prázdný disk ukazuje volné místo = 0

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Hush
Nováček
Nováček

prázdný disk ukazuje volné místo = 0

Příspěvek od Hush »

Zdravim.
Mám následující problém. Dostal jsem 150GB externí disk, tak jsem ho chtěl hned vyzkoušet, ale zjistil jsem, že je nastaven na systém souborů FAT32. což mi znemožňovalo kopírovat na něj větší souboury než 4GB. Tak sem si našel na netu, že to musím převést na NTFS.
Během tohoto procesu se mi ale nějak povedlo udělat to, že tento disk, ačkoliv na něm nejsou žádná data, ukazuje "volné místo na disku" jen asi 200MB.
Během procesu to po mě chtělo, abych spustil chkdsk s parametrem /F a někde jsem našel, že tohle způsobí, že je disk nepřístupný, takže si myslím, že to s tim má něco společného :(

Jsem totální noob, prosím poraďte mi jak to mohu vyřešit .

EDIT:
neco sem tam jeste smazal a koukam, ze mi chkdsk pise:

156 250 144 kB místa na disku celkem
160 kB ve 5 skrytých souborech
96 kB ve 3 slozkach
9 120 kB v 5 souborech
152 153 376 kB v chybných sektorech
4 087 360 kB je volnych

Takze to chybejici misto je v tech chybnych sektorech... co to ma bejt omg :(((
Surgical
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Surgical »

Ve správci disků zruš celou partition, pak vytvoř novou a naformátuj ji znova....pod NTFS klidně použij možnost zrychleného formátování a za nějaké 2 minutky budeš mít plně funkční disk....
kocourleo
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od kocourleo »

"152 153 376 kB v chybných sektorech"

Jestli je to pravda, tak je po disku a můžeš otevřít okno od bytu a použít "hardwarové urychlování".
Gigabyte GA-MA78G-DS3H, Athlon 64 X2 5050+, 6GB RAM, 2X WD6400AAKS 640GB, integrovaný zvuk i grafika, zdroj SEASONIC S12-550 Energy+, AverTV DVB-T Volar X, Samsung SH-203B, Logitech MX-518
Jirka76
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Jirka76 »

kocourleo píše:"152 153 376 kB v chybných sektorech"

Jestli je to pravda, tak je po disku a můžeš otevřít okno od bytu a použít "hardwarové urychlování".
Cert vi, jak to prevadel na NTFS. Mozna, ze pomuze preformatovani.
Hush
Nováček
Nováček

hm

Příspěvek od Hush »

Takže,
mnohokrát děkuji Surgicalovi, podařilo se a ještě jako bonus to teď mam v tom NTFS což byl můj původní úmysl. Kapacitu to ukazuje už správně, akorát se mi nějak povedlo (hrabal sem se ve správci disků poprvé) že se teď ten externí disk tváří jako místní disk, když ho dam do USB, ale normálně běhá, tak to snad nebude vadit.

Ještě jednou díky, pěkný svátky a štastnej novej rok.
Surgical
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Surgical »

To je proto, že jsi na něm vytvořil primary partition a ne extended. Ale na funkci ani výkon to nemá nejmenší vliv
Hush
Nováček
Nováček

hm

Příspěvek od Hush »

Já jsem si to myslel, že to bylo tím. Mam české windowsy, tak jsem jen odhadoval co je to partition a taky mi dalo docela slušně zabrat najít správce disků, jak už jsem psal, pracoval jsem s tím prvně a to mám navíc takovej pocit, že jsem to našel jen náhodou :)
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“