Poloprofesionalni fotak do 20.000,- ?
- ICE
- Středně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
tak jestli mas 20K na fotak + objektivy tak zalezi na planovych investicich do budoucna... osobne bych koupil Olympus E-510 s dual zoom kitem a mel vystarano celkem na dlouho, mel bych stabilizaci, slusne udelany telo a solidni kvalitou pokryty ohniska. Pripadne bych k tomu jeste koupil slusnej externi blesk, to se ti bude hodit vic nez 50 objektivu....
- JvtDeSiGn
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
koukal sem, po tom bych slintalSmith píše: a tele me zacina na 70/2,8
ICE - olympus je v poslední době zajívá volba za tu cenu, ale vživotě bych olympuse už jentak nekupoval... Držení je takový nic moc, a má moooc malej snímač, takže to pak je dost znát... Ale maj ve svej kategorii dost zajmavejch vychytávek, a cena je taky zajmavá.
All I know is that I know nothing.
Intel Pentium II 233 MHz, Nvidia GeForce2 MX 200, 192 MB RAM
- sprite
- Nováček
penni: pokud chceš novou zrcadlovku a trochu více se věnovat focení, tak bohužel zapomeň na to, že by ses vešel do investice 20.000. Co třeba slušnější stativ, tedy pokud ho ještě nemáš ( min.2500,- Kč ), potom záleží co budeš dál fotit- pokud krajinky- tak CPL filtr (od 1500,-), přechofový filtr s držákem (1000,-), ND filtr(500,-), dálková spoušť, co externí blesk? A co terpve, kdyby jsi, nedej bože, začal uvažovat o makru. Doporučil bych projít alespoň zběžně stránky fotoroman.cz, grafika. cz atd., trochu něco před koupí nastudovat, aby jsi věděl, do čeho jdeš a poté nebyl překvapen a zklamán investicemi, které tě v nejbližší době po koupi zrcadlovky čekají, protože její koupí investice nekončí, ale naopak začínají (mohu potvrdit z vlastní zkušenosti, stejně jako mnoho dalších). Zase na druhou stranu, po mírném ovládnutí zrcacdlovky a počátečním rozčarování, že to nefotí samo ty hezké, hodně barevné a přeostřené obrázky jako kompakt, se ti zrcadlovka odmění nesrovnatelně vyšší kvalitou fotografiií a o hodně větší možností využití. Přeji dobré rozhodnutí.
AMD X3, 8800GT,4GB RAM, SATA 640 GB,SATA 320 GB, Corsair 520W,P19-2, Asus A696
- JvtDeSiGn
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
- slivamichal
- Začátečník
Taky jsem si říkal, že si koupím digitální zrcadlovku se setovým objektivem a bude na čas pokoj. V únoru jsem pořídil Nikona D50 se setovým objektivem za 12000Kč z druhé ruky. Povedená koupě- měl nachozíno jen pár snímků a jinak bez poruchy.
Po měsíci jsem ten setový objektiv vzal a prodal. A místo toho koupil Tokinu 28-70 /2,8 a nemůžu si ho vynachválit.
Potom jsem investoval dál. Tím to dopadlo i mě- nectěl jsem nejdřív žádnou investici a pak to najednou jinak nešlo .
Po měsíci jsem ten setový objektiv vzal a prodal. A místo toho koupil Tokinu 28-70 /2,8 a nemůžu si ho vynachválit.
Potom jsem investoval dál. Tím to dopadlo i mě- nectěl jsem nejdřív žádnou investici a pak to najednou jinak nešlo .
- crashPC
- Mírně pokročilý
- NobodyLovesMe
- Začátečník
Já si myslím,že je to především o tom,že ty fičury,které se k zrcadlovkám naabízejí,souvisí s tím,že se předokládá,že ten,kdo si zrcadlovku kupuje je už trochu nadšenec a chce se věnovat focení trochu vážněji.Ale samozřejmě,že s tím můžeš fotit jako s kompaktem,bez veškerého vybavení.Technicky určitě ano.Druhá věc je ta,že je to asi trochu škoda.
"Jen jedna šance mezi dvěma světy:Ohni se mnou pojď "
- JvtDeSiGn
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
- sprite
- Nováček
Pokud fotik se zrcadlovkou jako s automatem, pak by stálo za úvahu koupit např. EFV Fuji 6500 za nějakých 7500,- a zbytek si třeba přidat na dovolenou. O tom to práve je: před koupí si to trochu srovnat, abych věděl co od toho chci, kolik do toho chci dát a co skutečně využiju a pak se teprve rozhodnout. Opačné řešení, tedy nejprve něco koupit a pak přemýšlet, co vlastně s tím, nebývá většinou nejšťastnější řešení, i když občas se může zadařit
AMD X3, 8800GT,4GB RAM, SATA 640 GB,SATA 320 GB, Corsair 520W,P19-2, Asus A696
- hanz
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Technicky vzato lze nastavit DSLR na "zelenej obdélníček" a cvakat spoušť a mít to jako velikej kompakt....
Jenže když chceš fotit např. v interiéru, tak se bez systémového blesku neobejdeš - A TO JE DALŠÍ INVESTICE, SE KTEROU MUSÍŠ POČÍTAT.
Původně jsem si taky řikal, že interní blesk má 2x vyšší směrné číslo než na kompaktu, tak budu happy a nějakou dobu to vydržím. Jenže ouha!!! Fotil jsem jednu rodinnou akci v bytě (venku tma) a když jsem fotil lidi, tak E-TTL II krásně nafotilo nepřepálený oblyčeje, ale pozadí každý fotky bylo tak neuvěřitelně utopený, že jsem z toho byl fakt hodně smutnej.
Takže hned následovala koupě systémovýho blesku a teď teda teprve můžu mluvit o kloudném fotografování v interiérech....
A to nemluvím ani o tom, jak moc bych chtěl jiný skla (nějakej pěknej širákáč, něco dlouhýho atd... ale to jsou zase další nemalý prašule )
Jenže když chceš fotit např. v interiéru, tak se bez systémového blesku neobejdeš - A TO JE DALŠÍ INVESTICE, SE KTEROU MUSÍŠ POČÍTAT.
Původně jsem si taky řikal, že interní blesk má 2x vyšší směrné číslo než na kompaktu, tak budu happy a nějakou dobu to vydržím. Jenže ouha!!! Fotil jsem jednu rodinnou akci v bytě (venku tma) a když jsem fotil lidi, tak E-TTL II krásně nafotilo nepřepálený oblyčeje, ale pozadí každý fotky bylo tak neuvěřitelně utopený, že jsem z toho byl fakt hodně smutnej.
Takže hned následovala koupě systémovýho blesku a teď teda teprve můžu mluvit o kloudném fotografování v interiérech....
A to nemluvím ani o tom, jak moc bych chtěl jiný skla (nějakej pěknej širákáč, něco dlouhýho atd... ale to jsou zase další nemalý prašule )
- crashPC
- Mírně pokročilý
- ICE
- Středně pokročilý
-
- Kontaktovat uživatele:
tak E-510 ma 4/3 a neni o moc mensi nez aps-c a kvalita fotek je fakt hodne slusna. nic kvuli cemu bych se sel veset... mimochodem, EOS 350D se bez bateriovyho gripu skoro neda drzet... velikost E510 nekdo povazuje za vyhodu, nekdo za nevyhodu. za 25K s dualzoom kitem, nebo za 20K (bez dane s odpisem na nejakou firmu) je to imho bozi nakup se stabilizaci .JvtDeSiGn píše:koukal sem, po tom bych slintalSmith píše: a tele me zacina na 70/2,8
ICE - olympus je v poslední době zajívá volba za tu cenu, ale vživotě bych olympuse už jentak nekupoval... Držení je takový nic moc, a má moooc malej snímač, takže to pak je dost znát... Ale maj ve svej kategorii dost zajmavejch vychytávek, a cena je taky zajmavá.
- no-X
- Středně pokročilý
- JvtDeSiGn
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
co se tyce cenovej relaci olympusu tak sou vyborny
malej snimac je pak na ukro kvality, pri vyssich cislech isa, nemluvě jen o šumu
stim držení, já tady o něm mluvil jako že né že bych neveděl kam dát poslední prst, jako u C stovkovejch řad, ale celkově že mi vubec nedržel v ruce
s olympusema, ale ne s dlsr, jen s evf, kompaktem a pod., mam větší zkušenosti a já bych ho dneska nekupoval (pro sebe), ale co se týče zrcadla tak za ty ceny co se daj teď olympuse sehnat sou více než výborný
malej snimac je pak na ukro kvality, pri vyssich cislech isa, nemluvě jen o šumu
stim držení, já tady o něm mluvil jako že né že bych neveděl kam dát poslední prst, jako u C stovkovejch řad, ale celkově že mi vubec nedržel v ruce
s olympusema, ale ne s dlsr, jen s evf, kompaktem a pod., mam větší zkušenosti a já bych ho dneska nekupoval (pro sebe), ale co se týče zrcadla tak za ty ceny co se daj teď olympuse sehnat sou více než výborný
- no-X
- Středně pokročilý
- JvtDeSiGn
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
- no-X
- Středně pokročilý
Otázkou je, jestli rozdíl způsobuje kvalita čipu, nebo firmware. U kompaktů/EVF jsem byl zvyklý, že nemá cenu používat RAW, protože rozdíly oproti JPEGu/TIFFu jsou naprosto minimální. Ale u zrcadlovek je to bohužel docela naopak, úroveň zpracování obrazu na úrovni foťáku je často horší, než u kompaktů...
Docela se těším na srovnání Panasonic FZ30 a Sigmy SD-14 (s objektivem už se dá sehnat pod 20k, takže je to docela zajímavá alternativa pro tenhle segment).
Docela se těším na srovnání Panasonic FZ30 a Sigmy SD-14 (s objektivem už se dá sehnat pod 20k, takže je to docela zajímavá alternativa pro tenhle segment).
Nejlepší moderátor ve výslužbě
- crashPC
- Mírně pokročilý
no-x já si myslím že je to jen tvůj pocit - respektice si to můžeš ověřit na dpreview. kompakty sice líp doostřej, vyvážej, vybarvěj a na nízkejch ISO i odšuměj, ale pak máš z toho neupravitelnej dost degradovanej obraz.
ze zrcadlovkovýho JPGčka toho ještě můžeš slušně něco dostat.
Je pravda že jakýsi pomyslný rozdíl mezi JPEG a RAW je u DSLR větší než u kompaktu, ale jak s JPEGem tak s RAWem zrcadlovky vykouzlíš lepší výsledek než s kompatkem, kterej se může stavět na hlavu jak chce.
Jsou samozřejmě výjímky stojící na straně kompaktu - hodně světla, fotka statického předmětu, nejednolitá plocha.... všude jinde je to ale dost vidět.
ze zrcadlovkovýho JPGčka toho ještě můžeš slušně něco dostat.
Je pravda že jakýsi pomyslný rozdíl mezi JPEG a RAW je u DSLR větší než u kompaktu, ale jak s JPEGem tak s RAWem zrcadlovky vykouzlíš lepší výsledek než s kompatkem, kterej se může stavět na hlavu jak chce.
Jsou samozřejmě výjímky stojící na straně kompaktu - hodně světla, fotka statického předmětu, nejednolitá plocha.... všude jinde je to ale dost vidět.
Lenovo ideapad 16“, Ryzen 5800H (8C/16T) 16GB DDR4 @ 3200MHz, 1TB M.2 SSD
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
We are not here because we're free, we are here because we're not free...
- JvtDeSiGn
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
přesně tak, kompakty jsou tu pro trh, a tak jde snima i spíš ten vývoj, ale když ti to nedorype snímač, tak obejtv, tak pak přírodu snimi fotit je naprosto nemožný. Ono RAW nebo JPG, u mé 30D jsem když jsem měl kartu 256, a šel sem fotit toho víc, tak sem fotil jen do JPG, a krásně šli taky upravovat, jen to vyvážení bílé a světelnosti se děje jinak, ale pokud do jpg nefotim na víc jak iso320 tak nemam co řešit. Fotky ztoho vycházej tak i tak luxusně.
- no-X
- Středně pokročilý
crashPC: Já mluvím o rozdílu mezi ISO a RAW u obou řešení. A ten podle mého skutečně bývá u zrcadlovek větší. Rozhodně netrvdím, že kompakty mají obecně kvalitnější výstupy, než DSLR, ale u kompaktu prostě v 90% případů nemá RAW smysl a naopak, u zrcadlovek mi připadá, že zpracování obrazu není na takové úrovni, jako u kompaktů (třeba Canon je v pohodě, ale Canon nemá na DSLR patent )
Nejlepší moderátor ve výslužbě