ElCondor píše:1. Raptor mám výhodu jedině při čtení malých souborů - obecně dat rozházených pod isku. Pokudbuseš číst velké soubory, nejlépe nefragmentované, Raptora stračí do kapsy každý moderní disk, díky sekvenčnímu čtení, protože právě velký na soubor je sekvenční čtení (hromada dat po kupě).
tohle je ale případ starý pár měsíců protože disky kolem 500GB se neprodávají zrovna levně a ne moc dlouho.
ElCondor píše:2. Nevím co máš za konfiguraci, ale pokud máš omezený rozpočet, tak je hned několik možností, do kterých když investuješ, počítač bude rychlejší (RAM, CPU,.....)
protože raptor neni nejlevnější záležitost tak se kupuje do dražších sestav. když se tady koukneš do podpisů, tak je většinou v sestavách s 4 nebo 2 jádrovýma cpu, 2+gb ram, rychlou grafikou, velkým monitorem atd. žádný sempron 2600+, 512mb ram. i když tomu by možná v rychlosti programů pomohl víc na %. Když kouknu na pracovní stanici u mě, tak ty 2 74gb raptoři stojí ani né dvacetinu ceny sestavy.
ElCondor píše:7. Poč se na tom ocGuru asi t raptory tak levne prodavají? Já vím! Asi proto, že jsou tak skvělá koupě! ROFL
Taky tenhle disk neni nejnovější záležitost. Jak dlouho se prodává? Na druhou stranu si vem, že dost drží cenu. Obyčejná 80ka se dneska prodává za pár stovek a 80ku raptora i po "letech" prodáš za tisíce.
OK. Já už jsem řekl vícekrát, že do pracovní stanice to chápu. V pořádku. Ale tady se tváří každý, že má pracovní stanici a to je blbost. Když řeknu, že se Raptor nevyplatí, v 99% se prostě trefím, a to 1% náročných uživatel mi promine
Já jsem kupoval novou sestavu před měsícem, a místo řešení s Raptorem jsem dal přednost 2 velkokapacitním diskům a 4GB RAM. Raptor by mi moc procent nepřinesl, a navíc za rok to bude přežitý Dinosaurus, kvůli SSD diskům. Už jenom kupovat Raptora na rok mi přijde krávovina.
To ja svuj neznackovej quadcore, 4GB ram, raid1 a 2* 17" LCD (trapnost proti 24" no) a projektorem za pracovni stanici opravnene nepovazuji.
Kazdopadne u takoveho PC ma raptor jasny prinos v tom, ze pokud chce uzivatel vyssi vykon, tak prave prikoupeni raptoru je jedina levna moznost jak ho realne zvysit. Napr. update na reseni s nekolika xeony a vic ram by sice vyssi vykon jasne prinesl, ale ta cena je v porovnani oproti pak korunam za raptor silena zejo. (pocitam, ze v takovym PC by mel navic i poradny SAS a poradny hukot )
Myslim si,ze Raptor neni prezitek uz nekolik let.Me taky ser. ze disk je dnes nejvetsi brzdou pc.Ale az se objevi prijatelne reseni flash disku,klidne do toho pujdu.Zatim jsou moc male,tusim 64GB a drahe,je to zatim v plenkach.HD s plotnama hned tak nechcipnou a budou koexistovat spolecne s flash jako CD s DVD apod.Kdyz mam 4GB ram,CPU na 3,4Ghz,tak disk je to posledni,kde se da jeste nahnat nejakej vykon.Jasne no,dementni XPcka co neumeji obslouzit 2GB,stejne jako Pshop.
EDIT:
Navic cekani v IT je umorny.Cekat stale na neco,se moc nevyplati.Porad budou nejaky novinky
ElCondor píše:Už jenom kupovat Raptora na rok mi přijde krávovina.
Nj ale kolik budou ty SSD stat? 10000+? Myslim ze hned jak vyjdou si je koupi jen hrstka lidi, a zbytek si je koupi az budou levnejsi. Takze pro nekoho jako ja bude mit raptor smysl i v budoucnu
Presne tak.. SSD letos doma nikdo jeste mit nebude.. pravdepodobne jiz pristi rok prinese prvni razne slevy a zvysene prodeje, ale letos urcite ne.. ceny samozrejme dolu polezou, ale na masove rozsireni to nebude ani ve snu..
Problemem SSD neni kapacita.. diky zdokonaleni vyrobnich procesu jsme daleko uz dnes, ale rychlost, to je to, co stale zaostava..
Teprve letos se zacnou dostavat do distribuce disky s poradnymi prenosovymi rychlostmi a to znamena jedine - statisicove ceny prvnich vzorku.. v ramci roku pokles na takovych 30-50% ceny.. vysledkem bude, ze na konci roku budou sta-GB rychle disky stat do takovych 20k.. to opravdu pro mass neni..
Jinak vetsina NAND vyrobcu momentalne expanduje.. tovarny se stavi kde to jen jde, pac zajem je obrovsky a poptavka je uz pekne dlouho vysoko nad nabidkou.. prvni kusy mensich disku z teto nove moderni vyroby ale budou v prodeji nejdrive v polovine roku.. vysledkem bude opet jedine.. letos se to trzne opravdu nejak zmenit nestihne..
Realne vidim smysluplny nastup SSD na druhou polovinu 2009 a vice.. drive ne.. i v roce 2009 to ale stale nebude levna zalezitost a pujde spise o jednotlivce, kteri dnes pasou po Raptorech apod.. vetisne useru potom vydrzi bezne HDD jeste dalsi rok, dva a SSD si potezkaji v ruce az v letech 2010/11..