No a psal jsem snad někde, že je nemuzes pouzit ?ElCondor píše:Highlander píše: ani jeden Raid pokud chces sviznejsi system... Raid 0 se vyplati pouze pokud pracujes s velkymi soubory a potrebujes vysokou prenosovou rychlost. Což 99% lidi nepotrebuje a proto je Raid 0 na domaci pouziti uplne na houby.
Pokud chces tu nejlepsi odevzu od systemu, tak je daleko vyhodnejsi, než jakejkoliv Raid , pouzit dva nezavisly disky jeden na system(ten rozdelit na dve partion treba 20GB pouze pro wokna a zbytek). No a druhej disk pouzijes treba na pouzivany instalovany data....Tim rozlozis zatizeni disku v systemu.
Samozrejme pouziti 10K otackovych disku je velkej bonus v odezve a investice do takovych disku se rozhodne vyplatí.
Tohle mě fascinuje. A proč nepoužít 15000K otačkove SAS disky?
Vyplati se Raptor?
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- Highlander
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- ElCondor
- Začátečník

-
Highlander píše:No a psal jsem snad někde, že je nemuzes pouzit ?ElCondor píše:
Ne. To samozřejmě ne. Jen mě fascinuje, jak tady pulka lidi vyzdvihuje, že Raptor si kupuji lidi do high-endu, co nehledi na cenu a přitom je v high-endu Raptor v podtstatě nejhorší HDD.
- Highlander
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
No já Raptora považuji vzhledem k ceně/hlučnosti/výkonu a jednoduchosti použití za takovou rozumnou koupi v oblasti disků...Nepotřebujes drahej řadič, ani nebudeš poslouchat startující letadlo a vykrádat banku kvuli tomu taky nemusíšElCondor píše: Ne. To samozřejmě ne. Jen mě fascinuje, jak tady pulka lidi vyzdvihuje, že Raptor si kupuji lidi do high-endu, co nehledi na cenu a přitom je v high-endu Raptor v podtstatě nejhorší HDD.
- ElCondor
- Začátečník

-
No tak s tím startujícím letadlem, to bych řekl že platí i pro Raptora. Hlučnost je dost velká.Highlander píše:No já Raptora považuji vzhledem k ceně/hlučnosti/výkonu a jednoduchosti použití za takovou rozumnou koupi v oblasti disků...Nepotřebujes drahej řadič, ani nebudeš poslouchat startující letadlo a vykrádat banku kvuli tomu taky nemusíšElCondor píše: Ne. To samozřejmě ne. Jen mě fascinuje, jak tady pulka lidi vyzdvihuje, že Raptor si kupuji lidi do high-endu, co nehledi na cenu a přitom je v high-endu Raptor v podtstatě nejhorší HDD.Takže já Raptora pro domácí použití za High-end rozhodně považuji.
PS.: Třeba nová MSI K9A32 Platinum má přídavný SAS řadič pro Serial Atached SCSI a normální SATA2 disky
- Highlander
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Supr, jedna deská z málá co má pridavnej radic, to je vazne duvod si jit koupit novej disk...ElCondor píše: PS.: Třeba nová MSI K9A32 Platinum má přídavný SAS řadič
No je vidět, že jsi nikdy neslysel 15K otáčkovej disk
- ElCondor
- Začátečník

-
ROFLHighlander píše: Raptor se dá utisit,kdyz ho chladis vodou a zabalis ho do protihlukové hmoty, ale 15K otáčkovej disk se vazne utisit uz nedá
WD1600AAJS údajně jak by smet. Pouze má horší hustotu zápisu.
- Highlander
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
co to tu meles ? to jsou snad 15K otackovy disky ??ElCondor píše:ROFLHighlander píše: Raptor se dá utisit,kdyz ho chladis vodou a zabalis ho do protihlukové hmoty, ale 15K otáčkovej disk se vazne utisit uz nedáUž nic neříkej. Tohle mi vážně stačí. ST3250410AS není slyšet vůbec ani seek, nechlazený téměř netopí, a poměrně rychlý.
- ElCondor
- Začátečník

-
Nejsou. Ale přínos Raptora oproti nim je v řádu do 5% v reálných aplikacích. Za 4 násobnou cenu dostaneš, hlučnej nenažranej topící disk, který jak ty říkáš musíš dát do boxu a chladit vodou, aby ses dostal na pohodlnou úroveňHighlander píše:co to tu meles ? to jsou snad 15K otackovy disky ??ElCondor píše: ROFLUž nic neříkej. Tohle mi vážně stačí. ST3250410AS není slyšet vůbec ani seek, nechlazený téměř netopí, a poměrně rychlý.
- Highlander
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
To byl jako argument proti hluku 15K otáčkovejm diskum ? ...me pripominas moji babicku, ktera me odpovida na uplne neco jinyho, nez se ji ve skutecnosti ptam.ElCondor píše: Nejsou.
Ano, další takovej clovek, kterej nikdy neměl v RUCE 10K nebo 15K otáčkovej disk a mele tady TOTALNI NESMYSLY...prosimte uz nemluv.ElCondor píše: Ale přínos Raptora oproti nim je v řádu do 5% v reálných aplikacích.
Ano je trosku hlucnejsi, to ze topi o 3-4W(avg) navíc mě neprijde, ze by se musel nejak zvlast chladit, nez beznej diskElCondor píše: Za 4 násobnou cenu dostaneš, hlučnej nenažranej topící disk, který jak ty říkáš musíš dát do boxu a chladit vodou, aby ses dostal na pohodlnou úroveňVždyť je to absurdní.
- ElCondor
- Začátečník

-
Highlander píše:To byl jako argument proti hluku 15K otáčkovejm diskum ? ...me pripominas moji babicku, ktera me odpovida na uplne neco jinyho, nez se ji ve skutecnosti ptam.ElCondor píše: Nejsou.Ano, další takovej clovek, kterej nikdy neměl v RUCE 10K nebo 15K otáčkovej disk a mele tady TOTALNI NESMYSLY...prosimte uz nemluv.ElCondor píše: Ale přínos Raptora oproti nim je v řádu do 5% v reálných aplikacích.Ano je trosku hlucnejsi, to ze topi o 3-4W(avg) navíc mě neprijde, ze by se musel nejak zvlast chladit, nez beznej diskElCondor píše: Za 4 násobnou cenu dostaneš, hlučnej nenažranej topící disk, který jak ty říkáš musíš dát do boxu a chladit vodou, aby ses dostal na pohodlnou úroveňVždyť je to absurdní.
Ukaž mi jedinej test praktických aplikací, kde má Raptor přínos více než 10% (řekněme). Alespoň jediný!
- Highlander
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
No ono je dost težké něco takhle porovnávat, protože u disků hraje poměrně dost velkou váhu používaná aplikace.
Clověk by si měl uvědomit co je pro něho důležité u rychlosti disků, jestli to je velká přenosová rychlost nebo rychlá přístupová doba. 90% bežných uživatelů ocení vyšší rychlost přistupu, protože málo kdo každý den kopiruje a pracuje s obrovskými soubory. Spousta z nás, když zapne PC, tak se mu na pozadí spouští spousta aplikací, které načítá pevný disk. Rychlost odezvy tohoto všeho zavisí pouze na přistupové době disku (samozrejme i na elektronice, která je stejně dulezita jako mechanická cast disku).
Jeden pekny test je např tady...
http://www.zive.cz/Titulni-strana/Za-vy ... fault.aspx
Clověk by si měl uvědomit co je pro něho důležité u rychlosti disků, jestli to je velká přenosová rychlost nebo rychlá přístupová doba. 90% bežných uživatelů ocení vyšší rychlost přistupu, protože málo kdo každý den kopiruje a pracuje s obrovskými soubory. Spousta z nás, když zapne PC, tak se mu na pozadí spouští spousta aplikací, které načítá pevný disk. Rychlost odezvy tohoto všeho zavisí pouze na přistupové době disku (samozrejme i na elektronice, která je stejně dulezita jako mechanická cast disku).
- socket
- Začátečník

lebo na normalnych doskach nebyvaju PCI-X ale iba PCI a tie brzdia prenos. Sice bola jedna asus, mala PCI-X ale bola velmi draha...ElCondor píše:Highlander píše: ani jeden Raid pokud chces sviznejsi system... Raid 0 se vyplati pouze pokud pracujes s velkymi soubory a potrebujes vysokou prenosovou rychlost. Což 99% lidi nepotrebuje a proto je Raid 0 na domaci pouziti uplne na houby.
Pokud chces tu nejlepsi odevzu od systemu, tak je daleko vyhodnejsi, než jakejkoliv Raid , pouzit dva nezavisly disky jeden na system(ten rozdelit na dve partion treba 20GB pouze pro wokna a zbytek). No a druhej disk pouzijes treba na pouzivany instalovany data....Tim rozlozis zatizeni disku v systemu.
Samozrejme pouziti 10K otackovych disku je velkej bonus v odezve a investice do takovych disku se rozhodne vyplatí.
E: takze RAID 0 sa v domacich podmienkach neoplati? Mam si kupit iba jedneho raptora 80GB? o kapacitu mne nejde, mne staci aj 20GB disk..
"Život je ťažký.. jeden z najťažších" Ľ.M.
ignore list: Syntex, Airm@n64, gejmer, Jarysmen, Maranov, Ssnake, jakubom, tielka
ignore list: Syntex, Airm@n64, gejmer, Jarysmen, Maranov, Ssnake, jakubom, tielka
- ElCondor
- Začátečník

-
ŠPATNÝ TEST. řekl jsem raeálný!!!!Highlander píše:No ono je dost težké něco takhle porovnávat, protože u disků hraje poměrně dost velkou váhu používaná aplikace.
H2bench je teoretický test, ať už o sobě tvrdí cokoli a teortizuje nějakou práci s Wordem či Photoshopem...!
Reálný test je, reálná ablikace! Né Benchmark!!! Jak to vypadá u reálných aplikací je vidět třeba zde: Přínos je zanedbatelný!
http://anandtech.com/storage/showdoc.aspx?i=3061&p=9
- karf
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
2ElCondor: můžeš mi tak zhruba nastínit, co na pc děláš a jakou máš sestavu?
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
- Highlander
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
tyhle realné testy jsou naprosto nesmyslné, protože jejich chyba měření je natolik vysoká, že vypovídající hodnota je nulová. Jedině, jak disk objektivně otestujes je benchmark, který disk otestuje ve všech možných a nemožných úkonech a samozřejmě se snaží simulovat realné chování.
Naposledy upravil(a) Highlander dne čtv 27. pro 2007, 17:35, celkem upraveno 1 x.
- Maxtor
- Začátečník

-
K diskusi o SAS.. Raptor zadny top reseni neni.. jde o bezny komercni vyrobek pro masy, s prevzetim konceptu drahych SCSI disku.. to je cele..
SAS neni mireno na spotrebni trh.. jde o zbozi pro firemni sektor..
Nemotejte tedy to, ze Raptor je nejaky High-End a co je tedy potom SAS.. uz zacilenim na trhy jde o naprosto neco jineho.. ceny jsou samozrejme taky jinde.. na strane druhe lze ale taky rici, ze pak uz zde nehraje roli disk, ale radic..
ElCondor: ten tvuj realny test je k smichu.. nejak jsi evidentne onu realitu nepochopil.. ta je totiz takova, ze nejaky "game loading time" je cteni vysokych datovych objemu, kde ma Raptor navrch prt..
Staci na nem mit ale okna, nabootovat z nej a rozdil pozna i zabednenec jako jsi ty..
Prestan studovat "realitu" v tabulkach a pockej si na nejake zivotni zkusenosti.. zatim je nemas..
Opet tedy nemuzu opakovat nic jineho nez otazku - proc se zde vyjadruji chytraci, kteri Raptora nikdy ani nevideli, natoz aby byli schopni vubec hodnotit vykony disku?
Pro ostatni: Idealnim vyuzitim Raptora v beznem hracove apod. PC se jevi 1x primarni disk se systemem + disk s vysokou kapacitou na data.. ostatne jak uz bylo nekolikrat receno..
SAS neni mireno na spotrebni trh.. jde o zbozi pro firemni sektor..
Nemotejte tedy to, ze Raptor je nejaky High-End a co je tedy potom SAS.. uz zacilenim na trhy jde o naprosto neco jineho.. ceny jsou samozrejme taky jinde.. na strane druhe lze ale taky rici, ze pak uz zde nehraje roli disk, ale radic..
ElCondor: ten tvuj realny test je k smichu.. nejak jsi evidentne onu realitu nepochopil.. ta je totiz takova, ze nejaky "game loading time" je cteni vysokych datovych objemu, kde ma Raptor navrch prt..
Staci na nem mit ale okna, nabootovat z nej a rozdil pozna i zabednenec jako jsi ty..
Prestan studovat "realitu" v tabulkach a pockej si na nejake zivotni zkusenosti.. zatim je nemas..
Opet tedy nemuzu opakovat nic jineho nez otazku - proc se zde vyjadruji chytraci, kteri Raptora nikdy ani nevideli, natoz aby byli schopni vubec hodnotit vykony disku?
Pro ostatni: Idealnim vyuzitim Raptora v beznem hracove apod. PC se jevi 1x primarni disk se systemem + disk s vysokou kapacitou na data.. ostatne jak uz bylo nekolikrat receno..
- Ramirez
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Stačí PCMark? Ten testuje napríklad dobu spúšťania Windows XP. Odkaz na výsledky máš tu http://www.pcstats.com/articleview.cfm? ... 165&page=4. Porovnaný je tam len s Western Digital Caviar SE16 WD4000KD, ale 10% výkonu naviac tam máš.ElCondor píše:Reálný test je, reálná ablikace! Né Benchmark!!! Jak to vypadá u reálných aplikací je vidět třeba zde: Přínos je zanedbatelný!
http://anandtech.com/storage/showdoc.aspx?i=3061&p=9
- ElCondor
- Začátečník

-
Intel C2E E4500@3,025GHz, Gigabyte P35 DS3, 4GB RAM A-Data@880MHz, Seagate ST3250410AS, WD5000AAKS, ASUS GF8600GTkarf píše:tohle bude asi sranda diskuze.
2ElCondor: můžeš mi tak zhruba nastínit, co na pc děláš a jakou máš sestavu?
openSUSE 10.3 x86-64
Audio, video, MATLAB, ANSYS, FEMLAB, občas Call of Duty.
Start systému okolo 20s. Programy nabíhají v řádu jednotek sekund.
KDE mi Raptor pomůže, aby se mi to fakt vyplatilo?
PS.: 0,6GB systémových dat mám v RAM, která je tak 150x rychlejší než Raptor.
- Highlander
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Ten to sice otestuje, ale je to nevypovidajici hodnota, protoze wokna jsou tak "vyborne" naprogramovany, že rozdil tam jak je videt skoro nepoznas...Ramirez píše: http://anandtech.com/storage/showdoc.aspx?i=3061&p=9
Ten testuje napríklad dobu spúšťania Windows XP.
Proste ten kdo vyzkousi jednou Raptora v akci, tak uz nebude chtit nikdy nic jinyho:) Jak si clovek jednou zvykne na tu sviznost pri spoustení aplikaci atd, tak si nebude chtit zvyknout na neco jinyho (pomalejsiho):-)
Naposledy upravil(a) Highlander dne čtv 27. pro 2007, 17:53, celkem upraveno 2 x.
- ElCondor
- Začátečník

-
[quote="Maxtor"]
/quote]
Ne skutečně jsem ho neviděl. To je pravda. Za to jsem ho slyšel. ( pro ty méně chápavé, skrz 1mm plech nevidím
) Hukot jako prase a subjektivně jsem zrychlení moc nepozoroval. Situace, kdy to bylo fakt vidět byl RAID 0 2x 74GB Raptor
/quote]
Ne skutečně jsem ho neviděl. To je pravda. Za to jsem ho slyšel. ( pro ty méně chápavé, skrz 1mm plech nevidím