S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl
Moderátor: Baneshee
- MichiGen
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
STALKER je FPS/RPG, to ze to starsi old school hraci jednoducho nedokazu prijat nic nezmeni na oficialnom udavanom zanri.To ze napisal ze je to RPG je 50% z kompletnej pravdy , kritizovanie tejto teme nijak neprospeje, samozrejme kazdy moze mat vlastny nazor ale teraz sem kazdy nebude predsa pisat ze je STALKER podla neho uplne iny zaner alebo ze je to skakacka s medvedikmi haribo.
CPU: C2D E4500 2,2GHz@3,2GHz 1,352V real (Scythe Ninja Plus+ Noctua NF-P12-1300) MB:Asus P5K,bios ver 1005 RAM: Corsair 2x2GB Twin2X C5DHX 960MHz CL5-5-5-15 2T, 2,1V VGA:Palit GTX 260 OC 663/1152/2304MHz HDD:Seagate SATA II 320GB DVD-ROM:Plextor PX750A LCD Monitor:LG L226WTQ-PF 22" Black Zdroj:Corsair 520W HXEU Case: Rebel 9 Economy + 2xNoctua NF-S12-800 Gamepad: Logitech cordless Rumblepad 2 || 92% of teens have moved onto rap. If you are part of the 8% that still listen to real music, copy and paste this into your signature ||
- J X P
- Středně pokročilý

no, nevim proc se tedy do diskuze pridavas, ucinim tak tedy i ja, protoze presto ze stalkera uznavam, ta kRPG v nem nevidim ani pod drobnohledem. v cem je to RPG ?MichiGen píše:STALKER je FPS/RPG, to ze to starsi old school hraci jednoducho nedokazu prijat nic nezmeni na oficialnom udavanom zanri.To ze napisal ze je to RPG je 50% z kompletnej pravdy , kritizovanie tejto teme nijak neprospeje, samozrejme kazdy moze mat vlastny nazor ale teraz sem kazdy nebude predsa pisat ze je STALKER podla neho uplne iny zaner alebo ze je to skakacka s medvedikmi haribo.
dle meho je to cista FPS s postupnym odemykanim obsahu a moznosti jist. RPG se z toho neda udelat ani silnou modifikaci. mozna puvodni zamer autoru byl jiny, ale "vyvoj postavy" pomoci lepsich obleku prece neni znakem RPGcna, nebo snad tohle je ten hlavni znak ?
---
- Flegy
- Mírně pokročilý

-
- MichiGen
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Stalker je RPG hrou z polovice alebo z tej o nieco mensej casti. Obsahuje adventurne prvky ako dialogy s postavami ktore napr taky Doom 3 vobec neobsahoval a ak ano mal hrac len moznost sledovat a nie odpovedat niekolkymi moznostami. Dalej je tu velka rozloha a nelinearny postup hrou, vsetko sa da zbierat a pouzivat, vsetko je dostatocne prepracovane.
Chyba tomu nejaky vlastny vyvoj postavy a jej schopnosti ako napr vo Fallout a vacsine inych RPG to je ale asi tak vsetko, rozhodne to vsak nie je cista fps. Alebo je podla vas Morrowind mlaticka?
Chyba tomu nejaky vlastny vyvoj postavy a jej schopnosti ako napr vo Fallout a vacsine inych RPG to je ale asi tak vsetko, rozhodne to vsak nie je cista fps. Alebo je podla vas Morrowind mlaticka?
CPU: C2D E4500 2,2GHz@3,2GHz 1,352V real (Scythe Ninja Plus+ Noctua NF-P12-1300) MB:Asus P5K,bios ver 1005 RAM: Corsair 2x2GB Twin2X C5DHX 960MHz CL5-5-5-15 2T, 2,1V VGA:Palit GTX 260 OC 663/1152/2304MHz HDD:Seagate SATA II 320GB DVD-ROM:Plextor PX750A LCD Monitor:LG L226WTQ-PF 22" Black Zdroj:Corsair 520W HXEU Case: Rebel 9 Economy + 2xNoctua NF-S12-800 Gamepad: Logitech cordless Rumblepad 2 || 92% of teens have moved onto rap. If you are part of the 8% that still listen to real music, copy and paste this into your signature ||
- Wuuduu
- Středně pokročilý

cize to nie je ziadne RPG.
Alebo uz za RPG budeme o chvilu povazovat kazdu FPS, kde treba stlacit aspon dve tlacidla?
Ak za vymakane RPG povazujem Final Fantasy VII, akcne RPG/FPS je System Shock 1/2... tak kua kde na tej mierke bude Stalker?
Stalker je FPS s troskou adventure/RPG prvkov, ale je to ciste FPS s tupcami nepriatelmi.
Porovnavat Stalkera s Morrowindom... hehe, Oblivion je konzolovito akcny a aj ten ma k Stalkerovi dalekoooooo....
Alebo uz za RPG budeme o chvilu povazovat kazdu FPS, kde treba stlacit aspon dve tlacidla?
Ak za vymakane RPG povazujem Final Fantasy VII, akcne RPG/FPS je System Shock 1/2... tak kua kde na tej mierke bude Stalker?
Stalker je FPS s troskou adventure/RPG prvkov, ale je to ciste FPS s tupcami nepriatelmi.
Porovnavat Stalkera s Morrowindom... hehe, Oblivion je konzolovito akcny a aj ten ma k Stalkerovi dalekoooooo....
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM • uubuuW ... EVE Online • H00d
MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
- MichiGen
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Porovnanie je podla mna mozne, STALKER je sice postapo a TES seria je fantasy, obe hry vsak obsahuju mnozstvo questov, velku rozlohu, su nelinearne a komplexne v zbierani a pouzivani viacerych veci. Keby sa Morrowind preskinoval stalker texturami a namiesto mecov a stredovekych zbrani dostal do zasoby samopaly a automaticke pusky tak by si tie hry boli dost blizke.
- Swat
- Mírně pokročilý

Jestli teda taky můžu.....Role Playing Game....myslím,že je řečeno vše.Jestli si dobře pamatuju,nebylo ani řečeno jméno postavy (Stalkera) za kterou se hraje.Byla to anonymní figura,což mě vůbec nedrásá.Dalo se nosit spoustu krámů v batohu,mluvit s lidma.....postava se dál nevyvíjela.Nezlepšovala se jí výdrž,síla,schopnost krytí,intuice...nic.Stalker je FPS s poměrně bohatýma možnostma interakce s okolím,není to Role Playing Game.
MB: Asrock Z370 Extreme4, CPU: Intel Core i5-8600K@5 GHz (SilentiumPC Navis PRO 240 AiO), RAM: 2x8 GB G.Skill DDR4 3200 MHz, GPU: Gigabyte RTX 2080 Gaming OC, HDD: SSD WD Blue 3D 1TB, Seagate IronWolf 6TB, DVD: Asus, PSU: Seasonic Focus Plus 850 Gold, CASE: Corsair T600 Graphite White Edition, MONITOR: BenQ XR3501, TV: 55" Samsung Q6FN
- Wuuduu
- Středně pokročilý

tak, tak. Zakladna vec v RPG je vyvoj vlastnosti postavy.
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
- Damianus
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
No ja bych nerekl myslim ze to je Role Playing Game (neco jako hrajes roli ve hre) RPG nemusi znamenat nutnost menit skill je to o vasem rozhodovani a naslednem ovlivneni pokracovani hry to je hlavni vlastnost RPG a tim se tam Stalker radi.Swat píše:Jestli teda taky můžu.....Role Playing Game....myslím,že je řečeno vše.Jestli si dobře pamatuju,nebylo ani řečeno jméno postavy (Stalkera) za kterou se hraje.Byla to anonymní figura,což mě vůbec nedrásá.Dalo se nosit spoustu krámů v batohu,mluvit s lidma.....postava se dál nevyvíjela.Nezlepšovala se jí výdrž,síla,schopnost krytí,intuice...nic.Stalker je FPS s poměrně bohatýma možnostma interakce s okolím,není to Role Playing Game.
- Flegy
- Mírně pokročilý

-
- MichiGen
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Myslim ze vlastnym rozhodovanim mal na mysli moznost vyberu (pridam sa tam alebo tam? Zabijem ich alebo im pomozem? etc.) a v neposlednej rade i dopracovanie sa k jednemu z moznych siedmych zakonceni.
- Swat
- Mírně pokročilý

To nic nemění na tom,že ve Stalkerovi se postava nevylepšuje.A to jsou prostě základní prvky RPG.Pokud budeme RPG nazývat každou hru,ve které "hrajeme roli",pak je to i Call of Duty 4.Tam jsem hrál "roli" Soapa-příslušníka SAS a Jacksona-mariňáka.Doufám,že se shodneme na tom,že je to blbost.Nelze nazývat RPG každou hru,kde hrajeme roli.Vylepšování postavy,to je RPG.Stalker ne.
MB: Asrock Z370 Extreme4, CPU: Intel Core i5-8600K@5 GHz (SilentiumPC Navis PRO 240 AiO), RAM: 2x8 GB G.Skill DDR4 3200 MHz, GPU: Gigabyte RTX 2080 Gaming OC, HDD: SSD WD Blue 3D 1TB, Seagate IronWolf 6TB, DVD: Asus, PSU: Seasonic Focus Plus 850 Gold, CASE: Corsair T600 Graphite White Edition, MONITOR: BenQ XR3501, TV: 55" Samsung Q6FN
- kajlik
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
S takovym přístupem bys moh CounterStrike z vesela označit za MMORPG, protože tam běháš, zabíjíš, vyděláváš peníze a nakupuješ equip 
Stalker je FPS s prvky RPG.. rozhodně však převládá ta FPS část
Stalker je FPS s prvky RPG.. rozhodně však převládá ta FPS část
A wiseguy once said: "Arguing on the internet is like running in the Special Olympics .. even if you win, you are still RETARDED!!!"
- D00M
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
nikdo nic?D00M píše:neznáte fígl, kterým bych se ze Sarkofágu mohl dostat zpět do Prypiatě? v hotelu jsem zapomněl najít dekodér na dveře v sarkofágu... Monolit jsem našel, ale ještě si chci projít druhou misi.
díky.
mrtvola: A64 x2 3800+ (Toledo E6) | Arctic Cooling Freezer 64 Pro | Asus A8R-MVP (xPress 1600) | 4x 1GB Kingston DDR-400 | Leadtek GF 8600 GT | Accelero S1 | LG GSA 4163B (pude z domu)
živola: i5 2400 | box | Gigabyte GA-P67-DS3-B3 | 2x Kingston 4GB 1600 | Gigabyte HD 6770 | SpinPoint 250 GB SATA + 500 GB SATA + 1TB SATA + 1,5 TB SATA | Samsung SH222 AB | Samsung T220 | Genius 5050 + 2x 16W repro | Win Seven RTM
Doom bloguje, poslouchá muziku, chová bílého Supa a silničku.
živola: i5 2400 | box | Gigabyte GA-P67-DS3-B3 | 2x Kingston 4GB 1600 | Gigabyte HD 6770 | SpinPoint 250 GB SATA + 500 GB SATA + 1TB SATA + 1,5 TB SATA | Samsung SH222 AB | Samsung T220 | Genius 5050 + 2x 16W repro | Win Seven RTM
- durod
- Středně pokročilý

- slaava
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
to uz muzete nazyvat MoH:A, ze je taky RPG... prece se tam vylepsujou zbrane!
tahle diskuze je o nicem. akorat par lidi tu breci nad tim, ze jako pravy FPS stalker moc neoslnil, tak se ho snazi soupnout nekam jinam
tot muj nazor. btw:
hral jsi vubec ten Morrowind, ze vypustis takovej blabol? 
tim jsi me absolutne rozsekal, to snad neni ani moznyMichiGen píše:Keby sa Morrowind preskinoval stalker texturami a namiesto mecov a stredovekych zbrani dostal do zasoby samopaly a automaticke pusky tak by si tie hry boli dost blizke.
amd 5800x3d, gigabyte x570 aorus pro, gainward rtx 4090 phantom gs, g.skill 64gb 3600mhz ddr4, corsair mp510 1gb, corsair rm750x, fractal design define 7 compact, win11pro 64bit, samsung odyssey oled g8.
- Nordir
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
slaava píše:tim jsi me absolutne rozsekal, to snad neni ani moznyMichiGen píše:Keby sa Morrowind preskinoval stalker texturami a namiesto mecov a stredovekych zbrani dostal do zasoby samopaly a automaticke pusky tak by si tie hry boli dost blizke.hral jsi vubec ten Morrowind, ze vypustis takovej blabol?
Asi myslel Oblivion, kterej mel do RPG asi tak daleko jako Stalker ... Stalker je spis FPS/adventure z RPG ma mozna tak atmosferu.
Me nezajimaji zadny podmínky, jaky mel suvereni stat nekde za krale klacka
- Thellwin
- Administrátor

Takže po dlouhém odkládání nadešla ta chvíle, kdy bych se rád konečně pustil do hraní této hry. Nicméně, měl bych několik dotazů na ty, kteří už hru hráli/dohráli, hlavně co se týká patchů a modů.
Jako první začnu s grafickou stránkou hry. Že to občas neběhá super je známá věc. Nicméně dá se najít nastavení s vhodným "poměrem" kvalita/výkon. Po pročtení tohoto threadu a pár stránek na netu, mě zaujaly následující mody upravující grafiku.
Grafické mody
Realism Graphic Mod (2.0) ( http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php? ... 45#7322945 ) - co přesně to dělá a jaký vliv na výkon ? Ty shadery jsou v něm už obsažené, nebo se musí dodat zvlášť a pokdu ano, fungují souběžně s RGM 2.0 nebo je nutné vybrat jedno z toho ? Také se píše, že je to pouze por NV GK, ale četl jsem i info od usera s ATi, kterému to fungovalo.
Float 32 mod ( http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php? ... 52#7325052 ) - otázky stejné jako v odstavci výše
U FP32 mod mě zarazilo toto
Ačkoliv by mělo být logické, že nejlepší je poslední patch, tak po pročtení několika diskusí, kde byly reportovány nejrůznější problémy s posledními verzemi patchů, jsem zatím nahodil základ + patch 1.001. Nějaké zkušenosti s verzemi 1.003 a 1.005 ? Měl by být snad i 1.004 (ale pouze pro MP) ovšem tam by měl být zahrnut i ten FP32 mod, tak proto mě zajímá. Také všechny modifikace nefungují se všemi verzemi patchů, ale o nich už níž.
Ostatní mody
Protože Stalker není v defaultu úplně ideální, tak jsem si vybral pár úprav, které bych rád zahrnul.
- v prvé řadě je to jakýsi Reality mod, upravující obtížnost, co se týče účinnosti zbraní, lékárniček atd - http://stalker.vokr.com/index.php?menu=mody
- další obdoba je zde - http://stalker.filefront.com/file/Realism_Mod;78112
- velmi mě zaujal tento mod - RULES OF ENGAGEMENT - http://stalker.scorpions.cz/modding/index.php?clanek=12
Nějaké zkušenosti s nimi ?
Zajímavou volbou mohou být i mod-packy, ale zde je zřejmě prolbém, že některé obsahují i věci, které tam nechci - http://stalker.scorpions.cz/modding/index.php?clanek=2 - ale kdyby mohl někdo nějaký doporučit, byl bych rád.
Jako první začnu s grafickou stránkou hry. Že to občas neběhá super je známá věc. Nicméně dá se najít nastavení s vhodným "poměrem" kvalita/výkon. Po pročtení tohoto threadu a pár stránek na netu, mě zaujaly následující mody upravující grafiku.
Grafické mody
Realism Graphic Mod (2.0) ( http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php? ... 45#7322945 ) - co přesně to dělá a jaký vliv na výkon ? Ty shadery jsou v něm už obsažené, nebo se musí dodat zvlášť a pokdu ano, fungují souběžně s RGM 2.0 nebo je nutné vybrat jedno z toho ? Také se píše, že je to pouze por NV GK, ale četl jsem i info od usera s ATi, kterému to fungovalo.
Float 32 mod ( http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php? ... 52#7325052 ) - otázky stejné jako v odstavci výše
U FP32 mod mě zarazilo toto
PatcheTento mod by měl udělat Stalkera graficky ještě lepšího, než doposud. Podle slov autora tento mod upravuje vektorový propočet, lépe si rozumí s vykreslením bump-map. To vše s frameratem vyšším až o 20%. Po vyzkoušení jsem byl mírně rozčarován. Hra se sice hýbala svižněji, ale veškeré textury byly ploché a tak nějak bez detailu. Nakonec jsem se tedy nevyhnul mírné modifikaci a ve výsledku jsem žádnou radikální změnu nezaznamenal.
Ačkoliv by mělo být logické, že nejlepší je poslední patch, tak po pročtení několika diskusí, kde byly reportovány nejrůznější problémy s posledními verzemi patchů, jsem zatím nahodil základ + patch 1.001. Nějaké zkušenosti s verzemi 1.003 a 1.005 ? Měl by být snad i 1.004 (ale pouze pro MP) ovšem tam by měl být zahrnut i ten FP32 mod, tak proto mě zajímá. Také všechny modifikace nefungují se všemi verzemi patchů, ale o nich už níž.
Ostatní mody
Protože Stalker není v defaultu úplně ideální, tak jsem si vybral pár úprav, které bych rád zahrnul.
- v prvé řadě je to jakýsi Reality mod, upravující obtížnost, co se týče účinnosti zbraní, lékárniček atd - http://stalker.vokr.com/index.php?menu=mody
- další obdoba je zde - http://stalker.filefront.com/file/Realism_Mod;78112
- velmi mě zaujal tento mod - RULES OF ENGAGEMENT - http://stalker.scorpions.cz/modding/index.php?clanek=12
Nějaké zkušenosti s nimi ?
Zajímavou volbou mohou být i mod-packy, ale zde je zřejmě prolbém, že některé obsahují i věci, které tam nechci - http://stalker.scorpions.cz/modding/index.php?clanek=2 - ale kdyby mohl někdo nějaký doporučit, byl bych rád.
Goldnoob team proud member!
- D00M
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
stalkera hraju s patchem 1.0004. tenhle by měl dost výrazně optimalizovat engine a snížit tak hardwarovou náročnost. zdá se mi, že se hra hýbe o něco líp. narozdíl od toho patch 1.0005... 
jinak já hraju s mírně upraveným faiakes mod packem. nebaví mě nosnost pouhých 60 kilo, tak mám 300 kiloV podstatě jde o upravený patch 10004, upravující hlavně hraní přes internet, žádné radikální změny tedy tentokrát nečekejte.
mrtvola: A64 x2 3800+ (Toledo E6) | Arctic Cooling Freezer 64 Pro | Asus A8R-MVP (xPress 1600) | 4x 1GB Kingston DDR-400 | Leadtek GF 8600 GT | Accelero S1 | LG GSA 4163B (pude z domu)
- Damianus
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Jeste primo abych poradil ja hraju stalkera s patchem 1.0005 jde videt optimalizace nejake to FPS nahoru a problem snad zadny

dohral jsem toho dost 
Tak nevim jestly se muzu pokladat za mladou generaci ale hry Dungeon master wizardy ultima fallout baldurs gate diablo X-com brany skeldalu atd A stejne si myslim ze to je castcne RPG protoze ovlivnim dej a pokracovani hry rozhodnutim.Pokud jste postrehli tak bylo vzdy jedno treba balduru jako iteligeci nebo silu ci moudrost clovek mel jako postava ale v dialogu se nejak rozhodoval.Ale myslim ze kazdy ma svuj nazor a neberu ho nikomu a taky nesoudim kdyz cloveka neznamdurod píše:oznacit stalkra za RPG muze jenom mlada generace, ktera nezazila klasickou eru RPG...
jasne, takze podle tebe jsou vsechny hry rpgcka.zahraj si nejaky cistokrevny, udelej mi tu radost