Jak vyřešit WiFi spoj - 400m, nepřímá viditelnost, centrum?

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

Odpovědět
drumax
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od drumax »

Ahoj,
jsem tu s dalším mým dotazem týkajícího se stavby WiFi spoje. A zase to nebude zas tak slabý kafe :oops: .
Potřebuju přenést přes 400m internetové připojení, pravěpodobně to bude tak 15Mbps, ale když tam dorazí třeba o půlku míň, nic se nestane, minimálně by tam ale mělo dorazit 2Mbps.
Spoj chci v centru města (Český Těšín, 26tis. obyvatel), poletí to i přes náměstí, takže tam je spousta baráků. Rušení bych se zas tak moc nebál, valná většina lidí tady je na 2,4GHz a to co tady chci já bude na 5GHz. Vidtelnost je nepřímá, vysílač může klidně být u mě na střeše, ovšem u klienta je to horší - anténu si může dát leda do okna (přízemí činžáku, výhled všude, jen ne na stranu, kde bude vysílač :lol: :oops: )

Je to možné nějak vyřešit? Pokud možno co nejlevněji a jak?
Děkuju předem :)
IkE Blaster
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od IkE Blaster »

no hodne hardcore reseni. leda odraz a pak to vest do vzduchu. viz nacrtek. zalezi na vysce budovy klienta a tvoji budovy (vysilace). pripadne se zkusit domluvit na prijmu na spicce budovy (s majitelem domu), udelat tam most, prijem ve spicce strechy a vysilani z okapu dolu na okno klienta. vidim to fakt mizerne, ikdyz ja doma taky nemam uplne primou a fresnelovku, ci jak se menuje, uz vubec ne (tam je tak 5% z cele zony, je to 400m)

Obrázek
ka-spel
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

Zřejmě jsi nepochopil princip wifi. Přímá viditelnost je nutná. Připojit to jde, ale chudáci ostatní. Pokud bude v místě víc takových exotů co používají panelky, síta, routery bez regulace výkonu, střílí o buzár přes zeď, stromy atd., tak za chvilku nechytí nikdo nic a budou nadávat všichni. V naši síťi takové jedince prostě nepřipojíme. Přímá viditelnost a vhodné zařízení a ne šmejd je podmínkou.

Vzhledem k neustále se zvyšujícímu rušení a s tím spojené nižší funkčnosti při připojení na AP (což je daň za dodržování telekomunikačního zákona ohledně vyzářeného výkonu a za slušné chování v etéru) je nutné pro připojení používat ziskovější antény a kvalitnější WiFi zařízení.

Povinná anténa:

* plná parabola se ziskem 18dB a více - s hrníčkovým ozařovačem

Povolená WiFi zařízení (jiná zařízení lze použít VÝJIMEČNĚ pouze na základě udělení výjimky od spravců):

* Asus WL-320gE # s fw 1.9.7.7 nebo vyšším
* Compex WP54G
* Zcom XI-626
* Asus WL-HDD #pouze s Olegovým fw
* Asus WL-500g Deluxe (gx) - POZOR: WL500gPremium NE !
* Asus WL-500g

Reklamní masáž je šílená a propaguje se wifi i tam, kde je zcela zbytečné. Kde lze protáhnout utp nebo optiku, tak není nic lepšího.
xtp
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od xtp »

jednoducho sa to neda...wifi nie...
"po tráve sa nechodí, po tráve sa smeje"
Bajgy
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Bajgy »

dostat na neprimou viditelnost 15 mbps vzduchem je naprosty nesmysl... na to rovnou zapomen a hledej moznost jak u klienta vytahnout antenu na strechu.
Toshiba Tecra A6
bubanek
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od bubanek »

nemá ten dům stupačky, světlík nebo nepoužívanej komín?
tak to většinou děláme my :)
drumax
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od drumax »

Tak nic. Už mi to řeklo tolik lidí, že si netroufám tohle už vytahovat.
Začal jsem řešit, jak dostat anténu na střechu a je to dost problém. Určitě je tu někde mezi náma nějaký menší ISP, tak bych ho chtěl poprosit o radu..
Dům patří bytovému družstvu, tuším OKD a ti prostě z nějakého důvodu se rozhodli, že nechcou mít na střechách antény na wifi, přitom antény na tv jim nevadí. A když si tam teda někdo chce tu anténu na wifi dát, zaplatí si 1000,- na měsíc a není co řešit.
Tohle chci samozdřejmě nějak obejít, a nenapadá mě jak. Domluvou se to už zkoušelo a nešlo to. Tak mě nenapadá nic jiného, než tam hodit parabolu s tím, že to je na anténa na digitální vysílání televize a šmitec.
Napadá někoho něco lepšího? :oops:
bubanek
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od bubanek »

to je docela dobrá výmluva
myslím že by ti to mohlo projít :oops:
krizovka
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od krizovka »

Anténu na střechu ti musí povolit.Nemůžou chtít za to 1000 kč to je blbost.Ale s tou parabolou to je dobrej nápad.To by šlo pokud tam nebude nějakej štoural.
CPU: Pentium 4 3.0GHz Cooler Master Hyper 48 KHC-L91-U2 MB:ASUS P4P800 SE VGA:Asus 6600 GT/TD RAM:2x 1024 DDR 400Mhz Kingston(DualChannel) HDD:640GB Western S-ATA 16MB MECHANIKA:DVD+CDRW NET:Wifi 3/2 ZDROJ:Fortron 350W 12cm ventilátor SATA MYŠ:Logitech MX 1000 laser
drumax
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od drumax »

krizovka píše:Anténu na střechu ti musí povolit.Nemůžou chtít za to 1000 kč to je blbost.Ale s tou parabolou to je dobrej nápad.To by šlo pokud tam nebude nějakej štoural.
Bohužel, nemusí mi ji povolit a můžou za to chtít 1kKč/měsíc.
Já to taky nedovedu pochopit, o domluvu se pokoušelo už asi 5 ISP, všichni tam ale cpali síta a to je asi pro toho domovníka symbol WiFi antény nebo co :lol: , tak jim to zakázal. Nevím, odkud to pramení, zeptám se.
LiveBomb
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LiveBomb »

A internet treba od O2 tam mate?
Nebo nejakou kabelovku?

Pokud ano, se divim, ze se jeste nejaky ISP nebranil tim, ze zvyhodnuji konkurenci :-)
PC - CPU: Intel Core i5-4670K MB: MSI Z87-G45 Gaming RAM: Kingston KVR1333D3N9K2/8G GPU: Asus Radeon HD7970 3 GB HDD: Kingston SVP100/96GR, Samsung SpinPoint F3 HD502HJ, Western-Digital WD20EARS PSU: Corsair HX750 Chladiče: AC Freezer 13 Pro, 2x AC F9 PWM, 2x AC F12, AC F12 Pro PWM DVD-RW: Samusng SH-S223C Case: Thermaltake Armor VA8003BWS Monitor: LG IPS236V Keyb: Logitech Wave Keyboard Myš: Logitech MX610 Left-Hand OS: Microsoft Windows 7 Professional x86-64 Notebook - Lenovo ThinkPad E530
drumax
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od drumax »

Určitě tam něco takového bude, minimálně CDMAčka. Kabelovka se tady připravuje, teď tahají po městě optiku..

ISP se bránit mohl, ale prostě OKD nedovolí a nedovolí. Prý se ale už jedna ženská z baráku rozhodla na ně zavolat Občasnké judo, Černé ovce nebo tak něco, tak su zvědav, jak to dopadne :)
HenX
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HenX »

a divam se ze kolega je taky z tesina :-D ktere misto presne myslis?
drumax
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od drumax »

HenX píše:a divam se ze kolega je taky z tesina :-D ktere misto presne myslis?
Áá, kolega :)
Potřebuju spoj Hlavní třída (hned vedle ČSOB, zelený barák - Lékarna u Salvátora, Květinářství a doktoři) - Smetanova (jestli víš, kde tam je ta večerka u polské školy, tak kousek odtama), Smetanova 12 a Hlavní tř. 34 ..
ka-spel
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

drumax píše:Tak mě nenapadá nic jiného, než tam hodit parabolu s tím, že to je na anténa na digitální vysílání televize a šmitec.
Napadá někoho něco lepšího? :oops:
Jediná možnost pro wifi je plná kvalitní parabola. Dofám, že nejsi takový pako, aby jsi uvažoval o nějaké všesměrové panelovce.

Jinak dostat 15 mbps na wifi 2,4 (ani 5), tak to asi čteš sci-fi. Já i když mám možnost tahat rychlostí 10 mbps, tak prostě přes wifinu víc jak 4 mbps prostě neprotlačím.
IkE Blaster
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od IkE Blaster »

ja protlacim v domaci siti na malych pendrecich 11mbps v pohode (pri 54mbps, ping 2ms). jinak uz si videl vsesmerovou panelovku? by me docela zajimalo :-D

jinak nechci rejpat, aleo mnoho vic se mi osvedcily kvalitni yaginy nez paraboly :wink:
HenX
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od HenX »

drumax píše:
HenX píše:a divam se ze kolega je taky z tesina :-D ktere misto presne myslis?
Áá, kolega :)
Potřebuju spoj Hlavní třída (hned vedle ČSOB, zelený barák - Lékarna u Salvátora, Květinářství a doktoři) - Smetanova (jestli víš, kde tam je ta večerka u polské školy, tak kousek odtama), Smetanova 12 a Hlavní tř. 34 ..
to az tak,jo? ty jo mno tak to nevim,to pochybuju ze by tenhle spoj sel pres wifi,dyt tam jsou nejmene dva baraky mezi nima....
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“