CPU/Paměti

Vše kolem ovladačů k deskám či integrovaným komponentám, včetně BIOSů a jejich úprav.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
Accuphose
Začátečník
Začátečník

CPU/Paměti

Příspěvek od Accuphose »

Snad to sem patří.... v prvním subforu se píše, že se neřeší taktování, pak dvě sekce o skříních, pak chlazení a BIOS... o BIOS jde hlavně. Nejprve pár obrázků:

ObrázekObrázek
ObrázekObrázek

Jak je vidno z 1,9 je takt na 2,375... jenže problém je v děličce CPU/6 .. potřeboval bych tak děleno 7, protože mám paměti Patriot 667 a běží na frekvenci 2x395=790MHz.. nebo se pletu.. pokud nastavím v Biosu 533.. dělička bude 8 a frekvence 600Mhz.

Dá se to nějak řešit, aniž bych snižoval FSB?
Accuphose
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Accuphose »

Cool’n’Quiet mám enabled, vadí to nebo ne?
V
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od V »

Nikdo tady neodpověděl... :(

Já mám stejný problém...
Potřebuji změnit děličku pamětí. Při frekvenci procesoru která je stabilní by byly dost podtaktované, což mi výkon pamětí dost sníži :(

Prosím, jestli někdo ví, jak ty děličky ovládat, napište
Caderom
Začátečník
Začátečník

Re: CPU/Paměti

Příspěvek od Caderom »

Accuphose píše:...
Jak je vidno z 1,9 je takt na 2,375... jenže problém je v děličce CPU/6 .. potřeboval bych tak děleno 7, protože mám paměti Patriot 667 a běží na frekvenci 2x395=790MHz.. nebo se pletu.. pokud nastavím v Biosu 533.. dělička bude 8 a frekvence 600Mhz.
...
Ty tam mezitím nic nemáš? AMD procesory zvládají jakékoliv celé děličky, tedy mezi 6 a 8 by 7 měla být.
husky14
Začátečník
Začátečník

Re: CPU/Paměti

Příspěvek od husky14 »

Accuphose píše:Jak je vidno z 1,9 je takt na 2,375... jenže problém je v děličce CPU/6 .. potřeboval bych tak děleno 7, protože mám paměti Patriot 667 a běží na frekvenci 2x395=790MHz.. nebo se pletu.. pokud nastavím v Biosu 533.. dělička bude 8 a frekvence 600Mhz.

Dá se to nějak řešit, aniž bych snižoval FSB?
Neda, delicky jsou jen ty, ktery nastavujes v BIOSu (800, 667, 533...). Jinou delicku pro pameti nenastavis.

Na tech 790MHz ti pameti nejedou?
V
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od V »

Mě osobně to po přetaktování na 7 jede, ale automaticky...
Nevím, kde to přepínat manuálně - v BIOSu jsem tuhle položku nenašel.
Jak jsem zjistil, tak se mi to přepíná nastavením typů pamětí...
800 je /8, 667 je /7, 533 je /6.
Jenže buď přeženu CPU nahoru a je nestabilní, nebo mám paměti krutě podtaktované, což mi taky dost ubírá výkonu :(

Kdyžtak dotaz, který sem asi nepatří...
Rychlost HT je doporučovaná max. 1000. Co se stane, když ji zvýším víc? (raději jsem to nezkoušel :) ).

Potřeboval bych hlavně zjistit, kde nějak volněji přepínat tu děličku CPU/RAM...
husky14
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od husky14 »

V píše:Kdyžtak dotaz, který sem asi nepatří...
Rychlost HT je doporučovaná max. 1000. Co se stane, když ji zvýším víc? (raději jsem to nezkoušel :) ).
Asi by to neco pres 1000MHz dalo, nebo uz to nenajede, ale je to zbytecny. HT nech klidne na 3x.... jestli budes mit HT 800 nebo 1000 je celkem jedno, na vykonu to neubira.
V píše:Potřeboval bych hlavně zjistit, kde nějak volněji přepínat tu děličku CPU/RAM...
Volnejsi delicky nejsou.... ;)
Accuphose
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Accuphose »

No ono to není tak lehký, děličku si podle všeho určuje sám procesor... teoreticky by to mělo jít přepsat, aspoň podle DFI.. jenže kde a co, to je otázka. Něco jsem na to téma našel na Wikipedii, u Intelu problém není.

Navíc nevím jestli se to stalo po přeflashování na F3 bios, nebo po problémech s výměnou chladiče, tak mám maximální násobič 9x místo 9,5x v BIOSu.. no nedá se nic dělat... nějak mě to neomezuje. Mně teda děličku systém na 7 nenastaví, to bych musel mít možnost nastavit v BIOSu paměti na 600 a to BIOS neumí, jinak já potřebuju aby byl počítač maximálně stabilní, bohužel s procesorem AMD a grafikou ATI a jejich zprasenými ovladači, musím umět rozlišit co je problém s ovladačema, co je HW problém.
Odpovědět

Zpět na „Ovladače a BIOSy“