WD2500KS - nelze formátovat druhou polovinu

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Feodaron
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

WD2500KS - nelze formátovat druhou polovinu

Příspěvek od Feodaron »

Už asi půl roku vlastním disk WD 2500KS 250GB.
(Rotational Speed 7,200 RPM (nominal)
Buffer Size 16 MB
Average Latency 4.20 ms (nominal)
Contact Start/Stop Cycles 50,000 minimum)

Při první instalaci systému na tento disk jsem z nedostatku času použil pouze rychlé formátování a ne plné. Disk jsem bez problému používal až do doby, kdy jsem chtěl začít zapisovat nad cca polovinu jeho kapacity. Vždy při zápisu došlo k pádu pc. Pokusil jsem se tedy disk naformátovat, ale cca při polovině vždy dojde k zamrznutí.
Abych disk vůbec mohl používat, rozdělil jsem jej na dva stejně velké oddíly. První lze naformátovat bez problému a druhý je naprosto nefuknční.

Mohl by mi někdo prosím ze zdejších odborníků poradit, v čem je problém a jak ho řešit? Díky. :?
faugusztin
Začátečník
Začátečník

Re: WD2500KS - nelze formátovat druhou polovinu

Příspěvek od faugusztin »

A co S.M.A.R.T. ? V akom stave je podla neho disk ?
petr_
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od petr_ »

mohl by to být problém s adresací, jaký máš os(včetně sp) ?
NTB: 13" MacBook Air mid. 2013, Haswell i7-4650U, 8GB LPDDR3, 256GB SSD
PC: Xeon 5550, 6GB DDR3, geforce 8800GTS 640MB
kocourleo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kocourleo »

Koukni se sem:

http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=6914

a podle potřeby updatuj operační systém, BIOS motherboardu a pro jistotu zkontroluj registry (nebo použij toto http://www.48bitlba.com/enablebiglba.htm ).
Gigabyte GA-MA78G-DS3H, Athlon 64 X2 5050+, 6GB RAM, 2X WD6400AAKS 640GB, integrovaný zvuk i grafika, zdroj SEASONIC S12-550 Energy+, AverTV DVB-T Volar X, Samsung SH-203B, Logitech MX-518
Feodaron
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Feodaron »

Díky kouknul jsem na to, ale vypadá to, že tohle můj problém není.

Operační systém by problém být neměl, protože formátování nešlo ani když nebyl naistalovaný. Ale mám Win XP SP2.
Myslím, že to na odkazu můj problém neřeší. Win instalátor mám se SP1, deska je Asus M2A-MVp a disk detekuje správně.
Nevím jestli jsem to napsal dobře, ale u mě je problém, že ten disk se zobrazí jako 250Gb, ale nedá se naformátovat ani při instalaci (Win XP Sp1), ani v tom samotném systému.
kocourleo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kocourleo »

Já si zase myslím, že přesně toto je tvůj problém. Problém s adresací nad 137GB, ale když myslíš, že je to něčím jiným...
Gigabyte GA-MA78G-DS3H, Athlon 64 X2 5050+, 6GB RAM, 2X WD6400AAKS 640GB, integrovaný zvuk i grafika, zdroj SEASONIC S12-550 Energy+, AverTV DVB-T Volar X, Samsung SH-203B, Logitech MX-518
Feodaron
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Feodaron »

Promiň chlape, já vím, že se mi snažíš pomoct a že tomu rozumíš určitě víc než já.
Ale podívej se mnou:
1,BIOS detekuje disk jako 250GB. - Splňuju.
2,Mám Win XP SP2 - hodnota v registruje existuje - to na co odkazuješ to říká.
3,Everest disk detekuje jako 232GB.

Tudíž, mě přišlo, že podle toho splňuju vše, ale nic se nevyřešilo.
faugusztin
Začátečník
Začátečník

A na moju otazku nie si ochotny odpovedat ? Je ten disk vobec v poriadku ? Zbytocne tu totiz riesite softwarove problemy, ked ti SMART hned povie, ze disk je zly :-)
Feodaron
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Feodaron »

Omlouvám se, nějak jsem si jí vůbec nevšiml. Udělám test a pak editnu post a hodím sem výsledek.

EDIT:
Tak tady je výsledek. Mohl by mi to někdo prosím trochu vyložit? Každopádně, ikdyž tomu nějak extra nerozumím, něco mi říká, že to není dobrý výsledek. :(
Obrázek
faugusztin
Začátečník
Začátečník

Reallocated Sectors Count - Count of reallocated sectors. When the hard drive finds a read/write/verification error, it marks this sector as "reallocated" and transfers data to a special reserved area (spare area).
This process is also known as remapping and "reallocated" sectors are called remaps. This is why, on a modern hard disks, you can not see "bad blocks" while testing the surface - all bad blocks are hidden in reallocated sectors. However, the more sectors that are reallocated, the more a sudden decrease (up to 10% and more) can be noticed in the disk read/write speed.

Seek Error Rate - Rate of seek errors of the magnetic heads. If there is a failure in the mechanical positioning system, a servo damage or a thermal widening of the hard disk, seek errors arise. More seek errors indicates a worsening condition of a disk surface and the disk mechanical subsystem.

Na tvojom mieste by som asi ten disk reklamoval.
Zivan
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zivan »

Projet to nejakym kontrolnim programem od WD a spolu s vytisklym reportem o chybe ho dat na reklamaci.
HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
popo
Nováček
Nováček

Příspěvek od popo »

nainstaluj Service Pack 2 ako ti uz radili
widly nevedia detekovat disk nad 137GB bez SP2 - to je tvoj problem
faugusztin
Začátečník
Začátečník

popo píše:nainstaluj Service Pack 2 ako ti uz radili
widly nevedia detekovat disk nad 137GB bez SP2 - to je tvoj problem
Omg, a ty si pozeral iba prvu otazku alebo aj reakcie ? Ten jeho disk je vadny, tak neviem co tu riesis s XP SP2, pricom autor tuto moznost zavrhol v piatom prispevku. Pozri si SMART report.
Feodaron
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Feodaron »

Dobře, díky všem. Jen jak mi tu někdo radil s utilitou od WD - nainstaloval jsem WD Diagnostics, ale při kontrola se vždy přeruší s nějakou chybou.
Surgical
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Surgical »

Jak skončí s chybou? Vždyť ti psali opakovaně, že disk je v háji, tak na co ještě čekáš :) Reklamace a lock.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“