Vytvoření image disku

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

LordikCZ
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Vytvoření image disku

Příspěvek od LordikCZ »

Ahoj,chtěl bych se zeptat jestli je možné si nějakým prográmkem vytvořit image disku uložit jej třeba na dvd nebo jiný disk a v případě pádu windows tuto zálohu spustit tak aby obnovila disk pomocí mage..
CPU:Athlon64 X2 4200+,MB:Foxconn C51XEM2AA,
GK:BFG 8800GTS GPU:640,Ram:950 2xSeagate 200GB,SATA,4GB ram Transcend 800Mhz,Wather Cooling
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Re: Vytvoření image disku

Příspěvek od Dzin »

LordikCZ píše:Ahoj,chtěl bych se zeptat jestli je možné si nějakým prográmkem vytvořit image disku uložit jej třeba na dvd nebo jiný disk a v případě pádu windows tuto zálohu spustit tak aby obnovila disk pomocí mage..
Ghost, Acronis ....
Asus X555L Přes SZ mě kvůli PC nekontaktujte, proto tu je naše fórum;-)
Obrázek ...web o čaji, čajování, motorkách, kaligrafii...
LordikCZ
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Vytvoření image disku

Příspěvek od LordikCZ »

Dzin píše:
LordikCZ píše:Ahoj,chtěl bych se zeptat jestli je možné si nějakým prográmkem vytvořit image disku uložit jej třeba na dvd nebo jiný disk a v případě pádu windows tuto zálohu spustit tak aby obnovila disk pomocí mage..
Ghost, Acronis ....
A jde to tímhle způsobem zálohovat třeba na jinou partiticion na disku a pak z ní image nahrát na c ? Jakým způsobem nabootuje program ,který image nahraje na obnovovanou particion??
GK:BFG 8800GTS GPU:640,Ram:950 2xSeagate 200GB,SATA,4GB ram Transcend 800Mhz,Wather Cooling
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

nic proti ghostu a acronisu, ale jeden z nich je placenej (už nevim kterej) a druhej taky nedělal to co jsem chtěl, navíc acronis se nasere snad všude a vystrnadit ho z compu byla docela fuška, doporučuju xxclone, jednoduchej malej free prográmek, kterej nedělá nic navíc co nepotřebuju, záloha se provádí tak, že zkopíruje celou partion na nějakou jinou (která se zformátuje) a v tom xxclone se dá nastavit jestli se má dát z novýho disku bootovat, když jsem kopíroval C na fyzicky jinej disk tak pak šlo v klidu bootovat jak z původního tak ze starýho, nevim jak se to bude chovat když to bude na jednom disku, pravděpodobně stejně jako když máš na jedný partion dva systémy, radši bych to předem zazálohoval na jinej disk
LordikCZ
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LordikCZ »

Gr8 Vivec píše:nic proti ghostu a acronisu, ale jeden z nich je placenej (už nevim kterej) a druhej taky nedělal to co jsem chtěl, navíc acronis se nasere snad všude a vystrnadit ho z compu byla docela fuška, doporučuju xxclone, jednoduchej malej free prográmek, kterej nedělá nic navíc co nepotřebuju, záloha se provádí tak, že zkopíruje celou partion na nějakou jinou (která se zformátuje) a v tom xxclone se dá nastavit jestli se má dát z novýho disku bootovat, když jsem kopíroval C na fyzicky jinej disk tak pak šlo v klidu bootovat jak z původního tak ze starýho, nevim jak se to bude chovat když to bude na jednom disku, pravděpodobně stejně jako když máš na jedný partion dva systémy, radši bych to předem zazálohoval na jinej disk
Mono zatím zkouším ghosta vytvořil jsme si v němzálohu disku,ale teď nevím jakým způsobem zálohu vypálit třeba na cd ,aby cd bylo schopné nabootovat a a rozbalit image např.na čistý disk...
Surgical
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Surgical »

Nevymýšlej vymyšlené, http://ghosting.netfirms.com/Ghosta.htm ti snad pomůže.
LordikCZ
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LordikCZ »

Surgical píše:Nevymýšlej vymyšlené, http://ghosting.netfirms.com/Ghosta.htm ti snad pomůže.
Mno tohle je o nějakým starým ghostovi asi verze 6,kterýho nemám mám ghost V 10 a ten by to měl umět taky ne?? :?
Surgical
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Surgical »

Komandlajna je prakticky pořád stejná :)
Novější Ghosty přidávají podporu S-ATA disků, flash pamětí apod., ale základní funkčnost je identická.
LordikCZ
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LordikCZ »

Surgical píše:Komandlajna je prakticky pořád stejná :)
Novější Ghosty přidávají podporu S-ATA disků, flash pamětí apod., ale základní funkčnost je identická.
Omlouvám se,ale díky svojí špatné angličtině moc nechápu jak přesně si vytvořit to bootovací DVD :sad: Mohl bych tě poprosit o hrubej návod?
Stačí v bodech popsat co s čím udělat... Moc díky :roll:
Surgical
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Surgical »

Je to úplně jednoduché s jedním ale.
V Neru zvolíš projekt vytvořit DVD/DVD-ROM(Boot). V Neru (mám 7 verzi) je standartně umístěn a nabídnut bootimage DOSu s emulací diskety 1.44" (*.IMA soubor). Pro bootovací DVD není úplně vhodný, je lepší použít bootimage z nějakého bootovacího DVD (typicka instalačka OS na DVD například Vist). Dá se sehnat na netu nebo si ho můžeš vyextrahovat z bootovatelného DVD třeba pomocí IsoBusteru. Pak v nabídce bootovacích obrazů najdeš cestu na něj a použiješ ho.
Pokud chceš, aby se Ghost po nabootování pustil automaticky, vytvoř si soubor autorun.inf s obsahem cca

[Autorun]
open=ghost.exe
icon=

a ten pochopitelně dáš do rootu budoucího DVD.

Tím se ti pustí po nabootování Ghost a...dále jedeš v Ghostu.
I když to lze, silně nedoporučuji dělat unattended spuštění Ghosta s restore image z DVD na disk. Pak se ti snadno stane, že strčíš DVD do drajvu, uděláš restart, když je primárně nastaven boot z DVD/CD nabootuje, spustí ghosta a bez varování začne s restore z image. Ale to i na počítači, kam jsi nic klonovat nechtěl!
LordikCZ
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LordikCZ »

Surgical píše:Je to úplně jednoduché s jedním ale.
V Neru zvolíš projekt vytvořit DVD/DVD-ROM(Boot). V Neru (mám 7 verzi) je standartně umístěn a nabídnut bootimage DOSu s emulací diskety 1.44" (*.IMA soubor). Pro bootovací DVD není úplně vhodný, je lepší použít bootimage z nějakého bootovacího DVD (typicka instalačka OS na DVD například Vist). Dá se sehnat na netu nebo si ho můžeš vyextrahovat z bootovatelného DVD třeba pomocí IsoBusteru. Pak v nabídce bootovacích obrazů najdeš cestu na něj a použiješ ho.
Pokud chceš, aby se Ghost po nabootování pustil automaticky, vytvoř si soubor autorun.inf s obsahem cca

[Autorun]
open=ghost.exe
icon=

a ten pochopitelně dáš do rootu budoucího DVD.

Tím se ti pustí po nabootování Ghost a...dále jedeš v Ghostu.
I když to lze, silně nedoporučuji dělat unattended spuštění Ghosta s restore image z DVD na disk. Pak se ti snadno stane, že strčíš DVD do drajvu, uděláš restart, když je primárně nastaven boot z DVD/CD nabootuje, spustí ghosta a bez varování začne s restore z image. Ale to i na počítači, kam jsi nic klonovat nechtěl!
Jj díky :)
díval sem se na bootovací disk vist v tom IsoBusteru a vyextrahoval jsem
položku :Bootable Disc v ní sou dva soubory BootCatalog.cat a Microsoft Corporation.img je to správně? V neru mám pak ještě problém přidat image ,který mi ghost vytvořil protože to píše ,že soubor je vědší než 2GB a v neru jsem nějak nenašel volbu UDF (Boot) pak bych se ještě zeptal k tomuto budu:[Autorun]
open=ghost.exe
icon=

a ten pochopitelně dáš do rootu budoucího DVD. ---Ten soubor ghost.exe asi není obsažen někde v NortonGhost V.10 ??Budu jej asi muset nejít jinde...? :roll:
Surgical
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Surgical »

Hele, tvůj ghost ti po instalaci neumožní vytvoření bootovatelného media? Jinak ghost.exe tam jistě najdeš.
Jinak stačí ti jen ten Microsoft Corporation.img, *.cat nepoužiješ.
LordikCZ
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LordikCZ »

Surgical píše:Hele, tvůj ghost ti po instalaci neumožní vytvoření bootovatelného media? Jinak ghost.exe tam jistě najdeš.
Jinak stačí ti jen ten Microsoft Corporation.img, *.cat nepoužiješ.
NN myslím ,že nic nenabízel asi to zkusím nejdřív vhodit na bootovací plešku a uvidím ,jestli se temn ghost pustí případně zkusím sehnat toho co o něm píšou na těch stránkách..Jo a jinak nevíš jak do nera dostat ten image mého disku když je vědší než dva gb .?? :roll:
Surgical
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Surgical »

Hm, já mám pocit, že ghost při vytvážení zálohy ji umí (to je popisováno v parametrech) rozsekat na různě velké oddíly (typicky velikosti CD), které pak při obnově plynule navazuje (jako když pomocí winraru pakuješ velký soubor na menší archivy).

Lets use a text file for this example. First open notepad. You will use this to make your text files. Each switch should be on its own line.

--------------------------------------------------------------------------------

-SPLIT=600

-autoname

-z

--------------------------------------------------------------------------------

Now save that text file with the name span.txt. put it in the same directory as Ghost. To make this all simple, make a temp folder on a HD. Put all your stuff in that folder. Including a copy of Ghost. This text file when run like this

"ghost @span.txt"

will start ghost up in the GUI, and tell ghost to split the large image in to 600M chunks. The autoname will tell ghost to name each chunk (back.gho, back.001, back.002 and so on). And the -Z will tell ghost to compress the image a little. You can add any number 1-9 to set the amount of compression. (-Z5).
LordikCZ
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LordikCZ »

Surgical píše:Hm, já mám pocit, že ghost při vytvážení zálohy ji umí (to je popisováno v parametrech) rozsekat na různě velké oddíly (typicky velikosti CD), které pak při obnově plynule navazuje (jako když pomocí winraru pakuješ velký soubor na menší archivy).

Lets use a text file for this example. First open notepad. You will use this to make your text files. Each switch should be on its own line.

-SPLIT=600

-autoname

-z

Now save that text file with the name span.txt. put it in the same directory as Ghost. To make this all simple, make a temp folder on a HD. Put all your stuff in that folder. Including a copy of Ghost. This text file when run like this

"ghost @span.txt"

will start ghost up in the GUI, and tell ghost to split the large image in to 600M chunks. The autoname will tell ghost to name each chunk (back.gho, back.001, back.002 and so on). And the -Z will tell ghost to compress the image a little. You can add any number 1-9 to set the amount of compression. (-Z5).
Ahoj,tak sem si sehnal toho starýho ghosta v. 5,3 nebo tak (vypadá stejně jak ten co je na těch stránkách co jsi my poslalal) no a nějak neumí ntfs píše to nějakouchybu s NTFS:MFT a když chci načíst image co dělal novej ghost tak to napíše Failed DUMP nebo tak něco.. :? Zkoušel jsem to zatím z bootovací flashky..
kocourleo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kocourleo »

Gigabyte GA-MA78G-DS3H, Athlon 64 X2 5050+, 6GB RAM, 2X WD6400AAKS 640GB, integrovaný zvuk i grafika, zdroj SEASONIC S12-550 Energy+, AverTV DVB-T Volar X, Samsung SH-203B, Logitech MX-518
LordikCZ
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LordikCZ »

Zkouším teď toho ghosta, sehnal sem novější verzi a jede to a chtěl bych se ještě zeptat na něco...: Mám PC1: Na něm je disk rozdělen na dvě partitions a já si uděllám image první partition kde jsou windows atd.. a zajímalo by mě pokud ten image nahraji na druhý pc PC2: musí být čístý disk nebo se data na disku přepíší i bez formátování a druhá věc nestane se nic datům co jsou na druhé partition disku v PC2??

Jinak za Clonezillu, taky děkuji zkusím ji taky :)

Díky moc všem :-)
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

LordikCZ píše:Zkouším teď toho ghosta, sehnal sem novější verzi a jede to a chtěl bych se ještě zeptat na něco...: Mám PC1: Na něm je disk rozdělen na dvě partitions a já si uděllám image první partition kde jsou windows atd.. a zajímalo by mě pokud ten image nahraji na druhý pc PC2: musí být čístý disk nebo se data na disku přepíší i bez formátování a druhá věc nestane se nic datům co jsou na druhé partition disku v PC2??

Datům na druhe partiton se nestane nic, nemusiš formatovat přepiše se to vše.. a hlavne pokud to chces udelat jako zálohu tak stači zkopirovat image, nemusis to nijak prepisovat :) to by jsi si udelal akorát problemy :)
LordikCZ
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LordikCZ »

Dzin píše:
LordikCZ píše:Zkouším teď toho ghosta, sehnal sem novější verzi a jede to a chtěl bych se ještě zeptat na něco...: Mám PC1: Na něm je disk rozdělen na dvě partitions a já si uděllám image první partition kde jsou windows atd.. a zajímalo by mě pokud ten image nahraji na druhý pc PC2: musí být čístý disk nebo se data na disku přepíší i bez formátování a druhá věc nestane se nic datům co jsou na druhé partition disku v PC2??

Datům na druhe partiton se nestane nic, nemusiš formatovat přepiše se to vše.. a hlavne pokud to chces udelat jako zálohu tak stači zkopirovat image, nemusis to nijak prepisovat :) to by jsi si udelal akorát problemy :)
Jj jasně už to testuju na pc kde sem vytvořil ten image.. A až se to nahraje tak se podívám jestli sou ikonky jak byli předtím a apk snad zajásám jinak všem moc díky... :D
Dzin
Moderátor
Moderátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Dzin »

kopíruje to hdd 1:1 je to clon, vše musi byt tak jak bylo predtim :)
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“