raid 1 spolahlivost

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
mailer
Začátečník
Začátečník

raid 1 spolahlivost

Příspěvek od mailer »

mam otazku,
chcel by som vyriesit zalohovanie dat mirroringom.
Koly jednoduchosti instalacie by som do raidu dal disk, na ktorom mam data. System mam na inom fyzickom disku.
Cital som si prispevok RAID FAQ a zarazila ma veta pri popise RAID 1:

b) poškození tabulky oddílu nebo nějaké kritické datové struktury (MFT, FAT32, ...)

Ma to znamenat ze sa poskodia tabulky oddielov na oboch diskoch sucasne, alebo len na jednom? a ak ano, tak preco?
dik
CPU: E6850 3GHz, MB: ASUS P5Kpro, RAM: 4x 1024MB DDR2 800 Corsair C4DHX 4-4-4-12, ASUS RX3850 512MB, HDD:WD Caviar Black 1TB, DVD-RW: LG 4163, PSU: Enermax Liberty 500W
Muad'Dib
Červená karta
Červená karta
Bydliště: Sobôtka 98/6, Rimavská Sobota, 97901, Slovenská republika, EÚ

Příspěvek od Muad'Dib »

Hm, ale aj tak bude dobre, ak si zálohovanie budeš zabezpečovať aj napaľovaním.

Čo sa týka tej Tvojej teoretickej otázky, tak ono to môže byť napr. preto, lebo (keďže tu padli pojmy súvisiace skôr s OS Windows, obmedzím sa teda iba na vysvetlenie situácie pod Windows 2000) "ovládač správcu logických diskových zväzkov" (volume disk manager driver) "leží nižšie" ako "ovládač systému súborov" (file system driver).
Keď chce nejaká aplikácia niečo zapísať "na disk", tak po systémovom volaní, sa najprv vyvolá ovládač systému súborov, ktorý určí, čo presne sa má zapísať, vrátane príslušnej zmeny štrukúry systému súborov ("metadata", napr. MFT), no a potom príslušné požiadavky "posunie ďalej", "nižšie", napr. na ovládač správcu logických diskových zväzkov, ktorý je napr. v tomto prípade zodpovedný za "replikáciu údajov", teda za skopírovanie tých údajov a ich odoslanie na každé "fyzické zariadenie" (vlastne na objekty fyzických zariadení, ktoré má zase pridružené svoje ovládače, ktoré už vedia, kam presne treba zapísať to, čo dostali).

Preto by sa teoreticky mohlo stať, že nekonzinstencia systému súborov, ako napr. kvôli nejakej chybe v podsystéme systému súborov, sa jednoducho prenesie na všetky "disky" (teda vlastne "zväzky").

Uvedený príklad je však z didaktických dôvodov extrémne zjednodušený, takže radšej by si to nemal šíriť ďalej. (V škole by ma za také niečo určite "vytiahli von z učebne a ubili železnou tyčou"...)

Nevidel by som to však ako vážny problém, a už vôbec nie ako veľmi pravdepodobnú situáciu, že by nastala nekonzistencia systému súborov, ktorá by sa potom len tak preniesla ďalej...

Najlepšie je však robiť si zálohy aj na iné, externé média. Pokojne by sa ti totiž mohlo stať, že ti "odídu" oba disky. Stačí napr. 1 blesk a je to... Isteže, údaje sa možno budú dať zachrániť, lebo iba elektronika disku môže byť "usmažená", ale niečo také sa môže normálne stať. Myslím, že niečo podobné nedávno zažil aj Netload, ktorému to zlikvidovalo UPS-ku a tá vzala so sebou aj celý server, 16 diskov, 16 TB údajov v ťahu...
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“