Vyplati se Raptor?
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- Highlander
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
slovíčkařit tady s tebou vazne nebudu....
HDtach tohle merit neumi, samozrejme,ze pokud vytvoris partion na zacatku plotny(u prostredku) tak pristupova doba v tehle casti bude nizssi, v tom se s tebou nikdo nepře. JDe o to neporovnavat hrusky s jablkama, kdyz stejnou partion vytvoris na Raptorovi, tak kde bude nizsi pristupovka ? tam kde je mensi polomer a vyssi rychlost ze >>coz je Raptor.
HDtach tohle merit neumi, samozrejme,ze pokud vytvoris partion na zacatku plotny(u prostredku) tak pristupova doba v tehle casti bude nizssi, v tom se s tebou nikdo nepře. JDe o to neporovnavat hrusky s jablkama, kdyz stejnou partion vytvoris na Raptorovi, tak kde bude nizsi pristupovka ? tam kde je mensi polomer a vyssi rychlost ze >>coz je Raptor.
- ElCondor
- Začátečník

-
Nejnizsi pristupovka je tam, kde je vetsi polomer nebo vyssi uhlova ryhlosrt (coz znamena vice otacek). Oba tyto faktory totiz zvysuji rychlost plotny pod hlavou.Highlander píše:slovíčkařit tady s tebou vazne nebudu....
Jinak pokud se mnou souhlasíš, jak nemůžeš souhůsit s tím, že Raptor je zbytečnost. Na Raptoru máš 75GB partition s průměrnou přístupovou dobou 6ms, na 7200otdisku máš 75GB partition s přístupovou dobu 6ms. Jde je nějaký rozdíl? Nikde! Akorát na 7200ot disku je ještě místo!
- Caderom
- Začátečník

- ElCondor
- Začátečník

-
Hurá
Konečně nekdo intligentní. Teď se všichni podívejme na ty grafy. Raptor má přítupovou dobu, řekněme do 15ms, na konci disku.
Nyní se podívejme na WD3200AAKS. Jeho přístupová doba na partiion, +/- do 20% velikosti disku je také pod 15ms!
A hle? Máme Raptora za zlomek ceny! Jen nevyužijeme celý 320GB disk
Nyní se podívejme na WD3200AAKS. Jeho přístupová doba na partiion, +/- do 20% velikosti disku je také pod 15ms!
A hle? Máme Raptora za zlomek ceny! Jen nevyužijeme celý 320GB disk
- karf
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Mam na ty grafy trochu jiný pohled. Ten 150gb raptor tam má přístupovku od 5-8ms na začátku a nějakých 7-15 na konci. Když se ale kouknu na ten "normální disk" tak má od 5 do 13 na začátku a na půlce to je 10-20ms. Tu půlku beru, protože dolní graf je ze 150gb raptora. Ať chceš nebo ne prostě tam je docela solidní rozdíl a jak jsem psal výš. Možná ta přístupvka a rychlost neni úměrná pořizovacím nákladům ale když si úsporu rozpočteš na ušetřený čas při práci, tak tipuju, že je za pár měsíců zaplacenej.
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
- Haveja
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Mám raptora 36Gb(nova verze) a to používám na windows a na programy, pak 120gb wd na dalsi programy a hry, pak mám dalsi 120 gb na zalohu a na swap.
a všechno je rychle, nacita to rychle.
raptora jsem koupil levne za 1500 na aukru.
a všechno je rychle, nacita to rychle.
raptora jsem koupil levne za 1500 na aukru.
MACBook Pro 2012, DELL LATITUDE E5250.
Stary tuning computer: http://home.tiscali.cz/havelka.jan/[/size]
Stary tuning computer: http://home.tiscali.cz/havelka.jan/[/size]
- spajdr
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- ElCondor
- Začátečník

-
No to je přesně to, s čím nesouhlasím. Rozdíl při vhodně zvolené partition není až tak propastný, aby se to vyplatilo. Rozdíl v přístupové době sice je, ale bude okolo +/- 20% a to už podle mě není důvod do vyšší investice takto hlučného disku.. A taky..., při dnešních objemech RAM lze zrychlit i jinak, protože RAM je 150x rychlejší než Raptor.karf píše:Mam na ty grafy trochu jiný pohled. Ten 150gb raptor tam má přístupovku od 5-8ms na začátku a nějakých 7-15 na konci. Když se ale kouknu na ten "normální disk" tak má od 5 do 13 na začátku a na půlce to je 10-20ms. Tu půlku beru, protože dolní graf je ze 150gb raptora. Ať chceš nebo ne prostě tam je docela solidní rozdíl a jak jsem psal výš. Možná ta přístupvka a rychlost neni úměrná pořizovacím nákladům ale když si úsporu rozpočteš na ušetřený čas při práci, tak tipuju, že je za pár měsíců zaplacenej.
- karf
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Co u tebe znamená "se to vyplatilo". Jeslti myslíš to dětinské cena/výkon tak si kup terabytovej disk. Budeš asi spokojenej. Pokus mi ale raptor ušetří 10% času (možná je to nadnesenej odhad) tak se mi zaplatí ani ne za měsíc práce a ty další měsíce už mi pak jen vydělává. To je můj pohled na rychlejší disk a další hw.ElCondor píše:Rozdíl při vhodně zvolené partition není až tak propastný, aby se to vyplatilo. Rozdíl v přístupové době sice je, ale bude okolo +/- 20% a to už podle mě není důvod do vyšší investice takto hlučného disku.. A taky..., při dnešních objemech RAM lze zrychlit i jinak, protože RAM je 150x rychlejší než Raptor.
A rychlejší ram je ti k ničemu, dokud do ní ty data nedostaneš!
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
- godlike
- Středně pokročilý

-
Cela tato zbytecna debata je uz hodne unavna a nechapu co si chce Kondor neustale dokazovat.Ja asi jako jedinej zde,jsem mel tu cest,mit system na 20GB(na zacatku ze,kde jinde?) 750GB WD.Po prekopirovani na Raptor vidim zmenu v rychlosti.Nechapu proc to musim psat uz po 5ty.BTW jsou to moje penize a je me fuk kolik Raptor stoji.
- Ramirez
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
Podľa mňa nie je zbytočná. Vďaka ElCondorovým zmienkam o RAM.
Presunutím programov do RAM disku sa hlavné výhody Raptora zredukujú len na štart a vypnutie systému. Možno ešte registre? Opravte ma ak sa mýlim. Tiež som majiteľom jedného Raptora, ale za týchto okolností to fakt vyzerá tak, že sa nevyplatí. Počítač s RAM diskom bez Raptora je užívateľsky asi o 1% pomalší ako počítač s Raptorom a RAM diskom.
Dajte si do googlu hľadať ramdisk a pri strednej šikovnosti sa dá za pár hodín nájsť použiteľný RAM disk pre Windows (v Linuxe to bude asi triviálne). Funguje ako normálny disk, akurát že je celý v RAM. Ľahko si domyslíte, aké to má využitie, čo sa týka rýchlosti práce so systémom.ElCondor píše:A taky..., při dnešních objemech RAM lze zrychlit i jinak, protože RAM je 150x rychlejší než Raptor.
Presunutím programov do RAM disku sa hlavné výhody Raptora zredukujú len na štart a vypnutie systému. Možno ešte registre? Opravte ma ak sa mýlim. Tiež som majiteľom jedného Raptora, ale za týchto okolností to fakt vyzerá tak, že sa nevyplatí. Počítač s RAM diskom bez Raptora je užívateľsky asi o 1% pomalší ako počítač s Raptorom a RAM diskom.
- Caderom
- Začátečník

Ramirez: Jedinej použitelnej RAMdisk pro Windows je od AR Soft a ten má omezení 2GB, navíc je stejně funkční asi jen pod 32bit Windows. A i kdyby jsi měl 8GB RAM a funkční RAMdisk pod 64bit OS, tak budeš instalovat programy do něj? Můžeš nechat PC bežet pořád, můžeš za PC zapojit UPS, ale jednou za pár dní budeš muset restartovat a obsah RAMdisku bude v pr.... . Co se HW RAMdisků týče, tak Gigabyte i-RAM je jaksi celosvětově nedostupný a HyperOS stojí 2500USD a více. Raptor má ale "Davida" jinde, jsou jím SSD. Jejich ceny jsou zatím vysoko a přenosové rychlosti až na pár výjimek * moc vysoké nejsou, ale jejich vývoj jde hodně rychle dopředu a ceny budou padat. Přístupová doba 1ms a méně zatluče Raptora do země.
* Mtron SSD 32GB dosahuje vyšší přenosové rychlosti než Raptor už na začátku disku, ale jeho cenu raději ani nehledám.
* Mtron SSD 32GB dosahuje vyšší přenosové rychlosti než Raptor už na začátku disku, ale jeho cenu raději ani nehledám.
- socket
- Začátečník

i-ram sa zohnat da.Caderom píše:Ramirez: Jedinej použitelnej RAMdisk pro Windows je od AR Soft a ten má omezení 2GB, navíc je stejně funkční asi jen pod 32bit Windows. A i kdyby jsi měl 8GB RAM a funkční RAMdisk pod 64bit OS, tak budeš instalovat programy do něj? Můžeš nechat PC bežet pořád, můžeš za PC zapojit UPS, ale jednou za pár dní budeš muset restartovat a obsah RAMdisku bude v pr.... . Co se HW RAMdisků týče, tak Gigabyte i-RAM je jaksi celosvětově nedostupný a HyperOS stojí 2500USD a více. Raptor má ale "Davida" jinde, jsou jím SSD. Jejich ceny jsou zatím vysoko a přenosové rychlosti až na pár výjimek * moc vysoké nejsou, ale jejich vývoj jde hodně rychle dopředu a ceny budou padat. Přístupová doba 1ms a méně zatluče Raptora do země.
prenosove rychlosti u SSD zavisia cim su prenasane, lebo SSD su obmedzovane rozhranim.
"Život je ťažký.. jeden z najťažších" Ľ.M.
ignore list: Syntex, Airm@n64, gejmer, Jarysmen, Maranov, Ssnake, jakubom, tielka
ignore list: Syntex, Airm@n64, gejmer, Jarysmen, Maranov, Ssnake, jakubom, tielka
- ElCondor
- Začátečník

-
No já bych řekl, že to je tak 5%, ale dobře shodněme se na 10%. A teď si spočítej, kolik času načítáš databáze nebo malé soubory? Protože většině líde se aplikace načte, a pak v ní třeba hodinu pracují. A Právě proto se Raptor 99,5% lidem nevyplatí. Aby se jim totiž Photoshop místo za 15s načetl za 10s, když v něm pak budou třeba 30 minut pracovat, to je rozdíl skutečně bezvznamný! Tvoje nadšení bych pochopil v jediném případě:karf píše:Co u tebe znamená "se to vyplatilo". Jeslti myslíš to dětinské cena/výkon tak si kup terabytovej disk. Budeš asi spokojenej. Pokus mi ale raptor ušetří 10% času (možná je to nadnesenej odhad) tak se mi zaplatí ani ne za měsíc práce a ty další měsíce už mi pak jen vydělává. To je můj pohled na rychlejší disk a další hw.ElCondor píše:Rozdíl při vhodně zvolené partition není až tak propastný, aby se to vyplatilo. Rozdíl v přístupové době sice je, ale bude okolo +/- 20% a to už podle mě není důvod do vyšší investice takto hlučného disku.. A taky..., při dnešních objemech RAM lze zrychlit i jinak, protože RAM je 150x rychlejší než Raptor.
A rychlejší ram je ti k ničemu, dokud do ní ty data nedostaneš!
Pokud NEUSTÁLE přesováš a načítáč velmi malé soubory. Což dělá opravdu málokdo!
Co se týče RAMDisků, je úplná hovadina si je představovat jako Datové uložiště. Dneska jde udělat RAMdisk tak, že se ti OS natáhne (v extrémním případě i celý) do RAM a pak fičí celý z RAM. Ale tady asi nepochodíš s Widlema. Pak se totiž dostaneme do situace, kdy Goodlike tady dělá ramena, jak tomu nikdo nerozumí, že Raptor je přece the best of. Mě visí podstatná část OS a knihoven v RAM, takže načítání je extrémně rychlé, a použití Raptora to logicky těžko urychlí.... Řekl bych, že základem je použít Skutečně inteligentní Operační systém, a ne použít neandrtálce a pak plýtvat prostředky na napravování jeho chyb
- godlike
- Středně pokročilý

-
- karf
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
2ElCondor: Moje nadšení nechápeš. Jeslti porovnáváš poměr cena/výkon tak to nemá cenu dál řešit. Pokud je raptor o 1500kč dražší než wdc2500ks (třeba) a celkově přinese 5% úsporu času při práci tak si snadno spočti kolik těch 5% je. Mně vychází, že za 60 hodin se mi raptor začne vyplácet.
btw: ono jde jen o malé soubory? já mam takovej pocit, že je rychlejší i při kopírování velkých souborů. u mě to navíc násobí i raid0.
btw: ono jde jen o malé soubory? já mam takovej pocit, že je rychlejší i při kopírování velkých souborů. u mě to navíc násobí i raid0.
- Lolitka
- Černá karta

-
To je o tom jak se stim vyrobce porval, treba ve workstionech dellu s raptorama nejdou slyset vubec, kdyz je vyndas a das do jinyho PC tak sylenej hukot (a to stejny s quadrama co tam sou, ale jeste nekolikrat hur).karf píše:opravdu? já mam v pracovní stanici 2x74gb v raidu0 a jsou slyšet opravdu hodně. navíc to jsou ještě starší s 8mb cache. asi je ta nová řada lepšíeLzyx píše:mám 150GB raptora a že by byl nějak výrazně hlučnější jsem nepostřehl. Dokonce bych řekl, že je tišší než 250gb baracuda, co má brácha v PC. Rozhodně je tišší než 80GB maxtor ATA133
BTW do ramdisku by pri spusteni meli jit ty programy dostat proste skriptem jako image jak to mas jednou hotovy, ne? Ale i tak to prijde pekne naprd to resit ramdiskem. Hlavne by se do nej musela dat cely windows (to by asi nebyl takovej problem s XPckama).
- ElCondor
- Začátečník

-
Ne to jsem skutečně slyšet nechtěl.godlike píše:Takze o co ti jde?Linuxar?MacOSX?No proste ses dobrej,ted si nam to nandal.Gratuluji.Vyhral si.To chces slyset?
PS.: Tohle vlákno má racionální název:
vyplatí se Raptor?
A né něco ve stylu:
Já jsem king, koupil jsem si Raptora a vy ostatní jste nuly! A kdo nemá Raptora nerozumí jak funguje HDD
Možná by neškodilo se zamyslet. Kdybys řekl, udělal jsem si radost Raptorem, ať už kvůli čehokoli, neřeknu ti ani popel.
Naposledy upravil(a) ElCondor dne sob 29. pro 2007, 13:57, celkem upraveno 1 x.
- ElCondor
- Začátečník

-
To je samozřejmě blbost. Protože disk pracuje na pozadí. Pokud nemáš MS-DOSkarf píše:2ElCondor: Moje nadšení nechápeš. Jeslti porovnáváš poměr cena/výkon tak to nemá cenu dál řešit. Pokud je raptor o 1500kč dražší než wdc2500ks (třeba) a celkově přinese 5% úsporu času při práci tak si snadno spočti kolik těch 5% je. Mně vychází, že za 60 hodin se mi raptor začne vyplácet.
Třeba jste si ho koupili pro Radost, pro dobrý pocit, pro cokoli. A Já to chraň bůh nekritizuju. Ale rozhodně to není o tom, že se to vyplatí!
- karf
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
2ElCondor: pokud v Autocadu 2002LT zmáčknu "uložit" tak je nepoužitelnej do doby, než to uložení dokončí
pokud v SolidEdgi v17 zmáčknu "uložit" tak je nepoužitelnej do doby, než to uložení dokončí.
Totéž word, excel, Pro/e...Vše je na Windows xp pro sp2 32bit.
Ano. Možná bych se bez něho obešel. Možná bych si i zvykl na to čekání. Ale kdybych takhle přistupoval ke všemu, tak v té práci nic neudělam a snad bych i začal pít kafe. Pro mě je prostě každý kus hw z pracovní stanice (pentium-d 960, 4gb resp 3.3gb, 2x74gb, 2 24"lcd) přínosem.
pokud v SolidEdgi v17 zmáčknu "uložit" tak je nepoužitelnej do doby, než to uložení dokončí.
Totéž word, excel, Pro/e...Vše je na Windows xp pro sp2 32bit.
Ano. Možná bych se bez něho obešel. Možná bych si i zvykl na to čekání. Ale kdybych takhle přistupoval ke všemu, tak v té práci nic neudělam a snad bych i začal pít kafe. Pro mě je prostě každý kus hw z pracovní stanice (pentium-d 960, 4gb resp 3.3gb, 2x74gb, 2 24"lcd) přínosem.