze to, že by mohl být stabilnější
JvtDeSiGn
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od JvtDeSiGn »

no stativ, mužu říct, mam domá "King of Béčkovej stativ", je to klasika, HAMA, taky lehkej, ale od tej doby co sem si koupil DSLR, je víc než nepoužitelnej... Stačí nasadit 30D jen s lehkym objektivem 18-55, a už na hlavě nesedí, a dokonce se nohy propadaj :lol:

budu muset kupovat novej stativ co nejdřiv, mam něco už vybranýho, ale potřebuju nejdřiv teda 4000 bokem navíc
Obrázek
hanz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hanz »

No jako můj Cullmann se taky pod C-765 cítil mnohem lépe než pod 350D, ale pořád se mi zdá, že jej ale unese (přecijen víc jak 1kg rezerva).

No nevíte někdo jak je to s tou synchronizací toho blesku?
Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“