Odhlučnění čerpadla

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Odpovědět
Mtss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Odhlučnění čerpadla

Příspěvek od Mtss »

Resim ted problem s cerpadlem v PC, v davnych dobach jsem mel micru, ale ta svym zvukem pripominala traktor, takze jsem byl nucen neco delat. Mel jsem dost omezeny rozpocet na upgrade PC a nakonec jsem se rozhodl, ze vse co jsem mohl jsem dal do cerpadla a zdroje a zadny upgrade po strance vykonu se tedy nekonal...

Nechtel jsem koupit smejd podruhe a tak jsem poridil cerpadlo od firmy laing, ovsem to obrovskym zpusobem vibruje a nejaka moje puvodni vize, ze bych ho mohl prisroubovat primo ke skrini je davno pryc.

Moje posledni rychlo snaha o odhlucneni zkoncila tragicky (zabalil jsem to molitanem a uzavrel do plastove trubky), ale ukazalo se ze se vystup cerpadla pres hadicku doteka te trubky a ta slouzi jako dokonaly resonator, takze nez zacnu vymyslet nejakou slozitou konstrukci... nevyresil to nekdo jednoduse?
PC:Intel Core i7 3770k, AS-Rock P67 Professional, Kingston HyperX 2x4GB Ram DDR3 1600 dual channel, 240GB HyperX, R9 290, Seasonic X-660W, 3x Acer 22", LG BD-RE GGW-H20L, Harman/Kardon AVR2000, Inifinity Kappa 7.2i
NAS + KODI: A4-5300, 6GB Ram, 4x4TB WD Green via Adaptec 3405 Raid 5
Nem3
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nem3 »

No ja mam cerpadlo uzavreny v protihlukovy pene.. asi staci i molitan. Ale chladim ho vodnim blockem.. Tobe se neprehriva?

No podle me staci kdyz se ti nebude dotykat cerpadlo ty umely hmoty ale bude "plavat" v tom molitanu. (za predpokladu ze se ti neprehriva)
Luděk
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Luděk »

no nejlevnejsi a nejjednodussi varianta je, to cerpadlo podlozit dostatecnou vrstvou molitanu a pak se ti vibrace prenaset uz nebudou, nicmene zase to cerpadlo pak nebude pevne pridelane.
ja osobne mam cerpadlo prisroubovane prez 4 gumove silentbloky a zadne vibrace me to neprenasi . tahle varianta me vyhovuje vice, protoze kdykoliv case presouvam tak se mi v ni cerpadlo nehybe jak predtim.
Mtss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mtss »

ze spodu trosku hreje, ale tak si rikam ze snad neshori, kdyz tim tece studena voda. Podlezene molitanem jsem to taky mel, ale cerpadlo vydava hluk i samotne a momentalne v moji sestave prehuci i western disk. Pokud resim chlazeni a zapouzdreni disku, tak opravdu nechci aby mi vrcelo cerpadlo.

jeho pracovni napeti je 6-12,8V (myslim) zkousel do nej nekdo pustit nizsi napeti? co to udela s vykonem, prutokem a hlukem?

(jsou podobne problemy s cerpadly eheim? nebo jsem jenom naletel na nazor nejakeho uzivatele zde na foru ze laing je nejlepsi?)
PC:Intel Core i7 3770k, AS-Rock P67 Professional, Kingston HyperX 2x4GB Ram DDR3 1600 dual channel, 240GB HyperX, R9 290, Seasonic X-660W, 3x Acer 22", LG BD-RE GGW-H20L, Harman/Kardon AVR2000, Inifinity Kappa 7.2i
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

skus ho otevrit a mrknout jestli neni mezi statorem a rotorem nejakej bordel. rotor je samostredici a nevim nic o tom ze by laingy nejak extra vibrovaly. jinak eheimy docela trpej na to ze vibrujou.

edit: uz nekolik DDCcek se utavilo kdyz je kdosi odhlucnoval. nej je udelat neco jako highlander (dohledej si to, uz nemam silu hledat link)
Mtss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mtss »

otevrene jsem to mel, vypada to na peknou a presnou praci... na pohled krasne cisto. Zkusim ve volne chvily zbastlit regulator napeti a dam vedet jak jsem dopadl
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

muze to bejt treba vyrobni vada. tezko rict
Vivec
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Vivec »

něco podobnýho sem měl já, čerpadlo bylo opravdu hlučný, zabalený do molitanu bylo slyšet i přes dveře, vrátil jsem ho...
skus ještě jestli je dobře odvzdušněný, vzduch v laing čerpadlách dokáže nadělat šílenej bordel
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Highlander »

zabalit to čerpadlo můžes do nejake protihlukové hmoty, pomuze to hodne ,ale nejvic pomuze koupit si třeba Alphacool TOP!!! No a pokud ho budes balit do nejakeho molitanu , tak bych ti doporucil si vyrobit neco takovyho, protože každej 18W DDC+ Laing hodně topí a je potřeba ho chladit, jinak ti behem pár mesicu odejde do křemíkového nebe ;-)
Mtss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mtss »

highlander: super... nemam ted cas to vyrabet a jsem rad, ze se najde nekdo ochotny. Chtel jsem si to sice cele vyrobit sam, ale uz ted mam stejne blok na hdd od ertyho tak je to fuk :-)
mas k dispozici chladic NO.1? (povrchovou upravu nepotrebuju, mam to cele z medi)

Jinak cerpadlo vrci tak jako ze vrci, abych to slysel z vedlejsi mistnosti to fakt ne. Pres vanoce bude cas, tak udelam tu regulaci a dam vedet.
Mtss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mtss »

tak regulace jede a stala me (v nasem predrazenem obchode) asi 30kc, myslim ze v gme by to slo i za 15.

Regulace je napetova (ztratova) v rozsahu 6,5-11,5V (cerpadlo ma 6 - 13,2 V)

Mam bigtower a tlaci vodu do vysky asi 95cm, nicmene to bude mnohem mene, protoze okruj je jiz zavodnen. Pri 6,5V je prutok slaby, ale myslim ze by stacil, me to jede na 7,2V a u tohoto je prutok jen mirne mensi jak na plnych 12V a pritom hlucnost mnohokrat mensi, ted uz to prehluci disk s fluidnim loziskem pri otaceni ploten (bez seeku).

Je to jednoduche a levne... Obrazek zapojeni prikladam, myslim ze to podle toho musi udelat kazdy.

Obrázek
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

JJ je todobre ale pokud hledas hodnotu. Pak uz staci jen vykonovy odpor za 2kc. :)
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Nem3
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Nem3 »

Jo to je ok. Zajimavy je jak jsem nasadil na muj GTX novej medenej copper a vystlal case protihlukovou penou tak uz vodu neslysim ale mam dva dotazy.
Jak ti to LMko topi?
Woyta píše:JJ je todobre ale pokud hledas hodnotu. Pak uz staci jen vykonovy odpor za 2kc. :)
Jako hodnotu odporu? Abych ho reguloval jen odporem? Nedavno jsem si kupoval odpory a 10W stojej 10Kc ;)
Woyta
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Woyta »

Zalezi jak vykonej budes potrebovat. 2w by mohl stacit. Ahodnotu si spocitej podle pozadavku a srovnej s katalogem.

LM317 moc netopi ale spocitej si kolik A ji potece a kolik V bude zadrzovat. A mas teplo co vyzari.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25

Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W

It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Mtss
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mtss »

nechtel jsem odpor, chtel jsem regulovat a otestovat to :-)

odsrouboval jsem jeden sroubek od ctecky pametovych karet co mam ve 3,5 pozici, dal to pod nej, pridal slidovou podlozku a dotahl... bezi mi to nejakych 12 hodin a je to teple (nikoliv horke... prst na tom udrzim)
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“